Εδεσσα-Ταξιδι στο χρονο

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Εδω και καιρο τριγυριζει στο μυαλο μου η ιδεα να γραψω ενα μικρο οδηγο για οσους θελουν να επισκεφτουν την περιοχη ή για οσυς ψαχνουν ιδεες για μια κοντινη εκδρομη. Λιγα λογια λοιπον και πολλες πληροφοριες!

!. Πως να φτασετε


Απο Θεσσαλονικη εχετε τρεις επιλογες.
α. Λεωφορειο. Ακριβο (γυρω στα 7 ευρω η απλη μεταβαση) και λιγο ψυχοβγαλτης αφου μπαινει στα χωρια. Το καλο ειναι οτι σε αφηνει στο κεντρο της πολης και εχει καθε ωρα. Για πληροφοριες: 2381023511 (KTEΛ Εδεσσας) και 2310 (ΚΤΕΛ Πελλας-Θεσσαλονικη).
β. Τρενο. Η πιο φτηνη και βολικη επιλογη, αν δεν εχεις ΙΧ. Βεβαια σε αφηνει στην βορεια ακρη της πολης, αλλα η διαδρομη κυριως μετα τη Σκυδρα, οταν τα βαγονια αρχιζουν να ανεβαινουν το βουνο ειναι μαγευτικη. Εχει αρκετα συχνα, αλλα ελεγξτε τα δρομολογια γιατι τα αλλαζουν καθε τρεις και λιγο. Τηλ: 23810-23510 (Εδεσαα) 2310-517517 (ΟΣΕ Θεσ/κης)
γ. Η πιο γρηγορη και βολικη επιλογη ειναι βεβαια το αυτοκινητο ή η μηχανη σας. Γεμιστε βενζινη βγαινοντας απο Θεσσαλονικη, οπου οι τιμες ειναι παντα καλυτερες. Μετα τη Χαλκηδονα, αλλα και μετα τα Γιαννιτσα εχουν δοθει καινουρια κομματια δρομου και ετσι το πολυ σε μια ωρα και ενα τεταρτο θα ειστε στην πολη μας. Αν παρολα αυτα σας πιασει λιγουρα στο δροο, η Χαλκηδονα φημιζεται για τα σουβλακια και τα γλυκα της.

Απο Αθηνα:
α. Λεωφορειο: Κακη επιλογη κατα τη γνωμη μου, αφου κανει πολλες ωρες και το ταξιδι ειναι σουπερ κουραστικο. Εχει τρεις φορες τη μερα (παλια ηταν 8, 3 και 8 το βραδυ) και φροντιστε καλυτερα να εχετε κλεισει θεση. Για πληροφοριες: 2381023511 (KTEΛ Εδεσσας)
β. Τρενο: Εδω θα πρεπει να συνδυασετε τα δρομολογια, αφου δεν υπαρχει πλεον απευθειας τρενο απο Αθηνα για Εδεσσα. Θα σταματησετε στο Πλατυ και μετα θα παρετε αλλο τρενο μεχρι την Εδεσσα. Επισκεφτειτε την ιστοσελιδα του ΟΣΕ για να βρειτε το δρομολογιο που σας ταιριαζει. www.ose.gr/
γ. ΙΧ φυσικα. Η καλυτερη επιλογη οπως παντα. Αφηνοντας την Εθνικη μπορειτε να παρετε το δρομο για Βεροια, σταματωντας εκει για να δοκιμασετε Ρεβανι (σπεσιαλιτε τους). Ο δρομος ομως Βεροια-Εδεσσα ειναι χαλια. Μπορειτε (καλυτερα) να παρετε το δρομο για Αλεξανδρεια, μετα Γιαννιτσα και απο εκει Εδεσσα. Δειτε το στο χαρτη, μπορει να μη φαινεται η καλυτερη επιλογη, ομως η ποιοτητα του δρομου θα σας γλιτωσει χρονο.

Απο Δυτικη Ελλαδα
Τρενα δεν υπαρχουν (η γραμμη σταματαει Κοζανη και Φλωρινα) και τα λεωφορεια δεν βολευουν (πρεπει να φτασετε μεχρι Βεροια και απο εκει να μετεπιβιβαστειτε). Αν παρετε το ΙΧ σας, επιλεξτε τον δρομο μεσω Μετσοβου-Γρεβενων-Κοζανης-Πτολεμαιδας. Μην επιχειρισετε να ερθετε μεσω Πενταλοφου. Περισσοτερα χιλιομετρα, κακη ποιοτητα οδοστρωματος.


2. Τι να δειτε

Υποθετουμε οτι ακολουθησατε κατα γραμμα τις οδηγιες και εχτε πλεον φτασει. Και τωρα? Τι υπαρχει να δειτε?

Εδεσσα:
α. Τους Καταρρακτες βεβαια, τους μεγαλυτερους στην Ελλαδα, και το πανεμορφο παρκο τους (θα σας θυμισει ευρωπαικο παρκο). Στην εισοδο του παρκου υπαρχει περιπτερο με δωρεαν ενημερωτικο υλικο για τους επισκεπτες. Παρτε οσα φυλλαδια μπορειτε, ειναι ιδιαιτερως χρησιμα και κατατοπιστικα. Κατεβειτε μεχρι κατω τα διαφορα επιπεδα του παρκου και πηγαινετε πισω απο τον καταρρακτη, να βλεπετε το νερο να πεφτει μπροστα σας. Σας επιτρεπω να ανταλλαξετε και ενα φιλι για να μεινει αξεχαστη η στιγμη. Αν εχετε χρονο στο προτελευταιο επιπεδο του παρκου υπαρχει ενα σπηλαιο με σταλακτιτες και σταλαγμιτες. Πολυ μικρο, αλλα αρκετα ομορφο.
β. Το Κανναβουργειο. Ειναι ενα παλιο εργοστασιο (που τωρα λειτουργει ως εστιατοριο-καφε), κατω απο το παρκο των καταρρακτων. Μην αγχωθειτε να το βρειτε, σας οδηγουν οι πινακιδες. Στο δρομο θα περασετε απο ενα Ενυδρειο με ψαρια του γλυκου νερου και ερπετα, θα αφησετε στο αριστερο σας χερι χωμενο (πιθανοτατα δεν θα τον προσεξετε, αφου δεν φαινετε καλα απο το πλακοστρωτο) τον θερινο κιν/φο της πολης και θα ανεβοκατεβετε αρκετα σκαλακια. Καποια στιγμη θα δειτε στο δεξι σας χερι ενα τεραστιο νερομυλο. Απο εκει οδηγειστε στα δυο συνεχομενα ασανσερ (!) που σας κατεβαζουν στο Κανναβουργειο και απο τα οποια θαυμαζετε τη θεα ολου του καμπου (ως γνωστον η Εδεσσα ειναι χτισμενη σε υψωμα, γι αυτο το λογο αλλωστε αποκαλειται μαζι με τη Βεροια και την Ναουσα τα "μπαλκονια της Μακεδονιας").
γ. Την παραδοσιακη συνοικια Βαροσι με τα αναπαλαιωμενα σπιτια μακεδονικης αρχιτεκτονικης (με χαγιατια). Πιειτε οπωσδηποτε καφε στο Βαροσι-4 Εποχες. Ειναι ενα καινουριο καφε (σερβιρει και ποτα και κρυα πιατα) με υπεροχη διακοσμηση και θεα. Περπατηστε μεχρι τη Μητροπολη (Αγια Σκεπη) και την κατοικια του Μητροπολιτη που ειναι χτισμενη στην ακρη του γκρεμου, καντε βολτα στα πλακοστρωτα, αναψτε ενα κερακι στις παλιες εκκλησιες και, αν το βρειτε ανοιχτο, επισκεφτειτε το Λαογραφικο μουσειο (οι περισσοτεροι Εδεσσαιοι αγνοουν την υπαρξη του και σιγουροι λιγοι απο εμας το εχουμε επισκεφτει). Αν ειναι Μαιος τοτε ειστε διπλα τυχεροι, γιατι στο χωρο του παλιου Παρθεναγωγειου και διπλα ακριβως απο μια βυζαντινη εκκλησια λειτουργει εκθεσιακος χωρος με διαφορεςς εκθεσεις (ζωγραφικης, γλυπτικης κτλ).
δ. Βγαινοντας απο το Βαροσι κατευθυνθειτε προς τον Ψηλο Βραχο (High Rock για δυσκολες ωρες!). Εκει θα φτασετε αν προχωρατε κατα μηκος του γκρεμου (ειναι δυο βηματα απο τη Μητροπολη). Ειναι ενας βραχος που στεκεται αψηφωντας τους σεισμους που περασαν και το νομο της βαρυτητας. Απο πανω του υπαρχει ενα συμπαθητικο καφε-πιτσαρια. Η θεα ειναι μακραν η καλυτερη της πολης, οποτε αν εχει καλο καιρο σας προτεινω να καθησετε εξω.
ε. Οι κεντρικοι δρομοι της πολης πεζοδρομηθηκαν μολις περυσι. Στον πεζοδρομο λοιπον θα κανετε τη βολτα σας, θα δειτε τα μικρα καταρρακτακια και θα πιειτε καφε ή ποτο στο "στενο" ("της αμαρτιας" το ελεγαν παλια-καμια σχεση!), ενα πλακοστρωτο στενακι με πολλα μπαρακια και καφε.
στ. Στην εξοδο της πολης για Φλωρινα και με μια μικρη παρακαμψη δεξια, ακριβως απεναντι απο το δημαρχειο, ειναι η παλια βυζαντινη γεφυρα με ενα ακομα ομορφο παρκο (το λεγομενο παρκο του κολυμβητηριου). (Στην περιοχη αυτη γινεται και το παζαρι της πολης με ρουχα, παπουτσια, λευκα ειδη, αλλα και λαχανικα, ψαρια και ο,τι αλλο μπορει κανεις να φανταστει καθε Πεμπτη πρωι.) Στο ποταμι κολυμπανε κυκνοι και παπακια και ακολουθωντας τη ροη του καταληγετε και παλι στο κεντρο.
ζ. Τωρα, αν θελετε να εξαντλησετε τα αξιοθεατα της πολης, καντε μια βολτα απο το παλιο ρολοι (δυο λεπτα με τα ποδια απο τον πεζοδρομο, ρωτηστε καλυτερα, γιατι ειναι λιγο χωμενο). Οταν χτιστηκε φαινοταν απο ολη την πολη, αλλα πλεον το τριγυριζουν πολυκατοικιες. Ακριβως κατω απο το ρολοι ειναι το κτιριο που στεγαζει τον κινηματογραφο (χειμερινο). Εχει προβολες καθε μερα, πλην της Δευτερας, οπου προβαλει ταινιες η κινηματογραφικη λεσχη μονο για τα μελη της.
η. Σε μικρη αποσταση απο το Ρολοι βρισκεται το παλιο Τζαμι. Ειναι σε αρκετα καλη κατασταση, αλλα εντελως αναξιοποιητο. Λειτουργει ως αποθηκη αρχαιολογικου υλικου της εφοριας αρχαιοτητων. Αξιζει παντως μερικες φωτογραφιες.

3. Που να φατε

Οι επιλογες σας μεσα στην πολη είναι πολλες, ωστοσο τα καλυτερα μερη είναι κατά τη γνωμη μου εξω από αυτην. Επειδη όμως πιθανοτατα δεν θα θελετε να κινηθειτε, προτεινω τα εξης.
α. Καταρρακτες. Είναι το δημοτικο εστιατοριο, All time classic επιλογη για τουριστες, κυριως λογω της θεσης του. Αξιοπρεπη πιατα, καλες τιμες και μια νορμαλ ατμοσφαιρα, που αν και δεν προσφερει κατι, τουλαχιστον δεν ενοχλει (μιλαω για το εσωτερικο, εξω ειναι σουπερ). Δοκιμαστε Τσομπλεκι. Είναι το παραδοσιακο πιατο της περιοχης, κρεας με λαχανικα (κυριως μελιτζανες) και τυρια σε πηλινο.
β. Σταθμος. Είναι η πρωτη απαντηση που θα σας δωσει πιθανοτατα ενας Εδεσσαιος αν τον ρωτησετε που να φατε. Βρισκεται διπλα ακριβως στο σιδηροδρομικο σταθμο και εχει πολύ ωραιο περιβαλλον με τζακι και ξυλινη διακοσμηση, αλλα και πεντανοστιμα φαγητα. Δοκιμαστε πεστροφα ψητη, είναι μουρλια.
γ. Παραμυθι. Είναι ένα καινουριο εστιατοριο με πιο ψαγμενα πιατα (κοτοπουλο με καρυ, ριζοτα, περιεργα ζυμαρικα), το οποιο ανοιξε προσφατα. Βρισκεται στον κεντρικο δρομο, από το σιδηροδρομικο σταθμο πηγαινοντας προς το κεντρο και λιγο πριν φτασετε στη Νομαρχια στο αριστερο σας χερι. Ο νεαρος σεφ κανει θαυματα, κυριως στις σαλατες, αλλα και στα γλυκα που κερνανε στο τελος. Highlight τα ψωμακια με διαφορες γευσεις που σερβιρουν στην αρχη. Το μονο προβλημα είναι ότι δεν ξερω αν είναι ανοιχτα και το μεσημερι.
δ. Αν υποθεσουμε ότι βιαζεστε και δεν εχετε ορεξη να καθησετε καπου για ωρες, τον καλυτερο γυρο της πολης θα τον φατε στο Mario’s Grill, διπλα ακριβως από τα Goody’s στον πεζοδρομο. Εχει τραπεζακια να καθησετε, οποτε δε θα σας φαει η ορθοστασια. Τωρα αν θελετε σουβλακια (καλαμακια δηλαδη) ρωτηστε καποιον να σας στειλει στη Βλαχα. Είναι σε ένα στενο παραλληλα με τον πεζοδρομο και αν και το περιβαλλον είναι…καπως, ωστοσο τα σουβλακια είναι σκετη μαγεια.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.424
Likes
7.784
Μένεις σε μία πολύ όμορφη πόλη! Την έχω επισκεφθεί (καθώς και τη γύρω περιοχή) και έχω πάει στα μέρη που αναφέρεις! Είναι όντως πολύ ωραία! Αναμένουμε τις περιγραφές σου και για την ευρύτερη περιοχή!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.311
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πολλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Απορίες:
Τι ακριβώς είναι τα χαγιάτια; Τι πληθυσμό έχει η πόλη; Είναι σε περπατήσιμη απόσταση τα αξιοθέατα που αναφέρεις;
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Πραγματικά, είναι μία από τις πολύ ωραίες περιοχές της Βορείου Ελλάδας!

Την Έδεσσα την είχαμε επισκεφτεί μαζί με τους γονείς μου όταν ήμουν μικρός, κάποιο καλοκαίρι που είχαμε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα και τα περάσαμε πολύ όμορφα.

Σίγουρα είναι από τις περιοχές που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί περισσότερο. ;)
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Πολλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Απορίες:
Τι ακριβώς είναι τα χαγιάτια; Τι πληθυσμό έχει η πόλη; Είναι σε περπατήσιμη απόσταση τα αξιοθέατα που αναφέρεις;
Η πολη εχει περιπου 20000 κατοικους. Νομιζω ειναι η πιο μικρη πρωτευουσα νομου μετα το Καρπενησι. Απο τη μια ακρη της πολης εως την αλλη φτανεις το πολυ σε 20-25 λεπτα με τα ποδια, αρα ειναι χαζομαρα να κυκλοφορησεις στο κεντρο με το αυτοκινητο. Ασε που θα δυσκολευτεις να παρκαρεις. Ειναι καλυτερα να το αφησει κανεις στο ανοιχτο παρκιγκ των Καταρρακτων και να περιηγηθει με τα ποδια.
Τωρα το χαγιατι ειναι η προεξοχη του πανω οροφου ενος μακεδονικου σπιτιου. Παραθετω σχετικο λημμα απο τη Βικιπαιδεια.
"Το χαγιάτι είναι ο σκεπαστός εξώστης που αποτελεί προέκταση του εσωτερικού χώρου. Στην απλούστερη μορφή του ήταν επιμήκης χώρος που καταλάμβανε όλο το νότιο τμήμα του ορόφου. Πολλές φορές προεξείχε ένα μέτρο από την πορεία του τοίχου, στηριζόμενο σε λοξές ξύλινες αντηρίδες. Το ύψος του ισογείου πολλές φορές, ήταν τόσο μικρό που το χαγιάτι απείχε από το έδαφος 1,50 μ περίπου. Η λειτουργία του ημιυπαιθρίου αυτού χώρου (χαγιατιού) ήταν βασική για τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου. Στο χαγιάτι ζούσαν, μαγείρευαν, εργάζονταν, μεγάλωναν τα παιδιά και περνούσαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους οι γέροι της οικογένειας."
Στην φωτογραφια που παραθετω απο ενα αναπαλαιωμενο σπιτι της πολης, το χαγιατι εχει βαφει σε ασπρο και μπλε χρωμα για να ξαχωριζει.

Θα επανελθω αυριο-μεθαυριο με πληροφοριες για φαγητο (ειδικοτητα μου!), καφε, διασκεδαση, διαμονη, δραστηριοτητες, κοντινες εκδρομες, σπορ κτλ. Ασε που πρεπει να δικαιολογησω και τον τιτλο του αρθρου, οποτε να αναμενετε πλουσιο υλικο. Και φυσικα με χαρα θα απαντησω σε οποιαδηποτε ερωτηση προκυψει.
 

Attachments

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
408
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Μπράβο, axinos!
Είσαι ο καλύτερος οδηγός μας για την Έδεσσα!
Τώρα θα σου φανεί λίγο περίεργο αυτό που θα πω (δεδομένου ότι είμαι από Νότια Ελλάδα) αλλά ο δρόμος με έχει βγάλει στην πόλη σου 5 φορές!
 

mary_a

Member
Μηνύματα
1.180
Likes
110
Ονειρεμένο Ταξίδι
Route 66
σε αντίθεση με μένα..που ενώ είμαι από τη Β.Ελλάδα, στην Έδεσσα πήγα τελευταία φορά εκδρομή με το σχολείο.. (νομίζω μάλιστα ότι ήταν στο Δημοτικό.. φαντάσου ποσα χρόνια πριν...) πρέπει καποια στιγμή να ξαναπεράσω μια βόλτα!!
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά...
σε αντίθεση με μένα..που ενώ είμαι από τη Β.Ελλάδα, στην Έδεσσα πήγα τελευταία φορά εκδρομή με το σχολείο.. (νομίζω μάλιστα ότι ήταν στο Δημοτικό.. φαντάσου ποσα χρόνια πριν...) πρέπει καποια στιγμή να ξαναπεράσω μια βόλτα!!
παρομοίως! τη θυμάμαι πανέμορφη βέβαια! ελπίζω να καταφέρω να ξαναπάω και τώρα που είμαι αρκετά μεγαλύτερη... :p
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Αχ μαλλον βρηκα προορισμο για την επομενη φορα που θα ερθω με τον βασκο Ελλαδα.Απο Αθηνα ποσες ωρες ειναι με το αυτοκινητο και αντιστοιχως απο Θεσσαλονικη;
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Πολύ ωραία η περιγραφή σου. Να σημειώσω ότι η φωτό δείχνει 'σαχνισί' δηλαδή μια μικρή προεξοχή του ορόφου από τους τοίχους του ισογείου. Χαγιάτι στις περισσότερες περιοχές ονομάζεται αυτό που θα λέγαμε εμείς σήμερα ημιυπαίθριος, όπου σε μερικές περιοχές ονομάζεται λιακός ή λιακωτός επειδή το λούζει ό ήλιος. Στην εξέλιξη του τον έκλειναν και κάναν τις δραστηριότητες που αναφέρει κ ο αχινος.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Πολύ ωραία η περιγραφή σου. Να σημειώσω ότι η φωτό δείχνει 'σαχνισί' δηλαδή μια μικρή προεξοχή του ορόφου από τους τοίχους του ισογείου. Χαγιάτι στις περισσότερες περιοχές ονομάζεται αυτό που θα λέγαμε εμείς σήμερα ημιυπαίθριος, όπου σε μερικές περιοχές ονομάζεται λιακός ή λιακωτός επειδή το λούζει ό ήλιος. Στην εξέλιξη του τον έκλειναν και κάναν τις δραστηριότητες που αναφέρει κ ο αχινος.
Ετσι ακριβώς είναι. Η φωτό δειχνει "σαχνισί" ( χαρακτηριστικό σε ολα τα παλια σπιτια της Μακεδονίας και οχι μονο).
Κατά τα άλλα πολύ ωραια η Εδεσσα και η περιγραφή της. Αν κάποιος περιοριστει στους καταρράχτες χάνει.
Απ την Αθήνα ειναι κανένα 6 ωρο περιπου, συν τις στάσεις, κι απο Θεσσαλονίκη καμμία ώρα ( 90 χλμ)
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Πολύ ωραία η περιγραφή σου. Να σημειώσω ότι η φωτό δείχνει 'σαχνισί' δηλαδή μια μικρή προεξοχή του ορόφου από τους τοίχους του ισογείου. Χαγιάτι στις περισσότερες περιοχές ονομάζεται αυτό που θα λέγαμε εμείς σήμερα ημιυπαίθριος, όπου σε μερικές περιοχές ονομάζεται λιακός ή λιακωτός επειδή το λούζει ό ήλιος. Στην εξέλιξη του τον έκλειναν και κάναν τις δραστηριότητες που αναφέρει κ ο αχινος.
Παιδια, ευχαριστω για τις διευκρινισεις για το χαγιατι! Χαιρομαι που σας αρεσε ο τοπος μας και ελπιζω να ερθετε ολοι και να γινω ο προσωπικος σας ξεναγος!!!!
:welcome:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom