Κούβα Κάποιες γενικές σκέψεις για κούβα..

Manos

Member
Μηνύματα
261
Likes
283

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει πως όλα αυτά που διαβάζει σε αυτό το thread, όπως και όλα αυτά τα ωραία που διαβάζει στους τουριστικούς οδηγούς, δεν θα είναι παντοτινά. Ίσως θα έπρεπε ο τίτλος της ιστορίας μου να είναι «Η Κούβα που χάνεται»

Όποιος βρεθεί εκεί, από τις πρώτες μέρες καταλαβαίνει πως η παραοικονομία οργιάζει και η γνώμη μου είναι πως είναι αδύνατο να διορθωθεί η κατάσταση. Η Κούβα έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη φάση, απόρροια – νομίζω – του συστήματος με το διπλό νόμισμα και των προϊόντων που πωλούνται αποκλειστικά σε CUC.

Είναι φανερό, στην Κούβα, αν δεν έχεις πρόσβαση σε CUC είσαι πολίτης άλλης κατηγορίας από αυτούς που κυκλοφορούν με CUC οι όποιοι αγοράζουν εκατοντάδες προϊόντα που πωλούνται μόνο στα μαγαζιά με CUC.
Δεν θέλω να επεκταθώ πάνω σε αυτό.
Τα πράγματα είναι απλά: Το CUC έχει τόση δύναμη που όλοι κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν.
Η δύναμη του CUC διαβρώνει τους Κουβανούς και μερικοί από αυτούς αρχίζουν να μοιάζουν στους δικούς μας πρώην φιλόξενους και νυν φραγκοφονίαδες Έλληνες που ζουν από τον τουρισμό.
Δεν φταίνε οι Κουβανοί αλλά η κυβέρνηση που έφτιαξε ένα σύστημα στο οποίο τα πουρμπουάρ μιας μέρας ενός σερβιτόρου σε ένα τουριστικό εστιατόριο, είναι όσος ο μισθός ενός υπαλλήλου σε ένα μήνα.

Δεν έχει νόημα να κάνω κάποιο πολίτικο σχόλιο για πράγματα που δεν γνωρίζω βαθειά. Υποθέτω πως όλα αυτά τα ξέρει καλύτερα η κυβέρνηση της Κούβας. Υποθέτω επίσης πως δεν είναι τυχαία. Μοιάζουν σαν μια έξυπνη μεταβατική περίοδος μετά το τέλος της οποίας τα πράγματα θα αλλάξουν αρκετά. Μοιάζουν όλα αυτά σαν μια «αναίμακτη» μετάβαση από το σύστημα που είχε η Κούβα πριν από 20 χρόνια, σε ένα πιο σύγχρονο σοσιαλισμό με … καπιταλιστικές πινελιές.
Τώρα αν θα πετύχει αυτή η συνταγή … κανείς δεν ξέρει μάλλον.


Τα γράφω όλα αυτά για να καταλήξω σε μια προτροπή:
Βάλτε την Κούβα ψηλά στη λίστα των προορισμών που θέλετε να πάτε. Μην την αναβάλλετε για αργότερα. Πηγαίνετε όσο πιο γρήγορα σας επιτρέπουν οι συνθήκες.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.746
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom