Ισπανία Ισπανία βήμα τέταρτο: Santiago de Compostela

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

Ισπανία βήμα τέταρτο: Santiago de Compostela 🇪🇸

Χαράζω μέσα στο νού μου τις όροσειρές της, τους ποταμούς, τ' άψιλα πλατώματα, τούς κάμπους.

Συμπτύσσω τον καιρό· όλες οι ράτσες πού αιώνες περνούσαν από τα χώματα τούτα καί διασταύρωναν τά αίματά τους, ξαναπερνούν γοργά μπροστά μου, σά νά κρατάει ό νούς τον τροχό τού καιρού καί τού δίνει απότομη φορά:

Ίβηρες, Κέλτες, Φοίνικες, Έλληνες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Βάνδαλοι, Βησιγότθοι, Άραβες, Οβραίοι. Έσμιξαν οι λαοί μέσα στό αίμα, πέταξαν τά φλογερά λουλούδια τους - πολεμιστές, σοφούς, ποιητές, βασιλιάδες. Ήρθε τέλος ο μυστηκός καρπός, ή βαθιά σύνθεση, ό ήρωας όλης τούτης της γής, πού έσμιξε όλα τά παράταιρα, εφήμερα πρόσωπα, σ' ένα πρόσωπο αιώνιο, πού άντιπροσωπεύει πιά τήν Ίσπανία στά μεγάλα συνέδρια τού καιρού καί τού τόπου!

(Νίκου Καζαντζάκη, Ταξιδεύοντας – Ισπανία)

Το μοτίβο. Απλά και μόνο ακολουθώντας το μοτίβο.
Το ίδιο κι απαράλλαχτο εδώ και τέσσερα χρόνια, αυτό που λέει ότι το Φλεβάρη θα ταξιδέψεις στην Ισπανία και λίγο καιρό μετά θα ξεκινήσεις ιστορία για το μέρος που πήγες, κάνοντας μάλιστα χρήση έναντι προλόγου για άλλη μια φορά το καθιερωμένο απόσπασμα από το βιβλίο του Καζαντζάκη.

Ποιος ο λόγος άλλωστε να χαλάσω μια εξαιρετικά δοκιμασμένη συνταγή, που κάθε χρόνο μ’ οδηγεί στην ίδια αυτή υπέροχη χώρα πλην όμως σε διαφορετικά ταξιδιωτικά μονοπάτια, απ’ αυτά που διαθέτει σε πληθώρα ώστε κάθε φορά ν’ αναρωτιέσαι απλά και μόνο που θα πας.

Μου ταίριαξε και μου άρεσε αυτό το ταξίδι δε σας κρύβω και μπορώ να πω πλέον με σιγουριά πως καθιερώθηκε, τόσο, που πλέον το έχω ως δεδομένο ξέροντας ότι αυτή η εποχή του χρόνου θα με βρει στην Ισπανία, ψάχνοντας απλά και μόνο τον επόμενο μου προορισμό.

Κι αν την πρώτη φορά με έφερε μια συγκυρία στο Τολέδο και τη Μαδρίτη, οι επόμενες σε Σεβίλλη και Γρανάδα -αμφότερες μαζί με Βαρκελώνη- ήταν κάτι που ομολογουμένως ήθελα πολύ, μιας και δε κρύβεται η αγάπη μου για την Ανδαλουσία, τώρα όμως όφειλα να κάνω μια λοξοδρόμηση αν μπορώ να το θέσω έτσι, κοιτώντας προς την αντίστροφη πλευρά του χάρτη με σκοπό να δω μια φημισμένη πόλη που τόσα και τόσα ακούγονται γι’ αυτήν κυρίως με αφορμή τον σημαντικότατο δρόμο προσκυνήματος.
Μια ακόμη καταπληκτική πόλη ακόμα της Ισπανίας με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, η πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας που ακούει στο όνομα Σαντιάγο δε Κομποστέλα.

Cover_Start.jpg

Παρόλο που γνώριζα πως ίσως ο καιρός σ’ εκείνα τα μέρη το χειμώνα να μην είναι ευνοϊκός, μπορώ να πω εν τέλει ότι στάθηκα και τυχερός μιας και είχα ν’ αντιμετωπίσω μόνο τη βροχή, εν αντιθέσει με τις καταστροφικές πλημμύρες του νότου που θα έκαναν το ταξίδι ανέφικτο.
Όπως και να ‘χει χαίρομαι που κατάφερα να γνωρίσω έστω και με διαφορετικό τρόπο μια όμορφη, πολύ ατμοσφαιρική και σίγουρα ιδιαίτερη πόλη που χαράχτηκε απευθείας στην καρδιά μου. Ακόμα καλύτερα βέβαια που αυτή τη φορά δε χρειάστηκε καν να μεσολαβήσει κάποια άλλη πόλη για διαμονή παρά μόνο για εσωτερική πτήση (el Prat – Βαρκελώνη) με τις ώρες να αφιερώνονται εξ ολοκλήρου στη μυστηριακή Κομποστέλα.

Αρκετά όμως με τους προλόγους, ας βάλω μια άνω τελεία κάπου εδώ για να ξεκινήσει η δράση.
Vamos.:cool:

Last edited:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ο -βολικός- σχεδιασμός της εκδρομής

Το καλό με τις κρατήσεις που γίνονται πολύ νωρίς (8 μήνες πριν) είναι πως μπορείς να προγραμματίσεις τα πάντα δίχως άγχος, αλλά και να πετύχεις παράλληλα εξαιρετικές τιμές.

Εξηγούμαι:

Αρχικά θα βρεις οικονομικό εισιτήριο μετάβασης με τις προσφορές του Μαΐου της Aegean. ;)
Έδωσα 105€ για Flex ναύλο (γιατί ποτέ δε ξέρεις) μετ' επιστροφής του Θεσσαλονίκη - Βαρκελώνη, που έδινε και παραπάνω μίλια συν τοις άλλοις, με τον χαμηλότερο economy να κοστίζει λίγο πάνω από 80 για όποιον ενδιαφέρεται.

Θα βρεις επίσης ακόμα πιο οικονομικό εισιτήριο για την εσωτερική σου πτήση. ;);)
Σταθερή αξία η Vueling όπου αφότου διαπίστωσα πως βολεύουν εξαιρετικά οι ώρες και το μέρος, πέτυχα μία από τις συχνές-πυκνές προσφορές της δίνοντας συνολικά λίγο πάνω από 60€, για μια πτήση που υπενθυμίζω, είναι λίγο λιγότερο από δύο ώρες!

Συνδυαστικά με τον αντιεμπορικό Φεβρουάριο και λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική λαίλαπα που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, θα βρεις και καλές τιμές στη διαμονή. ;););)
Μέσω της πλατφόρμας του Booking κι ακόμα μιας προσφοράς, η διαμονή στο «PR Campanas de San Juan» που μπορείτε να δείτε πόσο κεντρικό είναι, κόστισε 125€ για τρία βράδια σε μονόκλινο, συμπεριλαμβανομένου πρωινού:

map1.jpg

Τι άλλο να θέλει κανείς όταν έχει μια τόσο στρωμένη κυριολεκτικά εκδρομή. Ίσως να μελετήσει τα αξιοθέατα, συμπληρώνοντας τον ηλεκτρονικό χάρτη, επιπλέον όμως να τσεκάρει και για πιθανές κοντινές συνδέσεις με άλλες πόλεις, κάτι που δεδομένων συνθηκών εν τέλει δεν έκανα.

map2.jpg

Αντ' αυτού θα αφιέρωνα όλες τις διαθέσιμες μου ώρες αποκλειστικά στο Santiago de Compostela.
Λέτε να με δικαίωσε η επιλογή μου;

Πάμε να δούμε!

Last edited:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Επιστροφή στην Ισπανία

Τι καλύτερο από μια μεσημεριανή Σαββατιάτικη πτήση; Το ραντεβού με τον φίλο μου τον Γιώργο που πετούσαμε τυχαία μαζί (μετά τη Βαρκελώνη ο καθένας το δρόμο του) δόθηκε στο σαλόνι υποδοχής. Ο κανονισμός της Aegean το αναγράφει ρητά: χωρίς τα απαραίτητα ποτάκια απαγορεύεται η επιβίβαση, νόμος απαράβατος, εξ ου και το χαμόγελο ευτυχίας μετά την επιβίβαση στην άδεια τριάδα θέσεων του αεροσκάφους:

DSC_0484a (1).jpg

Ο θαυμάσιος καιρός της ημέρας φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της πτήσης, αρχικά πάνω από τον Θερμαϊκό και κατόπιν από τα χιονισμένα Πιέρια όρη:

DSC_0484a (2).jpg
DSC_0484a (4).jpg

Κάπως έτσι η προσγείωση στο «El Prat» της Καταλονίας πραγματοποιήθηκε δίχως καθυστερήσεις, μη σας πω και νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχω μπροστά μου διαθέσιμες γύρω στις δυόμισι ώρες για σκότωμα. Σας έχω πει κι άλλες φορές πόσο μου αρέσει αυτό το αεροδρόμιο!

DSC_0484a (7).jpg
DSC_0484a (6).jpg

Στην ώρα της αναχώρησε και η επόμενη πτήση της Vueling, φτάνοντας στον προορισμό της 1 ώρα και 40 λεπτά μετά. Καημό το ‘χω να με υποδεχτεί μια φορά η Ισπανία χωρίς βροχή, αν και στη συγκεκριμένη πόλη οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μου όπως θα δείτε.
Βγήκα φουριόζος φορώντας την κουκούλα μου και ψάχνοντας ποιο από τα δύο λεωφορεία με τον αριθμό 6 πηγαίνει στο κέντρο μιας και το άλλο τερματίζει στον σιδηροδρομικό σταθμό, αμφότερα όμως με κόστος εισιτηρίου μόλις ενός (!) ευρώ.

DSC_0484a (9).jpg
DSC_0484a (10).jpg

Μόνο μικρή δε τη λες την απόσταση των 30 λεπτών, που ολοκληρώθηκε με λάθος εκτίμηση κατεβαίνοντας σε λανθασμένη στάση. Πάλι καλά που η έντονη βροχή είχε μετατραπεί σε ψιλόβροχο, έχοντας ν’ αντιμετωπίσω και την απόσταση του ενός χιλιομέτρου που είχα να διανύσω ως το Hostel, ερχόμενος για πρώτη φορά σ’ επαφή με τη βραδινή μυσταγωγία της πόλης μέσω της Rua Caldeirería:

DSC_0484a (11).jpg

Παρόλο που έβρεχε, ακόμη κι αν κουβαλούσα τσάντες και τα σχετικά, ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να μη κάνω τις απαραίτητες φωτογραφικές στάσεις:

DSC_0484a (12).jpg
DSC_0484a (13).jpg

Η μαγεία τούτης της πόλης με είχε συνεπάρει απ’ την αρχή, έτσι το μόνο που αποζητούσα ήταν να τελειώνω γρήγορα με τα διαδικαστικά και το αυτοματοποιημένο check-in που είχα κανονίσει:

DSC_0484a (14).jpg

Βλέποντας μπροστά μου την «Praza de Cervantes» αφιερωμένη όπως είναι αντιληπτό στον μεγάλο αυτό συγγραφέα, κατάλαβα πως είχα φτάσει επιτέλους στο τέλος της διαδρομής, μιας και το κατάλυμα μου απείχε μόνο λίγα μέτρα από εκεί:

DSC_0484a (15).jpg

Για καλή μου τύχη έβγαλα γρήγορα άκρη, άλλαξα και ξανακατέβηκα στο δρόμο και στο σημείο όπου βρισκόμουν λίγα λεπτά πριν, αναλύοντας τις επιλογές που μου δινόταν από τα σημάδια μου στους χάρτες.

DSC_0484a (16).jpg

Σαββατόβραδο βλέπετε και παρόλο που ήταν σχετικά αργά, υπήρχε κινησούλα στους δρόμους μιας και η βροχή είχε κόψει σχεδόν εντελώς:

DSC_0484a (17).jpg

Τα βήματα μου με οδήγησαν μηχανικά στις σκάλες του «Inferno Rock Bar» όπου με πολύ σβέλτες κινήσεις έπιασα ένα σκαμπό και παρήγγειλα την πρώτη. Ωραίο μαγαζί είπα με μια πρώτη ματιά, δικό μας πρέπει να ναι

DSC_0484a (19).jpg

Όχι μόνο δικό μας, κατά δικό μας, με τις κρεμασμένες κιθάρες, το πορτραίτο του King Diamond σε περίοπτη θέση αλλά και άλλων εμβληματικών γκρουπ, τα κασκόλ Παλαιστίνης και Βενεζουέλας δίπλα-δίπλα, καθώς επίσης και το λάβαρο της 26ης Ιουλίου, την ώρα που τα ηχεία έδιναν ατόφιο μέταλ πόνο. Ας στρωθώ, είπα και συμφώνησα με τον εαυτό μου.

DSC_0484a (23).jpg

Εξαιρετική η πρώτη εισαγωγή και οι πρώτες μπύρες στην πόλη, σκέφτηκα την περασμένη ώρα που κατηφόριζα το δρόμο της επιστροφής:

DSC_0484a (25).jpg

Ένα μπαράκι με το όνομα «BarTolo» απέναντι από το μοναστήρι προκάλεσε την τύχη μου, όμως δεν υπήρχε καθόλου χώρος και ήμουν αρκετά κουρασμένος για να κάνω υπομονή:

DSC_0484a (26).jpg

Μια ματιά και μια φωτογραφία στην άλλη μονή με το όνομα «San Paio de Antealtares» που ιδρύθηκε το 830 παρακαλώ, με κατατόπισε ακόμη καλύτερα για το μέρος που θα με φιλοξενούσε τις επόμενες ημέρες.

DSC_0484a (27).jpg

Αναμφίβολα, είχα να δω πολλά… :cool:

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβακία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Inferno και να μην είναι καλό, δύσκολα! 🤘

Το Santiago de Compostela είναι ένα απο τα διαμαντάκια της Ισπανίας! Συμφωνώ για τις διαμονές όλες εκεί. Και εγώ την έχω για τουλάχιστον δύο βράδια και αναλόγως το πρόγραμμα του οδικού μπορεί να τα κάνω και τρία.

skoumpi

Member
Αφηγητής
Φανταστικός προορισμός !!!! Πήγαμε ένα οδικό πριν χρόνια (Μπιλμπάο, Μπούργος, Λεον , Σαντιάγο ντε Κομποστελα, Picos de Europa και μετά παραθαλάσσια) ακόμη την έχω πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου και στην καρδιά μου αυτή την πόλη!!!! Περιμένουμε την συνέχεια και τις φωτογραφίες σου !!!

gkalla

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Γαλλία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Ένα μπαράκι με το όνομα «BarTolo» απέναντι από το μοναστήρι προκάλεσε την τύχη μου, όμως δεν υπήρχε καθόλου χώρος και ήμουν αρκετά κουρασμένος για να κάνω υπομονή:
Μια ματιά και μια φωτογραφία στην άλλη μονή με το όνομα «San Paio de Antealtares» που ιδρύθηκε το 830 παρακαλώ
Από μοναστήρι σε μοναστήρι το πας! Ευτυχώς που ενδιάμεσα πίνεις και καμιά μπύρα γιατί αλλιώς θα είχες αγιάσει... :bleh:

Πάντως ο βροχερός καιρός σε συνδιασμό με την νυχτερινή φωτογράφιση δίνει πολύ ωραίες εικόνες. Ωραία πόλη φαίνεται. Για να δούμε πότε θα αξιωθούμε να πάμε κι εμείς προς τα εκεί.

YiannisTS

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
"Πειραγμένες" ασπρόμαυρες φωτογραφίες στα σοκάκια;

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Inferno και να μην είναι καλό, δύσκολα! 🤘
Ένα μεγάλο δίκιο το 'χεις. :cool:
Το Santiago de Compostela είναι ένα απο τα διαμαντάκια της Ισπανίας! Συμφωνώ για τις διαμονές όλες εκεί. Και εγώ την έχω για τουλάχιστον δύο βράδια και αναλόγως το πρόγραμμα του οδικού μπορεί να τα κάνω και τρία.
Εφόσον έβγαινε το πρόγραμμα των πτήσεων, δεν υπήρχε λόγος να κάνω κάτι διαφορετικό. Αυτή η πόλη τις αξίζει τις διαμονές της. ;)

Φανταστικός προορισμός !!!! Πήγαμε ένα οδικό πριν χρόνια (Μπιλμπάο, Μπούργος, Λεον , Σαντιάγο ντε Κομποστελα, Picos de Europa και μετά παραθαλάσσια) ακόμη την έχω πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου και στην καρδιά μου αυτή την πόλη!!!! Περιμένουμε την συνέχεια και τις φωτογραφίες σου !!!
Εξαιρετική επιλογή, έχω και 'γω στα σκαριά για τα επόμενα την Βόρεια Ισπανία και πραγματικά δε ξέρω τι να πρωτοδώ!
Η συνέχεια υπόσχομαι να είναι ακόμη πιο δυνατή. :)

Από μοναστήρι σε μοναστήρι το πας! Ευτυχώς που ενδιάμεσα πίνεις και καμιά μπύρα γιατί αλλιώς θα είχες αγιάσει... :bleh:
Σωστά, ακριβώς εμένα περιμένανε τα μοναστήρια της Ισπανίας. :haha:
Πάντως ο βροχερός καιρός σε συνδιασμό με την νυχτερινή φωτογράφιση δίνει πολύ ωραίες εικόνες.
Όχι να το παινευτώ, αλλά οι φωτογραφίες που ακολουθούν στα επόμενα κεφάλαια είναι από τις καλύτερες μου. Ελπίζω το ίδιο και για την ιστορία. ;)
Για να δούμε πότε θα αξιωθούμε να πάμε κι εμείς προς τα εκεί.
Άνετα και πολύ εύκολα εν' τέλει, πιστεύω σε σένα, το έχεις καλά με τα της Ισπανίας!

"Πειραγμένες" ασπρόμαυρες φωτογραφίες στα σοκάκια;
Έδωσες πολύ ωραία ιδέα, είχα κάνει κάτι ανάλογο στην ιστορία μου για το Παρίσι, που σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι όπως είναι λογικό.
Ίσως ρίξω ένα εμβόλιμο κεφάλαιο με μερικές ασπρόμαυρες, έτσι για το καλό. :cool:

gkalla

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Γαλλία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Άνετα και πολύ εύκολα εν' τέλει, πιστεύω σε σένα, το έχεις καλά με τα της Ισπανίας!
Μωρέ εγώ το έχω και θα μπορούσα άνετα να πήγαινα στην Ισπανία 2-3 φορές το χρόνο αλλά αυτό που δεν «έχω» είναι την ικανότητα να ψήσω την σύζυγο που τώρα τελευταία απαντάει μόνιμα στις προτάσεις μου «Πααάλιιιι Ισπανία; Βρες αλλού να πάμε»

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.122
Μέλη
40.113
Νεότερο μέλος
Γιώργος.κ

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom