Κούβα ΚΟΥΒΑ η μεγάλη περιπέτεια – οδηγός επιβίωσης

Μηνύματα
15
Likes
71
Επόμενο Ταξίδι
Τυνησία;
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Θα μπορούσα κάλλιστα να γράψω για τα αξιοθέατα και να γεμίσω την ανάρτηση με φωτογραφίες από τα μέρη που πήγα. Τέτοιες αναρτήσεις υπάρχουν από πολλά μέλη και είναι αξιοθαύμαστες, κατατοπιστικές και πολύ ενδιαφέρουσες. Θα προτιμήσω όμως σε μορφή μαθημάτων να καταχωρήσω τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που συνάντησα στο ταξίδι μου με σκοπό την ενημέρωση και την κατατόπιση όσων θελήσουν να κάνουν το μεγάλο ταξίδι στην εξωτική και μυστήρια Κούβα που ίσως για πολλούς να είναι και ταξίδι ζωής. Αρχικά ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον @Yorgos σχεδόν μόνιμο κάτοικο Αβάνας που βοηθάει τους ταξιδιώτες και φυσικά βοήθησε και εμένα σε όσα προβλήματα μου παρουσιάστηκαν στο ταξίδι μου. Επειδή η κατάσταση στο μεγάλο νησί της Καραϊβικής είναι συνεχώς εξελισσόμενη, πολλά από τα γραφόμενα μου όταν τα διαβάσει ο αναγνώστης πιθανό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί και να χρειάζονται επιβεβαίωση. Σε αυτό το σημείο πάλι αρωγός θα είναι ο @Yorgos όπου μπορεί να επιβεβαιώνει τις καταστάσεις σε μελλοντικά ταξίδια μελών. Ξεκινάμε λοιπόν

1662069462095.png



ΜΑΘΗΜΑ 1ο Ποια εποχή επιλέγουμε για το ταξίδι μας.

Διαβάζοντας διάφορα από το διαδίκτυο διαπίστωσα ότι η καλή σεζόν για να πας στην Κούβα είναι Νοέμβρης – Δεκέμβρης όπου υπάρχει η ιδανική θερμοκρασία και υγρασία της ατμόσφαιρας για περιήγηση. Επέλεξα όμως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που θεωρείται περίοδος των βροχών που όμως δεν μου δημιούργησε κανένα πρόβλημα, οι απογευματινές μπόρες κρατούσαν λίγο, που άλλοτε με έβρισκαν σε κλειστό χώρο ή εύκολα εύρισκα σημείο να προστατευτώ από την βροχή. Η ομπρέλα είχε χρήση προστασίας από τον ήλιο και όχι από την βροχή.



ΜΑΘΗΜΑ 2ο Αεροπορικά εισιτήρια

Υπάρχουν πολλά side στο διαδίκτυο όπου μπορείς να κλείσεις τα εισιτήρια με πολλές αεροπορικές εταιρείες. Καλό είναι να είναι από την ίδια αεροπορική εταιρεία το «πήγαινε» και το «έλα». Απλά φροντίστε ορισμένες λεπτομέρειες. Λάβετε υπόψιν όχι μόνο την τιμή του εισιτηρίου αλλά και την διάρκεια του, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, και πιθανόν να βρεθούν πτήσεις όπου υπάρχουν μεγάλες αναμονές στους ενδιάμεσους σταθμούς. Φροντίστε η επιστροφή από Αβάνα σε Αθήνα να είναι όχι πολύ πρωί αφού η μεταφορά από την πόλη της Αβάνας στο αεροδρόμιο γίνεται αποκλειστικά με ταξί και οι πολύ πρωινές πτήσεις δημιουργούν πρόβλημα εύρεσης «ταξί» που θα μεταφερθείτε. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξυπηρέτηση στο αεροδρόμιο (έλεγχος -τσεκ ίν κτλ) είναι πολύ αργή θα πρέπει να είστε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την πτήση στο αεροδρόμιο. Επέλεξα την Turkish Air Lines που ναι μεν είχε καλή τιμή αλλά είχε δύο προβλήματα, πρώτο αναχώρηση πρωί και θα έπρεπε στις 6.30 να βρίσκομαι στο αεροδρόμιο (δυσκολεύτηκα να βρω μεταφορικό μέσο, να είναι καλά ο @Yorgos) και δεύτερο η πτήση πήγε πρώτα στο Καράκας όπου είχαμε πτήση 2,5 ωρών και αναμονή στο αεροδρόμιο του Καράκας άλλες δύο ώρες μέσα στο αεροπλάνο. Το αποτέλεσμα ήταν να είμαστε μέσα στο αεροπλάνο συνολικά 16 ώρες πράγμα όχι τόσο ευχάριστο, πάντως η εξυπηρέτηση των Τούρκων ήταν καταπληκτική με πολύ καλά αεροπλάνα και πολλές παροχές.



ΜΑΘΗΜΑ 3ο Η ΔΙΑΜΟΝΗ

Επισκέφτηκα πέντε πόλεις: Αβάνα – Vinales - Cienfuegos – Trinidad – Varadero. Εκτός από την τελευταία πόλη που έκλεισα All inclusive ξενοδοχείο στις υπόλοιπες πόλεις έκλεισα Casa, δηλαδή σπίτια κουβανών που νοικιάζουν δωμάτια για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα βρεις, όπως οι πλατφόρμες Airbnb, Trivago και κάποιες κουβανέζικες (η booking δεν λειτουργεί στην Κούβα). Τα casa τα επέλεξα με βάση τα σχόλια άλλων, την βαθμολογία που είχαν δώσει και το σημείο που βρίσκονταν. Το ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ μου ήταν ότι δεν έκανα επιβεβαίωση της κράτησης με ένα τηλέφωνο ή ένα μέηλ με αποτέλεσμα να βρεθώ στο Cienfuegos και το σπίτι που είχα κλείσει και πληρώσει να μην υπάρχει, το ίδιο συνέβη και στην επόμενη πόλη που επισκέφθηκα στο Trinidad που ναι μεν υπήρχε το σπίτι, αλλά ο ιδιοκτήτης είχε φυγαδευτεί και πήγε στις ΗΠΑ. Τα δε τηλέφωνα τους δεν λειτουργούσαν. Επομένως βρήκατε κατάλυμα, φροντίστε να έχει πρόσφατες κριτικές από Google και Trivago και επαληθεύστε την κράτηση ότι έγινε και ότι το κατάλυμα υπάρχει, διαφορετικά ακυρώστε την κράτηση και ψάξετε για αλλού. Είναι πολύ αγχωτικό σε μια ξένη χώρα να φτάνεις σε ένα προορισμό, το κατάλυμα σου να μην υπάρχει και να ψάχνεις να βρεις άλλο. (το έλεγε ο Δούσης αλλά εγώ δεν τον άκουσα). Για τη πόλη της Αβάνας υπάρχουν δύο επιλογές, σπίτι μέσα στην παλιά πόλη όπου γλυτώνεις το κόστος και την έννοια των μεταφορών αλλά είναι σε περιοχές βρώμικες, ακριβές, εντελώς τουριστικές και η δεύτερη επιλογή είναι έξω από την παλιά πόλη όπου δεν είναι εύκολο να πας με τα πόδια στην παλιά πόλη, έχεις το πρόβλημα της μεταφοράς. Εδώ όμως είσαι σε ωραία σπίτια σε καλές συνοικίες (πx Vedado) σε μέρη που βγαίνουν και διασκεδάζουν οι ντόπιοι. Επέλεξα το Casa Grecia πολύ καθαρό με την Marta την σπιτονοικοκυρά να είναι πρόσχαρη και εξυπηρετική. Για το πρόβλημα της καθημερινής μεταφοράς στην πόλη η Μarta με εξυπηρετούσε βρίσκοντας μου ταξί. Το συστήνω, άσε που το πιθανότερο είναι να συναντήσετε στα δωμάτια της και κάποιον Έλληνα για να ανταλλάξετε εμπειρίες.



ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από το αεροδρόμιο στην πόλη της Αβάνας δεν υπάρχει ούτε φυσικά μετρό ούτε λεωφορείο, παρά μόνο ταξί όπου ως κόμιστρο ζητούν μόνο ευρώ ή δολάρια. Παζαρέψτε σίγουρα κάτι θα πετύχετε αφού η μεταφορές θα είναι ένα σημαντικό έξοδο στις διακοπές σας. Μέσα στην πόλη μπορεί να γίνει η μεταφορά από α) Τα λεωφορεία με μηδαμινό κόστος, 2 πέσος β) με λεωφορεία μάλλον ιδιωτικά με μηδαμινό κόστος 5 πέσος, όπου δεν έχουν χαρακτηριστικό νούμερο ή ονομασία προορισμού απλά ο οδηγός σε κάθε στάση φωνάζει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης που θα περάσει γ) τα shared taxi (ταξί που σε μεταφέρουν μαζί με άλλους) με σχετικά φτηνή τιμή 2-4 ευρώ δ) τα ταξί τα κανονικά και ε) τα coco taxi που έχουν τουριστική υπόσταση και είναι σαφώς ακριβότερα. Μια εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε στα κινητά σας και να δείτε κάθε γραμμή του λεωφορείου από ποιες στάσεις διέρχεται είναι η “Havana Trans” και άλλες δύο εφαρμογές για να βρείτε ταξί μέσα στην πόλη είναι η «La Nave» όπου είναι μόνο προς το παρόν στην ισπανική γλώσσα και είναι δύσχρηστη (αυτή χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών για να εξυπηρετούν τους τουρίστες) και μια νέα η “Bajanda” που δεν την χρησιμοποίησα καθόλου. Προσοχή πριν μπείτε σε οποιοδήποτε ταξί ρωτήστε την τιμή που θα σας πάρει, δεν υπάρχουν ταξίμετρα. Αν σας ικανοποιεί επιλέξτε το αν όχι ψάξετε για άλλο, υπάρχουν πολλά. Αν μπείτε χωρίς να ρωτήσετε σας «πήραν το κεφάλι»

1662069521882.png


ΜΑΘΗΜΑ 5ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μια λύση αλλά αφενός μεν είναι ακριβή αφετέρου με τις υπάρχουσες συνθήκες (Αύγουστος 22) είναι πολύ δύσκολη η εύρεση βενζίνης (κλειστά βενζινάδικα ή μεγάλες ουρές αναμονής). Οι άλλες επιλογές είναι η Viazoul (τα δικά τους ΚΤΕΛ) και τα collektivo taxi που μεταφέρουν τους τουρίστες ομαδικά από πόλη σε πόλη. Υπάρχουν και τα ταξί τα κανονικά που τα παίρνεις αλλά μια τέτοια επιλογή είναι εντελώς ασύμφορη αφού οι τιμές τους είναι πολύ ψηλές. Ας συγκρίνουμε τις δύο περιπτώσεις Viazul – collektivo taxi και όποιος θέλει επιλέγει ποια από τις δύο θα χρησιμοποιήσει. Α) Τιμή: το collektivo taxi έχει πάνω κάτω την διπλάσια τιμή από τα λεωφορεία Viazul, για παράδειγμα η διαδρομή Cienfuegos – Trinidad είχε 7 ευρώ με το λεωφορείο και 15 με το διαμοιραζόμενο ταξί. B) Δεν υπάρχουν δρομολόγια αρκετά με τα Viazoul και δεν είναι πάντα σε κατάλληλες ώρες ενώ τα collektivo έχουν καθημερινά δρομολόγια στις 8.30 οπότε φεύγεις πρωί και μεσημεράκι φτάνεις στον προορισμό σου. Γ) Τα Viazul φυσικά κάνουν πιο αργά μια συγκεκριμένη διαδρομή από ότι τα ταξί. Δ) Τα viazul είναι παλιά λεωφορεία αλλά είναι άνετα με αιρκοντίσιον, τα collektivo taxi μεταφέρεσαι και νοιώθεις ως σαρδέλα σε κονσέρβα, το δε αιρκοντίσιον δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει. Ε) Τα viazul εκδίδουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια ενώ τα ταξί όχι. Από την ιστοσελίδα της viazul μπορείς να δεις τις τιμές των μετακινήσεων από πόλη σε πόλη και να καταλάβεις πόσο περίπου έχει και η αντίστοιχη τιμή με τα collektivo taxi (είπαμε περίπου η διπλάσια) ΣΤ) Τους σταθμούς των λεωφορείων βρίσκεις εύκολα που είναι στο Google maps. Τα collektivo taxi έχουν έδρα συνήθως εκεί που είναι οι σταθμοί των λεωφορείων, ενημερώνεις μόνο από την προηγούμενη ημέρα που θέλεις να πας κλείνοντας θέση. Το θετικό είναι ότι έρχονται και σε παίρνουν από εκεί που έχεις κλείσει (ξενοδοχείο ή σπίτι) και στον προορισμό που θα πας σταματούν ακριβώς στην διεύθυνση της νέας σου διαμονής. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών σε εξυπηρετούν κλείνοντας σου για σένα το collektivo taxi και εσύ απλά περιμένεις το πρωί να έρθει να σε πάρει το ταξί από εκεί που βρίσκεσαι και να σε πάει εκεί που θα διαμείνεις στην επόμενη πόλη. Φυσικά αυτή η εξυπηρέτηση για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, είναι με το αζημίωτο. Προσωπικά επέλεξα για τις διαδρομές Aβανα – Vinales και Varadero – Αβάνα τα λεωφορεία viazul αφού οι ώρες ήταν κατάλληλες και για τις άλλες μετακινήσεις μου collektivo taxi.



ΜΑΘΗΜΑ 6ο ΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΑΣ

α) emodium – emodium – emodium. Ακόμη και το νερό το δικό τους να χρησιμοποιήσεις για να πλύνεις τα δόντια σου θα επιφέρει στομαχικά προβλήματα, όχι με πόνους αλλά με έντονη διάρροια. Υπάρχουν δύο συσκευασίες τα κανονικά και τα υπογλώσσια για άμεση ανακούφιση. Με το πρώτο σύμπτωμα χρειάζεσαι δύο με την πρώτη ένδειξη διάρροιας και στην συνέχεια ένα για κάθε φορά που η διάρροια επιμένει. Με δεδομένο ότι το κουτί περιέχει μόνο 7 χάπια κατανοεί κάποιος ότι ένα κουτί για δύο άτομα δεν φτάνει, προμηθευτείτε τουλάχιστον δύο. β) Αντηλιακό χωρίς να συζητάμε το γιατί γ) ταλκ, με σώμα μόνιμα σε κίνηση και ιδρωμένο σίγουρα θα χρειαστεί, δ) αντικουνουπικό ε) compit για τις φουσκάλες που θα βγουν στα πόδια σας από το περπάτημα, ε) χαρτί υγείας ή χαρτομάντηλα και καθίσματα τουαλέτας χάρτινα αφού αυτά δεν υπάρχουν σε δημόσιες τουαλέτες ούτε φυσικά στο αεροδρόμιο. Στα σπίτια που μένετε δεν υπάρχει πρόβλημα. στ) Φωτοτυπίες όλα τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα και τις κρατήσεις σας, εισιτήρια, ξενοδοχεία κτλ ζ) Αν και αρκετά σπίτια έχουν 220 βόλτ καλό είναι να πάρετε αντάπτορες για μετατροπή του αμερικάνικου ρεύματος σε ευρωπαϊκό. η) αλοιφή για το τσίμπημα κουνουπιών θ) αλοιφή για το κάψιμο του ήλιου και φυσικά τα προσωπικά μας φάρμακα αν παίρνετε.

Επιπλέον

Θα πρέπει να υπολογίσετε και χώρο στις βαλίτσες σας για τα ποτά ρούμι που θα πάρετε από την Αβάνα. Δικαιούται το κάθε άτομο από 2 λίτρα ποτό, δηλαδή περίπου 3 μπουκάλια, που θα πρέπει να υπάρχει χώρος στην βαλίτσα σας για να μπουν στο ταξίδι της επιστροφής. Ο κενός χώρος στην αναχώρηση από την Ελλάδα μπορεί να γεμίσει με φάρμακα (πάρτε 3-4 ή και παραπάνω κουτιά ντεπόν κανένα κουτί αντιβίωση ή οτιδήποτε σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας ) αφού δεν υπάρχουν φάρμακα στην Κούβα και ο λαός τα έχει μεγάλη ανάγκη. Ελπίζω σύντομα να λυθεί αυτό το πρόβλημα και η πληροφορία αυτή να είναι άχρηστη. Γάλα εβαπορέ για το καφέ σας (δεν θα βρείτε) κανένα μπισκότο ή κρακεράκι και για όσους έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό αίσθημα λίγα κεράκια για την Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην παλιά πόλη (Ortodoxa Griega San Nicolás de Mira) με την προϋπόθεση μόνο ότι θα την επισκεφθούν μόνο ημέρα Κυριακή που είναι η εκκλησία ανοιχτή.



ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΤΙ ΤΡΩΜΕ – ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ

Η κούβα δεν φημίζεται για τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει, δεν έφαγα σχεδόν πουθενά καλά ούτε σε εστιατόρια (είναι κρατικά) ούτε σε paladares (σπίτια που κάνουν γεύματα για τους τουρίστες) αλλά ούτε και σε all inclusive ξενοδοχείο που έμεινα. Βέβαια δεν είμαι λάτρης των ρυζιού με των φασολιών και των ριζών (μέχρι και γιούγκα βρήκα μαγειρεμένο) που είναι βασικό συστατικό για τα πιάτα τους. Προτίμησα τα θαλασσινά (αστακό και γαρίδες που τα βρήκα σε πολύ καλή τιμή) και ιταλική κουζίνα που είναι πιο κοντά στις γεύσεις μας. Τα τοπικά τους πιάτα τα βρήκα άνοστα. Προτιμήστε βρασμένες σαλάτες και όχι ωμές λόγω του νερού. Μην βασιστείτε στο GPS για την επιλογή του εστιατορίου που θα γευματίσετε, μπορεί αυτό που επιλέξετε είτε να είναι κλειστό, είτε να μην έχει φαγητό παρά μόνο ποτό είτε να μην έχει ποικιλία είτε να το δείτε και να πείτε « προτιμώ να μείνω νηστικός» . Bλέποντας οδηγίες και tips από κανάλια ξένα στο YouTube είδα έναν που πρότεινε να έχουμε στην βαλίτσα μας και κάποια κονσέρβα φαγητού, γέλασα και αναρωτήθηκα αν είναι δυνατόν, τελικά είχε απόλυτο δίκιο, στο Cienfuegos μετά τις 5 το απόγευμα τα μόνα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά είναι τα μπαρ (χωρίς να έχουν νερό) και τα νυχάδικα.



ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΤΟ ΝΕΡΟ

Το νερό είναι δύσκολο, πρέπει να ψάξεις να το βρεις και αυτό είναι σχετικά ακριβό, τα σπίτια αν προσφέρουν έχουν συνήθως μικρά μπουκάλια όμως ο οργανισμός λόγω ζέστης και υδρώματος χρειάζεται πολύ νερό. Συνήθως το βρίσκουμε στα εστιατόρια όπου ζητάμε ένα παραπάνω μπουκάλι για το σπίτι ή στα σούπερ μάρκετ που ψωνίζεις μόνο με ευρώ. Αυτά τα σούπερ μάρκετ ξεχωρίζουν εύκολα. Οι ντόπιοι πίνουν το δικό τους και αυτό αφού πρώτα το έχουν φιλτράρει, τα ευρωπαϊκά στομάχια δεν το αντέχουν ούτε ως φιλτραρισμένο. Απορίας άξιο είναι μια χώρα που βρέχει τόσο συχνά να μην έχει νερό.



ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΤΑ ΠΟΥΡΑ

Η γνωστή ιστορία, σε πλησιάζει κάποιος και σου λέει «were you come from” του απαντάς και η επόμενη ερώτηση που μένεις όπου απαντάς το τάδε ξενοδοχείο ή το τάδε σπίτι (πχ casa Manolo) . Ευγενικά σου ξεφουρνίζει ότι εδώ πιο κάτω υπάρχουν σπίτια εργατών σε εργοστάσιο πούρων και η κυβέρνηση τους δίνει το δικαίωμα μια μέρα το μήνα τα πούρα που φτιάχνουν να μπορούν να τα πάρουν και να τα πουλήσουν, αυτοί δε τα πουλάνε στην μισή τιμή. Αν τσιμπήσεις έχει καλώς αν όχι λίγο πιο κάτω σας πλησιάζει μια κοπέλα και σας λέει «γεια σας σας είδα σήμερα στο casa Manolo είστε από Ελλάδα και εγώ είμαι η ανιψιά του «Manolo» τι κάνετε πως σας φαίνεται η Αβάνα κτλ και σας ξεφουρνίζει το ίδιο παραμύθι. Αν σας πείσει ένα δήθεν πιο οικείο πρόσωπο να πάτε τελικά στο σπίτι των εργατών που τυλίγουν τα πούρα θα δείτε κουτιά με την κρατική φίρμα και την κρατική ταινία που από 500 ευρώ τα πουλάνε μόνο για σήμερα 250, με παζάρι μπορούν να πέσουν στα 60-80 ευρώ. Αν τα αγοράσετε θα καπνίσετε κάτι «καταπληκτικά» πούρα που έχουν μέσα και φύλλα μπανάνας!!! Οι άνθρωποι κάνουν μικροαπατεωνιές για να εξασφαλίσουν τα ευρώ που τους είναι χρήσιμα για αγορά αγαθών. Επομένως αγοράζετε πούρα μόνο από τα καταστήματα ή τα duty free. Αν επισκεφθείτε το Vinales και κάντε βόλτα με τα άλογα σας οδηγούν σε φάρμες καπνού που σας δείχνουν πως φτιάχνονται, από εκεί αγόρασα πούρα με τιμή 4 -7 ευρώ το κομμάτι. Δεν καπνίζω, ούτε είμαι γνώστης των πούρων αλλά νομίζω ότι ήταν καλά και φυσικά πολύ καλή και η τιμή τους (στο αεροδρόμιο κόστιζαν 15 ευρώ το ένα περίπου)



ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΤΟ ΣΥΝΑΛΑΓΜΑ

Δεν υπάρχουν πλέον δύο νομίσματα πέσος (τα cup και τα cuc για τους τουρίστες ) όπως παλιά αλλά μόνο ένα το κουβανέζικο πέσος (cup) Η επίσημη ισοτιμία (Αύγουστος 22) είναι 1 ευρώ = 25 πέσος . Στην αγορά του δρόμου η ισοτιμία είναι 1 ευρώ – 100 ή 110 πέσος. Mε αυτές τις συνθήκες το κράτος διαπιστώνει ότι τα ευρώ του τουρίστα πάνε περίπατο και πριν λίγο καιρό ανακοινώνει ότι ανταλλάσσει το 1 ευρώ με 123 πέσος δηλαδή κάνει και αυτό καλύτερη μαύρη αγορά. Αυτόματα αρχίζει και συγκεντρώνει το σκληρό νόμισμα. Οι ουρές στις τράπεζες είναι μεγάλες, αλλά θα βρείτε να ανταλλάξετε με 1-110 (Trinidad) ή 1 – 120 (Αβάνα) από τον σπιτονοικοκύρη σας για να μην στήνεστε στις ουρές για ώρες. Αυτόματα αυξήθηκαν οι τιμές με δεδομένο ότι η ανταλλαγή νομίσματος είναι πλέον αυτή της τράπεζας. Μεγάλη σύγχυση μου δημιουργήθηκε αφού γνωρίζοντας την επίσημη ισοτιμία 1 ευρώ = 25 πέσος έβλεπα το μπουκάλι το νερό 200 πέσος είχα την εντύπωση ότι το νερό κόστιζε 200/25=8 ευρώ!!! ενώ το κόστος ήταν 200/120 περίπου 1,5 ευρώ. Προσοχή στις συναλλαγές, να μετράτε καλά τι παίρνετε, να μην δέχεστε νομίσματα μεγαλύτερα των 200 πέσος για να αποφύγετε πιθανά πλαστά χαρτονομίσματα. Τα 200 πέσος δεν αξίζει να γίνουν σε πλαστό νόμισα αφού η αξία τους είναι πολύ μικρή. Τα νομίσματα έχουν από την μια μεριά πρόσωπα, τα παλιά πέσος δεν έχουν πρόσωπα αλλά μόνο κτίρια.

Σημαντικό

Δεν γνωρίζω οι κάρτες (υπάρχουν καταστήματα που τις δέχονται, στο Varadero σχεδόν όλα) χρησιμοποιούν την ισοτιμία 1-15 ή 1 με 123 πέσος. Για τον λόγο αυτό να έχετε μαζί σας μετρητά και να αποφεύγετε την χρήση καρτών εκτός αν η χρέωση είναι σε ευρώ. Ρωτήστε την τράπεζα σας για τυχόν προμήθειες. Έχουμε λοιπόν μετρητά και τα ανταλλάσσουμε λίγα λίγα και όχι όλα μαζί. Να έχετε 20 - 10 - 5 ευρώ χαρτονομίσματα, τα πενηντάρικα θα είναι δύσχρηστα, Τα νομίσματα δεν τα δέχονται, δίνουν ρέστα σε πέσος. Τέλος τα πέσος δεν ξαναγίνονται ευρώ γι αυτό φροντίστε να μην σας μείνουν πέσος.



ΜΑΘΗΜΑ 11ο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πέρα από τα αξιοθέατα υπάρχουν και οι δραστηριότητες, ορισμένες από αυτές είναι:

α) Βόλτα με παλιά αμάξια. (Αβάνα) Υπερτιμημένη δραστηριότητα που κοστίζει 30-60 ευρώ ανάλογα με την ζήτηση.

β) Ιππασία – επίσκεψη σε φυτείες καπνού (Vinales) . Διαρκεί περίπου 4 ΄- 4,5 ώρες και προσφέρει ιππασία στην κοιλάδα με τις φυτείες καπνού και επίσκεψη σε φυτεία όπου σου λένε για την διαδικασία παραγωγής καπνού και την διαδικασία κατασκευής πούρων όπου κάνουν επίδειξη. Στην συνέχεια σου παρουσιάζουν κάποιες πληροφορίες για τον καφέ και ενός είδος μελιού. Τέλος η όλη ατραξιόν περιλαμβάνει και παραδοσιακό γεύμα. Τα βρήκα με κόστος 35 ευρώ το άτομο και χωρίς το γεύμα 25 από την «Horse Ride Vinales»

γ) Επίσκεψη σε φάρμα κροκοδείλων – γεύμα με κροκόδειλο (Cienfuegos) Απέφυγα μια τέτοια δραστηριότητα αφού είμαι ενάντια στην εκμετάλλευση άγριων ζώων για την τέρψη των τουριστών και φυσικά δεν είχα ουδεμία πρόθεση να φάω κροκόδειλο για να μην με φάει αυτός!

δ) Μπάνιο με δελφίνια και σόου. (Varadero) Πάλι για ιδεολογικούς λόγους απέφυγα αυτή την δραστηριότητα.

ε) Επίσκεψη στον εθνικό δρυμό Gran parque natural Topes de Collantes (Trinidad) για πεζοπορία σε καταπράσινα φαράγγια με λίμνες και καταρράκτες) 80 ευρώ από cubature στο Τρινιδαδ.

1662069563358.png


ΜΑΘΗΜΑ 12ο ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Η Αβάνα χρειάζεται 3 ημέρες για να την φχαριστηθείς, και την τελευταία της διαμονής στην Κούβα αφού, είναι ρίσκο να έχεις πτήση επιστροφής και να ξεκινάς από άλλη πόλη την ίδια μέρα για να φτάσεις στο αεροδρόμιο. Οι πόλεις Vinales - Cienfuegos – Trinidad είναι μικρές μια διανυκτέρευση αρκεί. Αν φτάσεις μεσημέρι με μισή μέρα τις βλέπεις άνετα, κάνεις διανυκτέρευση και την άλλη το πρωί φεύγεις για τον επόμενο προορισμό. Αν στην πόλη αυτή κάνεις δραστηριότητα χρειάζεσαι δύο διανυκτερεύσεις. Στο Varadero τελευταίο προορισμό χρειάζονται 2 ημέρες για χαλάρωση στην παραλία με τους κοκοφοίνικες και την υπέροχη θάλασσα, αλλά και για την έντονη νυκτερινή ζωή. Παραπάνω θα την βαρεθείτε. Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες πόλεις όπως η Σάντα Κλάρα, Καμάγουεη και νότια το Σαντιάγο ντε Κούβα στα νότια. Μην επιχειρήσετε εσωτερικές πτήσεις αφού τα αεροπλάνα τους φημίζονται για την παλαιότητα τους και για τις ατελείωτες ώρες καθυστερήσεων. Στις πόλεις που πήγα Αβάνα – Vinales - Cienfuegos – Trinidad – Varadero και ξανά Αβάνα είναι υπεραρκετές με δεδομένο ότι κινήθηκα χωρίς αυτοκίνητο.

ΜΑΘΗΜΑ 13ο Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλέον η Κούβα έχει ίντερνετ όπου έχεις δύο επιλογές α) Με τις κάρτες που κοστίζουν ένα ευρώ την ώρα και συνδέεσαι όπου υπάρχει Wi-Fi τις ξύνεις σε ειδικό χώρο και εμφανίζονται κωδικός και password, τα πληκτρολογείς και έχεις συνδεθεί. Σημεία με Wi-Fi έχει στις πλατείες (φαίνονται εύκολα από τον κόσμο που περιμένει), στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα νοικιαζόμενα. Τις προμηθεύεσαι από το ΕΤΕSCA (τον Κουβανέζικο ΟΤΕ) και β) με αγορά sim Κούβας από τον ίδιο χώρο με απαραίτητο το διαβατήριο. Το κόστος είναι 900 πέσος η sim και 250 πέσος ίντερνετ 2 ΜΒ, σύνολο δηλαδή 1150 πέσος (περίπου 10 ευρώ) αρκετό για 8-12 μέρες για χρήση gps και επικοινωνία μέσω viber , whats app, messenger (δεν υπάρχει περιαγωγή για κανονικό τηλέφωνο). Aν όμως αρχίσετε να ανεβοκατεβάζετε φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρτε για καλού και για κακού άλλα 2 ΜΒ. Η κλίση τηλεφώνου με κουβανέζικη sim στον αριθμό *222# σου ανακοινώνει το υπόλοιπο των ΜΒ που έχεις διαθέσιμο για να κάνεις τα κουμάντα σου. Ο κουβανέζικος ΟΤΕ έχει και αυτός την ουρά του και θέλει υπομονή. Το ωράριο στην ΑΒΑΝΑ είναι 9-12 και 2- 4 στο Trinidad 9-4


1662069612176.png


ΜΑΘΗΜΑ 14ο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α) Ο κουβανέζικος λαός είναι περήφανος και πολύ φιλικός, δεν ένιωσα πουθενά φόβο αν και περιηγήθηκα βραδινές ώρες σε σκοτεινές περιοχές μη τουριστικές. Έχουν εξασφαλισμένη στέγη, ρεύμα, κάποια υποτυπώδη τρόφιμα με δελτίο, υγεία και παιδεία, αλλά με το εμπάργκο τα πράγματα από εκεί και πέρα είναι δύσκολα, με μισθούς ανύπαρκτους κάνουν τα πάντα για να συγκεντρώσουν ευρώ και δολάρια για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Ένας γιατρός για παράδειγμα με 40 ευρώ μισθό τον μήνα γίνεται και ταξιτζής όπου για μια διαδρομή βγάζει από 10-25 ευρώ. Οι μεταφορές και τα νοικιαζόμενα σπίτια που δίνει το κράτος την άδεια να υπάρχουν είναι σε ευρώ ή δολάρια. Από εκεί και πέρα κάνουν και μικροκομπίνες για να εξασφαλίσουν λίγα ευρώ. Μην απαντάτε στις προτάσεις τους για δωμάτια, πούρα, ποτά συνάλλαγμα κτλ.

Β) Κάρτες για σύνδεση σε Wi-Fi υπάρχουν του 1 ευρώ και των 5 ευρώ για 1 ή 5 ώρες σύνδεση. Μόλις κλείσεις το Wi-Fi σταματάει να μετράει ο χρόνος και ξαναρχίζει μετά την επανασύνδεση. Οι κάρτες εκτός ΕΤΕSCA (π.χ ξενοδοχεία) τις βρίσκεις ακριβότερα.

Γ) Επιλέγετε εστιατόρια που έχουν καταλόγους και τους έχουν και αναρτημένους έξω από τις εισόδους τους, οτιδήποτε παραγγείλετε επιπλέον να ρωτάτε πόσο κοστίζει για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Δ) Το ότι έχετε σύνδεση ίντερνετ δεν σημαίνει ότι έχει σε όλα τα σημεία, υπάρχει μόνο στις πόλεις και σε μερικά σημεία η σύνδεση είναι πολύ αργή ή νεκρή, για τον λόγο αυτό κατεβάστε την εφαρμογή στα κινητά σας MAP.ME και στην συνέχεια φυσικά τον χάρτη της Κούβας. Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί και χωρίς σύνδεση. Κάντε πρόβα να δείτε πως δουλεύει, σίγουρα θα την χρειαστείτε.

Ε) Αν κάνετε την δραστηριότητα με τα άλογα και είστε καλοαναθρεμμένοι σαν κι εμένα 4 ώρες ιππασία είναι πολύ. Χωρίς να γελάσετε πάρτε μαζί σας και καμιά πάνα ακράτειας (μα γιατί γελάτε) να την βάλετε στην ιππασία. Ο ευαίσθητος «πισινός» μου 12 μέρες μετά την ιππασία ακόμη έχει πληγές!

ΣΤ) Πράγματα που μας συμφέρει να πληρώνουμε σε πέσος:
σνακ, εισόδους σε μπαρ, νυχτερινά σόου, εστιατόρια, βενζίνη, ό,τι βρείτε σε σούπερ μάρκετ
σουβενίρ/παζάρια, ταξί, συγκοινωνίες, είσοδοι σε μουσεία, οργανωμένες εκδρομές από τα κρατικά πρακτορεία, φιλοδωρήματα, μεταφορές viazul.com – cubanacan. Δωμάτια πρωινά και collektivo taxi τα πληρώνουμε αναγκαστικά σε ευρώ.

Ζ) ΒΙΖΑ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Στο τηλέφωνο για το κοινό στην πρεσβεία της Κούβας μια ευγενική κυρία σας παίρνει το μέηλ και σας στέλνει άμεσα τα πρακτορεία όπου μπορείς να βγάλεις βίζα. Η βίζα βγαίνει και ηλεκτρονικά αλλά θα καθυστερήσει και δεν ξέρω σε ποιο σημείο θα σου υποδείξουν να πας να την πάρεις. Καλύτερα η αγορά της βίζας να γίνει από συμβεβλημένο πρακτορείο που θα σας στείλει η κυρία από την πρεσβεία. Προσωπικά έβγαλα βίζα από το ΤΡΑΒΕΛ ΛΑΤΙΝΟ (γραφείο που ειδικεύεται στην Κούβα) Βεραντζέρου 30 Ομόνοια τηλέφωνο 2105200881 και το ίδιο πρακτορείο μου έβγαλε σε πολύ καλή τιμή και την ταξιδιωτική ασφάλεια . το 2022 μας στοίχισε 35 η βίζα και 35 η ασφάλεια το άτομο. Ταξιδιωτική ασφάλεια δεν μου ζήτησαν αλλά για καλό και για κακό ας έχετε.

Η) ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Τρεις ημέρες πριν την αναχώρηση για Κούβα συμπληρώνουμε το έντυπο dviajeros πάμε στην ιστοσελίδα DViajeros

και συμπληρώνουμε το έντυπο που έχει (ονοματεπώνυμο, ημέρα εισόδου, πτήση κτλ) το τυπώνουμε ή το περνάμε στο κινητό μας. Οδηγίες στο
Αν δεν το έχετε έτοιμο θα το συμπληρώσετε στην είσοδο σας στο αεροδρόμιο. Δεν γίνεται δεκτό το έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή από το τηλέφωνο.

Ι) Σην ερώτηση αν μιλάνε αγγλικά το yes είναι «άστα να πάνε» το έτσι και έτσι κουνώντας το χέρι σημαίνει ότι ξέρουν να μιλούν και να καταλαβαίνουν μόνο το “yes” και το “no” γι αυτό χρήσιμη είναι η εφαρμογή του google translate και φυσικά το κατέβασμα των δύο γλωσσών Ισπανικά και Ελληνικά. Προσωπικά με έσωσε αφού με αυτά συνεννοήθηκα μια χαρά και διάβαζα τους καταλόγους στα εστιατόρια. Κάντε προπόνηση για το πως λειτουργεί. Βέβαια θα τα λέτε με το μεταφραστή ισπανικά αλλά θα καταλαβαίνετε τα ισπανικά που θα σας λένε;. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να μάθετε ορισμένα νούμερα στα ισπανικά αφού συνήθως θα ρωτάτε πόσο έχει (πχ ένα , δύο πέντε , δέκα , πενήντα εκατό διακόσια κτλ)


1662069650073.png



ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τελικά αξίζει ένα ταξίδι στην Κούβα; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ, είναι μια χώρα άκρως ερωτική, μυστηριώδης, ελκυστική που σε τραβάει για να ζήσεις, δεν είναι ένα ταξίδι αλλά μια περιπέτεια. Θα δεις θα ζήσεις τον ρυθμό της χώρας που δεν είναι ούτε οι χοροί ούτε, ούτε τα παλιά αυτοκίνητα και τα σπίτια, είναι η αύρα που βγαίνει μέσα από ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο, μια επιστροφή στο παρελθόν. Αξίζει τον κόπο να την γευτείτε, μια γεύση που δεν θα στην δώσει κανένα πρακτορείο, μια γεύση που θα την νιώσεις μόνο όταν την περιδιαβείς μόνος σου.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.318
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Πολύ ωραίος ο οδηγός σου με τις ενημερωμένες πληροφορίες για τη χώρα κι ακόμα καλύτερος ο επίλογος με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα.
Μερικές επισημάνσεις έχω να κάνω μόνο, αν και καταλαβαίνω ότι αυτά αλλάζουν συχνά, ειδικότερα στην μεταcovid εποχή.

Στο Cienfuegos βρήκαμε κανονικότατα εστιατόριο κοντά στις 10 το βράδυ μάλιστα, με πολύ νόστιμο φαγητό. Βέβαια εγώ μπορώ να τρώω ρύζι με φασόλια κάθε μέρα, τα λατρεύω, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα :haha:. Γεγονός είναι πάντως ότι δε βρεθήκαμε πεινασμένοι στην επαρχία, όσο στην Αβάνα ένα βράδυ.

Επίσης διαφωνώ για τις διαθέσιμες μέρες που αναφέρεις σε κάθε πόλη. Προσωπικά θα έλεγα 5 για ολοκληρωμένη επίσκεψη στην Αβάνα, 2 σίγουρα στο Τρινιδαδ και απο κει και πέρα αναλόγως.

Τέλος, η δική μου εμπειρία με το νερό δεν ήταν ίδια, κανονικά πλέναμε τα δόντια μας με νερό της βρύσης, αλλά και πίναμε τα ποτά μας με πάγο, κάτι που φοβόμουν κι εγώ. Στα υπόλοιπα εννοείται μόνο εμφιαλωμένο. Πολύ χρήσιμη η πληροφορία περί αντηλιακού και καψίματος, την έγραψα κι εγώ στην ιστορία μου, αφού την είχα πάθει όμως...

Πάντα τέτοια και καλά ταξίδια.
 
D

Delmem38110

Guest
πάνε οι παλιές καλές εποχές.....

δεν θα ξεχάσω τα λόγια του πρώην εργοδότη μου στην αλλοδαπή..
να μου φέρεις πούρα μου λέει; από εκεί. αυτά που βρίσκεις εδώ είναι μια αηδία και μισή...
και ξέρεις γιατί; εκεί τα κάνουν οι γυναίκες με τα χέρια τους και τα τρίβουν στα μπουτάκια τους...

εννοείτε πως τότε η Κούβα ήταν μέρος για σεξοτουρισμό και προκαλούσε φαντασιώσεις στους απανταχού λάτρεις...
 
Last edited by a moderator:

McElk

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
1.587
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
εκεί τα κάνουν οι γυναίκες με τα χέρια τους και τα τρίβουν στα μπουτάκια τους...
Ελλιπώς πληροφορημένος ο εργοδότης. 😊

Όπως έγραψα και στην ιστορία: "Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο"
“Ο Μ1 ικανοποιημένος που για λίγες στιγμές έγινε ο βορειότερος άνθρωπος έστω του ανατολικού ημισφαιρίου του πλανήτη, έβγαλε και με αργές κινήσεις άναψε ένα μεγάλο Cohiba . Ήταν το τελευταίο από τα πούρα που έφερε από την επιχείρηση στην Αβάνα. Ειδική παραγγελία, στριμμένο επί παρουσία του από 18χρονη παρθένα καλλονή, στο εσωτερικό μέρος του ιδρωμένου μηρού της σύμφωνα με το τελετουργικό της παράδοσης, το φύλαγε για ειδική περίσταση.”

Κουβανή, 18χρονη, καλλονή και παρθένα. Δύσκολος συνδυασμός εξ ου και η σπανιότητα αυτών των πούρων!
 
D

Delmem38110

Guest
Ελλιπώς πληροφορημένος ο εργοδότης. 😊

Όπως έγραψα και στην ιστορία: "Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο"
“Ο Μ1 ικανοποιημένος που για λίγες στιγμές έγινε ο βορειότερος άνθρωπος έστω του ανατολικού ημισφαιρίου του πλανήτη, έβγαλε και με αργές κινήσεις άναψε ένα μεγάλο Cohiba . Ήταν το τελευταίο από τα πούρα που έφερε από την επιχείρηση στην Αβάνα. Ειδική παραγγελία, στριμμένο επί παρουσία του από 18χρονη παρθένα καλλονή, στο εσωτερικό μέρος του ιδρωμένου μηρού της σύμφωνα με το τελετουργικό της παράδοσης, το φύλαγε για ειδική περίσταση.”

Κουβανή, 18χρονη, καλλονή και παρθένα. Δύσκολος συνδυασμός εξ ου και η σπανιότητα αυτών των πούρων!
Έλεγε και αλλα ο πρώην εργοδότης μου για το τι άλλο θα μπλέκονταν στα πούρα αλλά αν τα περιγράψω εδώ θα με κάνουν Μπαν για παντα. 😂😂😂
το ευχάριστο ειναι ότι στην επιστροφή μας απο εκείνο το ταξίδι βρήκαμε στις ξεκλειδωτες βαλίτσες μας κατα την άφιξη πούρα που ποτε δεν αγοράστηκαν απο μας.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.661
Likes
50.498
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ελλιπώς πληροφορημένος ο εργοδότης. 😊

Όπως έγραψα και στην ιστορία: "Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο"
“Ο Μ1 ικανοποιημένος που για λίγες στιγμές έγινε ο βορειότερος άνθρωπος έστω του ανατολικού ημισφαιρίου του πλανήτη, έβγαλε και με αργές κινήσεις άναψε ένα μεγάλο Cohiba . Ήταν το τελευταίο από τα πούρα που έφερε από την επιχείρηση στην Αβάνα. Ειδική παραγγελία, στριμμένο επί παρουσία του από 18χρονη παρθένα καλλονή, στο εσωτερικό μέρος του ιδρωμένου μηρού της σύμφωνα με το τελετουργικό της παράδοσης, το φύλαγε για ειδική περίσταση.”

Κουβανή, 18χρονη, καλλονή και παρθένα. Δύσκολος συνδυασμός εξ ου και η σπανιότητα αυτών των πούρων!
Στο μεταξύ δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο τελετουργικό, παραδοσιακά τα πούρα γίνονται από ΑΝΤΡΕΣ αγρότες (με αρκετά τριχωτά μπούτια) και είναι ανθρωπινως αδύνατον να στρίψεις πούρο σε μπούτι. Οι γυναίκες παραδοσιακά εμπλέκονταν μόνο στο despalillo, δηλαδή την αφαίρεση του κεντρικού νευρου, που όντως απαιτεί πιο λεπτά δάχτυλα.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.511
Likes
7.700
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
ευχαριστουμε για τις χρησιμες πληροφοριες..
 
D

Delmem38110

Guest
Στο μεταξύ δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο τελετουργικό, παραδοσιακά τα πούρα γίνονται από ΑΝΤΡΕΣ αγρότες (με αρκετά τριχωτά μπούτια) και είναι ανθρωπινως αδύνατον να στρίψεις πούρο σε μπούτι. Οι γυναίκες παραδοσιακά εμπλέκονταν μόνο στο despalillo, δηλαδή την αφαίρεση του κεντρικού νευρου, που όντως απαιτεί πιο λεπτά δάχτυλα.
μην καταρρίπτεις μύθους. 🤣🤣🤣
 
Last edited by a moderator:
D

Delmem39172

Guest
Το Λατίνο τραβελ ειναι το καλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο, ο δε Στέφανος υπήρξε μέντορας πολλων ξεναγων που δρουν σήμερα στην κουβα και ο καλυτερος στο ειδος του ,η Ματίνα επίσης άριστη στην δουλειά της και οχι μονον για κουβα. για τα υπόλοιπα που γράφεις δεν θα σχολιάσω τίποτα δεν χρειάζεται αφορά επισκέπτες και μονον της κουβας.δεκτη η άποψη του καθενός, άλλωστε στην εισαγωγή σου διορθώνεις λεγοντας οτι ισως πολλα να μην ισχυουν,τυχόν ασάφειες η ανακρίβειες που τυχόν θα προκύψουν. Για τον μεσο ορο εκδρομέα της κουβας ειναι θεμιτά και δεν χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.218
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom