Γκάμπια Μάλι Μαυριτανία Μπενίν Μπουρκίνα Φάσο Νίγηρας Σενεγάλη Τόγκο Δ.Αφρική: Togo, Benin, Niger, Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritania, Gambia

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.659
Likes
50.482
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα


  • Γενικώς, πού πήγαμε, τι κάναμε:
Ο βασικός λόγος επίσκεψης ήταν η ιστορική θέση του Μπενίν ως τόπος εξαγωγής σκλάβων και η ύπαρξη παλατιών Αφρικανών βασιλιάδων, ο πλούτος των οποίων προήλθε ακριβώς από το δουλεμπόριο. Κοινώς, πήγαμε να δούμε ιστορία. Δυστυχώς το ταξίδι επισκιάστηκε από την επαφή με εξαιρετικά διεφθαρμένους ή απλά ανίκανους αξιωματούχους, που μας έκαναν τη ζωή πατίνι για να πάρουμε σφραγίδα εισόδου, αργότερα βίζα, έπειτα σφραγίδα εξόδου και για κλου έχασαν το διαβατήριό μου στο Υπουργείο Εσωτερικών (βλέπε απρόοπτα). Η επεισοδιακότερη είσοδος σε χώρα όλων των εποχών έγινε από το βορά του Τόγκο, όπου η άρνηση των διεφθαρμένων αρχών να μας δώσουν σφραγίδα εισόδου μας οδήγησε στα πιο νότια σύνορα, όπου η πρώτη μέρα αναλώθηκε στο να νομιμοποιήσουμε την είσοδό μας στη χώρα. Από εκεί πήγαμε στο Κοτονού (την de facto πρωτεύουσα), όπου όταν δεν έψαχνα το διαβατήριό μου, απογοητευτήκαμε με μια πόλη που είναι μια μικρότερη εκδοχή του Λάγος, πήγαμε για ψάρεμα με ντόπιους σε ένα πανέμορφο χωριουδάκι, κάναμε το Μονοπάτι των Σκλάβων στην Ouidah, επισκεφθήκαμε το Abomey με τα παλάτια των δουλεμπόρων και όταν επιτέλους βρήκα το διαβατήριό μου, φύγαμε όσο πιο γρήγορα γινόταν, βορειοανατολικά προς την έκπληξη του ταξιδιού, τη Δημοκρατία του Νίγηρα.


  • Απρόοπτα:
Εμ μόνο απρόοπτα είχαμε και δυστυχώς τα περισσότερα ήταν δυσάρεστα. Με εξαίρεση τις φορές που τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική μου ακεραιότητα, ποτέ δεν είχα ξαναπεράσει τέτοιο άγχος σε ταξίδι.

Αρχικά είχαμε να κάνουμε με έναν τεράστιο μπάτσο (δίδυμος του Αμίν Νταντά) που μας ζητούσε «λάδωμα» για να μας παραπέμψει σε υπεύθυνο του Υπ. Εσωτερικών που θα ήθελε άλλο «λάδωμα» και που μας κλείδωσε στο γραφείο του στο Νατιτινγκού όταν του προσφέραμε μόλις… 3ευρώ (!), απ’ όπου αποδράσαμε από το παράθυρο!! Έπειτα πήγαμε στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο, όπου μπήκαμε από… την πίσω πόρτα για να πάρω την ποθητή σφραγίδα και τη 48ωρη βίζα, η ανανέωση της οποίας έγινε στο Υπ. Εσωτερικών στο Κοτονού… όπου έχασαν το διαβατήριό μου και βρέθηκα να το ψάχνω σε κάτι λασπωμένα υπόγεια, χωρίς επιτυχία. Μετά από 5 μέρες απίστευτης αγωνίας, πλήρους αδιαφορίας από τη Γαλλική Πρεσβεία που αρνήθηκε να παράσχει διπλωματική βοήθεια και απίστευτης «επικοινωνίας» με τον Έλληνα πρόξενο, το διαβατήριο βρέθηκε στο γραφείο του «υπεύθυνου», ο οποίος με έστειλε να πάρω (εγώ!) αδειοδότηση (ναι, όλα αυτά στα Γαλλικά…) για το ξενοδοχείο που μέναμε που κατ΄ αυτούς ήταν παράνομο (!). Εν τέλει, πήρα το διαβατήριό μου πίσω, και μάλιστα χωρίς να λαδώσω, με τραβήγματα από γιακάδες, βρισίδια στα κουβανικά, απειλή γενικής σύρραξης σε ένα υπουργείο στο οποίο λίγο έλειψε να κατασκηνώσω… αλλά βίζα δεν πήρα! Εν τέλει ο… υπεύθυνος μου επισύναψε ένα… κίτρινο post-it στο διαβατήριο που βεβαίωνε πως η βίζα μου ήταν σε διαδικασία… έκδοσης και το οποίο περιέργως δέχθηκε ο μισοκοιμισμένος αλλά απορημένος συνοριοφύλακας στα σύνορα με το Νίγηρα. Τέτοιο άγχος αποκλεισμού σε χώρα…μοντέλο όπως το Μπενίν δεν έχω ξαναπεράσει…

Πέραν αυτού του ευχάριστου, που επισκίασε όλη την επίσκεψη στη χώρα, γνωρίσαμε το…βασιλιά του Abomey (cult μορφή με θρόνο, χαρέμι, χρυσό σκήπτρο και άλλα εμπριμέ), επισκεφθήκαμε μια φυλακή στο Abomey και τα ήπιαμε με τους τροφίμους (!), έμαθα δια της πλαγίας πόσο αναλλοίωτη είναι η λατρεία του βουντού στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, χαθήκαμε στην πιο γκετοποιημένη περιοχή του Κοτονού, είχαμε ορισμένες… φολκλορικές γνωριμίες, κοιμηθήκαμε σε κάτι…κλωστοϋφάντριες και φτάσαμε να αγκαλιαζόμαστε συγκινημένοι όταν μας άφησαν να βγούμε από τη χώρα…


  • Τι μας άρεσε:

Όλο το κομμάτι με τους σκλάβους στην Ouidah ήταν καταθλιπτικά συγκινητικό, το κεντρικό παλάτι του βασιλιά στο Abomey, ορισμένα χωριά στα οποία βρεθήκαμε από σπόντα καβάλα σε μια μηχανή στα προάστια του Κοτονού, η πόλη της Ouidah ως πόλη, επιτέλους κάποιες αναλαμπές με σχετικά ανθρώπινο φαγητό, ο… παράνομος ξενώνας μας στο Κοτονού (όαση ασφάλειας σε μια πόλη τρελάδικο), οι τρελές κούρσες σε δικάβαλα μηχανάκια βραδιάτικα με πολύ ξηγημένους μοτο-ταξιτζήδες, το ότι προσαρμοστήκαμε σε μια πόλη που όλοι αποφεύγουν, το ότι για δεύτερη συνεχή χώρα ήμασταν οι μόνοι τουρίστες, η όλη ιστορία της χώρας.


  • Τι δεν μας άρεσε:

Όλοι οι ένστολοι/αξιωματούχοι, το χάος του Κοτονού, μιας πόλης τραγικής,, όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων που πλακώνονταν σε ωριαία βάση (ενίοτε και με σιδερολοστούς που όλοι φαίνεται να έχουν δίπλα στο τιμόνι), το κόστος σε σχέση με την ποιότητα, οι απογοητευτικές αγορές, το ότι οι ντόπιοι δεν ήθελαν να βγαίνουν φωτογραφίες.


  • Βαθμολογία:

· Αρχαία 3
· Αρχιτεκτονική 2
· Φαγητό 4
· Φύση 4
· Άνθρωποι 4
· Κόστος 7
· Ποικιλία 6
· Αυθεντικότητα 9
· Μοναδικότητα 6
· Ασφάλεια 6


ΣΥΝΟΛΟΝ: 51, λίγο πιο πάνω από το Τόγκο, κυρίως λόγω ιστορίας και αρχαιολογίας. Σε σύνολο 60 χωρών κατατάσσεται στην 47η θέση. Αν δεν είχαμε τα ατυχή με τις βίζες θα ήταν ψηλότερα, δε θα έλεγα πως είναι αδιάφορη χώρα, διότι τουλάχιστον ιστορία διαθέτει. Δεν είναι ο λόγος για να πάει κανείς στην Αφρική, αλλά μας προσέφερε αρκετές… συγκινήσεις. Δε θα το ξεχάσω γρήγορα το Μπενίν…

Εντάξει, η ανάλυση είναι αίσχος, αλλά ελπίζω να φαίνεται ο συνταξιδιώτης μου με τη χρυσή κορώνα στο κεφάλι στο μουσείο-παρωδία του Λομέ...


Ψαράς στο Μπενίν.


Κοριτσάκια 2 σε 1, Μπενίν.

 
Last edited:

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Ελπίζω οι επόμενες περιλήψεις να είναι πιο ενδιαφέρουσες για σένα... Ευχαριστούμε για το πρώτο μέρος - οπότε να μην αγχωθούμε να πάμε και Τόγκο, εκτός αν ακούσουμε ότι βελτιώθηκαν όσα αναφέρεις...:xmas_smile:
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.474
Likes
7.944
Καλά βρε Yorgo... δείπνο με τους Tamberma-μπυροκατάνυξη με το φύλαρχο, μούφα-ταξιτζήδες, φιλοξενία από καλόγριες, πεσιματική από γκόμενες και τα περνάς έτσι στο φτερό??? Θέλουμε λεπτομέρειες!!! :xmas_smile:
 

Sokratis

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
1.056
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
9 γυναίκες είχε ο φυλαρχος

Ας πηγαινε μαζι τους μια βολτα κατα via dei Condotti μερια να βλεπαμε με ποσες θα ειχε απομεινει...
Καταπληκτικη εισαγωγη, περιμενω εναγωνιως τη συνεχεια και αν ειναι δυνατο και φωτογραφιες.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
"Ήρθε ο Μάγος με τα δώρα...":xmas_wink:
Καλώς το παληκάρι μας κι ως έτοιμοι από καιρό, στρωνόμαστε για υπέροχες αφρικανικές περιπέτειες...Μη μας λυπηθείς, πες τα όλα...:xmas_biggrin:

Ευχές πολλές για καλή χρονιά :xmas_biggrin:
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Περίληψη;;;;;;;;;;;;
Δεν είμαστε καλά!! Ανέμενα αναλυτικότερες αναφορές!
Πάντως χαίρομαι γιατί από το Togo μόνο τη περιοχή Tamberma είχα στο μάτι. Φωτό παρακαλώ για να δείξεις περί τινος πρόκειται!!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
.....άρε Γιώργο... πφφ... τι να πω? .... σε περίμενα πως και πως!

ΥΓ πολύ μου αρέσει η ιδέα σου με την βαθμολόγηση και κατάταξη των χωρών που επισκέφτηκες.. Πάω να φτιάξω κι εγώ το top-26 μου!!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.371
Likes
14.276
Πολύ ωραία αρχή για τοσα άγνωστα μέρη.Αν δεν βαριέσαι δίνε περισσότερες λεπτομέρεις καθώς περνάς ενδιαφέροντα θέματα "στα ψιλά".Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια.

Καλή Χρονιά και Καλά Ταξίδια!
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Τόση μα τόση αναμονή και πας να την βγάλεις με μια ξεπέτα?:xmas_sad:

Καλή Χρονιά Γιώργο:xmas_wink:
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Με το μαλακό παιδιά,Cuba Si,Internet No λέει ο άνθρωπος.

Κι εσύ ρε κάθαρμα (Yorgos),γράψε δυό κουβέντες παραπάνω,κάντες ένα copy paste από word,δεν χρειάζεται να είσαι μέσα για να γράψεις.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.506
Likes
7.699
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
....καλη η εισαγωγη..λεπτομερειες περιμενουμε!!:xmas_wink:
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Γιωργο καλή χρονιά!!
βαλε σε παρακαλώ μια φωτο σου με την κορώνα απο χρυσάφι..
έτσι για να δώσουμε ένα τόνο πολυτελειας στην χώρα αυτή!!:xmas_mrgreen:
αν δεν έβγαλες εσύ που δύσκολο το βλέπω,βάλε οτι ναναι!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.784
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom