Πολωνία ΚΡΑΚΟΒΙΑ (Ιούνιος 2019)

mpempa91

Member
Μηνύματα
111
Likes
274
Πρίν μερικούς μήνες πήραμε την απόφαση να κάνουμε το 2ο ταξίδι μας στο εξωτερικό. Διαλέξαμε προορισμό, κλείσαμε εισιτήρια και ξενοδοχείο και μετά ξεκίνησε η μελέτη (το αγαπημένο μου κομμάτι): αξιοθέατα, μετακινήσεις, φαγητό κλπ.
Στις 15/6 λοιπόν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο John Paull II της Κρακοβίας.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Ακολουθώντας τις πινακίδες φτάσαμε στην πλατφόρμα όπου αναχωρεί το τρένο για τον κεντρικό σταθμό της πόλης. Εισιτήρια μπορείς να βγάλεις είτε σε μηχανήματα στο αεροδρόμιο (δεν κοιτάξαμε καν), είτε στα μηχανήματα πάνω στην πλατφόρμα (θέλει ακριβώς το ποσό ή με κάρτα) ή μέσα στο τρένο απο τους ελεγκτές (μόνο μετρητά) και απο τα μηχανήματα (μετρητά & κάρτα). Το κόστος είναι 9 ζλότυ (2€ και κάτι) το άτομο και η διαδρομή διαρκεί 20 λεπτά (5 στάσεις), τα τρένα τους είναι πεντακάθαρα με πολύ καλό κλιματισμό, free wifi και πρίζες για να φορτίσετε τις συσκευές σας.
Εκτός απο το τρένο μπορείς να μετακινηθείς και με αστικό λεωφορείο, δεν μπορείς όμως να αποφύγεις την κίνηση στους δρόμους. Στο κέντρο οι ντόπιοι χρησιμοποιούν πολύ τα τραμ κι επίσης υπάρχουν και τα λεωφορεία (πούλμαν) που σε πάνε στις γύρω πόλεις όπως στο Άουσβιτς (θα αναφερθώ παρακάτω).
Εμείς χρησιμοποιήσαμε 2-3 φορές (λόγω ζέστης) και την uber, οι διαδρομές δεν στοίχησαν πάνω απο 3,5-4€.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
Οι τιμές που θα αναφέρω είναι σε ευρώ για ευκολία. Το νόμισμα της Πολωνίας είναι το ζλότυ με αντιστοιχία περίπου 1€=4,25ζλοτυ και την καλύτερη ισοτιμία την βρήκαμε στο 1 όροφο του εμπορικού Galeria Krakowska στον πρώτο όροφο στο Kantor Exchange.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Επιλέξαμε να μείνουμε στο Sleep Innn (ναι! με 3 n!) http://sleep-innn.krakowhotels.net/en/ δίπλα ακριβώς στον κεντρικό σταθμό απο όπου αναχωρούσαν το τρένο, το intercity και τα πούλμαν και στο τεράστιο εμπορικό κέντρο Galeria Krakowska (στους ορόφους -1 και 0 όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους!) και 10 λεπτά με τα πόδια απο την παλιά πόλη. Το δωμάτιο ήταν ολοκαίνουριο, εξοπλισμένο με κουζινάκι (εστίες, φούρνο μικροκυμάτων, ψυγείο και όλα τα κουζινικά σκεύη), μπάνιο με ντουζιέρα, τραπεζαρία, ντουλάπα, γραφείο, κλιματιστικό, καναπέ κρεβάτι και μια τεράστια τηλεόραση (με ίντερνετ!). Το μόνο αρνητικό του συγκεκριμένου δωματίου ήταν οτι είχε παράθυρα στην οροφή, με στόρια μεν, αλλά που δεν κάλυπταν και πολύ και δεδομένου οτι ξημέρωνε απο τις 4.30 ήταν ένα θέμα (όχι υπερβολικά τραγικό γιατί ήμασταν τόσο κουρασμένοι που και να ξυπνούσαμε, κοιμόμασταν ξανά). Να πω οτι οι κοπέλες ήταν εξυπηρετικότατες και μας έβαλαν σ'αυτό το δωμάτιο μετά απο αίτημα μου για aircondition και αλλαγή της κράτησης την τελευταία στιγμή.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το επίκεντρο της Κρακοβίας είναι η παλιά πόλη (Stare Miasto όπως λέγεται στη γλώσσα τους).
Φτάνοντας στην κεντρική οδό Basztowa θα συναντήσετε το BARBICAN (ή Barbakan) ένα κτίσμα σαν μικρό κάστρο (οχυρό) που προστάτευε την πύλη FLORIAN (Brama Florianska) που βρίσκεται ακριβώς απο πίσω του και αποτελεί την κύρια είσοδο στην παλιά πόλη.
Κατηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο (Florianska), o οποίος είναι γεμάτος με καταστήματα, καφέ, fastfood και παγωτατζίδικα, θα φτάσετε την κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης (RYNEK GLOWNY) όπου θα συναντήσετε την επιβλητική εκκλησία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (Bazylika Mariacka), την παλιά ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ (Sukiennice) που πλεόν είναι η κλειστή αγορά τους (για σουβενίρ) και τον ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ. Απο τον πύργο του ναού κάθε μισή ώρα θα ακούσετε μια μελωδία απο τρομπέτα η οποία διακόπτεται απότομα για να τιμήσει τον σαλπιγκτή που με τη μελωδία του ενημέρωνε στον μεσαίωνα για τον επερχόμενο εχθρό και τραυματίστηκε θανάσιμα με βέλος στον λαιμό του. Γύρω απο την πλατεία και μέσα στα στενάκια της πόλης θα βρείτε αμέτρητες επιλογές για φαγητό, ποτό, καφέ, fast food και γλυκό.
Ο κεντρικός δρόμος μετά την πλατεία (η προέκταση της Florianska ας πούμε) ονομάζεται Grodzka και στο τέρμα του θα βρείτε το ΚΑΣΤΡΟ ΒΑΒΕΛ (Wawel). O δρόμος είναι επίσης γεμάτος μαγαζιά και λίγο πριν το κάστρο, θα συναντήσετε τον εντυπωσιακό ναό του Πέτρου και Παύλου (Piotra i Pawla) και ακριβώς δίπλα τον ναό της Μαρίας Μαγδαληνής (Marii Magdaleny).
H διαδρομή προς την είσοδο του κάστρου θα σας αποκαλύψει τον ποταμό Βιστούλα (ευκαιρία για φωτογραφίες!). Η είσοδος στον προαύλιο χώρο του κάστρου (ο οποίος είναι πανέμορφος!) είναι δωρεάν. Υπάρχουν ξεχωριστά εισιτήρια για τις αίθουσες του παλατιού, για τον πύργο Sandomierska από όπου μπορείς να δεις από ψηλά τον Βιστούλα (μόνο μέσα απο παραθυράκια!) και για την σπηλιά του δράκου. Η είσοδος στον καθερδρικό ναό είναι δωρεάν. Η είσοδος στην ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ γίνεται απο ένα μικρό πύργο ο οποιός έχει μόνο μια στενή γυριστή ξύλινη σκάλα που καταλήγει στο εσωτερικό της σπηλιάς. Διασχίζοντας την σπυλιά, βγαίνεις πια έξω απο το κάστρο, δίπλα στον ποταμό, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο άγαλμα του δράκου (σύμφωνα με τον μύθο προστάτευε το κάστρο!) που κάθε λίγο βγάζει φωτιές απο το στόμα. (!!) Αν δεν έχετε κλειστοφοβία είναι ένας σχετικά εύκολος και ξεκούραστος τρόπος να κατέβεις απο το κάστρο στο ποτάμι! (!!)
Στην αντίθετη κατεύθυνση απο το κάστρο, διασχίζοντας τις κεντρικές οδούς Stradomska και Krakowska φτάνεις στην πρώην ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ (Kazimierz) όπου θα βρείτε πολλές εβραϊκές συναγωγές. Εκεί απο όπου έφυγαν πολλοί Εβραίοι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πλέον θα βρείτε γραφικά στενά με πολλά εστιατόρια, pub, club και την κεντρική πλατεία PLAC NOWY με τα πολλά "περίπτερα" με το γνωστό street food Zapiekanki και όχι μόνο!
Πριν προσχωρήσω έξω απο την Κρακοβία να πω οτι η παλιά πόλη περιβάλλεται απο ένα τεράστιο και πανέμορφο πάρκο PLANTY PARK το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε και να το περπατήσετε, κρύβει πολλούς θησαυρούς!!!
AUSCHWIRZ/BIRKENAOU
Αν επισκεφθείτε την Κρακοβία μην παραλείψετε να ταξιδέψετε ως το Άουσβιτς (Oswiecim στα πολωνικά) και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων (και όχι μόνο) Άουσβιτς 1 και στρατόπεδα εξόντωσης Μπιρκεναου (ή Άουσβιτς 2). Εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω απο 1εκ. άνθρωποι απο υποσιτισμό, ασθένειες, κακοποίηση, ιατρικά πειράματα και απο εκτελέσεις με βάναυσους τρόπους όπως δηλητηρίαση σε θάλαμο αερίων και έπειτα καύση σε κρεματόρια.
Το στρατόπεδο ανήκει πλέον στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και η είσοδος είναι δωρεάν. Μπορείτε να πάτε είτε με οργανωμένο γκρουπ απο την Κρακοβία (με κόστος 35-40€ το άτομο) είτε να φτάσετε ώς εκεί με το κτελ (που θα πάρετε απο τον κεντρικό σταθμό με κόστος περίπου 7,5€ το άτομο πήγαινε-έλα) και είτε να μπείτε μέσα με ξεναγό (κόστος 20€ αν δεν κάνω λάθος) είτε μόνοι σας χωρίς χρέωση και αν θέλετε να αγοράσετε εκεί ένα βιβλιαράκι στα ελληνικά και θα σας κατευθύνει πλήρως (κόστος σχεδόν 4€).
(!) Αν πρόκεται να πάτε μόνοι σας πρέπει να κλείσετε τα εισιτήρια της εισόδου στο μνημείο απο την επίσημη σελίδα http://auschwitz.org/en/visiting/ (είναι δωρεάν απλά κατοχυρώνετε τις θέσεις σας). Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες με τα ξενόφωνα γκρουπ, ενώ οι ώρες για να μπεις μόνος σου περιορίζονται μεταξύ 7.30-9 το πρωί και μετα τις 5 το απόγευμα.
(!!) Φροντίστε να κλείσετε τα εισιτήρια σας νωρίς, η κάθε ημέρα ανοίγει 2 μήνες πριν. Μαζί με το εισιτήριο στην είσοδο θα σας ζητήσουν ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς είναι ονομαστικό.
(!!!) Υπάρχουν 4 ιδιωτικές εταιρείες που σε πάνε στο στρατόπεδο. Η Lajkonin σε αφήνει ακριβώς έξω απο το στρατόπεδο ενώ οι άλλες 3 (GT Trans, Marek Lewanski και Przewoz Osob Js) περίπου 200μ πιο έξω (κοστίζουν περίπου 0.70€ λιγότερο).
(!!!!)Εισιτήρια για την επιστροφή θα βγάλετε μέσα στο πούλμαν για να μπορέσετε να φύγετε με όποια εταιρεία αναχωρεί εκείνη την ώρα, αλλιώς θα πρέπει να περιμένετε την εταιρεία που θα έχετε κόψει τα εισιτήρια απο πριν. Ενημερωθείτε για τα δρομολόγια εδώ https://www.busy-krk.pl/oswiecim-krakow/
(!!!!!) Η μεταφορά απο το Άουσβιτς 1 στο 2 (ή Μπιρκενάου) και αντίστροφα γίνεται δωρεάν με ένα κιτρινόμαυρο λεωφορείο.
ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΑ Wieliczka είναι απο τα πιο γνωστά αξιοθέατα τις Κρακοβίας που δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε. Το μόνο που ξέρω να σας πω είναι οτι μπορείτε να πάτε είτε με οργανωμένο γκρουπ απο την Κρακοβία (δεν γνωρίζω κόστος) είτε να μετακινηθείτε μόνοι σας (συμφέρει πολύ η uber) και να μπείτε με δικό τους ξεναγό (νομίζω 20€ το άτομο). Μόνοι σας δεν μπορείτε να μπείτε!

ΦΑΓΗΤΟ
To φαγητό της Πολωνίας είναι σε γενικές γραμμές νόστιμο, είναι όμως λίγο βαρύ. Η κουζίνα τους περιλαμβάνει πολλές σούπες, κρέας και τουρσί σε διάφορες εκδοχές. Μερικά παραδοσιακά πιάτα είναι επίσης τα Pierogi (γεμιστά ζυμαρικά σαν ραβιόλια με κιμά,λάχανο,πατάτα κλπ που σερβίρονται βραστά ή τηγανιτά), το Bigos που είναι κοκκινιστό ξυνολάχανο με κρέας, το Zapiekanki που είναι το διάσημο street food (μισή μπαγκέτα ψωμί ψημένο με τυριά και υλικά της επιλογής σας, με κλασσική εκδοχή τυρί-μανιτάρια-κέτσαπ) και το obwarzanki (το πολωνικό bagel) κάτι σαν το δικό μας κουλούρι Θεσσαλονίκης που πωλείται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Για πρωϊνό σας προτείνω:
-CHARLOTTE BISTROT http://bistrocharlotte.pl/ To κλασσικό πρωινό είναι ένα καλαθάκι με αρτοποιήματα κρουασάν βουτύρου και διάφορες ποικιλίες ψωμιού με καφέ ή χυμό το οποίο στο σερβίρουν παρέα με ολόκληρα βάζα (marketing όχι αστεία!) απο χειροποίητες μαρμελάδες και σοκολάτες!!! (2 τέτοια σετ +1 τηγανιτό αυγό +1 croque monsieur για κάτι λιγότερο απο 13€)
-MILKBAR TOMASZA https://www.facebook.com/Milkbar-Tomasza-298550616857031/ Όπου milkbar να ξέρετε οτι το φαγητό θα είναι πολύ οικονομικό. Για ένα Irish breakfast (με τηγανιτά αυγά, μπεικον, λουκάνικα, πατάτες, ψωμί, βούτυρο, φασόλια), μια Ισπανική ομελέτα (αυγά,πατάτα,μπεικον, τυρί,κρεμμύδι), μια μερίδα pancakes με nutella (ναι! τρώμε καλό πρωινό...στις διακοπές!!!) που τελικά ήταν κρέπες, έναν καφέ κι έναν χυμό σχεδόν 15€.
-BUNKIER CAFE: https://en.bunkiercafe.pl/ υπαίθριο καφέ, μέσα στο Planty Park. Για ένα Eggs benedict, ένα Bagel (την πολωνική εκδοχή) ψημένο με σάλτσα ντομάτας, σαλάμι και μοτσαρέλα και 2 χυμους, σχεδόν 12€.
(!)Θεωρώ οτι τα πρωϊνά ήταν τα καλύτερα γεύματα που κάναμε.

Για φαγητό:
-CHATA: https://www.facebook.com/pages/category/Polish-Restaurant/Chata-Inn-188934004475429/ Λίγο πολύ το έχουν προτείνει όλοι όσοι έχουν πάει. Ιδιαίτερος χώρος που μοιάζει με σαλέ, τραπέζια με κορμούς δέντρων αντι για πόδια και γούνες στα καθίσματα. Δοκιμάσαμε ένα πιάτο με potato cakes (σαν κροκέτες πατάτας αλλά πλακέ) και κοκκινιστό κρέας μαγειρεμένο αλα goulash (τη διάσημη σούπα τους) και ένα χοιρινό ρολό γεμιστό με καπνιστό τυρί. Αυτά +2 αναψυκτικά για σχεδόν 15€.
-POLAKOWSKI: http://www.polakowski.com.pl/ Θα το χαρακτήριζα μαγειρείο. Είναι self-service με παραδοσιακό πολωνικό φαγητό σε πολύ χαμηλές τιμές. Για μια μερίδα pierogi, ένα bigos, ένα σνίτσελ χοιρινό (το λες και το εθνικό τους πιάτο!), μια μερίδα τηγανιτές πατάτες και 2 αναψυκτικά σχεδόν 14€.
-THE SPAGHETTI: https://thespaghetti.pl/en/ πιτσαρία πάνω στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης με τραπεζάκια πάνω στον δρόμο. Σίγουρα είναι πιο τουριστικά όλα τα μαγαζιά εκεί (πιο ακριβό και πιο μέτριο φαγητό σε κάποιες περιπτώσεις) αλλά η ατμόσφαιρα είναι ωραία. Για 2 μακαρονάδες με χειροποίητα ζυμαρικά (όχι ιδιαίτερα μεγάλες) και 2 αναψυκτικά 20€.
-MOO MOO STEAK & BURGER: https://www.moomoo.com.pl/ μέσα στα στενά τις παλιάς πόλης με τραπεζάκια πάνω στο πεζοδρόμιο (και μέσα εννοείται!) για νόστιμο burger και για τους λάτρεις του κρέατος μεγάλη ποικιλία σε μπριζόλες. 2 μεγάλα burger με πατάτες και 2 μπύρες σχεδόν 20€.

Street Food:
-MR/MRS ZAPIEKANKA: Τα καλύτερα Zapiekanka θα τα φάτε στην Plac Nowy της εβραϊκής συνοικίας. Εμείς δοκιμάσαμε στο συγκεκριμένο, ένα με ζαμπόν-τυρί-σάλτσα-σχοινόπρασσο και για σχεδόν 2€ (μακράν το καλύτερο street food άποψη ποιότητας και με τιμή αστεία μιας και μιλάμε για μισή φρατζόλα ψωμί!)
-U SZWAGRA: Είναι αλυσίδα που λειτουργεί όλο το 24ωρο και ειδικεύεται στο κεμπάπ (τον δικό μας γύρο). Ένα βράδυ που ξεμείναμε και έχοντας ένα δίπλα στο ξενοδοχείο επιλέξαμε κάτι που δεν το πολυκαταλάβαμε. Τελικά ήταν ένα κουτί (σαν φόρμα μακρόστενη για κέικ) με τηγανιτές πατάτες (πολλές!), γύρο κοτόπουλο, ντομάτα, αγγούρι, τυρί λιωμένο απο πάνω και σάλτσα σκόρδου (την οποία διαλέξαμε εμείς μιας και νομίζαμε οτι θα ήταν κάποιο ντιπ ενώ ήταν κανονική σάλτσα). Τελικά σε γενικές γραμμές ήταν νόστιμο, για street food πολύ τίμιο μεγάλη μερίδα για ούτε 4€.

Για γλυκό/καφέ:
-WEDEL: https://www.wedelpijalnie.pl/pl Μην παραλείψετε να επισκευφθείτε την καφετέρια της μεγαλύτερης σοκολατοβιομηχανίας της Πολωνίας. Πάνω στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης. Δοκιμάσαμε ένα fondue σοκολάτας το οποίο ήταν πια παγωμένη πλάκα (σαν μάρμαρο) με μικρές μπάλες παγωτού σε μέγεθος κερασιού σε διάφορες γεύσεις, 2 μπολάκια με διαφορετικές σοκολάτες και δυο μπολάκια με toppings. Εντυπωσιακό και νόστιμο με σχεδόν 7€.
-SZAL CAFE: https://m.facebook.com/Cafe-Szał-221041561240643/?locale2=pl_PL Έχει την ωραιότερη θέα στην κεντρική πλατεία μιας και βρίσκεται πάνω απο την Αίθουσα των υφασμάτων. Παραγγείλαμε 2 παγωμένες σοκολάτες και μας ήρθαν 2 κολονάτα ποτήρια με σοκολάτα και σαντιγί (οπτικά) ενώ μας παραξένεψε οτι μας έφερε κουτάλια και όχι καλαμάκια. Τελικά η σαντιγί ήταν στην πραγματικότητα παγωτό βανίλια και η σοκολάτα ήταν πιο πηχτή απο οτι έχουμε συνηθίσει. Όπως και να χει ήταν πεντανόστιμες και κόστισαν μόλις 7€ (και οι 2!).
-LODZIARNIA RINELLA: https://www.facebook.com/lodziarniarinella/ Όπου Lody...παγωτό! Και θα συναντήσετε πολύ συχνά αυτή τη λέξη. Φυσικά οι επιλογές είναι αμέτρητες όμως εμείς έτυχε να φάμε σε αυτό. Το κόστος της μπάλας είναι 1€. (!) Αυτοί βέβαια μόνο μπάλες δεν βάζουν. Κάτι τεράστιες κουταλιές που αν ζητήσεις 2 μπάλες θα πάρεις ένα ξεχειλισμένο κυπελλάκι (για χωνάκι δεν θέλω να φαντάζομαι!).
-CHIMNEY CAKE BAKERY: http://chimneycakebakery.pl/ Παρόλο που η καμινάδα είναι Ουγγρική λιχουδιά, αν περάσεις έξω απο το συγκεκριμένο περιπτεράκι δεν γίνεται να αντισταθείς. Θα το βρείς λίγο πριν την είσοδο της παλιάς πόλης (έχει και στο kazimierz!) και θα δοκιμάσετε την κλασσική καμινάδα με ζάχαρη και κανέλα, με ένα στρώμα πραλίνας εσωτερικά και μπόλικο τριμμένο φουντούκι και άλλους λαχταριστούς συνδυασμούς. Το συγκεκριμένο στοίχισε γύρω στα 2,5€.

ΣΟΥΒΕΝΙΡ
Αν θέλετε να αγοράσετε αναμνηστικά για εσάς και δωράκια για τους αγαπημένους σας κατευθυνθείτε στην κλειστή αγορά (Αίθουσα υφασμάτων) αλλά και στην κεντρική πλατεία που θα βρείτε διάφορα κιόσκι. Χαρακτηριστικά αναμνηστικά είναι οι δράκοι (θα βρείτε αμέτρητους λούτρινους στην χαριτωμένη τους εκδοχή για τα παιδιά και μεταλλικούς για διακοσμητικούς), οι καμπάνες και τα κεντήματα εκτός απο τα κλασσικά μαγνιτάκια και μπρελόκ. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και σοκολάτες Wedel που θα βρείτε και στα σούπερ μάρκετ και λιγότερο απο 1€ (στο αεροδρόμιο είναι πολύ πιο ακριβές!).

Μ'αυτά και μ'αυτά πέρασαν σχεδόν 5 υπέροχες μέρες, γεμίσαμε τη βαλίτσα μας με όμορφες εικόνες και αναμνήσεις και μπήκαμε στο αεροπλάνο για να επιστρέψουμε στη βάση μας.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.799
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom