- Επόμενο Ταξίδι
- ;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Ισπανία βήμα τέταρτο: Santiago de Compostela
Χαράζω μέσα στο νού μου τις όροσειρές της, τους ποταμούς, τ' άψιλα πλατώματα, τούς κάμπους.
Συμπτύσσω τον καιρό· όλες οι ράτσες πού αιώνες περνούσαν από τα χώματα τούτα καί διασταύρωναν τά αίματά τους, ξαναπερνούν γοργά μπροστά μου, σά νά κρατάει ό νούς τον τροχό τού καιρού καί τού δίνει απότομη φορά:
Ίβηρες, Κέλτες, Φοίνικες, Έλληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Βάνδαλοι, Βησιγότθοι, Άραβες, Οβραίοι. Έσμιξαν οι λαοί μέσα στό αίμα, πέταξαν τά φλογερά λουλούδια τους - πολεμιστές, σοφούς, ποιητές, βασιλιάδες. Ήρθε τέλος ο μυστηκός καρπός, ή βαθιά σύνθεση, ό ήρωας όλης τούτης της γής, πού έσμιξε όλα τά παράταιρα, εφήμερα πρόσωπα, σ' ένα πρόσωπο αιώνιο, πού άντιπροσωπεύει πιά τήν Ίσπανία στά μεγάλα συνέδρια τού καιρού καί τού τόπου!
(Νίκου Καζαντζάκη, Ταξιδεύοντας – Ισπανία)
Το μοτίβο. Απλά και μόνο ακολουθώντας το μοτίβο.
Το ίδιο κι απαράλλαχτο εδώ και τέσσερα χρόνια, αυτό που λέει ότι το Φλεβάρη θα ταξιδέψεις στην Ισπανία και λίγο καιρό μετά θα ξεκινήσεις ιστορία για το μέρος που πήγες, κάνοντας μάλιστα χρήση έναντι προλόγου για άλλη μια φορά το καθιερωμένο απόσπασμα από το βιβλίο του Καζαντζάκη.
Ποιος ο λόγος άλλωστε να χαλάσω μια εξαιρετικά δοκιμασμένη συνταγή, που κάθε χρόνο μ’ οδηγεί στην ίδια αυτή υπέροχη χώρα πλην όμως σε διαφορετικά ταξιδιωτικά μονοπάτια, απ’ αυτά που διαθέτει σε πληθώρα ώστε κάθε φορά ν’ αναρωτιέσαι απλά και μόνο που θα πας.
Μου ταίριαξε και μου άρεσε αυτό το ταξίδι δε σας κρύβω και μπορώ να πω πλέον με σιγουριά πως καθιερώθηκε, τόσο, που πλέον το έχω ως δεδομένο ξέροντας ότι αυτή η εποχή του χρόνου θα με βρει στην Ισπανία, ψάχνοντας απλά και μόνο τον επόμενο μου προορισμό.
Κι αν την πρώτη φορά με έφερε μια συγκυρία στο Τολέδο και τη Μαδρίτη, οι επόμενες σε Σεβίλλη και Γρανάδα -αμφότερες μαζί με Βαρκελώνη- ήταν κάτι που ομολογουμένως ήθελα πολύ, μιας και δε κρύβεται η αγάπη μου για την Ανδαλουσία, τώρα όμως όφειλα να κάνω μια λοξοδρόμηση αν μπορώ να το θέσω έτσι, κοιτώντας προς την αντίστροφη πλευρά του χάρτη με σκοπό να δω μια φημισμένη πόλη που τόσα και τόσα ακούγονται γι’ αυτήν κυρίως με αφορμή τον σημαντικότατο δρόμο προσκυνήματος.
Μια ακόμη καταπληκτική πόλη ακόμα της Ισπανίας με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, η πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας που ακούει στο όνομα Σαντιάγο δε Κομποστέλα.
Παρόλο που γνώριζα πως ίσως ο καιρός σ’ εκείνα τα μέρη το χειμώνα να μην είναι ευνοϊκός, μπορώ να πω εν τέλει ότι στάθηκα και τυχερός μιας και είχα ν’ αντιμετωπίσω μόνο τη βροχή, εν αντιθέσει με τις καταστροφικές πλημμύρες του νότου που θα έκαναν το ταξίδι ανέφικτο.
Όπως και να ‘χει χαίρομαι που κατάφερα να γνωρίσω έστω και με διαφορετικό τρόπο μια όμορφη, πολύ ατμοσφαιρική και σίγουρα ιδιαίτερη πόλη που χαράχτηκε απευθείας στην καρδιά μου. Ακόμα καλύτερα βέβαια που αυτή τη φορά δε χρειάστηκε καν να μεσολαβήσει κάποια άλλη πόλη για διαμονή παρά μόνο για εσωτερική πτήση (el Prat – Βαρκελώνη) με τις ώρες να αφιερώνονται εξ ολοκλήρου στη μυστηριακή Κομποστέλα.
Αρκετά όμως με τους προλόγους, ας βάλω μια άνω τελεία κάπου εδώ για να ξεκινήσει η δράση.
Vamos.
Last edited: