Τσεχική Δημοκρατία Η άνοιξη της Πράγας

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Να'μαι κι εγώ, άρτι αφιχθείς από Πράγα....

Γεγονός Νο1: Η Πράγα είναι αδελφή πόλη με τη Βουδαπέστη. Μοιάζουν σε πολλά πράγματα μεταξύ τους
Γεγονός Νο2: Η Πράγα είναι πολύ πιο τουριστική από τη Βουδαπέστη
Γεγονός Νο3: Η Πράγα είναι πιο όμορφη από την αδελφή της πόλη

Τη Πράγα την αντίκρισα φευγαλέα 10 χρόνια πριν σε ένα stop-over καθ'οδόν για τις Κανάριες νήσους, μήνα Μάιο, πανέμορφη και ανθισμένη. Υποσχέθηκα τότε στον εαυτό μου πως θα ξανάρθω και μάλιστα μόνο την άνοιξη. Η επιλογή μου με δικαίωσε ως προς το θέμα του καιρού, αφού απολαύσαμε 3 ηλιόλουστες ημέρες στη Πράγα, με θερμοκρασία ~20οC, δηλ. τέλειο καιρό για βόλτες και ατελείωτο άραγμα στα παγκάκια και στα πάρκα της καταπράσινης Τσέχικης καλλονής. Στον αντίποδα, τέτοιο καιρό μαζί σας θα βρίσκονται και χιλιάδες μα χιλιάδες τουρίστες, κατά κανόνα ομαδοποιημένοι σε γκρουπ. Τώρα, το "μαζί σας" είναι σχετικό όπως θα εξηγήσω παρακάτω...

Τα κύρια αξιοθέατα της πόλης είναι η περιοχή του κάστρου, η Mala Strana από κάτω στα πόδια του και η παλιά πόλη (Stare Mesto) στην απέναντι πλευρά του ποταμού. Είναι όλα αξιόλογα και πανέμορφα μέρη, αλλά: μιλούνια τουρίστες σε γκρουπ τα έχουν κυριολεκτικά καταλάβει. Έπαθα πλάκα με το τι γίνεται και πραγματικά είδα για ποιο λόγο δε πρόκειται ποτέ να ταξιδέψω με γκρουπ (τουλάχιστον) στην Ευρώπη. Η ταπεινή μου γνώμη είναι να τα δείτε όλα αυτά και να τα περπατήσετε όσο πιο πρωϊ μπορείτε ώστε μετά να δείτε τις πραγματικές ομορφιές της πόλης μακριά από τις ορδές.

Εδώ να πω ότι το δίκτυο τραμ της Πράγας είναι απλά εκπληκτικό, σε πάει παντού και ταυτόχρονα βλέπεις και τη πόλη. Ξεχάστε το μετρό, πάρτε από το ξενοδοχείο σας ένα χάρτη με τις γραμμές του τραμ επάνω, αγοράστε ημερήσια εισιτήρια ή πάσο 3 ημερών και πάρτε τα τραμ σβάρνα.

Για τη περιοχή του Κάστρου πάρτε το τραμ 22 ή το 23 και σταματήστε στο πλάι του Κάστρου ή πιο πάνω στο μοναστήρι του Strahov. Το κάστρο είναι όμορφο, ο ναός του Αγ. Βίτου υπόδειγμα γοτθικού ρυθμού και ο κόσμος πολύς μα πάρα πολύς.
Tip: Μπείτε για μία χαλαρωτική βόλτα στους βασιλικούς κήπους στο πλάι του κάστρου....απλά εκπληκτικοί! Χαλαρώστε παρέα με ανθισμένες τουλίπες, τα πουλιά που κόβουν βόλτες στο γρασίδι και τα σκιουράκια που είναι μόνιμοι κάτοικοι του εκπληκτικού αυτού πάρκου.


Πιο πάνω, το τραμ σε αφήνει κοντά στο μοναστήρι του Strahov και στο πολύ όμορφο Loreto. Δείτε ό,τι μπορέσετε και πάλι με τον πολύ κόσμο να σας συνοδεύει σε κάθε σας βήμα.
Tip: Πηγαίνετε λίγο πιο αργά εκεί, αφού τα γκρουπ συνήθως ξεκινούν από εκεί για να κατηφορίσουν έπειτα στο κάστρο.
Hot Tip: Βγείτε από την πίσω έξοδο του Strahov και κατηφορίστε προς τα κάτω για μια εκπληκτική θέα της πόλης και του κάστρου, μαζί με τον υπέροχο λόγο του Petrin στα δεξιά σας. Λίγο πιο κάτω, στρίψτε δεξιά σε ένα από τα φιδογυριστά δρομάκια του λόφου και αράξτε σε ένα παγκάκι απολαμβάνοντας καθιστοί και σχετικά μόνοι την υπέροχη θέα στα πόδια σας.


Μια άλλη μέρα, μπορείτε να ανηφορίσετε προς το λόφο του Petrin δίπλα από την κύρια είσοδο του Strahov και να χαθείτε στο υπέροχο πράσινο, απολαμβάνοντας την ανθισμένη φύση, το ζεστό ήλιο, τα πουλιά που κελαηδούν ακατάπαυστα, τις μυρωδιές που ξεχύνονται από τα λουλούδια και φυσικά τη πόλη που μόλις φαίνεται πίσω από τα φυλλώματα των δέντρων. Απλά μαγικό μέρος...


Τις δύο όχθες της Πράγας συνδέουν διάφορες γέφυρες, με πιο γνωστή τη γέφυρα του Καρόλου. Για μένα είναι ίσως η χειρότερη γέφυρα να διασχίσεις μετά τις 9-10 το πρωϊ όποτε και γίνεται το αδιαχώρητο. Προτιμήστε την γέφυρα ακριβώς νότια από αυτή του Καρόλου: θα απολαύσετε με πολύ λίγο κόσμο το πανέμορφο ποτάμι, το κάστρο στη κορυφή του λόφου και το πράσινο νησάκι στη άκρη του ποταμού. Αυτό που γίνεται στη γέφυρα του Καρόλου είναι κωμικοτραγικό...


Το αδιαχώρητο επίσης γίνεται και στη παλιά πόλη και κυρίως στη κεντρική της πλατεία με το αστρονομικό ρολόι και το γοτθικό ναό του Τιν να κλέβουν τη παράσταση. Περιπλανηθείτε για λίγο εκεί, χαζέψτε τα πλήθη και τους τουρίστες που κάθονται στα τουριστικότατα και αμφιβόλου ποιότητας καφέ της πλατείας και ανηφορίστε την Parizska προς την εβραϊκή συνοικία. Για μένα, η παλιά πόλη είναι απλά υπερτιμημένη και ώρες-ώρες απροσπέλαστη από τον κόσμο. Πιο ωραίες βόλτες κάνεις παραπέρα από τη κεντρική πλατεία, στα παλιά σοκάκια, αλλά για μένα τίποτε το φοβερό...

Αντιθέτως, πολύ ωραία βόλτα μπορεί να κάνει κανείς στο Vysehrad! Πάρτε από τη παλιά πόλη ένα τραμ που πάει προς το νότο κατά μήκος του ποταμού και απολαύστε τη βόλτα σας με υπέροχη θέα μέχρι το Vysehrad, με τον επιβλητικό ναό των Αγ. Πέτρου & Παύλου να δεσπόζει στη κορυφή. Εδώ, θα βρείτε ένα ακόμη θαυμάσιο πάρκο, με πολύ ωραία δρομάκια, αγάλματα και λιγοστό κόσμο να απολαμβάνει μία πανοραμική άποψη της Πράγας και τη γύρω φύση.


Γενικώς, αυτό που θα πρότεινα, είναι αφού δείτε τα κύρια αξιοθέατα και τα περπατήσετε ξανά και ξανά, να δείτε τη πολή με έναν άλλο τρόπο: πάρτε τραμ προς όλες γωνιές του ορίζοντα, καθήστε δίπλα στο παράθυρο και απολαύστε μία ξεκούραστη βόλτα στη πόλη και στα περίχωρα αυτής. Δείτε τη πραγματική ζωή των ντόπιων, δείτε ντόπιους γενικώς (γιατί στο κέντρο μόνο τουρίστες τριγυρνούν) και την "άλλη" Πράγα, με τα σπιτάκια της, το πράσινό της, τα πάρκα της στα οποία οι Τσέχοι έχουν βγει για βόλτα με τα σκυλιά τους, τα παιδιά τους κτλ...Πραγματικά, μία βόλτα με ηρεμία, ξεκούραση μετά τον ατελείωτο ποδαρόδρομο, μακριά από τη βαβούρα του κέντρου.

Κλείνω με το θέμα του φαγητού και του καφέ: σαν τουριστικότατη πόλη, η Πράγα βρίθει από μέρη στα οποία θα φας τυποποιημένες αηδίες και θα πιεις καφέ-ποδόπλυμα. Αφήστε τα λοιπόν αυτά πίσω σας και ακολουθήστε τις πολύτιμες συμβουλές του φίλου Traveller: πιείτε θαυμάσιο και φτηνότατο καφέ στο Cafe Louvre ή στο διπλανό Cafe Resto Patio (δε πήγα σε αυτό αλλά έχω διαβάσει καλά λόγια). Πήρα επίσης καφέ στο χέρι από την αλυσίδα Bio-Cafe και ήταν καταπληκτικός. Και όσο για το φαγητό, το απόλυτο must είναι τα Kolkovna (www.kolkovna.cz). Το πρώτο βράδυ επιχείρησα να πάω σε αυτό της παλιάς πόλης και ατύχησα: όλα τα τραπέζια ήταν ρεζερβέ! Αφού πήρα το μάθημά μου και δείπνησα στο κοντινό Orange Moon με θαυμάσια πολυασιατική κουζίνα (και σε σούπερ τιμές), έκανα κράτηση για την επόμενη ημέρα, αλλά στο αδελφάκι του στη οδό Vitezna 7. Το Kolkovna στη παλιά πόλη δεν είχε ούτε για την επόμενη τραπέζι (!!!), αλλά πολύ μικρό το κακό: το αδελφάκι του είναι σε μία ευθεία με το Cafe Louvre και το Reduta Jazz Club και η διαδρομή Kolkovna-Reduta Jazz Club με τα πόδια περνάει από τη θαυμάσια γέφυρα Legii που ανέφερα και προηγουμένως. Το εν λόγω μαγαζί της αλυσίδας Kolkovna ονομάζεται απ'έξω Olympia, συχνάζουν σε αυτό πολλοί ντόπιοι και μεμονωμένοι τουρίστες και το φαγητό είναι απλά εκπληκτικό....στο τραπέζι μας έγιναν πραγματικά γαστρονομικά όργια, καταλήγοντας σε αφάνταστα γλυκά, πρωτότυπα και φρεσκότατα καμωμένα. Αν έμενα και άλλες μέρες στη Πράγα, εκεί θα έτρωγα κάθε, μα κάθε μέρα....οργιώδη ψητά συνοδεία απίστευτης μπύρας και τιμές ~15-20 ευρώ το πολύ. Ευτυχώς που το μέρος δε το ξέρουν οι ορδές των γκρουπ. Ακόμα και τώρα σκέφτομαι το σνίτσελ που έφαγα και... (και όχι μόνο). Σκέτη αμαρτία.

Συμπέρασμα: Επισκεφτείτε τη Πράγα άνοιξη, επισκεφτείτε φευγαλέα τα κεντρικά τουριστικά μέρη, πάρτε πολύ το τραμ, βγείτε λίγο προς τα έξω, τιμήστε τα υπέροχα πάρκα της, πιείτε τον καφέ σας στο Cafe Louvre και φάτε στο Kolkovna. Η Πράγα είναι υπέροχη αλλά λίιιγο παραπέρα από τις ορδές των γκρουπ.
 

Attachments

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
Πολυ δυναμικη εισοδο στην Ευρωπη GTS.Μπραβο πολυ καλο.:clap:
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bανουατου/Tαιλανδη
Καλως ηρθες GTS.Απο αυτα που μας γραφεις πρεπει να ειναι πολυ ομορφη και πολυ τουριστικη η Πραγα αρκει βεβαια να αποφευγεις τον πολυ κοσμο.
Χρησιμα και τα tips.Ελπιζω να παω καποια στιγμη.
Καλη προσαρμογη.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Καλώς ήρθες GTS !
Εξαιρετική περιγραφή και πολύ χρηστική !

Μου άνοιξες την όρεξη για να ξαναπάω και σίγουρα θα το κάνω άνοιξη αυτή τη φορά!

Να΄σαι καλά!:)
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ονειρεμένο Ταξίδι
far away
μπραβο GTS, αντε ...να επανέλθεις τωρα στην καθημερινοτητα... εγω εχω παει με -18 βαθμους, Ιανουάριο μήνα και ηταν πανέμορφα με ολες τις εναλλαγες καιρου που μπορεις να φανταστεις... Αλλά οπως ειπες, η Ανοιξη είναι απιστευτη εκει...
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.920
Εύγε GTS για την γλαφυρή περιγραφή και τα χρηστικότατα tips που μας έδωσες. Εύχομαι πάντα τέτοια...
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια...ευτυχώς που τα έγραψα όσο τα είχα (και έχω) φρέσκα γιατί σε λίγο καιρό οι λεπτομέρειες θα θολώσουν...

Όσο για σένα φίλε Traveller, εγώ σε ευχαριστώ για τις λίρα-100 πληροφορίες σου για τη πόλη και κυρίως για το εστιατόριο & καφέ που πρότεινες....η εμπειρία της Πράγας θα ήταν φτωχότερη δίχως το Kolkovna, χωρίς ίχνος υπερβολής...εύγε σε εσένα..
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Καταπληκτικο report απο Πραγα , ευχρηστα tips , ομορφεs φωτογραφιεs , Gts εισαι ταλεντο που κινειται με ευκολια μεταξυ τροπικων και ευκρατηs ζωνηs :lol:.
 

klik

Member
Μηνύματα
27
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαλδίβες
GTS: Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για τις λεπτομέρειες. Θα τις μελετήσω προσεκτικά, γιατί την Παρασκευή στις 9 Μαΐου φεύγω με τον άντρα μου για Πράγα. Οπότε έπεσες μέσα στο να τις χρησιμοποιήσω στο ταξίδι. 5 μέρες θα κάτσουμε. Θα προσπαθήσω να μαζέψω όσο γίνεται τα αξιοθέατα , για να μπορέσουμε να δούμε τα κυριότερα. Αν δεν σου κάνει κόπο, για 5 μέρες , τι θα μας συμβούλευες να δούμε οπωσδήποτε; Και ποια ώρα λες να ξεκινήσουμε πρωί πρωί ; Για να αποφύγουμε τα γκρουπ; :shock::shock::shock:
Για το μαύρο θέατρο και κλασσική μουσική;:roll:
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Καταπληκτικο report απο Πραγα , ευχρηστα tips , ομορφεs φωτογραφιεs , Gts εισαι ταλεντο που κινειται με ευκολια μεταξυ τροπικων και ευκρατηs ζωνηs :lol:.
Τώρα που ξεπετάξαμε την Ευρωπαϊκή "αγγαρεία" :haha::haha:, πλησιάζει η ώρα Ζωή για το Μεγάλο Ταξίδι.......πώς πέρασε έτσι ήδη ο καιρός από τότε που το σχεδιάζαμε!! Άντε να δούμε, μπήκαμε στη τελική ευθεία πλέον!!!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
GTS: Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για τις λεπτομέρειες. Θα τις μελετήσω προσεκτικά, γιατί την Παρασκευή στις 9 Μαΐου φεύγω με τον άντρα μου για Πράγα. Οπότε έπεσες μέσα στο να τις χρησιμοποιήσω στο ταξίδι. 5 μέρες θα κάτσουμε. Θα προσπαθήσω να μαζέψω όσο γίνεται τα αξιοθέατα , για να μπορέσουμε να δούμε τα κυριότερα. Αν δεν σου κάνει κόπο, για 5 μέρες , τι θα μας συμβούλευες να δούμε οπωσδήποτε; Και ποια ώρα λες να ξεκινήσουμε πρωί πρωί ; Για να αποφύγουμε τα γκρουπ; :shock::shock::shock:
Για το μαύρο θέατρο και κλασσική μουσική;:roll:
Η γνώμη μου είναι να δείτε τις πρώτες μέρες όλα τα κύρια αξιοθέατα, ξεκινώντας από νωρίς. Τον κόσμο δεν τον γλυτώνετε ό,τι ώρα και να πάτε....απλά το μεσημέρι ίσως να έχει σπάσει κάπως, αν και μέχρι το μεσημέρι δε μπορείς να μείνεις αδρανής...άρα λίγο υπομονή στα κύρια τουριστικά μέρη....σημειώνω ότι τα γκρουπ πάνε σε συγκεκριμένα σημεία...πας λίγο παραπέρα και δεν έχει κόσμο, οπότε...

Σε 5 ημέρες θα τα δείτε όλα και πολλές φορές, μην έχεις άγχος :lol: Θα προλαβαίνατε και μία εκδρομή σε άλλη πόλη, αν το προτιμάτε....εγώ αν είχα μέρες θα το έκανα

Όσο για τέχνη, δεν την τίμησα καθόλου....το αντίστοιχο άρθρο του φίλου Traveller έχει όμως πολύτιμες πληροφορίες και σίγουρα αξιόπιστες
 

klik

Member
Μηνύματα
27
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαλδίβες
Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ!! Να είσαι καλά!! Θα μελετήσω όλα τα στοιχεία και τα δικά σου φυσικά και του φίλου Traveller. Θα τα μαζέψω και θα τα εφαρμόσω!!!:clap::clap::clap::clap:
Έχω αγχωθεί λιγάκι!!:haha::haha::haha::haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.753
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom