Επιχείρηση απεγκλωβισμού στο Μάτσου Πίτσου

McElk

Member
Μηνύματα
1.024
Likes
1.578
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya


Οι αρχές του Περού ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 2000 τουριστών που έχουν αποκλειστεί από την Κυριακή στην πόλη Άγουας Καλιέντες, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου, λόγω κατολισθήσεων.

aestb.msn.com_i_5B_4B4D34C86E9DE6DBAA22FDA745626.jpg

ant1online






Οι αρχές του Περού ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 2000 τουριστών που έχουν αποκλειστεί από την Κυριακή στην πόλη Άγουας Καλιέντες, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου, λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Μια πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από 20 άτομα, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Ολαϊταντάμπο, ανέφεραν οι τοπικές αρχές που δίνουν προτεραιότητα στην απομάκρυνση των παιδιών και των ηλικιωμένων. Οι 1954 τουρίστες - Βορειοαμερικανοί, Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικάνοι - θα μεταφερθούν σταδιακά με στρατιωτικά και αστυνομικά ελικόπτερα στο Ολαϊταντάμπο και από εκεί στο Κούσκο.

Ο υπουργός Τουρισμού Μαρτίν Πέρες εξήγησε ότι οι τουρίστες έχουν αποκλειστεί σε ξενοδοχεία και στο σιδηροδρομικό σταθμό του Άγουας Καλιέντες και έχουν εφόδια για τρεις-τέσσερις ημέρες.

Η πρόσβαση στο Μάτσου Πίτσου και στο Άγουας Καλιέντες έχει διακοπεί από το Σάββατο, μετά από κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την περιοχή με το Κούσκο. Η εταιρεία PeruRail που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της γραμμής που πάντως παραμένει κλειστή στο τμήμα από το Κούσκο για το Μάτσου Πίτσου.

Τη Δευτέρα αναβλήθηκαν επίσης και οι πτήσεις αεροσκαφών από τη Λίμα για το Κούσκο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των ταξιδιωτών. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, οι βροχές που έπληξαν το Περού το σαββατοκύριακο ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας 15ετίας. Η περιοχή του Κούσκο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς πολλά ποτάμια υπερχείλισαν, καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειες. Ο πρόεδρος της επαρχίας του Κούσκο Ούγο Γκονσάλες Σαγιάν ανέφερε ότι το 40% των κτηρίων της πόλης δεν διαθέτει πόσιμο νερό, γιατί καταστράφηκε ένας πυλώνας που μετέφερε ηλεκτρική ενέργεια σε μια αντλία.
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Aν ποτε εγκλωβιζομουν, νομιζω πως το Ματσου Πιτσου θα ηταν η πρωτη μου επιλογη
 

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Ας ελπίσουμε ότι θα αποκατασταθεί γρήγορα η πόλη γιατί το Μάτσου -Πίτσου είναι όχι μόνο ο νο.1 αδιαφιλονίκητος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως αλλά και ουσιαστικός οικονομικός μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Εγώ τη γλίτωσα στο τσακ... Ήμασταν εκεί την ημέρα της κατολίσθησης, όσο ήμασταν επάνω ήταν όλα ΟΚ, κατεβαίνοντας μου είπαν πως κόπηκαν τα δρομολόγια λόγω πλημμύρας και κατολίσθησης (πρόβλημα σε δύο διαφορετικά σημεία της σιδηρογραμμής), οπότε ήμασταν στο περίμενε. Πολλή αναμονή αλλά κατά τα μεσάνυχτα ήρθε αμαξοστοιχεία και για μας, με πολλούς όρθιους αλλά και μόνο που φτάσαμε στο Κούσκο στις 3 το πρωί, ευχαριστημένοι ήμασταν.

Οι ζημιές είναι πολλές, τις βλέπει κανείς από την έξοδο του Κούσκο, αλλά και στην Ιερή Κοιλάδα τα ίδια χάλια: έπεσε η γέφυρα του Πίσακ, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα, ολόκληρες φυτείες καταστράφηκαν, τα παλικαράκια του στρατού έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και σε γενικές γραμμές υπήρχε καλή οργάνωση κι ενημέρωση, αλλά χάθηκαν ζωές και περιουσίες....
 

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Καλημέρα.Τι ήταν κι'αυτο; Είπαν στις ειδήσεις ότι ήταν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις των 15 τελευταίων χρόνων.
Οι ντόπιοι τώρα θα στεγαστούν σε πρόχειρα καταλύμματα;
Ειπαν ότι υπήρξε εγρήγορση και ότι δουλεύουν πυρετωδώς.
Αγρια πράγματα όσο και αν είναι εξοικειωμένος κάποιος με φυσικά φαινόμενα.Τουλάχιστον να βγουν γεροί οι άνθρωποι κ η ζωή θα ξαναπάρει το δρόμο της,εξάλλου τό'χει αυτό το "κουσούρι", πηγαίνει πάντα μπροστά.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Εγώ πάντως τέτοιες βροχές δεν έχω ξαναδεί ποτέ. Ακόμη και η Λα Πας είναι μες στη βρόχα πρωί-βράδυ, στη Λίμα έβρεχε καταρρακτωδώς, στον Αμαζόνιο η λάσπη μέχρι το γόνατο και η Καχαμάρκα αγνώριστη (αλλά αθεράπευτα όμορφη). Ο ποταμός Ουρουμπάμπα ήταν τόσο ορμητικός που αντί να ακούς το τραίνο άκουγες τα κύματα, ποταμάκια που στη Βολιβία άλλες φορές είναι ρυάκια έμοιαζαν με χείμαρροι.

Θλιβερό το ότι δόθηκε σκανδαλώδης προτεραιότητα στους τουρίστες σε όλα, σε αντίθεση με τους ντόπιους, ακόμη και στην κάλυψη των ανθρώπινων απωλειών.
 

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Όντως! και στα δελτία για τον τουρισμό είπαν με έμφαση.¨Οπως είπα και παραπάνω το Μάτσου - Πίτσου είναι νο.1 προορισμός παγκόσμια δηλ. χρήμα δηλ. πάνω απ'όλα οι πελάτες δηλ.μια ιστορία παλιά όσο και ο κόσμος τούτος.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.024
Likes
1.578
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Ο αρχαιολογικός χώρος δεν κινδυνεύει στο παραμικρό γιατί είναι χτισμένος με πέτρα πάνω σε συμπαγή βράχο. Οι πλαγιές όμως των βουνών έχουν κατακερματισμένους βράχους ανάμεσα σε χαλαρά εδάφη και έτσι κινδυνεύουν από κατολισθήσεις μετά από βροχές. Μέσα στο παρακείμενο ρέμα της σιδ. γραμμής μπορεί να δει κανείς τις μεγάλες πέτρες που κατά καιρούς παρασύρονται. Στο Κούζκο τώρα τα φτωχικά σπίτια είναι φτιαγμένα με άψητα τούβλα (ξεραμένη λάσπη δηλαδή ανακατεμένη με λίγο άχυρο). Αυτά όταν υγρανθούν πολύ (σε περίπτωση που πλημμυρίσει η θεμελίωση) μεταβάλλονται σε λάσπη, με άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Ακόμη και τα παλιά πέτρινα σπίτια έχουν για συνδετικό υλικό ανάμεσα στις πέτρες λάσπη και όχι κάποιου είδους ασβεστοκονίαμα.
Εγώ τη γλίτωσα στο τσακ... Ήμασταν εκεί την ημέρα της κατολίσθησης, ...
Yorgos έτυχες πάλι πάνω στην είδηση ! Μικρός είναι ο κόσμος εν τέλει … Να 'σαι καλά.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ανοίγει ξανά τον Απρίλιο το Μάτσου Πίτσου

Προσβάσιμο εκ νέου θα είναι από την 1η Απριλίου το Μάτσου Πίτσου, μια από τις σημαντικότερες ακροπόλεις των Ίνκας στο Περού.
as.enet.gr_resources_2010_02_hgetimgora_47_thumb_medium.jpg
Το Μάτσου Πίτσου είχε κλείσει τον Ιανουάριο εξ αιτίας των καταρρακτωδών βροχών και των κατολισθήσεων, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στα μονοπάτια και στο σιδηροδρομικό δίκτυο που οδηγεί στο μνημείο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τμήματα του σιδηροδρόμου που συνδέει την κοντινή πόλη Κούσκο με το αρχαίο και εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο οχυρό του 15ου αιώνα, σε ύψος 2.400 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας.

η συνέχεια του άρθρου Ανοίγει ξανά τον Απρίλιο το Μάτσου Πίτσου | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom