Εγκρίθηκε η επαναλειτουργία του Ρωμαίικου δημοτικού σχολείου της Ίμβρου

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Το δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου της Ρωμαίικης Κοινότητας μπορεί να ανοίξει και πάλι. Με δήλωση του ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Nabi Avci ανακοίνωσε ότι εγκρίνεται από το Υπουργείο και επικυρώνεται η επαναλειτουργία του Ρωμαίικου Δημοτικού Σχολείου στην Ίμβρο.
Να σημειωθεί ότι στη δήλωσή του ο Υπουργός αναφέρει ότι το Σχολείο το οποίο άνοιξε το 1951, διέκοψε τη λειτουργία του το 1964, ύστερα από επιθυμία των ιδρυτών του, δηλαδή της Ρωμαίικης Κοινότητας!!!

Ωστόσο είναι ευρύτατα γνωστό ότι τα επτά σχολεία στη Ίμβρο και στην Τένεδο έκλεισαν με βίαιο τρόπο στο πλαίσιο του μυστικού διατάγματος του 1964 που περιελάμβανε πρόγραμμα διάλυσης (eritme programı). Αυτό το πρόγραμμα είχε ως στόχο την μετακίνηση των γηγενών Ρωμιών κατοίκων της Ίμβρου και την απομάκρυνσή από τις πατρογονικές εστίες τους μέσω εγκαθίδρυσης ανοιχτών φυλακών στο νησί προς εκφοβισμό των κατοίκων. Στους κρατούμενους αυτών των ανοικτών φυλακών αποδίδονται περισσότεροι από εννέα φόνοι ενώ ακολουθήθηκαν και άλλες μέθοδοι εκφοβισμού του γηγενούς πληθυσμού.

Τα σχολεία αυτά υπήρχαν από τον 19ο αιώνα. Σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 1925 από το νέο καθεστώς της Δημοκρατίας και το 1951 ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του τότε Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνος επαναλειτούργησαν για να μεταδώσουν την παιδεία και τα Γράμματα στους νεαρούς βλαστούς της Ρωμηοσύνης. Στο δημοτικό σχολείο του χωριού των Αγίων Θεοδώρων, σε αυτό που τώρα θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, φοίτησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

πηγή : Εγκρίθηκε η επαναλειτουργία του Ρωμαίικου δημοτικού σχολείου της Ίμβρου

Real.gr - Διεθνή - Ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο μετά από 49 χρόνια
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.038
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Για τα μάτια της ΕΕ...
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Την αίτηση την είχε κάνει "ιδιώτης" και οι άδειες έχουν βγει στο όνομα της .
Δεν συγκράτησα το όνομα της , (παλαιός κάτοικος του νησιού )

Την άκουσα στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωι να μιλάει για τους αγώνες που έκανα και την αναμονή της απάντησης απο το Τουρκικό κράτος .
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.784
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom