Εικονικό ξεγύμνωμα στα ευρωπαϊκα αεροδρόμια....σύντομα!

thanosth

Member
Μηνύματα
3.370
Likes
6.857
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Μια είδηση που πέρασε στα "ψιλά":
Σκάνερ που μας «γδύνουν» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια


Ασφάλεια ή παραβίαση της ιδιωτικότητας; Η Κομισιόν αποφασίζει σήμερα αν θα προτείνει στις 27 χώρες- μέλη της Ε.Ε. να εγκαταστήσουν στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σαρωτές που φωτογραφίζουν γυμνό το ανθρώπινο σώμα. Ένα ενδεχόμενο «ναι» αναμένεται να προκαλέσει την ίδια έντονη διαμάχη που προκλήθηκε για το ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Εδώ και μερικούς μήνες όποιος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες περνάει «χωρίς ρούχα» από τον έλεγχο. Το σύστημα εγκαινιάστηκε στα αμερικανικά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση, όπως της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, του Λος Άντζελες και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ακόμη δέκα αεροδρόμια μεταξύ των οποίων της Ουάσιγκτον, του Μαϊάμι και τους Λας Βέγκας. Το σύστημα ελέγχου «Whole Βody Ιmaging» («Πλήρης Εικόνα του Σώματος») επιτρέπει στις αρχές των αεροδρομίων να εντοπίζουν ύποπτα αντικείμενα από πλαστικό ή πηλό μέσω ενός σαρωτή που εμφανίζει γυμνό το ανθρώπινο σώμα σε μια οθόνη. Από τον έλεγχο δεν εξαιρείται κανένας: άνδρες, γυναίκες, παιδιά, επιχειρηματίες, νοικοκυρές, στρατιωτικοί και ιερείς κάθονται ακίνητοι για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα στο ειδικό μηχάνημα, σκανάρονται και συνεχίζουν το ταξίδι τους. Θεωρητικά απαιτείται η συγκατάθεση του επιβάτη για τον έλεγχο. Σε περίπτωση, όμως, που αρνηθεί, υποχρεώνεται σε έναν εξονυχιστικό και αυστηρότατο σωματικό έλεγχο.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Στην Ευρώπη, σαρωτές σώματος αυτού του τύπου υπάρχουν σήμερα μόνο στη Βρετανία και την Ολλανδία. Αν, όμως, η Κομισιόν ψηφίσει θετικά σήμερα και η πρόταση υιο θετηθεί από το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, σε μερικούς μήνες οι επισκέπτες των ευρωπαϊκών αεροδρομίων θα υποχρεώνονται σε έναν ανάλογο σωματικό έλεγχο με τους επισκέπτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η «Corriere della Sera» κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις: «Περίπου θέλουν να υιοθετήσουν την υποχρεωτική πορνογραφία στα αεροδρόμια, αναγκάζοντας τους επιβάτες να εμφανίζονται εντελώς γυμνοί και να φαίνονται τα γεννητικά τους όργανα», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα ο ευρωβουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος Μάρκο Καπάτο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είναι σαφές ότι παραβιάζεται η ιδιωτικότητα, ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου», πρόσθεσε. Ενστάσεις διατυπώνονται επίσης και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην υγεία η χρήση των ακτίνων Χ με τις οποίες σαρώνεται το ανθρώπινο σώμα.


«Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα»

Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ του μέτρου στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Ελευθεριών (ΑCLU). «Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα πολύ κακό προηγούμενο. Το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα γήπεδα- ακόμη και τους εργασιακούς χώρους. Ο εφιάλτης του Μεγάλου Αδελφού γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο Μπάρι Στάινχαρντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης. Η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών είχε ασφαλώς διαφορετική άποψη: «Αυτή είναι η τάση του μέλλοντος», αντέτεινε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας Τζέιμς Σκίαρ. Για τον εκπρόσωπο της αμερικανικής υπηρεσίας, «την εποχή της τρομοκρατίας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε βάθος». Μεταφέροντας, τέλος, την αμερικανική εμπειρία, σημείωνε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών στα αμερικανικά αεροδρόμια δεν διατύπωσε καμιά ένσταση.
Περισσότερα εδώ:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=1402505

Τελικά, η Κομισιόν είπε το "Ναι" στα νέα αυτα μηχανήματα! :roll:

Και ιδού οι αντιδράσεις:
Στρασβούργο

Στο στόχαστρο της κριτικής των ευρωβουλευτών μπήκε ο νέος σχεδιασμός της ΕΕ για την ασφάλεια στις πτήσεις, που προβλέπει την εγκατάσταση στα αεροδρόμια συστήματος «εικονικού ξεγυμνώματος» των επιβατών.Πρόκειται για ένα σκάνερ που επιτρέπει στους εργαζόμενους στην ασφάλεια των αεροδρομίων να έχουν εικόνα του περιγράμματος του σώματος του επιβάτη, κάτω από τα ρούχα του, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν φέρει πάνω του κάποιο απαγορευμένο αντικείμενο.
Τέτοιου είδους σκάνερ υπάρχουν σε αρκετά αεροδρόμια στις ΗΠΑ, ενώ έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά και σε κάποια αεροδρόμια της Βρετανίας και της Ολλανδίας.
Το «εικονικό ξεγύμνωμα» των επιβατών έχει συγκεντρώσει τα πυρά αμερικανικών οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και ευρωβουλευτών, κυρίως της Βρετανίας.
Ευρωβουλευτές που αντιτίθενται στη χρήση αυτού του μηχανήματος επισημαίνουν ότι δεν μπορεί άκριτα να περνούν όλοι οι επιβάτες από «εικονικό ξεγύμνωμα», αντιπροτείνοντας να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που κάποιος θεωρείται ύποπτος.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι το νέου τύπου σκάνερ θα απαγορευθεί, εφόσον δεν εγκριθεί για να περιληφθεί στη νέα λίστα με τεχνολογικό εξοπλισμό που επιτρέπεται να έχουν τα αεροδρόμια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=950031&lngDtrID=245

Μην εκπλαγούμε λοιπόν αν σε μελλοντικό μας ταξίδι εχουμε έλεγχο ...νεου τύπου!:D
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
δεν βαριέσαι thano...δεν μου λές ,και τότε δεν θα ταξιδεύεις??
τώρα να μας γυμνώσουν ακόμα περισσότερο...δεν γίνεται ...μας τό έχουν κάνει ήδη...
ας κάνουν ότι θέλουν.εγώ θα ταξιδεύω ακόμα και να μου κάνουν μαγνητική τομογραφία !! χε χε!!
 

FAMEK

Banned
Μηνύματα
418
Likes
45
Επόμενο Ταξίδι
στουτγκαρδη
Ταξίδι-Όνειρο
γαλλικη πολυνησια
εγω παντως θα το λαμβανω υποψη μου και λογω ακτινων μια που δεν ειναι ακινδυνες .ελεος το εχουν παρακανει..θα επελεγα αεροδρομια..στη μοσχα μας περασαν απο μηχανημα με ακτινες υποτιθεται για να ελεγξουν παππουτσια ..αρνηθηκα να περασω και εβγαλα τα παπουτσια και μετα απο μενα κανεις απο το γκρουπ δεν περασε..δεν ειχαν καταλαβει οτι περνουσαν απο ακτινες και οσοι περασαν ειχαν στεναχωρεθει..
 

αθηνα123

Member
Μηνύματα
283
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
?????????????????
Ταξίδι-Όνειρο
νησια μαρκισας
δεν συμφωνω καθολου αλλα αν ψηφιστει και δεν υπαρχουν περιθωρια αντιδρασης τουλαχιστον να μας διαβεβαιωνουν οτι οι φωτο θα καταστρεφονται αυτοματα μετα απο λιγα δευτερολεπτα.μην φτασει η χαρη μας και μας δουμε και σε κανα ιντερνετ μετα.
 

marakixin

Member
Μηνύματα
148
Likes
14
Επόμενο Ταξίδι
Λονδινο
Ταξίδι-Όνειρο
αγια-πετρουπολη
Είναι μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μονο...Σκέψου έναν άνθρωπο που για χ λόγο ντρέπεται φρικτά για το σώμα του<παραμόρφωση, πλαστικές, αφαίρεση στήθους κ,α>η ψυχολογία του και κυρίως ο φόβος οτι αυτοί που κοιτούν θα γελάσουν μαζί του-Οχι οτι οι αρτιμελείς δεν κουβαλούν αυτό το φόβο-θα τον κάνει κουρέλι.Δεν ξέρω κατα πόσο είναι ικανο να σταματήσει τα ταξίδια σίγουρα όμως είναι ένα πλήγμα
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Είναι μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μονο...Σκέψου
φαντάζομαι οτι δεν θα βλέπει κανένας άλλος απο τους ¨_ cameraman_ τις ακτινογραφίες....
μην το ψάχνεις ...δεν θα μας ρωτήσουν απλώς θα το επιβάλουν άν υπογράψουν...
οπότε μέσα σε όλα τα άλλα φακελώματα,θα έχουν και μια σειρά φωτο που θα μπορέσουν να γυρίσουν και ταινία θρίλλερ!!!:rolleyes:
κορμί μου!!! θα εκδοθείς!!!!
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
«την εποχή της τρομοκρατίας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε βάθος».

παντως πραγματικα πιο βαθος ,δεν γινεται!φανταζεστε να κυκλοφορουν μετα βιντεακια στο youtube?και μην μου πειτε οτι σας φαινεται ακραιο!εδω βιντεοσκοπησαν εγχειρηση!
 

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ
Αν όντως περάσει κάτι τέτοιο να δω τι επιλογές θα έχουμε. Αν υπάρχει πάντως άλλη επιλογή (εξονυχιστικός έλεγχος) εγώ μάλλον θα τον προτιμώ(έτσι όπως το σκέφτομαι τώρα)
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Ε..ναι λοιπόν...ας με δούνε και γυμνό! Και καλά θα πάθουν! :-D

Το μόνο που θα με απασχολούσε θα ήταν το θέμα της ακτινοβολίας...αυτό το θεωρώ απαράδεκτο!
 

efi

Member
Μηνύματα
66
Likes
4
Αχ...τι αλλο θα μας κανουν εμας τους ταξιδιωτες Στην εποχη μας αντι τα πραγματα να γινοντε πιο ευκολα και πιο απλα ολο και τα δυσκολευουν λες και δεν θελουν να ταξιδευουμε
 

gps vagelis

Member
Μηνύματα
160
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
ΑΓΝΩΣΤΟ-NO MONEY
Ταξίδι-Όνειρο
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δεν πειραζει ρε παιδια θα ταξιδευουμε και "τσιτσιδι" αλλωστε μας παρακολουθουν εδω και καιρο(καμερες στους δρομους στις τραπεζες στη δουλεια).Ηλθε η ωρα να μας μαθουν και αλλιως.Και σιγα την ακτινοβολια αλλωστε ολη την ωρα μεσα σε ενα ανθυγιεινο περιβαλλον βρισκομαστε.
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.370
Likes
6.857
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO



Τα νέου τύπου σκάνερ, λειτουργούν ήδη δοκιμαστικά στα αεροδρόμια του Αμστερνταμ της Ζυρίχης και του Λονδίνου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει όμως να τα καθιερώσει σε όλα τα αεροδρόμια!
Εκτός από τις αντιδράσεις για το θέμα της προσβολής της προσωπικότητας υπήρξαν και αντιδράσεις και φόβοι για το θεμα της ακτινοβολιας όπως εκφράστηκαν και εδώ στο φόρουμ!
Σήμερα υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία απο Γερμανικό Κέντρο Ερευνών που ερευνάει τις ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής και διευθυντής του εν λογω ερευνητικού κέντρου στο Ααχεν Jiri Silny εκανε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πόρταλ focus online την εξής διαπίστωση:
"Περίπου 3000 φορές ετησίως θα πρέπει να σκανάρετε κάποιος από μία τέτοια συσκευή, ωστε να δέχεται την ιδια ραδιενεργή ακτινοβολία στην οποία είμαστε εκθετοι μεσω της αναπνοής η της διατροφής μας". Και συμπήρωσε: "στις ακτινογραφίες η ακτινοβολία την οποία δεχόμαστε ειναι 15000 φορές μεγαλύτερη από οτι με αυτή την συσκευή"

Τα παραπάνω συμπεράσματα ο εν λογω επιστημονας τα εξηγαγε βάση των μετρήσεων που εκανε η αμερικανική εταιρία „American Science and Engineering“. Στις ΗΠΑ τέτοιες συσκευες σκάνερ χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.

Πληροφορίες από:
www.focus.de
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.118
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom