Η μάχη της κουζίνας! Ποια είναι η χώρα με την αγαπημένη σας κουζίνα;

Αγαπημένη κουζίνα


  • Total voters
    141

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.540
Likes
8.512
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Υπάρχει θέμα με την αγαπημένη μας κουζίνα, μήπως θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τα αποτελέσματα με νούμερα; Συνήθως στα war γράφονται και αξιόλογες προτάσεις οπότε θα είναι ευκαιρία να γράψουμε και για κανα πιάτο ή κανά μαγαζί που έχουμε ξεχωρίσει.

Κάνω την αρχή ψηφίζοντας την Ιταλική! Γιατί:

Ιταλική: Για μένα αυτή η κουζίνα είναι "πες μου ποιο υλικό δεν σου αρέσει να σου φτιάξω ένα πιάτο να γλείφεις και τα δάχτυλα σου." Πάρα πολλά υλικά που τα είχα αδικήσει, τα συμπάθησα μέσα από την Ιταλική κουζίνα. Μελιτζάνα πχ όχι μόνο τρελαίνομαι για Parmigiana di Melanzane αλλά ακόμα και σε σάντουιτς και ομελέτες μου έδειξαν οι Ιταλοί ότι ταιριάζει. Ντρέπομαι να λέω σε Έλληνες ότι η capricciosa (πίτσα με αγκινάρα) είναι η αγαπημένη μου πίτσα. Τη μακαρονάδα με ρεβίθια που έχω φάει στο Λέτσε τη θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια. Τους εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Οι φούρνοι και το street food τους γενικά είναι τόσο καλοί που όχι απλά δεν είναι λύση ανάγκης αλλά προσωπικά είναι πάντα στο πλάνο μου. Panini, tramezzini, focaccia, panzerotti η λίστα είναι ατελείωτη. Από τις χώρες που μου φαίνεται σκέτη κοροϊδία να φας κεμπάπ ή στις γνωστές αλυσίδες. Υπάρχει άλλη χώρα που τα αλλαντικά και τα τυριά της να μοσχοβολάνε; Και σε γεύση σκίζουν προφανώς. Πολύ δυνατή και στα γλυκά η Ιταλία. Πέρα από tiramisu και cannoli που είναι πολύ δυνατά, ξεχωρίζω το frittelle που είχα δοκιμάσει στο tonolo στη Βενετία. Πραγματική αμβροσία!

Γαλλική: Σίγουρα τα αγαπημένα μου γλυκά είναι τα Γαλλικά. Η ποικιλία είναι μοναδική. Σας αρέσουν τα γλυκά με κρέμα, με σοκολάτα, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με καραμέλα; Και στον τελευταίο μικρό φούρνο της γειτονιάς θα βρείτε τεράστια ποικιλία. Στα ζαχαροπλαστεία δεν το συζητώ. Ποιο εύκολο είναι να αποφασίσεις τι θα δεις στο νετφλιξ παρά να διαλέξεις γλυκό. Από που να αρχίσω; Paris-Brest, tropézienne, brioche perdue, saint-honoré, soupe de fraises θα μπορούσα να γράφω για ώρες μόνο για γαλλικά γλυκά. Οι φούρνοι τους έχουν και καλα αλμυρά αλλά μπροστά στους Ιταλικούς μου φαίνονται φλώρικοι. Οι Γάλλοι έχουν τσακωθεί με τη σάλτσα ντομάτας. Και σε αυτή τη χώρα δεν βρίσκω λόγο να φας κεμπάπ και στα γνωστά σαντουιτσάδικα. Οι φούρνοι είναι φίλοι μας! Σε κυρίως πιάτα είναι που με χάνουν. Το δυνατό τους κομμάτι θα έλεγα ότι είναι τα φουρνιστά. Κάποια πιάτα τους μου αρέσουν πολύ όπως tartiflette, hachis parmentier, tartare τόνου (αυστηρά και μόνο τόνου), bœuf bourgignon, poulet rôti. Άλλα πάλι ανακατεύομαι μόνο που τα βλέπω όπως potjevleesch (τι σκέφτονταν όταν το έφτιαχναν; ), choucroute, os a moelle. Όχι μόνο δεν τους εμπιστεύομαι τυφλά, όχι μόνο δεν μου αρκούν εικόνες η μια απλή περιγραφή του πιάτου αλλά θα κάτσω να δω ένα ένα τα υλικά πριν δοκιμάσω κάτι. Έχω πάθει και έχω μάθει πιστέψτε με. Τα τυριά τους αν και ωραία στη γεύση μυρίζουν υπερβολικά άσχημα και δοκιμή των αλλαντικών τους ισοδυναμεί με επικίνδυνη αποστολή για μένα.

Ισπανική: Στην Ισπανική κουζίνα δεν ξεχωρίζω κυρίως πιάτα αλλά τους μεζέδες τους. Αν σκεφτώ ποια Ισπανικά φαγητά έχω ξεχωρίσει η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι τάπας. Δεν το γράφω για κακό ίσα ίσα που μου αρέσει αυτό το στυλ. Ειδικά όταν δεν ξέρεις τι θα είναι η επόμενη γύρα που θα έρθει. Και αυτούς τους εμπιστεύομαι, όχι στο επίπεδο της Ιταλίας, το πιθανότερο και εδώ όμως είναι ότι θα δοκιμάσω. Με χαλάει μόνο που σε αρκετά πιάτα το σκόρδο είναι τόσο έντονο. Έχουν αντίστοιχα φαγητά της φασολάδας, των ρεβυθιών και της φακής και βάζουν και chorizo μέσα. Δεν μου αρέσουν οι σούπες όμως! Στις κατηγορίες street food, φούρνοι και γλυκά μου φαίνεται εντελώς ανύπαρκτη. Απ'την άλλη όμως έχουν κάνει τα σάντουιτς (bocadillos) τέχνη. Σε σημείο που επίσης δεν αξίζει να τη βγάζεις με κεμπάπ και τα γνωστά σαντουιτσάδικα. Γνωστή μου Ισπανίδα είχε ζήσει για ένα διάστημα στην Ελλάδα και παραπονιόταν γιατί δεν έχουμε σάντουιτς της προκοπής! Πολύ δυνατή και στα τυριά και στα αλλαντικά η Ισπανία, ειδικά στα δεύτερα.

Ελληνική: Η Ελληνική κουζίνα είναι για μένα ένα κλικ κάτω από την Ιταλική. Υπάρχουν πιάτα που μου αρέσουν πάρα πολύ και άλλα που δεν θέλω ούτε να τα βλέπω. Σούπες δεν τρώω ούτε όταν είμαι άρρωστος. Τα λαδερά είτε είναι φασολάκια είτε μπάμιες είτε αρακάς σε απόσταση ασφαλείας και με περιοριστικούς όρους μακριά μου. Οι φούρνοι μας και το street food είναι απ'τα δυνατά μας χαρτιά, για μένα όμως δεν φτάνουν Ιταλία. Στα γλυκά αν και μου αρέσουν τα σιροπιαστά αν έχω να διαλέξω μεταξύ ενός γλυκού με κρέμα ή ένα σιροπιαστό 11 στις 10 φορές θα πάρω την πρώτη επιλογή. Σε τυριά και αλλαντικά επίσης παίζουμε γερά. Η γραβιέρα είναι μάλλον το αγαπημένου μου τυρί. Για τη φέτα καλύτερα να μην μιλήσω γιατί μπορεί να κλειδωθεί το θέμα!

Γερμανική: Προφανώς την έβαλα για τρολιά.

Δύο σημειώσεις: 1) έβαλα μόνο κουζίνες από χώρες που πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχουν δοκιμάσει. 2) ας μην σταθούμε καθόλου στην πραγματική προέλευση κάποιου πιάτου.
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Ψηφισά ιταλική. Θα μπορουσα να εχω ψηφίσει και ελληνική ή ισπανική. Π
Panini κλπ ουτε για πλάκα δε θα έτρωγα, αλλά ό,τι κανουν οι άτιμοι το κάνουν πολύ καλά.

Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία σχετικά με όσα έγραψες για την ισπανική κουζίνα. Πρώτον τα bocadillos, ναι έχουν άπειρα αλλά είναι σοκαριστικό το πόσο ανεπιτήδευτα τα κάνουν. Bocadillo con jamon σημαινει ψωμί και χαμόν, μόνο. Και ούτω καθεξής. Εχω βρεθεί πολλές φορές προ εκπλήξεως, παιρνοντας πχ σαντουιτς με κοτοπουλο που ειχε μονο ψωμι και κοτοπουλο, αλλά πλέον έχω μάθει. Το άλλο θέμα είναι το σκόρδο. Το έχεις ξαναγράψει αλλά πραγματικά απορώ. Αν εξαιρέσουμε το αλιόλι που είναι προαιρετικό και κυρίως το σερβίρουν στο Λεβάντε, δε θεωρώ οτι έχουν σκόρδο ούτε στο 1/10 σε σχέση με την Ελλάδα τα πιάτα τους. Και τρωω τουλάχιστον 2-3 φορές/βδομάδα απ έξω.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.486
Likes
28.952
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ανάμεσα στις συγκεκριμένες κουζίνες (παραδόξως, συμφωνώ με τον αποπάνω), νομίζω πρέπει να είσαι κανας @Samion για να μη διαλέξεις τη Γαλλική....
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.540
Likes
8.512
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Γιατί όμως να το περιορίσουμε τόσο; Κουζίνες όπως η τουρκική, η λιβανέζικη, η ινδική και η βιετναμέζικη είναι επίσης παγκόσμιας κλάσης κουζίνες!

Γιατί σε αυτές τις χώρες που γράφεις δεν έχουν πάει πολλοί. Και είναι λίγο άδικο να τις κρίνουμε για το εστιατόριο της γειτονιάς μας.

Το άλλο θέμα είναι το σκόρδο. Το έχεις ξαναγράψει αλλά πραγματικά απορώ.
Και μένα μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφεις. Για τα ψητά όπως έχουμε εμείς το λεμόνι αυτοί έχουν το σκόρδο.
 

Viaggi

Member
Μηνύματα
1.248
Likes
7.002
Μας έβαλες δύσκολα. Με εξαίρεση την Γερμανική κουζίνα που θεωρώ πως είναι πολύ πίσω αλλά και διαφορετική από τις υπόλοιπες, οι άλλες 4 έχουν πολλές ομοιότητες. Λίγο διαφορετική η Γαλλική που είναι η πιο καλαίσθητη και με ασυνήθιστες γεύσεις. Η Ισπανική με πολλές ομοιότητες με την Ελληνική. Η Ιταλική, η κουζίνα που την βρίσκεις στα περισσότερα εστιατόρια στο κόσμο. Και τέλος η Ελληνική, η κουζίνα που μεγαλώσαμε. Νομίζω ότι αν μπαίνανε και άλλες κουζίνες από το παγκόσμιο χάρτη περισσότερο θα μπέρδευε παρά θα ωφελούσε αυτή τη μάχη.
 

SugarBlue

Member
Μηνύματα
262
Likes
4.410
Ψηφισα ελληνική κουζίνα γιατί παρ'όλο που αγαπω ιταλικες γεύσεις, καθε φορα που γυρνάω απο ταξιδι νιώθω τελικά ότι τα δικά μας φαγητά είναι καλύτερα. Π.χ πιτσα και σπαγγέτι ευχαριστιέμαι πιο πολύ στην Ελλάδα. Αλλα αναφέρομαι κυρίως στα τοπικά και παραδοσιακά μας φαγητά που έχουν επιρροές από τόσους πολιτισμούς όμως με την τόσο δική μας υπογραφή. Επίσης έχω μια αδυναμία στην κουζίνα της Ανατολικής Ευρώπης αλλά δεν υπήρχε η επιλογή να ψηφίσω!
 
D

Delmem38110

Guest
La cucina italiana naturalmente. Οι υπόλοιπες ….. ποιες υπόλοιπες?
Μεσογειακή ισορροπημένη υγιεινή απλή πεντανόστιμη.
έχετε δει πολλούς υπέρβαρους στην Ιταλία;
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.013
Likes
40.959
Πολυ αδικη ψηφοφορια.
Θα κερδισει το Φαι της Μαμας (ελληνικη) η το Φαι της Γειτονιας (ιταλικη).
Ενω "κουζινα" ειναι η γαλλικη πανω απο ολες.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.661
Likes
50.498
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δε θα έβαζα καμία από τις επιλογές στο τοπ-3 νομίζω (στα γρήγορα θα έβαζα Ιαπωνία-Περού-Ινδία).

Ψήφισα Ελλάδα.

Για την ιταλική κουζίνα θα της αναγνωρίσω τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και την απλότητα, μου όμως καταλήγει βαρετή και εμπίπτει στην κατηγορία "φύκια για μεταξωτές κορδέλες). Σε καμία περίπτωση άνοστη ή κακή, απλά υπερεκτιμημένη και με έλλειψη φαντασίας για τοπ επίπεδο.

Γερμανική: Ε, καλύτερη της ιταλικής, αλλά μέχρι εκεί και με μικρή ποικιλία. Αν δω γερμανικό και ιταλικό εστιατόριο θα προτιμήσω το γερμανικό, αλλά τώρα με τόσο μικρή ποικιλία δε μπαίνει ούτε στο τοπ-20.

Ισπανική: Πολύ πράγμα, με σημαντικές διαφορές από τη μία επαρχία στην άλλη, τρομερά πράγματα στη νέα κουζίνα, το δουλεύουν πολύ. Πρωτοπόροι σε πολλά, καινοτόμοι, αλλά βασικά αυτό: νόστιμοι!

Ελληνική: Τοπ για μένα από τις 5, αν μου έλεγες να διαλέξω από αυτές τις 5 το τοπ-10 πιάτων τα μισά θα ήταν ελληνικά. Κι όχι η μαμά μου δεν ήξερε να μαγειρεύει, τηνανακάλυψα σχετικά αργά (την ελληνική κουζίνα, όχι τη μαμά μου). Οι αντιδράσεις φίλων που έρχονται στην Ελλάδα και πάμε να φάμε είναι "γιατί δεν υπάρχει ελληνικό εστιατόριο στην πόλη μας".

Γαλλική: Τους βγάζω το καπέλο γιατί το ψάχνουν, είναι επιστήμονες. Κι είναι έτσι και στο τελευταίο χωριό της επικράτειας, πραγματικά μοναδικό, γαστριμαργική κουλτούρα όσο πουθενά οι Γάλλοι. Το τελικό αποτέλεσμα κάτω της ελληνικής αλλά σίγουρα εξαιρετικός λόγος το φαγητό για να ταξιδεύει κανείς ανά τη Γαλλία, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις, αλλά σίγουρα θα είναι καλό, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.194
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom