- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Κάθε φορά, το επόμενο
Τo Batumi είναι αποκάλυψη!
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου.
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου.
Το Batumi νομίζω πως βιώνει αυτό που λέμε γρήγορη "ανάπτυξη" με επίκεντρο τον οικοδομικό οργασμό κατασκευής ουρανοξυστών δίπλα στο παραλιακό μέτωπο. Μπαίνοντας στην πόλη από τα νότια πέσαμε κατευθείαν πάνω σε πανύψηλα κτήρια ή σε άλλα που ήταν στη φάση της ανέγερσης. Δεν μας άρεσε ιδιαίτερα γιατί δεν μας αρέσουν οι πολυώροφες κατασκευές που συναγωνίζεται η μία την άλλη ποια θα φτάσει πρώτη να χαϊδέψει τα σύννεφα. Αν όμως κάνουμε ένα "εγκεφαλικό" άλμα αφαιρώντας από το πλάνο τα κτήρια αυτά τότε η παλιά πόλη που εκτείνεται από την παραλία μέχρι την piazza square είναι πράγματι μια "αποκάλυψη". Οπότε η αρχική άρνηση μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε θετική αποδοχή. Ιδίως τώρα που γράφεται η ιστορία και ξαναβλέπω τις φωτογραφίες έχοντας τη συνολική εικόνα της Γεωργίας μπορώ να πω ότι το Μπατούμι είναι μια "πραγματική" παραλιακή πόλη η οποία προσφέρεται για οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές.Τo Batumi είναι αποκάλυψη!
Ευχαριστώ αλλά ας είναι καλά η nikon.Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου.
Στη Γεωργία έρχεσαι αντιμέτωπος τόσο με κοινωνικές αντιθέσεις όσο και με κλιματικές. Ανάμεσα στις έντονα αστικοποιημένες πόλεις, όπως η Τιφλίδα και το Μπατούμι, η υπόλοιπη χώρα με τις πόλεις και τα χωριά της ζει σε ένα άλλο περιβάλλον λιγότερο «αναπτυγμένο» όπου ο χρόνος κυλάει πιο αργά. Η Γεωργία ουσιαστικά απλώνεται ανάμεσα σε δυο οροσειρές, του Μεγάλου και του Μικρού Καυκάσου. Η εδαφική ποικιλομορφία επιδράει τόσο κοινωνικά όσο και κλιματικά. Την περίοδο του ταξιδιού ζήσαμε κλιματικές αντιθέσεις από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή. Βροχή στη κεντρική Γεωργία, πολύ χιόνι και χιονόπτωση στα βόρεια, καυτό ήλιο στα νότια και στα δυτικά, δίπλα στη θάλασσα. Ναι έχει αντιθέσεις αλλά όχι τόσες όσες το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν. Μετά και την Αρμενία, τη Ρωσία και τα κατεχόμενα θα μπορέσω να μιλήσω για τις αντιθέσεις των χωρών του Καυκάσου. Μέχρι τότε έρχονται ακόμη τρεις υπέροχες ημέρες, κίνητρο για μια επίσκεψη στη χώρα.Χώρα μεγάλων αντιθέσεων καταλαβαίνω ότι είναι η Γεωργία και αυτή η ιδέα λειτουργεί πολύ θελκτικά για μελλοντικά σχέδια.
Υπέροχα θα έλεγα εγώ! ΧιονάκιιιιιιΗ σημερινή ημέρα τα είχε όλα. Ξεκινήσαμε με έντονη βροχή στα χαμηλά, ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του για πολύ λίγο και τέλος η νύχτα μας βρήκε να "κολυμπάμε" σε όγκους χιονιού. Καθόλου άσχημα...
![]()
Ε ναι, τέτοια υπέροχη μέρα έπρεπε να κλείσει ανάλογα!Το κλείσιμο της σημερινής ημέρας πρέπει να είναι μοναδικό, να χαραχτεί στο υποσυνείδητο. Αυτό και κάναμε...
![]()
Το χιόνι είναι άσπρο, μαλακό σαν τελειωμένος έρωτας-είπε.
Έπεσε απρόσμενα, τη νύχτα μ’ όλη τη σοφή σιωπή του,
Το πρωί, λαμποκοπούσε ολόλευκη η εξαγνισμένη πολιτεία.
(Το χιόνι, Γιάννης Ρίτσος)
Πολλά μουσεία ανα το κόσμο είναι προσκύνημα στην ιστορία των τόπων τους και ευτυχώς που υπάρχουν για να μας τροφοδοτούν με γνώσεις! Χαίρομαι που δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για αφανισμό του μουσείου και χαίρομαι ακόμα πιο πολύ που οι κάτοικοι της περιοχής σέβονται την ιστορία τους, είτε άσχημη είτε καλή είναι αυτή. Σημειώθηκε στα προσεχώς.Ανεξάρτητα από τη φιλοσοφική και πολιτική θέση του κάθε ταξιδιώτη η επίσκεψη σε αυτό το μουσείο είναι “προσκύνημα” στην ιστορία και κίνητρο γνώσης. Πολλές φορές έχει προσπαθήσει η κυβέρνηση να κατεδαφίσει το μουσείο αυτό αλλά πάντα έκανε πίσω γιατί υπήρχαν μαζικές αντιδράσεις από τους κατοίκους της πόλης.
Νομίζω οτι το "απροσδιόριστο" ζωάκι είναι κατσικούλα, απο τις πολλές που έχει η χώραΈνα πουλί, ένα “απροσδιόριστο” ζώο και ένα ελάφι με παιχνιδιάρικη διάθεση
Σε ένα τέτοιο χωριό, με έντονη προσφυγιά απο το πόντο, κάθε άλλο παρά απλή ποδοσφαιρική προτίμηση είναι το ΠΑΟΚ στους τοίχους νομίζω... Αναμενόμενο είναι, όπως και σε πολλά χωριά στην Ελλάδα συμβαίνει αυτόΣε ένα άλλο κτήριο το σύνθημα στους τοίχους προδίδει τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις των κατοίκων. Εδώ συναντήσαμε την ομάδα που πιάσαμε συζήτηση και από εδώ κατευθυνθήκαμε προς την εκκλησία.
![]()
Καλό το χιονάκι, δε λέω! Αλλά μας σταμάτησε και δεν πήγαμε πιο πέρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο χιόνι και πιαστήκαμε αδιάβαστοι. Οπότε "είδαμε" τα υπόλοιπα μέσα από τις φωτογραφίες όσων τραβελστόρηδων πήγαν και το περιέγραψαν. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις.Υπέροχα θα έλεγα εγώ! Χιονάκιιιιιι
Ακριβώς έτσι...Πολλά μουσεία ανα το κόσμο είναι προσκύνημα στην ιστορία των τόπων τους
Δεν ξέρω εάν μπορώ να συμφωνήσω. Όταν το έβαλα στο ΑΙ μου έβγαλε αυτό:Νομίζω οτι το "απροσδιόριστο" ζωάκι είναι κατσικούλα
Δεν μπορώ να πω πως έχεις άδικο. Οι πρόσφυγες ανά τον κόσμο και σε όλες τις εποχές "δένονται" με τον τόπο από όπου εκδιώχθηκαν μέσα από συμβολισμούς και συνήθειες, υλικές ή άυλες.Σε ένα τέτοιο χωριό, με έντονη προσφυγιά απο το πόντο, κάθε άλλο παρά απλή ποδοσφαιρική προτίμηση είναι το ΠΑΟΚ στους τοίχους νομίζω...
Υπάρχουν κι άλλα χωριά στη Γεωργία με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό. Ο συνάδελφος μου έφτιαξε μια λίστα αλλά επιλέξαμε να πάμε στο δικό του χωριό. Δυστυχώς το χιόνι δεν μας άφησε να κάτσουμε περισσότερο και να έρθουμε σε επαφή με τους κατοίκους του.Δεν γνώριζα καθόλου την ύπαρξη του χωριού και θα ήθελα πολύ να το επισκεφτώ όταν πάω στη χώρα!
Δεν ξέρω τι λέει το ΑΙ και που ακριβώς βλέπει "τέσσερα πόδια με μεγάλα νύχια στο κάτω μέρος", αλλά εγώ βλέπω απο αριστερά προς τα δεξιά πρώτα ένα παγώνι (πτηνό το κόβω σίγουρα), στη μέση μία κατσίκα και στα δεξιά ένα ελάφι.
Καλά ούτε εγώ παρακολουθώ τις "αναλύσεις" του. Απλά δεν μπόρεσα να το ταυτοποιήσω με κάτι γνωστό, έστω και κατά προσέγγιση, οπότε έγραψα "απροσδιόριστο". Επειδή είναι κάπως δύσκολο να ρωτήσουμε τον δημιουργό του ας αφήσουμε την φαντασία μας. Θα ήταν ενδιαφέρον να συμμετείχαν περισσότεροι στην αναζήτηση...Δεν ξέρω τι λέει το ΑΙ και που ακριβώς βλέπει "τέσσερα πόδια με μεγάλα νύχια στο κάτω μέρος", αλλά εγώ βλέπω απο αριστερά προς τα δεξιά πρώτα ένα παγώνι (πτηνό το κόβω σίγουρα), στη μέση μία κατσίκα και στα δεξιά ένα ελάφι.Για να είμαι πιο συγκεκριμένη εχθές που το κοιτούσα θεώρησα σαν μάτι το μαύρο πετραδάκι στο ψηφιδωτό και αυτό που λες εσύ ως τεράστιο κόκκινο μάτι δεν του έδωσα καν σημασία και βρίσκεται για μένα στα κέρατα της κατσίκας... Τώρα που το λες το πρόσεξα και αν το λάβω υπ όψιν μου άνετα το κάνω βραχιόσαυρο!
Και όλο αυτό μου φαίνεται πάρα πολύ διασκεδαστικό!![]()
|
|
|
|
|
|
|
| ||||
|
| |||
|
|