Διαχείριση πανικού στο αεροπλάνο

kite26

Member
Αφηγητής
Σε καμιά εβδομάδα πετάω.

Μια αεροπλανοφοβία την έχω παιδιά. Όταν μπαίνω μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου με πιάνει μια κρίση πανικού. Όχι κάτι φοβερό, απλά διάφορες σκέψεις, άγχος και ένα πνίξιμο του τύπου "τι γυρεύω τώρα εγώ εδώ;"

Με βοηθάει πολύ να λύνω σταυρόλεξα, αλλά όχι πάντα. Άλλες φορές σκέφτομαι τις προτάσεις για αγορές από τα μεγάφωνα για να ξεχαστώ. Επίσης, βοηθάει όταν σκέφτομαι ότι είμαι στις αγκάλες του πιλότου και αφήνομαι. "Άλλωστε, αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν σύνταξη από εδώ.", καλό και αυτό.

Έχω παρατηρήσει ότι στο τελευταίο κομμάτι της πτήσης έχω μια χαρά! Μα τι χαρά! Καθόλου άγχος. Το πρώτο δίωρο είναι πανδύσκολο και προσπαθώ να επιμερίσω στο νου μου την πτήση, ώστε να φαίνεται πιο μικρή η διάρκεια.

Άλλο κόλπο είναι να σκέφτομαι τι έχω να κάνω μόλις φτάσω, ώστε και πάλι να μην σκέφτομαι το τώρα.

Εσείς ποια τακτική ακολουθείτε για να μην σας αγχώνει η πτήση;

Last edited:

duty_free

Member
Μὰ γιατί φοβόμαστε ὅταν μπαίνουμε σὲ ἀρεοπλάνα τὸ ἐνδεχόμενο μάλιστα μὴν καὶ γίνει καμιὰ στραβή;

Θὰ ἔπρεπε δὲ σὲ κάθε πύλη ἐξόδου, σὲ κάθε ἀεροδρόμιο νὰ ὑπάρχει μιὰ πινακὶς γράφουσα:

εὐημερῶν μέμνησο καὶ τοῦ θανάτου

Πάντως, ὡς πρὸς τοὺς φόβους μου νομίζω ὅτι κἄπως τοὺς ἔχω τιθασεύσει διότι σκέπτομαι τοὺς θράκες οἱ ὁποῖοι (βάσει ἡροδότου) θεωροῦσαν τὴν γέννηση πένθιμο καὶ θλιβερὸ γεγονός, ἐνῷ τὸν θάνατο χαρμόσυνο.

Κι ἂν οἰκτίρω ἑαυτὸν γιὰ τὸ ὅτι θὰ χάσω κἄτι γενόμενος κάρβουνο κεμπὰπ δίπλα σὲ μαῦρο κιβώτιο ἀνακαλῶ τὸν δημόκριτο ποὺ ἔβλεπε τὸν κόσμο ὡς ἕνα ἀπέραντο καὶ ἄχρονο σύμπαν άποτελούμενο ἀπὸ ἄτομα, καὶ μὲ λειτουργίες μέχρι κεραίας νομοτελειακές, μὲ μέσα του ὅμως τοὺς ἀνθρῶποι νὰ κινοῦνται σὰν νευρόσπαστα προκαλοῦντα σωρεία παντοειδῶν προβλημάτων, πρὶν ἀπὸ τὸν χεσμεντὲν θάνατό τους, καθὼς ἡ ζωὴ εἶναι κωμωδία τοῦ σεφερλῆ ἀφοῦ στὴν τύχη κάνει τὸν ἄλφα σένιο κύριο ὡραῖο καὶ τὸν βῆτα, μουρόχαβλο ῥεπουμπλικάνο ἄμπαλο γιωτά (Λουκιανὸς).

ἔχω δὲ ἀποστηθίσει ἕνα μικρούλι (τὸ ὁποῖο θὰ ἐκφέρω συνεχῶς) γιὰ τὴν στιγμὴ ποὺ θὰ σφυρίζει τὸ ἀεροπούλμαν καθὼς ἀνεξέλεγκτα θὰ πέφτει στὴν γῆ:

nihil magnum, nihil severum, ne miserum

McElk

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σάμος
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
σκέπτομαι τοὺς θράκες οἱ ὁποῖοι (βάσει ἡροδότου) θεωροῦσαν τὴν γέννηση πένθιμο καὶ θλιβερὸ γεγονός, ἐνῷ τὸν θάνατο χαρμόσυνο.
Όθεν και η ρήσις "Πας Θραξ βλαξ"

Η σκέψη ότι και οι πιλότοι πετούν μαζί μου!

arabickostas

Member
Να βαζεις τα διαφορα σαιτ τυπου flightradar αν εχεις συνδεση στο διαδικτυο ωστε να βλεπεις ποσες εκατονταδες αεροπλανα ειναι στον αερα την καθε στιγμη. Βοηθαει υποσυνειδητα να πειστεις οτι, στατιστικα, δεν θα γινει τιποτα στη πτηση σου.

kite26

Member
Αφηγητής
Επίσης να αποφεύγεις να κάθεσαι παράθυρο, η καλύτερη θέση είναι αυτή δίπλα στον διάδρομο για όσους φοβούνται τα αεροπλάνα.
Εγώ έχω και ακροφοβία και υψοφοβία.
Όμως κατάφερα να περπατήσω μια κουνιστή γέφυρα με το εξής κόλπο, σε κάποιους μπορεί να φανεί αστείο, αλλά μου λειτούργησε. Φώναζα "Είσαι απ' ατσάλι, είσαι απ' ατσάλι!!" Και τελικά το πίστεψα. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις έναν φόβο είναι να τον αντιμετωπίσεις.
Και στο αεροπλάνο, πρέπει να το πάρεις πατριωτικά, "Θα σε νικήσω ρε φόβε, πάρε μια πάρε κι άλλη!", κάπως έτσι, δυναμικά.

Last edited:

kite26

Member
Αφηγητής
Να βαζεις τα διαφορα σαιτ τυπου flightradar αν εχεις συνδεση στο διαδικτυο ωστε να βλεπεις ποσες εκατονταδες αεροπλανα ειναι στον αερα την καθε στιγμη. Βοηθαει υποσυνειδητα να πειστεις οτι, στατιστικα, δεν θα γινει τιποτα στη πτηση σου.
Καλό και αυτό. Δε χρειάζεται να μπω και στο σάιτ, μόνο θα το σκέφτομαι. Κλείνω πάντα το κινητό μου πριν μπω στο αεροπλάνο.

Είμαστε φτιαγμένοι από ατσάλι και στην πραγματικότητα απλά το ξεχνάμε.

Μια άλλη πόλη απλή τακτική είναι να απολαύσεις την πτήση. Δηλαδή, επιστροφή στα προφανή. Βρίσκομαι εδώ για να χαρώ το ταξίδι μου. Το αεροπλάνο είναι ασφαλέστατο και μόλις περάσει το δίωρο μετά θα είμαι πρώτος μάγκας.

Αυτοέλεγχος, πίστη, ψυχραιμία

kite26

Member
Αφηγητής
Ακριβώς

kite26

Member
Αφηγητής
Πιες 2 ουισκακια ξεροσφυρι πριν μπεις.
Λες ε; Και το άλλο, να μην έχεις κοιμηθείς καλά και να ξεραθείς μέχρι να φτάσεις. Αμ έλα που έχω μάτι γαρίδα άπαξ και μπω στο Μεγάλο Πουλί!

evaT

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Κάθε φορά, το επόμενο
Είμαστε φτιαγμένοι από ατσάλι και στην πραγματικότητα απλά το ξεχνάμε.
Μπερδεύεις το φυσιολογικό άγχος με την παθολογική κατάσταση που προκαλεί μια κρίση πανικού. Εκεί όχι μόνο δε βοηθάν αυτές οι ρήσεις, αλλά επιφορτίζουν περισσότερο τον οργανισμό ότι πρέπει να αποδείξει κάποια υπερδύναμη πάνω σε μια έμφυτη φοβία.

Στις απλές περιπτώσεις ένα απλό αγχολυτικό βοηθάει. Στις άλλες θέλει συστηματική δουλειά. Προσωπικά πάσχω από αγχώδη διαταραχή, αλλά περιέργως στο αεροπλάνο αισθάνομαι όπως στο σαλόνι τους σπιτιού μου.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.232
Μέλη
40.252
Νεότερο μέλος
Fetah Belaj

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom