- Ταξίδι-Όνειρο
- Στα φεγγάρια μου!
Εισαγωγή
Ο τίτλος που επέλεξα για την ιστορία μου μάλλον δεν είναι ακριβής. Κι αυτό γιατί ενώ θα μιλήσω για τους δύο καταρράκτες, κάνοντας την υποκειμενική μου σύγκριση, δεν θα αναφερθώ μόνο σε αυτούς. Στην εξιστόρησή μου θα περιγράψω τα τριήμερα των περιηγήσεών μου στις δύο περιοχές που επέλεξα να μείνω για να μπορέσω να τους επισκεφτώ, δηλαδή στο Foz do Iguaçu της Βραζιλίας και στη Victoria Falls της Ζιμπάμπουε.
Εξαρχής πρέπει να πω ότι η σύγκριση των δύο καταρρακτών που θα κάνω ίσως να μην είναι ισότιμη, αφού με τα δεδομένα των επισκέψεών μου σε αυτούς δεν εξασφαλίζονται οι ίδιες προϋποθέσεις. Στους καταρράκτες Ιγκουασού πήγα τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη του 2025, δηλαδή ουσιαστικά στο τέλος της ξηρής περιόδου πριν από τις αυξημένες βροχοπτώσεις του εκεί καλοκαιριού. Περίπου έξι μήνες μετά και συγκεκριμένα στα μέσα του Μάη του 2026 πήγα στους καταρράκτες Βικτώρια, όταν εκεί ήταν η περίοδος της μέγιστης ροής των υδάτων τους. Αυτός ο παράγοντας από μόνος του καθιστά τη σύγκριση ασύμμετρη.
Επίσης διέφερε το διάστημα της διαμονής μου στις δύο περιοχές. Ειδικότερα στη Βικτόρια Φολς είχα προβλέψει τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ στο Φοζ ντο Ιγκουασού μόνο δύο. Το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να μην επηρεάζει αυτή καθαυτή τη σύγκριση των δύο καταρρακτών, αλλά διαμορφώνει διαφορετικά τη γενικότερη αίσθηση και τις δυνατότητες των παράλληλων επισκέψεων και δραστηριοτήτων στις δύο περιοχές.
Τέλος, πρέπει να επισημάνω ότι αν ήθελα να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά συστήματα καταρρακτών του πλανήτη μας, κανονικά θα έπρεπε να περιμένω να επισκεφτώ και τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Κι αυτό γιατί μπορεί στο Ιγκουασού να βρίσκεται το μεγαλύτερο σε μήκος σύστημα καταρρακτών και στη Βικτώρια να υπάρχει ο μεγαλύτερος ενιαίος καταρράκτης, αλλά στον Νιαγάρα παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος και ροή νερού. Για να μην αναφέρω δηλαδή και άλλους καταρράκτες όπως του Έιντζελ, που είναι ο ψηλότερος στον κόσμο. Όμως, όσον αφορά τους καταρράκτες του Νιαγάρα, ενώ πριν από λίγα μόλις χρόνια ήθελα οπωσδήποτε να τους επισκεφτώ, τώρα ο προορισμός αυτός με δυσκολία συμπεριλαμβάνεται στα επόμενα ταξίδια μου και παραμένει σχετικά χαμηλά στην ιεράρχησή μου.
Αντιθέτως οι καταρράκτες Ιγκουασού ήταν σταθερά στις προτεραιότητές μου και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το ταξίδι που είχα οργανώσει σε Αργεντινή και Βραζιλία. Από την άλλη τους καταρράκτες της Βικτώριας τους είχα σε μια ουδέτερη κλίμακα και μάλλον η επίσκεψη σε αυτούς απλώς προέκυψε. Για να εξηγηθώ, βρισκόμουν σε μια περίοδο που ήθελα να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι στην Αφρική και συγκεκριμένα σκεφτόμουν να συνδυάσω την Τανζανία, με κύριους πόλους έλξης το Σερενγκέτι και το Κιλιμάντζαρο, και τη Μαδαγασκάρη. Κάποιες όμως αναταραχές σε αυτά τα δύο κράτη την περίοδο της αναζήτησής μου με κρατούσαν επιφυλακτικό, μέχρι που εμφανίστηκαν στο φόρουμ ταξιδιωτικές ιστορίες για προορισμούς στη νότια Αφρική, διαφορετικούς από αυτούς που σχεδίαζα, αλλά που τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον μου.
Σε μια από τις ταμπέλες που βρίσκονται στην είσοδο των καταρρακτών της Βικτώριας στη Ζιμπάμπουε, απεικονίζονται οι καταρράκτες σε περιόδους ελάχιστης και μέγιστης ροής τους, ενώ στο κάτω μέρος παρουσιάζεται μια σύγκριση των στοιχείων των τριών σπουδαιότερων καταρρακτών (Niagara, Iguacu, Victoria).
Έχοντας όμως κάνει συγκεκριμένες αναφορές για τον έναν από τους δύο προορισμούς, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω την ίδια πρακτική και για τον δεύτερο. Ελπίζοντας ότι δεν θα παραλείψω κάποιον, θα αναφέρω τους/τις: @alma, @ANASTAPAP, @depy!!!, @evaT, @Kyriakao, @Nick_St, @tripakias, @Yorgos, που μπήκαν όλοι στον κόπο να συνομιλήσουν και να μου δώσουν πληροφορίες για το ταξίδι στο Ιγκουασού, ενώ πρέπει να επισημάνω ότι στο φόρουμ υπήρχαν ήδη ταξιδιωτικές ιστορίες που περιλάμβαναν τον προορισμό αυτό, όπως του @BASILISPAP, που μου είπε μαζί με άλλους την άποψή του για άλλα κομμάτια του ταξιδιού μου.
Αρκετά όμως με τα εισαγωγικά. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να περιγράψω τις ημέρες μου στις περιοχές των δύο καταρρακτών, ξεκινώντας από το Ιγκουασού και συνεχίζοντας με τη Βικτόρια, παρόλο που τουλάχιστον για τη δεύτερη υπάρχουν αρκετές πρόσφατες αναφορές. Λέω προκαταβολικά πως και οι δύο καταρράκτες είναι εκπληκτικοί. Διεκδικούν με αξιώσεις τη συμπερίληψή τους στα θαύματα της φύσης, κάτι που αυτοί του Ιγκουασού το πέτυχαν στην ευρέως αναγνωρισμένη παγκόσμια επιλογή με τα 7 Νέα Θαύματα της Φύσης, ενώ σε μια άλλη λίστα των 7 Φυσικών Θαυμάτων του Κόσμου περιλαμβάνονται αυτοί της Βικτώριας. Εκτός από αυτό ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως και οι δύο βρίσκονται στη μεθόριο γειτονικών κρατών. Συγκεκριμένα οι καταρράκτες Ιγκουασού είναι στα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας, ενώ οι καταρράκτες Βικτώρια στα σύνορα Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.
www-01argentina
www-go2africa
Last edited: