Νίσυρος Διακοπές στη Νίσυρο!!!

Kyriaki Stav

New Member
Μηνύματα
4
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Σουηδία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αυτό το καλοκαίρι αποφασίσαμε με τον φίλο μου να πάμε διακοπές σε ένα σχετικά απομακρυσμένο νησί.. έτσι διαλέξαμε να πάμε στη Νίσυρο η οποία βρίσκεται στα Δωδεκάνησα. Η ιδέα των διακοπών σε ένα τέτοιο προορισμό με είχε ενθουσιάσει και τον είχα πραγματικά ανάγκη γιατί ήθελα να ηρεμήσω από την ένταση της καθημερινότητας μέσα στην πόλη.
Πήγαμε με αεροπλάνο μέχρι Κώ και από εκεί πήραμε το καραβάκι το οποίο μας πήγε στο Μανδράκι, κεντρικό λιμάνι της Νισύρου. Μόλις φτάσαμε με τα σακίδια στην πλάτη και την σκηνή ανά χείρας πήγαμε και νοικιάσαμε ένα μηχανάκι (απο τα κλασσικά που νοικιάζουν στα νησιά) και κατευθυνθήκαμε στην Παχιά Άμμο (Β.Α. της Νισύρου) όπου και θα κατασκηνώναμε. Η Παχιά Άμμος είναι μια πολύ ωραία παραλία με χρυσή άμμο που εκτείνεται κυρίως σε πλάτος και όχι τόσο σε μήκος και έχει αρκετούς αμμόλοφους. Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι πολύ διαδεδομένο σε αυτή την παραλία, η οποία μην ξεχάσω να αναφέρω ότι είναι παραλία γυμνιστών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο με το μαγιό σου.
Τις επόμενες μέρες επισκεφτήκαμε τα χωριουδάκια του νησιού, Εμποριός και Νικειά τα οποία βρίσκονται ορεινά. Ήταν απίστευτα γραφικά και η άσχημη πλευρά του τουρισμού δεν είχε καταφέρει να τα αγγίξει αφού διατηρούσαν έντονα την τοπική κουλτούρα. Το φαγητό του δοκιμάσε στον Εμποριό, στην ταβέρνα του Τριαντάφυλλου ήταν καταπληκτικό και αρκετά φτηνό. Την Νικειά αξίζει να την επισκεφτείς..η πλατεία της είναι πολύ γραφική και μπορείς να απολαύσεις ωραία γλυκά στα μαγαζιά που βρίσκονται περιμετρικά από αυτήν. Αν περπατήσεις πρός τα πάνω του χωριού θα συναντήσεις ένα αδιέξοδο και από εκεί θα απολαύσεις μια καταπληκτική θέα ενός απέραντου γαλάζιου και του ηφαιστείου. Η Νίσυρος, όπως ήδη κάποιοι γνωρίζουν, είναι ηφαιστειογενές νησί και μάλιστα το ηφαίστειο είναι ενεργό. Έχει δύο κρατήρες τον Στέφανο και τον Πολυβώτη, ο δεύτερος κρατήρας έχει πάρει το όνομα του απο την μυθολογία όταν ο Ποσειδώνας καταδίωκε τον γίγαντα Πολυβώτη κοντά στο νησί της Κω, ο Ποσειδώνας με την τρίαινα του απέσπασε ένα κομμάτι και το εκσφενδόνισε κατά του γίγαντα Πολυβώτη τον οποίο και έθαψε. Αυτό το κομμάτι γης είναι η Νίσυρος!!! Καθώς κατεβαίναμε με το μηχανάκι προς τους κρατήρες η μυρωδιά απο το θειάφι ήταν έντονη και όχι ευχάριστη αλλά το θέαμα σε αντάμειβε. Κατεβήκαμε και περπατήσαμε πάνω στον κρατήρα του Πολυβώτη, όπου υπήρχαν μικρές τρύπες από όπου έβγαιναν αέρια. Ο φύλακας μας είπε μην πλησιάσουμε με τα χέρια μας πάνω από τις τρύπες γιατί η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και θα καούμε. Ένα άλλο μέρος το οποίο ήταν πολύ γραφικό ήταν η πλατεία της Ηλικιωμένης στο Μανδράκι. Μια πλατεία πνιγμένη από το πράσινο, όπου οι φυλλωσιές είχαν δημιουργήσει μια φυσική σκεπαστή. Εκεί μπορείς να βρεις αρκετές καφετέριες-καφενεία και συχνάζει πολύ νέος κόσμος.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία, ειδικά το ελεύθερο κάμπινγκ για εμένα, αφού το έκανα πρώτη φορά, την οποία όμως θέλω να επαναλάβω. Το νησί είναι πολύ όμορφο, ήρεμο και γραφικό. Το μόνο αρνητικό το οποίο βρήκα εγώ είναι ότι δεν έχει πολλές παραλίες να επισκεφτείς. Έχει μόνο τρεις, την Παχιά Άμμο-το Αυλάκι και τα Κοχλάκια (αν τα λέω σωστά). Θα σας πρότεινα να το επισκεφτείτε είτε με τον σύντροφο σας είτε με την παρέα σας.
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
Διαμονή

Επειδή η χειμερία νάρκη μας κόπηκε απότομα με κάτι αιφνιδιαστικές βαυαρικές ζεστούλες (το Μάρτης-γδάρτης διαψεύδεται για μια ακόμη φορά) δε μου λες βρε Κυριακή και λοιποί συμφορουμίτες, σε ποιά περιοχή αξίζει να μείνει κανείς στη Νίσυρο; Φέτος έχει μπει στο πρόγραμμα μετά από πολλές αναβολές, αρκεί να μπορέσω να τη συνδυάσω με Λειψούς.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.600
Likes
12.420
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Και εγώ πήγα πέρυσι καλοκαίρι και το νησί ήταν αποκάλυψη. Από τότε παραμιλάω συνεχώς για Νίσυρο. Ο συνδυασμός έγινε με Τήλο που είναι δίπλα. Με Λειψούς μου φαίνεται γολγοθάς...
Διαμονή: Στο Μανδράκι και μόνο. Εκτός κι αν είσαι του free οπότε υπάρχει μόνο μια επιλογή, όπως διάβασες παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχεις μεταφορικό γιατί οι τοπικές συγκοινωνίες είναι ανεπαρκής (τουλάχιστον ήταν). Εμείς νοικιάσαμε μηχανάκι. Το οδικό δίκτυο δεν είναι κακό.
Αν ψάξεις για διαμονή, μπορώ να σου δώσω κάποιες πληροφορίες.
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
Ναι, με Λειψούς δυσκολεύει λίγο το πράγμα, αλλά έλα που δε μπορώ να τους αποφύγω φέτος γιατί έχω κάτι δουλειές. Θα επανέλθω με ερωτήσεις για διαμονή, αν κανονιστεί. Το μόνο που με πτοεί είναι το περί αυτοκινήτου, γιατί στις διακοπές προσπαθώ πάντα να το αποφεύγω - και δίπλωμα για μηχανάκι δυστυχώς δεν υπάρχει... Θεωρείς ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με ποδήλατα;
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.600
Likes
12.420
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Όσον αφορά στο ποδήλατο, θα μπορείτε άνετα να κινηθείτε από Μανδράκι έως Παχιά Άμμο, παραλιακά δηλαδή. Για να πάτε όμως στο ηφαίστειο και στα χωριά Εμποριός και Νικειά μου φαίνεται ότι θα είναι κομματάκι δύσκολο καθότι όλη η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο και τα χωριά αυτά είναι χτισμένα στις πλαγιές του τεράστιου κρατήρα που σημαίνει ανηφόρες μεγάλες. Η λύση ίσως είναι να νοικιάσετε για κάποιες μέρες.
 

Zeta

Member
Μηνύματα
470
Likes
121
Μπράβο, πολύ ενδιαφέρον οι πληροφορίες σου. Να μαθαίνουμε και για άλλα νησιά που δεν είναι και στην πρώτη γραμμή.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.727
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Ναι, με Λειψούς δυσκολεύει λίγο το πράγμα, αλλά έλα που δε μπορώ να τους αποφύγω φέτος γιατί έχω κάτι δουλειές. Θα επανέλθω με ερωτήσεις για διαμονή, αν κανονιστεί. Το μόνο που με πτοεί είναι το περί αυτοκινήτου, γιατί στις διακοπές προσπαθώ πάντα να το αποφεύγω - και δίπλωμα για μηχανάκι δυστυχώς δεν υπάρχει... Θεωρείς ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με ποδήλατα;
Το ποδήλατο είναι μάλλον δύσκολο σ' αυτό το νησί με τις μεγάλες ανηφοριές. Εμείς όταν είχαμε πάει δεν είχαμε βρει να νοικιάσουμε αυτοκίνητο και επειδή δεν τα καταφέρνουμε με μηχανάκια αξιοποιήσαμε όλες τις άλλες λύσεις που υπάρχουν. Το νησί έχει δυο - τρία ταξί που μπορούν να σε εξυπηρετήσουν κυρίως τις ώρες που δεν φτάνει καράβι από την Κω για τις ημερήσιες εκδρομές εκτός αν έχεις συνεννοηθείς μαζί τους από την προηγούμενη μέρα. (Και φυσικά πρέπει να πετύχεις την φοβερή ταξιτζού - αντιδήμαρχο στα κέφια της και να μην έχει να πάει την μανούλα της για μπάνιο :haha:)
Διαφορετικά υπάρχει δημοτικό (δωρεάν) λεωφορείο που κάνει τις διαδρομές Μανδράκι - Πάλοι - Εμποριός - Νικιά. Το νησί έχει και μονοπάτια αν είστε της πεζοπορίας. Αν ρωτήσετε τους ντόπιους θα σας κατατοπίσουν. Για να πάμε στον κρατήρα Στέφανο ανεβήκαμε με το λεωφορείο στα Νικιά και κατεβήκαμε ως τον κρατήρα με τα πόδια. Από εκεί ξεκινούν για το Μανδράκι τα μισθωμένα λεωφορεία που κάνουν την ημερήσια ξενάγηση στους τουρίστες. Με λίγη καλή θέληση και 5 ευρώ στο χέρι κάποιος οδηγός θα σε πάρει μαζί του.
Και φυσικά πάντα υπάρχει η παλιά καλή λύση του ωτοστόπ.
Καλή διάθεση να υπάρχει λοιπόν και όλα λύνονται. Εξάλλου το νησί είναι πολύ μικρό και οι διαδρομές που μπορείς να κάνεις είναι πολύ περιορισμένες. Είναι όμως ένα μαγικό νησί με τρομερή αύρα!
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
Ωραία, ωραία, ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Μάλλον θα πάμε χωρίς αυτοκίνητο και θα αφεθούμε στην καλή διάθεση ημών και των ντόπιων για τα περαιτέρω - θα είναι άλλωστε και αρχές Ιουλίου, πριν πλακώσουν τα πλήθη. Το ποδήλατο το σκεφτόμασταν πιο πολύ για τις παραλιακές διαδρομές, αλλά όντως δεν έχει νόημα, αφού αυτές είναι ελάχιστες. Της πεζοπορίας είμαστε και μάλιστα πολύ, θα ρωτήσουμε τους ντόπιους για προτεινόμενες διαδρομές. Αν πάντως έχετε συμβουλές για διαμονή ή οτιδήποτε άλλο, καλοδεχούμενες :cool: :cool: :cool:...
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.727
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Hotel PORFYRIS
Απλό ξενοδοχείο αλλά με οικογενειακή φιλοξενία στο Μανδράκι, δέκα βήματα από την πλατεία Ηλικιωμένης.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.600
Likes
12.420
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Εμείς μείναμε στον κοινοτικό ξενώνα Πολυβώτη. Δεν έχει site αλλά εδώ μπορείς να πάρεις μια ιδέα.
Βρίσκεται στο Μανδράκι στο λιμάνι. Μην ανησυχείς η κίνηση πλοίων σε αυτό το λιμάνι είναι αραιή. Τα δωμάτια έχουν μείνει σε μια άλλη δεκαετία (συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα), αλλά είναι καθαρά με όλα τα απαραίτητα. Εμείς πήραμε ένα δωμάτιο με μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα, η οποία είναι ακριβώς μπροστά. Αν έχεις αυτό το μπαλκόνι τι σε νοιάζει για το δωμάτιο!
Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου ήταν πολύ εξυπηρετικοί και φιλικοί. Το πρωινό ήταν έξτρα από την τιμή αλλά δεν έλεγε και τίποτα και η τιμή του είναι στάνταρ η πιο χαμηλή που θα βρεις.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.006
Likes
40.910
Έχω πάει 4 καλοκαίρια στη Νίσυρο, αλλά πριν αρκετά χρόνια. Μην παραλείψεις να ανέβεις στο Παλαιόκαστρο, από την εποχή των Πελασγών, με εντυπωσιακούς ογκόλιθους.
Επίσης, θα είναι μεγάλη τύχη να βρεθείς σε γάμο. Κρατάει 3 μέρες και είναι καλεσμένο όλο το νησί. Χορεύουν όλοι για 3 βράδια μέχρι τελικής πτώσης και θα ακούσεις μοναδικά τραγούδια της Νισύρου, όπως το "Περιόλι".
Ρώτησε τους ντόπιους πότε έχουν πανηγύρια τα μοναστήρια. Θα δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα στα καλύτερά της. Εμείς τολμήσαμε και διανυκτερεύσαμε σε ένα μοναστήρι ένα βράδυ (δε θυμάμαι ποιο μετά από τόσα χρόνια) και κοιμηθήκαμε ουσιαστικά κάτω από τα αστέρια, αντί για τα κελιά. Μοναδική εμπειρία.
Αν βρεις κάποιον ντόπιο με φουσκωτό μπορεί να τον πείσεις να σε πάει μια βόλτα σε κάποιο από τα απέναντι νησάκια (όχι το Γυαλί, γιατί είναι ολόκληρο εργοτάξιο ελαφρόπετρας) όπου θα βρεις απομονωμένες παραλίες. Αυτό που σου λέω για τους ντόπιους είναι πιθανόν. Είναι ιδιαίτερα φιλικοί και εκτιμούν πολύ τους τουρίστες που επιλέγουν το νησάκι τους ως προορισμό διακοπών και όχι ως ημερήσια επίσκεψη με τα γκρουπ από την Κω.
Επίσης, προετοιμάσου για μαραθώνιες ουζοκατανύξεις...
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
Paefstra μ' έφτιαξες με τις πληροφορίες σου! Και μ' έκανες να ντρέπομαι λίγο :oops: και να συνειδητοποιήσω πόσο χαζοτουριστάκι είμαι τελικά (ποτέ δε θα σκεφτόμουν να ρωτήσω για γιορτές μοναστηριών σε κανένα μέρος της Ελλάδας!). Όπως και να 'χει, θα τιμήσω τις προτάσεις σου. Για τους ντόπιους το έχω ακούσει κι από άλλους ότι είναι πολύ ανοιχτοί και φιλικοί. Ανυπομονώ... :clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.807
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom