Καλωσήλθα(τε) στη βουλγαρική Ροδόπη!

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισραήλ, Ειρηνικός
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μπορεί να είμαι νέος ακόμα, όμως δε με χωράει ο τόπος. Δε μπορώ να σταθώ σε ένα σημείο, πείτε το όπως θέλετε. Ο λόγος δεν ήταν ποτέ και δεν είναι μέχρι σήμερα η κατάσταση της Ελλάδας, λόγος που έχω ακούσει σε πολλές περιπτώσεις νέων Ελλήνων πτυχιούχων που αποφασίζουν να φύγουν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα για το εξωτερικό και τον οποίο σέβομαι, ωστόσο δεν ισχύει στην περίπτωσή μου. Εμένα οι λόγοι μου είναι εσωτερικοί, προσωπικοί. Με κουράζει να μένω στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατάσταση που εντάθηκε αφότου άρχισα να ταξιδεύω πιο ανεξάρτητα σε άλλες χώρες. Κάποτε το όνειρό μου ήταν να ζω κάθε χρόνο σε άλλη πόλη της Ελλάδος - πλέον το όνειρό μου είναι να καταφέρω να ζήσω σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Είπα λοιπόν να ξεκινήσω με τη γειτονιά. Η Βουλγαρία δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή για μόνιμη διαμονή, όμως ποτέ δε με ενόχλησε σαν ιδέα, αντιθέτως μάλιστα μου φαινόταν πάντα πολύ γοητευτική, αλλά δε θεωρούσα ότι ήμουν έτοιμος να εγκατασταθώ εδώ. Η Σερβία έμοιαζε εύκολος προορισμός και αυτόν κυνήγησα πρώτο. Ωστόσο, οι Σέρβοι έχουν ένα κακό που έχουν και αρκετοί Έλληνες εργοδότες: Νομίζουν ότι μόνο από εκείνους εξαρτάται μια πρόσληψη, ότι ο υποψήφιος δεν έχει σημασία τι πρόγραμμα έχει, τι υποχρεώσεις έχει, τίποτα. Σε θέλουν να εργαστείς μαζί τους, αλλά θέλουν να σου πουν αυτοί πότε θα το κάνεις. Θέλουν να μιλήσουν μαζί σου, αλλά μόνο όταν επιστρέψουν από το business meeting τους στο Λονδίνο.

Κουράστηκα με αυτή την κατάσταση και επειδή δε μου αρέσει να διαιωνίζω αυτή τη νοοτροπία, έδωσα άκυρο στους πολυαγαπημένους μου κατα τ'άλλα Σέρβους, για να ενδώσω σε μια... εναλλακτική πρόταση που ήρθε από τη Βουλγαρία. Εναλλακτική είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράσω την προσωπική μου στάση απέναντι στο πρώτο άκουσμα αυτής της πρότασης συνεργασίας, καθώς από τα στόματα συγγενών και φίλων άκουσα φράσεις όπως "ηλίθια/τολμηρή απόφαση, μη συμφέρουσα συμφωνία, καθόλου ελκυστικός προορισμός" και πολλά άλλα, στα οποία αποφάσισα να μη δώσω σημασία. Και το τόλμησα. Και μέχρι σήμερα δεν έχω μετανιώσει ούτε λίγο από την απόφασή μου.

Η ΑΦΙΞΗ
Κατέβηκα από το λεωφορείο σε ένα μεγάλο πλάτωμα με απόκοσμη θέα στα βουνά. Η φύση σε όλο τον δρόμο από το Πλόβντιβ μέχρι εδώ ήταν οργιώδης, με ποτάμια, ψηλές βουνοκορφές, βράχια και γυμνά φθινοπωρινά δέντρα, που φαίνονταν τόσα εκτεθειμένα κάτω από τον καθαρό ήλιο. Η θερμοκρασία ακόμα φυσιολογική. Οι εικόνες μέσα στο μυαλό μου ήταν ακόμα τόσο ανάμεικτες, καθώς μέσα στην ίδια μέρα είχα βρεθεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας σε μια μικρή, άγνωστη στους πολλούς πόλη της βουλγαρικής Θράκης.

Κοιτώντας από το πλάτωμα τη θέα προς τα κάτω, δεν ήξερα αν αυτό που έβλεπα θα το χαρακτήριζα ως πόλη ή χωριό. Σε μερικά σημεία το δάσος χανόταν και από το πουθενά ξεπηδούσαν δεκάδες ψηλές πολυκατοικίες σοβιετικού τύπου, άχαρες και στριμωγμένες, με απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια και όνειρα στριμωγμένα στα παράθυρά τους, που μόνη θέα είχαν το παρθένο δάσος και το αρχέγονο, σχεδόν, βουνό. Άρχισα να περπατάω σέρνοντας τη βαλίτσα μου στους ατσούμπαλους δρόμους, που γεμάτοι λακούβες και σαμαράκια απειλούσαν την ακεραιότητα των λίγων και τόσο πολύτιμων προσωπικών μου αντικειμένων για τους επόμενους μήνες. Οι ρόδες της βαλίτσας ήταν ο μόνος θόρυβος που ακουγόταν στο χωριό εκείνη την ώρα. Κόντευε να απογευματιάσει και ήμουν βέβαιος ότι, αν για λίγο σταματούσα να τη σέρνω στο δρόμο, θα μπορούσα να ακούσω το θόρυβο του καπνού καθώς ελευθερωνόταν από τις καμινάδες των σπιτιών. Ένας κύριος με ένα τεράστιο, χνουδωτό σκυλί Αγ. Βερνάρδου (ο πρώτο που βλέπω μπροστά μου και όχι στις σελίδες κάποιου βιβλίου ή στις ταινίες του Μπετόβεν του σκύλου) πέρασε από μπροστά μου νωχελικά. Δε μου έδωσε πολύ σημασία. Τον ρώτησα πώς θα πήγαινα στη διεύθυνση που είχα γραμμένη σε ένα χαρτάκι. Απευθείας άλλαξε στάση και από νωχελικότητα απέκτησε μια ξαφνική αίσθηση ευθύνης. Κοίταξε τριγύρω του και σκάναρε τους δρόμους που ξεδιπλώνονταν από κάτω μας, έτσι όπως η πόλη ήταν αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στο βουνό σε επίπεδα. Με πέρασε για φοιτητή έτσι όπως ήμουν με τη βαλίτσα και θεώρησε ότι μάλλον έψαχνα την τοπική φοιτητική εστία. Μου έγνεψε να πάω προς τα εκεί. Και πάλι χάθηκα. Αυτή τη φορά βρισκόμουν σε ένα πολύ μικρό δρομάκι, από αυτά που στην Αθήνα παιδεύουν ταξιτζήδες και μουσαφίρηδες, κάθε μου ανάσα άφηνε στο πέρασμά της ένα λευκό σύννεφο, σαν αυτά που έβγαιναν από τις καμινάδες και τότε το βλέμμα μου έπεσε στο μικρό κενό ανάμεσα σε δύο μονοκατοικίες. Συνειδητοποίησα τότε ότι είχα ανέβει ακόμα πιο ψηλά και έβλεπα πλέον το κέντρο της πόλης φόρα παρτίδα να ξεδιπλώνεται σαν μια όαση πολιτισμού στη μέση ενός πυκνού, αφιλόξενου δάσους. Η εκκλησία της πόλης, αφιερωμένη στον αγ.Βησσαρίωνα και αξιοσέβαστη σε μέγεθος, ξεχώριζε ανάμεσα στα άλλα κτίρια. Αν ήταν λίγ πιο σκοτεινά, ίσως μισή μόλις ώρα αργότερα, δε θα μπορούσα να τη διακρίνω ούτε αυτή. Άρχισα να κατευθύνομαι προς τα εκεί. Αν δε τα κατάφερνα θα έπαιρνα τηλέφωνο την επαφή μου στην πόλη, για την ώρα όμως ήθελα να δοκιμάσω την αίσθηση προσανατολισμού μου.


Ένα τέταρτο μετά, καλούσα ντροπιασμένος την επαφή μου στην πόλη. Τι Τόκυο, τι Νέα Υόρκη, τι Αθήνα (ειδικά η τελευταία, λόγω κακής ρημοτομίας), η πόλη στην οποία είχα πριν από μερικά λεπτά αποβιβαστεί φαινόταν για την ώρα τρομακτικά πιο χαοτική. Τουλάχιστον με ανακούφιζε το γεγονός ότι ήταν γραφική και είχε αυτή τη γλυκιά, τη ζεστή αίσθηση του χωριού. Καμία σχέση με μεγαλούπολη. Η επαφή μου θα με περίμενε έξω από ένα γνωστό μπαρ / σημείο κατατεθέν - δώσαμε ραντεβού σε ένα τέταρτο. Κατάφερα να το δω από ψηλά και μερικά λεπτά αργότερα στεκόμουν μπροστά του. Δεν πρόλαβα να αφήσω τη χειρολαβή της βαλίτσας, όταν ένα εντυπωσιακό, μπορντώ τζιπ με το logo της εταιρίας από τη μία άκρη μέχρι την άλλη σταμάτησε μπροστά μου. Από το τζιπ κατέβηκαν δύο νταβραντισμένοι Βούλγαροι -από αυτούς που στερεοτυπικά έχει στο μυαλό του ο μέσος Έλληνας- ο ένας με χαιρέτησε στα αγγλικά, ενώ ο άλλος έγνεψε απλά, πριν ανάψει ένα τσιγάρο από το οποίο θα ρουφούσε μόνο δύο τζούρες προτού ξεκινήσει και πάλι να οδηγεί.


"Αυτό είναι το ξενοδοχείο όπου βρίσκεται το διαμέρισμά σου", μου εξήγησε στα αγγλικά με έντονη σλαβική προφορά η επαφή μου στην πόλη, μια γυναίκα γύρω στα 35 και τοπική μάνατζερ της εταιρίας. Αποβιβαστήκαμε από το τζιπ και μπήκαμε στο ισόγειο του κτιρίου, που παραδοσιακά στη Βουλγαρία οφείλει να είναι εστιατόριο ή έστω ταβέρνα - στη δική μας περίπτωση ήταν το δεύτερο. Το τζάκι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα, που από τα πολύ εύκρατα κλίματα της καλοκαιρινά χειμωνιάτικης Αθήνας είχα εν μια νυκτί βρεθεί στα πευκόφυτα κατσάβραχα του απόλυτου μηδενικού του κυρίου Κελσίου, φορώντας ρούχα που θύμιζαν περισσότερο ανοιξιάτικο περίπατο στην ακροθαλασσιά παρά μετανάστη (Εργασίας; Κλίματος; Μαζοχισμού; Κουλτούρας; Όλων των παραπάνω; ) που επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά από μήνες τα κρύα.


Καθίσαμε στην ταβέρνα και παραγγείλαμε. Η μάνατζερ μου εξήγησε τη δουλειά, πώς θα συνεργαστούμε, όλα τα βασικά για εισαγωγή. Δώσαμε ραντεβού την επόμενη ημέρα το πρωί στο γραφείο, για να ξεκινήσει κανονικά η δουλειά, αφού υπογραφούν τα απαραίτητα χαρτιά εργασίας στην τοπική υπηρεσία.


Για τους επόμενους μήνες θα ζω στο Σμόλυαν, μια πόλη 30.000 κατοίκων στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης στη νότια Βουλγαρία, μια πόλη που ζει το χειμώνα και κοιμάται το καλοκαίρι, που περικλείεται από παρθένο δάσος, που οι κάτοικοί της είναι θρησκευτικά ανάμεικτοι αλλά δε μπορείς να το καταλάβεις, που η θερμοκρασία το χειμώνα είναι κατά μέσο όρο στους -8 βαθμούς, που έχει το μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας στη χώρα και που άρχισε να ελπίζει μόλις πέρυσι 40 χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης Ξάνθης - Zlatograd. Αλλά πάνω απ' όλα: Μια πόλη μοναδικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων.


Για τους επόμενους μήνες θα ζω σε μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ανεξερεύνητου πολιτιστικού και φυσικού πλούτου. Μέρος της δουλειάς μου εδώ είναι να παρουσιάσω τις ομορφιές, τα ενδιαφέροντα και τις παραδόσεις αυτού του τόπου στους Έλληνες με όποιον τρόπο μπορώ, με σκοπό να ενισχυθεί η τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανταλλαγή ανάμεσα στη βουλγαρική και την ελληνική Θράκη, αλλά και την ελληνική ενδοχώρα γενικότερα.


Σε αυτή την ενότητα, που θα ανανεώνω τακτικότατα, θα επιδιώξω να σας ταξιδέψω σε μια περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά, όμως δεν είναι τόσο γνωστή όσο το Μπάνσκο και άλλα τουριστικά θέρετρα της δυτικής και παρευξείνιας Βουλγαρίας, παρ' όλο που είναι πολύ πιο όμορφη. Θα απαντώ επίσης σε οποιαδήποτε ερώτησή σας σχετικά με τη βουλγαρική Θράκη. Θα σας παρουσιάσω ενδιαφέρουσες τοπικές ιστορίες, θρύλους, δοξασίες και έθιμα. Θα σας παρουσιάσω μέσω φωτογραφιών τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Και πάνω απ' όλα θα σας μεταφέρω με τη δική μου πινελιά την ταξιδιωτική μου εμπειρία, οποιοδήποτε ευτράπελο ή οτιδήποτε ενδιαφέρον θα συναντήσω κατά την παραμονή μου εδώ.


Εύχομαι να έχουμε μαζί ένα όμορφο ταξίδι, σε ένα μέρος που αγάπησα από την πρώτη στιγμή και ελπίζω να αγαπήσετε και εσείς.
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Καλή αρχή με ένα πολύ όμορφο κείμενο!

Κι επειδή ξέρω ότι είσαι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, είμαι σίγουρη ότι η συνέχεια θα είναι τουλάχιστον αντάξια -για να μην πω καλύτερη!

Σε καταλαβαίνω, που θες να φεύγεις. Κι εγώ ένιωσα το ίδιο. Αλλά πως να ταίσεις το ανικανοποίητο μέσα σου που σε τρώει. Πως να το εξηγήσεις? Το μόνο που λαμβάνεις είναι "τσάμπα κόπος" χαμένη ευκαιρία κλπ. Χαμένη ευκαιρία ναι. Αλλά με ποιανού τα κριτήρια???

Λοιπόν, κσλή αρχή και πάλι στο νέο σου φευγιό. Και ως απάντηση σε όσα σου λένε, σου αφιερώνω τα λόγια του ποιητή

Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδάμε!
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Πολύ όμορφο το κείμενό σου. Έχω αρχίσει ήδη να ταξιδεύω μαζί σου στη βουλγαρική Θράκη. Σου εύχομαι καλή παραμονή εκεί και όλα να πάνε καλά στη νέα σου ζωή :xmas_lol:
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Καλή επιτυχία στα σχέδιά σου !
Με μεγάλο ενδιαφέρον θα σε ακολουθήσουμε στη νέα σου προσπάθεια...
Εύχομαι να περάσεις όμορφα και όλα να σου έρθουν ευνοϊκά :xmas_biggrin:
 

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Καλές δουλειές και να περνάς τέλεια!! Χαίρομαι που οι πρώτες εντυπώσεις σου είναι θετικές, εύχομαι να συνεχίζουν τα πράγματα να πηγαίνουν καλά!! Κι εύχομαι και σε μένα ν' ακολουθήσω σύντομα το παράδειγμά σου:xmas_cheesygrin:

ΥΓ: Μόλις θυμήθηκα ότι έχω ακόμα αδιάβαστη την ιστορία από Ουκρανία...Θυμάσαι από πότε θα τη διάβαζα υποτίθεται, ε; Λοιπόν ήρθε η ώρα της!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το Σεπτεμβρη εφτασα μεχρι το φυλακιο του νομου Ξανθης στην ελληνοβουλγαρικη μεθοριο. Την επομενη φορα θα το περασω και θα πιουμε καφε και θα σε ακουσω να μου λες απο κοντα τους μυθους, τους θρυλους και τα παραμυθια των βαλκανιων...
Καλα να περνας!
 

petaloudas

Member
Μηνύματα
5
Likes
0
γεια σου φιλε μου,εγω απο την αλλη ειμαι ενας ελληνας που εχει απογοητευτει απο τη κατασταση που επικρατει στην ελλαδα εδω και πολλα χρονια οχι μονο τωρα.ετσι σκεφτομαι να μεταναστευσω στη βουλγαρια και ψαχνω ανθρωπους που θα με βοηθησουν σαυτο το εγχειρημα μου.θα με ενδιεφεραι καθε ειδους πληροφορια οπως για τις προοπτικες εργασιας,επενδυσεων,κοστος και ποιοτητα ζωης κ.α το mail μου ειναι το [email protected] αλλα νομιζω και απο εδω πως θα τα καταφερνω να διαβασω οτι στηλεις.να σου ευχηθω και εγω με τη σειρα μου καλη διαμονη και ισως καλη ανταμωση!!ανδρεας ή πεταλουδας μιας που ασχολουμε με την εκτροφη πεταλουδων.
 

fitziano

Member
Μηνύματα
1.934
Likes
533
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Καλά εσύ δε θα πήγαινες Κόστα Ρίκα;
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Εύχομαι να είναι τυχερή η δουλειά, καλή προσαρμογή και καλά να περνάς!Εμείς θα είμαστε συνταξιδιώτες νοερά για να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου!Καλή αρχή από καρδιάς...
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Καλή αρχή, καλή δύναμη και καλή τύχη σε αυτή την εμπνευσμένη επιλογή σου! Θα περιμένω με ανυπομονησία τις ανταποκρίσεις σου!
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
1.589
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Το προηγούμενο Σ/Κ βρέθηκα στην Νότια Βουλγαρία (δυο ζευγάρια) και διανυκτερεύσαμε στο χωριό Mineralni Bani. Η περιοχή έχει πηγές ιαματικών νερών με μεταλλικά άλατα, γνωστές από την Ρωμαϊκή εποχή. Στο ξενοδοχείο που μείναμε (Bulgaria) το δίκλινο είχε 80 λέβα και διέθετε εγκαταστάσεις spa, εσωτερική - εξωτερική πισίνα με ζεστό νερό από τις πηγές. Στην τιμή περιλαμβανόταν και το δείπνο σε μπουφέ με ζωντανή μουσική. Οι πελάτες – γεμάτο ήταν και έπρεπε να κλείσεις από 10 μέρες πριν για να βρεις δωμάτιο – νεαρά ζευγάρια, οικογένειες με μικρά παιδιά και μια παρέα 3-4 έλληνες «γαμπροί». Νωρίς το σαββατόβραδο πήγαμε στην πόλη Khaskovo αλλά ήταν απελπιστικά έρημη. Ωραίος πεζόδρομος στο κέντρο με ανακαινισμένα καταστήματα μεταξύ αυτών και Ελληνικές τράπεζες, «Γερμανός» κλπ, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία αλλά κόσμος ελάχιστος. Την επόμενη κατηφορίσαμε στην πόλη Kardzali στους πρόποδες της Ροδόπης. Την πόλη χωρίζει στα δυο ο ποταμός Άρδας. Πολλά εργοστάσια τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα. Σε ένα από τα λίγα που φαινόταν σε λειτουργία είδαμε να κυματίζει ελληνική σημαία ! Αποπειραθήκαμε να γυρίσουμε Ελλάδα μέσω Ivaylovgrad σε ορεινή διαδρομή στη Ροδόπη αλλά ό δρόμος παρ’ όλη την άριστη κατάστασή του δεν σου επέτρεπε ταχύτητες άνω των 40 km/h από το «στροφηλίκι». Το τοπίο πανέμορφο, συναντήσαμε πολλούς κυνηγούς (εποχή για αγριογούρουνο) και μετά 20 km κάναμε αναστροφή και επιστρέψαμε μέσω Khaskovo. Αυτές τις διαδρομές καλύτερα να τις κάνει κανείς την Άνοιξη. Όπως είδα και στο σάιτ της Michelin παρόμοιος είναι και ο δρόμος Kardzali – Smolyan. Ανέβασα λίγες φωτο. Dva Srca Καλή επιτυχία στα σχέδιά σου και από μένα.
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισραήλ, Ειρηνικός
Το Σεπτεμβρη εφτασα μεχρι το φυλακιο του νομου Ξανθης στην ελληνοβουλγαρικη μεθοριο. Την επομενη φορα θα το περασω και θα πιουμε καφε και θα σε ακουσω να μου λες απο κοντα τους μυθους, τους θρυλους και τα παραμυθια των βαλκανιων...
Καλα να περνας!
Έρση μου σε περιμένω με χαρά, όλο το χειμώνα θα είμαι σίγουρα εδώ εκτός από λίγες μέρες τις γιορτές που θα επιστρέψω σπίτι για να γιορτάσω με την οικογένεια. Αν το αποφασίσεις στείλε μου να κανονίσουμε μια συνάντηση και ξενάγηση :xmas_smile:

γεια σου φιλε μου,εγω απο την αλλη ειμαι ενας ελληνας που εχει απογοητευτει απο τη κατασταση που επικρατει στην ελλαδα εδω και πολλα χρονια οχι μονο τωρα.ετσι σκεφτομαι να μεταναστευσω στη βουλγαρια και ψαχνω ανθρωπους που θα με βοηθησουν σαυτο το εγχειρημα μου.
Κοίταξε να δεις, εδώ δε μεταναστεύεις εύκολα αν δεν έχεις κάποια δουλειά. Είναι φθηνή χώρα, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, αλλά απαιτεί είτε να ξέρεις βουλγαρικά είτε να έχεις κάποιον που ξέρει να σε βοηθήσει. Η χώρα αναπτύσσεται ταχέως αλλά υπάρχουν μερικές καλά εδραιωμένες εταιρίες στη χώρα, οπότε είναι δύσκολο από το μηδέν κάποιος να πετύχει πολλά. Η εύρεση εργασίας χωρίς βουλγαρικά είναι δύσκολη, εκτός αν σε στείλει εκεί κάποια ελληνική εταιρία να δουλέψεις για αυτή. Οι μισθοί δεν είναι καλοί (εκτός πάλι αν δουλεύεις για Έλληνες), αλλά για τα εδώ δεδομένα αρκούν και καμια φορά περισσεύουν. Ο βασικός δε μισθός της Ελλάδας ύψους (ή βάθους) 700 μείον ευρώ για εδώ είναι μια χαρά. Ρώτησα και για πεταλούδες, μου είπαν ότι εδώ δεν είναι δημοφιλές. Μου είπαν όμως ότι είναι δυνατόν να βρεις κάτι σχετικό με εκτροφή σαλιγκαριών ή μεταξοσκωλήκων αν ψάξεις. Για την ώρα δυστυχώς δεν έχω κάποια άλλη πληροφορία... Αν και φαντάζομαι ότι αν σε ενδιέφεραν οι μεταξοσκώληκες θα ζούσες στο Σουφλί, σωστά;

Το προηγούμενο Σ/Κ βρέθηκα στην Νότια Βουλγαρία (δυο ζευγάρια) και διανυκτερεύσαμε στο χωριό Mineralni Bani. Η περιοχή έχει πηγές ιαματικών νερών με μεταλλικά άλατα, γνωστές από την Ρωμαϊκή εποχή.

Αυτές τις διαδρομές καλύτερα να τις κάνει κανείς την Άνοιξη. Όπως είδα και στο σάιτ της Michelin παρόμοιος είναι και ο δρόμος Kardzali – Smolyan. Ανέβασα λίγες φωτο.
Έχεις απόλυτο δίκιο για τους δρόμους, το χειμώνα απαιτούν χειμερινά λάστιχα και αλυσίδες οπωσδήποτε, αλλά και την άνοιξη και το καλοκαίρι η φύση εδώ είναι πανέμορφη, είναι γεμάτη δέντρα και φυτά και είναι ευκολότερη η εξερεύνησή της, όπως θα δείτε σε επόμενα ποστ είναι γεμάτη σπηλιές, λίμνες και άλλα φυσικά τοπία σημαντικής ομορφιάς. Το χειμώνα είναι καλα για τους φαν των χειμερινών αθλημάτων. Επίσης να τονίσω ότι το Χάσκοβο και το χωριό που έμεινες είναι σε άλλη περιφέρεια και δεν υπάγονται στη ΡΟδόπη, αλλά ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες, μιας και είναι ευκαιρία να δω όσο περισσότερα μπορώ τώρα που ζω εδώ!

Να ευχαριστήσω όλους για τις ευχές επίσης! :xmas_mrgreen:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom