Ζάμπια Ζιμπάμπουε Αργεντινή Βραζιλία Καταρράκτες Ιγκουασού Vs Καταρράκτες Βικτώρια

Ιγκουασού ή Βικτώρια (ανάρτηση #17)

• Total voters
    11

erodios

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στη γη...
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!

Αντιπαραβολή των καταρρακτών Ιγκουασού και Βικτώρια

Όταν φέρνει κανείς στη μνήμη του προηγούμενα ταξίδια, αναπόφευκτα κάνει συγκρίσεις μεταξύ τους, πολύ περισσότερο όταν αφορούν παρόμοιους προορισμούς όπως είναι αυτοί των καταρρακτών Ιγκουασού και Βικτώρια. Αν και όπως ανέφερα στο εισαγωγικό κεφάλαιο υπάρχουν δυσκολίες στο να κάνω ανεπηρέαστα αυτή τη σύγκριση, αφού οι επισκέψεις μου στις δύο περιοχές έγιναν σε διαφορετικές περιόδους και με διαφορετικές συνθήκες, θα ξεκινήσω παραθέτοντας συνοπτικά τα αντικειμενικά στοιχεία τους.

Καταρράκτες Ιγκουασού
  • Ιθαγενής ονομασία: Ιγκουασού που σημαίνει “Μεγάλο νερό”
  • Τοποθεσία: Νότιο ημισφαίριο, μεθόριος Αργεντινής και Βραζιλίας στη Ν. Αμερική
  • Χαρακτηριστικά: 275 επιμέρους καταρράκτες σε σχήμα U με συνολικό μήκος 2,7 χλμ., μέγιστο ύψος 82 μ. και μέγιστη ροή νερού από Δεκέμβριο έως Μάρτιο
  • Κλίμα: Υποτροπικό δύο εποχών, με ζεστό και υγρό καιρό όλο τον χρόνο και αυξημένες βροχές την περίοδο του καλοκαιριού από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο
  • Περιβάλλον: Πυκνή υποτροπική ζούγκλα στους καταρράκτες και στην ευρύτερη περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα
  • Υποδομές: Κέντρο ενημέρωσης, Καταστήματα, Χώροι εστίασης, Οργανωμένες περιπατητικές διαδρομές μέσα στη ζούγκλα και με πεζογέφυρες πάνω από το νερό, Εξέδρες παρατήρησης, Οικολογικό τρένο, Λεωφορεία πάρκου, Πανοραμικός ανελκυστήρας
  • Δραστηριότητες αδρεναλίνης: Πλεύση με σκάφος κάτω από τους καταρράκτες
  • Εκδρομές στη γύρω περιοχή: Ορόσημο των Τριών Συνόρων, Πάρκο πουλιών, Φράγμα Ιταϊπού, Σιουδάδ ντελ Έστε Παραγουάης

Καταρράκτες Βικτώρια
  • Ιθαγενής ονομασία: Μόσι-οα-Τούνια που σημαίνει “Ο καπνός που βροντά”
  • Τοποθεσία: Νότιο ημισφαίριο, μεθόριος Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε στη Ν. Αφρική
  • Χαρακτηριστικά: 1 ενιαίος καταρράκτης με μήκος 1,7 χλμ., μέγιστο ύψος 107 μ. και μέγιστη ροή νερού από Φεβρουάριο έως Μάιο
  • Κλίμα: Τροπικό σαβάνας με υψηλές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο και δύο περιόδους ξηρής και υγρής εποχής, με αυξημένες βροχές από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο
  • Περιβάλλον: Βλάστηση δάσους βροχής στους καταρράκτες και σαβάνας στην ευρύτερη περιοχή με πλούσια πανίδα μεγάλων θηλαστικών, ερπετών και πτηνών
  • Υποδομές: Κέντρο επισκεπτών, Κιόσκια, Χώροι εστίασης, Διαμορφωμένες διαδρομές πεζοπορίας μέσα στο δάσος της βροχής, Σημεία θέασης, Μεταλλική πεζογέφυρα
  • Δραστηριότητες αδρεναλίνης: Μπάντζι τζάμπινγκ, ράφτινγκ, κολύμπι στη Πισίνα του Διαβόλου
  • Εκδρομές στη γύρω περιοχή: Κρουαζιέρα στον Ζαμβέζη, Χερσαίο και πλωτό σαφάρι στο πάρκο Τσόμπε Μποτσουάνας

Το άσχημο είναι ότι παραθέτοντας απλώς τα στοιχεία των δύο καταρρακτών, δεν μπορεί να εξαχθεί ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα. Οπωσδήποτε οι υποδομές στους καταρράκτες Ιγκουασού και ειδικά στην πλευρά της Αργεντινής είναι σαφώς ανώτερες, επαυξάνοντας την εμπειρία του επισκέπτη. Προσφέρουν μια μοναδική θέαση και αίσθηση εγγύτητας με τους καταρράκτες στην πλευρά της Αργεντινής, ενώ στην πλευρά της Βραζιλίας ο παρατηρητής έχει μια πανοραμική εικόνα τους, κινούμενος και στις δύο περιπτώσεις μέσα σε ένα υποτροπικό δάσος.

Από την άλλη, οι καταρράκτες Βικτώρια εντυπωσιάζουν με την αίσθηση της απόλυτης δύναμης που αποπνέει ο όγκος νερού του γιγαντιαίου καταρράκτη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα και μια άλλου είδους εμπειρία. Υπερέχουν στον τομέα των παράλληλων δραστηριοτήτων αδρεναλίνης, ενώ επιπρόσθετα βρίσκονται δίπλα στην άγρια αφρικανική σαβάνα όπου με τη συμμετοχή σε ένα σαφάρι δίνεται η δυνατότητα για μια διαφορετικού τύπου επαφή με τη φύση.

Επομένως η απόφαση για το ποιος καταρράκτης ξεχωρίζει, εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός και είναι μάλλον μια προσωπική επιλογή. Οι καταρράκτες Ιγκουασού είναι κατάλληλοι για φυσιολατρικές εξερευνήσεις και υπερτερούν σε μέγεθος, ποικιλία βλάστησης και πανοραμικές διαδρομές. Οι καταρράκτες Βικτώρια είναι κατάλληλοι για περιπετειώδεις αναζητήσεις και υπερέχουν στην ένταση της αίσθησης και την άγρια σαβάνα που τους περιβάλλει. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο συνιστούν θαύματα της φύσης του πλανήτη μας, προσκαλώντας και προκαλώντας τους φυσιολάτρες και τους λάτρεις της περιπέτειας να τους επισκεφτούν. Προσωπικά μπορεί να μη συμμετείχα στις δραστηριότητες αδρεναλίνης που προσφέρουν, αλλά γητεύτηκα από την ομορφιά και το μεγαλείο τους.

Κλείνοντας την εξιστόρησή μου, θα έλεγα πως με την επίσκεψή μου στα δύο αυτά συστήματα καταρρακτών πλούτισα τόσο πολύ σε νέες παραστάσεις, που δυσκολεύομαι να εκφράσω με λέξεις το συναίσθημα της εμπειρίας μου. Αν και φοβάμαι ότι θα επαναληφθώ, θα πω ότι στους καταρράκτες Ιγκουασού ένιωσα να με περιβάλλει η φύση αδάμαστη σε συνδυασμό με τη γαλήνια ομορφιά του τοπίου, ενώ το αίσθημα στους καταρράκτες Βικτώρια ακροβατούσε ανάμεσα σε αυτό της επίδειξης ισχύος τους και της ηρεμίας που ανακλούσαν τα πολλαπλά ουράνια τόξα τους. Μου μένει λοιπόν τώρα να ανακαλύψω τι διάθεση μπορεί να μου προκαλέσει το τρίτο εξέχον σύστημα καταρρακτών της γης, που είναι του Νιαγάρα και βρίσκεται στη μεθόριο Καναδά και ΗΠΑ, αν και προς το παρόν τουλάχιστον αυτό το ταξίδι δεν είναι στις προτεραιότητές μου.

Last edited:

erodios

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στη γη...
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Πολυ ωραια και πρωτοτυπη ιδεα να συγκρινεις τους καταρρακτες 2 διαφορετικων χωρων/ηπείρων! Σου ευχομαι να πας και στον Νιαγαρα αφου το ονειρευεσαι!
Σ΄ ευχαριστώ πολύ! Σίγουρα θα το κάνω κι αυτό κάποια στιγμή.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Καταπληκτική ιδέα και παρουσίαση @erodios ,εύχομαι πολλά ακόμη ταξίδια και σύντομα στους καταρράκτες του Νιαγάρα ώστε να προστεθούν μερικά ακόμη κεφάλαια στην εξιστόριση.

erodios

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στη γη...
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Καταπληκτική ιδέα και παρουσίαση @erodios ,εύχομαι πολλά ακόμη ταξίδια και σύντομα στους καταρράκτες του Νιαγάρα ώστε να προστεθούν μερικά ακόμη κεφάλαια στην εξιστόριση.
Σ΄ ευχαριστώ πολύ! Μου έβαλες μια ιδέα τώρα για παράρτημα!

erodios

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στη γη...
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Προτιμώ την επιλογή μου για τη δημοσκόπηση “Ιγκουασού ή Βικτώρια” να την αιτιολογήσω σε ξεχωριστό μήνυμα και όχι μέσα στην ανάπτυξη του τελευταίου κεφαλαίου της εξιστόρησής μου, όπως σκεφτόμουν αρχικά.

Για την απόφασή μου δεν θα πάρω υπόψη τις παράλληλες δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει στις δύο περιοχές. Η επιλογή μου δηλαδή θα είναι αποκλειστικά για τα δύο συστήματα καταρρακτών. Έτσι, σε συνδυασμό με αυτά που ανέφερα παραπάνω η ψήφος μου θα πάει στους Ιγκουασού, οι οποίοι είναι ανυπέρβλητοι σε ομορφιά, αλλά και στην αίσθηση ηρεμίας, αναψυχής και μεγαλείου που σου μεταδίδουν.

Αν και όπως είχα γράψει στην ανάρτηση #17, δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία θα έχει την αναγκαία συμμετοχή για να μπορέσει να αποτυπώσει το πραγματικό αίσθημα του φόρουμ, παρόλα αυτά είμαι περίεργος να δω τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει καθένας από τους δύο καταρράκτες.

Last edited:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Αν και όπως είχα γράψει στην ανάρτηση #17, δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία θα έχει την αναγκαία συμμετοχή για να μπορέσει να αποτυπώσει το πραγματικό αίσθημα του φόρουμ, παρόλα αυτά είμαι περίεργος να δω τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει καθένας από τους δύο καταρράκτες.
Όταν πάμε και Ιγκουαζού θα ψηφίσουμε! :D

Μου έβαλες μια ιδέα τώρα για παράρτημα!
Γιατί όχι; Θα είναι και η πρώτη καταρρακτική ιστορία (μα πως τα λέω) στο φόρουμ, όταν με το καλό κάνεις το ταξίδι και προς τα 'κει συνεχίζεις την ιστορία σου. ;)

erodios

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στη γη...
Ταξίδι-Όνειρο
Στα φεγγάρια μου!
Όταν πάμε και Ιγκουαζού θα ψηφίσουμε! :D
Γιατί όχι; Θα είναι και η πρώτη καταρρακτική ιστορία (μα πως τα λέω) στο φόρουμ, όταν με το καλό κάνεις το ταξίδι και προς τα 'κει συνεχίζεις την ιστορία σου. ;)
Εντάξει, δεν διαφωνώ αλλά ούτε και συμφωνώ πλήρως. Σίγουρα όταν έχουμε τη βιωματική εμπειρία η άποψή μας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.
Όμως, ακόμα και πριν πάμε σε ένα μέρος δεν έχουμε ήδη "ψηφίσει" και επιλέξει με βάση τις προηγούμενες πληροφορίες μας το πού θα πάμε, τι θα δούμε, κλπ.;
Επομένως, ακόμα και πριν ταξιδέψουμε έχουμε μια πρώτη άποψη για τα μέρη που θα επισκεφτούμε, η οποία στη συνέχεια είτε θα επιβεβαιωθεί είτε θα διαψευστεί.
Γι' αυτό είχα επισημάνει ότι η ψηφοφορία μπορεί να γίνει ακόμα κι αν δεν έχουμε πάει και στα δύο μέρη, αλλά έχουμε διαμορφώσει κάποια άποψη από τις ταξιδιωτικές ιστορίες που υπάρχουν στο φόρουμ.

Συμπλήρωση ανάρτησης: Δηλαδή, αν μου έλεγε τώρα κάποιος να επιλέξω ανάμεσα σε Ιγκουασού και Νιαγάρα, θα έλεγα σίγουρα Ιγκουασού κι ας γνωρίζω τον Νιαγάρα μόνο από τις πληροφορίες γι' αυτόν.

Last edited:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
η ψηφοφορία μπορεί να γίνει ακόμα κι αν δεν έχουμε πάει και στα δύο μέρη, αλλά έχουμε διαμορφώσει κάποια άποψη από τις ταξιδιωτικές ιστορίες που υπάρχουν στο φόρουμ.
Μμμμ, διαφωνώ, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δε ψηφίζω σε war. Θέλω να έχω ιδίαν άποψη.
Άσε που τις περισσότερες φορές συγκρίνονται ανόμοιες πόλεις/χώρες κτλ, κάτι που δε συμβαίνει εδώ καθώς μιλάμε για οικοσυστήματα καταρρακτών επί της ουσίας, οπότε ένα παραπάνω.
Δε ξέρω, λέω, δεν έχει και τόση σημασία άλλωστε πέρα από την ίδια την ιστορία.
Ας τοποθετηθούν και οι ειδικοί που έχουν δει και τα δύο. ;)

tripdreamer1975

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου μακριά
Ταξίδι-Όνειρο
Λος Ρόκες
Θέλουμε δεν θέλουμε, θεωρώ πως δεν θα είμαστε αντικειμενικοί, ειδικά όταν από τα μέρη που ήδη έχουμε επισκεφτεί μπαίνουν στο παιχνίδι οι αναμνήσεις.
Επιφυλάσσομαι να ψηφίσω στο μέλλον, όταν θα έχω αναμνήσεις και από τα δύο ταξίδια.

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Πακιστάν-Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Roraima-Socotra
Δεν ψηφίζουμε και για το Grexit ρε παιδιά. Ψηφίστε ο,τι σας φαίνεται ομορφότερο και μια μερα στο μέλλον αν αλλάξετε γνώμη ξανά ψηφίζετε. Κουβέντα να γίνεται.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.232
Μέλη
40.252
Νεότερο μέλος
Fetah Belaj

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom