Ιθάκη Κεφαλονιά Κεφαλονιά 2011 (και ολίγον από Ιθάκη!)

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Μόλις επέστρεψα από το νησί της Κεφαλονιάς, όπου έμεινα για 7 ημέρες και το μόνο που έχω να πω είναι ότι ..θέλω κι άλλο!! Παρόλο που έχουν ειπωθεί αρκετά στο φόρουμ για το νησί, παραθέτω κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες σε όσους σκέφτονται να την επισκεφτούν (και σε όσους δεν το σκέφτονται πολύ κακώς πράττουν!!!). :p

Η Κεφαλονιά είναι ένα πραγματικά πανέμορφο νησί, καταπράσινο, με υπέροχες γαλαζοπράσινες παραλίες και πολλά μέρη να δεις και να γυρίσεις.
Παρόλο που είναι αρκετά μεγάλη, πιστεύω ότι σε πέντε περίπου μέρες είναι δυνατόν κάποιος να δει τα βασικά αξιοθέατα του νησιού αρκεί να έχει τη διάθεση να είναι όλη μέρα στο δρόμο.
Εμείς μείναμε στην Αγία Ευφημία που τη συνιστώ ανεπιφύλακτα ως τόπο διαμονής. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και από εκεί προσεγγίζεις εύκολα τόσο το βόρειο, όσο και το νότιο τμήμα του. Απέχει μόνο 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την περίφημη παραλία του Μύρτου, ενώ το Αργοστόλι είναι περίπου 40 λεπτά μακριά (από το δρόμο μέσα από το βουνό). Παράλληλα, η Αγία Ευφημία είναι πολύ γραφική και προσφέρει και αρκετές επιλογές για φαγητό.


Παραλίες: Οι παραλίες πολλές και όλες υπέροχες.. Δεν βρήκα ούτε μία που να μην μου άρεσε. Στο νότο κυριαρχούν οι ρηχές παραλίες με άμμο, ενώ στο βόρειο κομμάτι του νησιού οι μεγάλες και βαθιές παραλίες με χοντρό βότσαλο. Λίγο πιο αναλυτικά:
:surf1:
Μύρτος: ε-ξαι-ρε-τι-κή παραλία… Δεν θεωρείται τυχαία, κατά τη γνώμη μου, από τις ωραιότερες της Ευρώπης. Τις μέρες που ήμουν εκεί τον πέτυχα λάδι και θύμιζε παραλία εξωτικού νησιού του Ινδικού… Το χοντρό βότσαλο όμως σε δυσκολεύει λίγο στο περπάτημα.
Αλατιές: ένα μικρό κολπάκι κοντά στο χωριό Τζαμαρελάτα με χοντρό βότσαλο και ασπρογάλαζα νερά.
Δαφνούδι: μία παραλία για ανακάλυψη με γαλαζοπράσινα νερά. Αφήνεις το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και κατεβαίνεις ένα μονοπάτι μέσα στα δάσος. Χρειάζεται αθλητικά παπούτσια γιατί ορισμένα κομμάτια του μονοπατιού είναι καλυμμένα με φύλλα και γλιστράνε. Θέλεις περίπου ένα τέταρτο να κατέβεις και ένα εικοσάλεπτο να ανέβεις, δεδομένου ότι είναι ανηφόρα. Αξίζει 100% αν και καλύτερα να την επισκεφτεί κάποιος απογευματάκι ώστε να μην τον κάψει ο ήλιος. Επισυνάπτω και φωτογραφία.
Έμπλυση: θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού, αν και εμένα δεν με ενθουσίασε. Βράχοι δεξιά και αριστερά και αρκετός κόσμος με παιδάκια.
Πετανοί: στα δυτικά της Κεφαλονιάς. Γαλάζια νερά, αν και πιάνει αρκετά συχνά κύμα.
Πλατιά Άμμος: περίπου 400 σκαλοπάτια (ο Θεός να τα κάνει, στην αρχή έχει κάποια, μετά όμως τα σκαλοπάτια μετατρέπονται σε απλές σανίδες που δεν είναι σταθερές. Γίνονται και συχνά κατολισθήσεις) σε κατεβάζουν στον παράδεισο. Θυμίζει το Μύρτο, αλλά η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ξι: κόκκινη παραλία στα νότια του νησιού, λόγω του αργίλου. Πολύ ρηχή με ζεστά νερά (έξω έξω το νερό σχεδόν έβραζε!).
Μακρύς Γιαλός/ Πλατύς Γιαλός: παραλίες με ασπρογάλαζα και πεντακάθαρα νερά κοντά στο Αργοστόλι. Ωστόσο, συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο.
Άβυθος: πανέμορφη με βότσαλο.
Τραπεζάκι: καλή.
Λουρδάς: στο χωριό Λουρδάτα. Πανέμορφα νερά.
Κατελειός: απλά ωραία, δεν σε ενθουσιάζει όμως.
Κορώνη: ένας σχετικά μέτριος χωματόδρομος σε οδηγεί στην Κορώνη χωρίς όμως πινακίδες. Παρθένα παραλία με υπέροχα νερά.
Σκάλα: σχεδόν 7 χλμ. εκτείνεται η ακτή της Σκάλας και αν και είναι πολύ τουριστική και συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες παραμένει πανέμορφη.
Αντίσαμος: τα δέντρα φτάνουν ως το νερό δημιουργώντας μια αρμονική εικόνα με τα καταπράσινα νερά.
Κολπάκια κοντά στην Αγ. Ευφημία: μικρά και πανέμορφα.

Φυσικά η Κεφαλονιά έχει άλλες τόσες παραλίες… Μακάρι να είχαμε περισσότερες μέρες να τις βλέπαμε όλες. Παντού τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. :swim:

Φαγητό:
Στην Αγ. Ευφημία γνωστή και πολύ καλή είναι η ταβέρνα του Δενδρινού (ή Παραδεισένια Ακτή). Επίσης, μας άρεσε πάρα πολύ και η ταβέρνα το «Πέρασμα» όπου το φαγητό ήταν πεντανόστιμο και η εξυπηρέτηση πραγματικά άψογη.
Στο Φισκάρδο δεν πήγαμε στην Τασία, γιατί ντόπιοι μας επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας ότι είναι υπερεκτιμημένη και πανάκριβη. Δοκιμάσαμε όμως το πιο νόστιμο εκμέκ καταίφι στο ζαχαροπλαστείο «Γλυκονοστιμιές της Μελίνας» δίπλα στο κύμα. Να πάτε οπωσδήποτε.
Στο χωριό Βασιλικάδες δοκιμάσαμε κουνελάκι στο «Μάκη». Λουκούμι!

Λίμνη Μελισσάνη: έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για το πανέμορφο αυτό σπήλαιο. Να προσθέσω ότι φέτος το εισιτήριο ακρίβυνε κατά δύο ευρώ, ήτοι 7 ευρώ το άτομο, ενώ δεν υπάρχει φοιτητικό εισιτήριο.

Αυτό που μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στην Κεφαλονιά ήταν η ευγένεια των ντόπιων, παρόλο που είχαμε ακούσει τα χειρότερα. Παντού, παντού όμως, οι ντόπιοι ήταν ευγενικοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν, να μας δώσουν οδηγίες και να πιάσουν κουβέντα μαζί μας. Όπως μας είπε ένας φίλος Κεφαλλονίτης, παλαιότερα οι ντόπιοι δεν ήθελαν τους ξένους, για αυτό και ήταν αγενείς. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτό έχει αλλάξει άρδην.
Να προσθέσω ότι το νησί συγκεντρώνει πάρα πολλούς ξένους τουρίστες (κυρίως Βρετανούς και Ιταλούς) και δη ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, καθώς και οικογένειες με παιδιά. Γενικά δεν είδαμε πολλή νεολαία. Επίσης, η Κεφαλονιά είναι, όπως και όλο το Ιόνιο, ο παράδεισος των «σκαφάτων». Παντού βλέπαμε σκάφη, από μικρά φουσκωτά έως μεγάλες θαλαμηγούς.
Πάντως αρχές Ιουλίου υπήρχε αρκετός κόσμος στο νησί, σε αρκετά μέρη π.χ. κάποιες φορές δυσκολευτήκαμε να βρούμε τραπέζι! Δεν θέλω λοιπόν να φαντάζομαι τι γίνεται τον Αύγουστο.

Με λίγα λόγια η Κεφαλονιά είναι ένα υπέροχο νησί και ανταποκρίνεται 100% στη φήμη που έχουν τα νησιά του Ιονίου.

Ιθάκη: από την Αγία Ευφημία, το Φισκάρδο και τη Σάμη φεύγουν αρκετές φορές την εβδομάδα καραβάκια που κάνουν το γύρο της Ιθάκης. Ευκαιρία λοιπόν για να συνδυάσει κανείς δύο νησιά σε μία εκδρομή!
Η μονοήμερη εκδρομή σε πηγαίνει στο Βαθύ (το λιμάνι της Ιθάκης), στο Κιόνι και σε κάποιες παραλίες, ανάλογα με τον καιρό (κολυμπάς πηδώντας από το καραβάκι).
Το Βαθύ είναι ένα λιμάνι με όμορφα σπίτια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο. Το λιμανάκι Κιόνι, όμως, είναι πανέμορφο και γραφικό. Γαλανοπράσινα νερά, μικροί κολπίσκοι κοντά στην προκυμαία και καλό φαγητό. Εμείς φάγαμε παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα στην ταβέρνα Καλυψώ, αν και για να πω την αμαρτία μου κρεμμυδόπιτα με κρέμα γάλακτος και μπέικον δεν ξέρω πόσο παραδοσιακή μπορεί να είναι, παρόλο που ήταν πεντανόστιμη. Ίσως κάποιος που ξέρει την original συνταγή μπορεί να μας διαφωτίσει.

Συνολικά η εκδρομή κοστίζει 30 ευρώ και συχνά το καραβάκι γεμίζει από τα γκρουπς των ξένων τουριστών (συγκεκριμένα στη δική μας εκδρομή υπήρχαν περίπου 80 άτομα, εκ των οποίων 40 Ρώσοι, 30 Βρετανοί και 10 μόνο Έλληνες. Στη διαδρομή μας νανούριζε η φωνή των ξεναγών που συνόδευαν τα γκρουπς, οι οποίες διηγιόντουσαν την Οδύσσεια στα αγγλικά και τα ρωσικά!!! :bleh::bleh:).

Πάντως, από ότι κατάλαβα οι 8 στις 10 παραλίες της Ιθάκης είναι προσβάσιμες μόνο διά θαλάσσης, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα για εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν διαθέτουμε πλωτό όχημα!
 

Attachments

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Eξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες! Ευχαριστούμε!
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Το αφιέρωμα στις παραλίες είναι εκπληκτικό.όπως άλλωστε τους αξίζει.
Να προσθέσω μόνο την παραλία στις Μηνιές που ναι εξίσου όμορφη.
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Κοπέλα είμαι, αλλά δεν πειράζει!! :haha::haha: Ευχαριστώ και να περάσεις τέλεια (που θα περάσεις σίγουρα)!
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.024
Likes
1.578
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
ikarialover Τις ευχαριστίες μου για το κατατοπιστικό post. Τέλος Αυγούστου πάμε και θα μείνουμε 8 μέρες στην Αγία Ευφημία. Πώς πήγατε Κεφαλονιά από ηπειρωτική Ελλάδα ;
 
Last edited by a moderator:

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Πήγαμε με δικό μας αυτοκίνητο μέσω της Κορίνθου-Πατρών, η οποία είναι μεγάλη πίκρα...Νομίζω ότι δεν συμφέρει να νοικιάσεις αν πας για πολλές μέρες..Και μετά με καράβι Πάτρα-Σάμη (που απέχει ένα τέταρτο από την Αγ. Ευφημία).
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Κεφαλονιά από ηπειρωτική Ελλάδα ;
1. από Αστακό:
F/B IONION PELAGOS
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 26740 23405
ΙΘΑΚΗ 26740 32104
ΑΣΤΑΚΟΣ 26460 38020

2. από Λευκάδα:
F/B Captain Aristides, Λευκάδα - Κεφαλλονιά, Δρομολόγια από Λευκάδα για Κεφαλλονιά, Δρομολόγια από Κεφαλλονιά για Λευκάδα - West Ferry

σημειωτέον ότι για αύγουστο είναι απαραίτητη η κράτηση-αν την κάνουν κιόλας.., μικρά πλοία που πηγαινοέρχονται γεμάτα.
 
Last edited by a moderator:

dik-7

Member
Μηνύματα
1.527
Likes
2.044
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
Λοιπόν μετά από επίπονη σκέψη και προβληματισμό κατέληξα και εγώ στο να επισκεφθώ το πρώτον την Κεφαλονιά.
Αφού ευχαριστήσω δημόσια τους: sapienza, rehimno, meli, malysa, NTINA για τις πληροφορίες που μου έδωσαν για τους προορισμους που ζήτησα θα ήελα τη βοήθεια σας.

Θα έχουμε στη διάθεση μας 11 μέρες με αφετηρία το Ξι που το προτιμήσαμε, καθώς διαβάσαμε παντού ότι η παραλία είναι ρηχή και ζεστή και κατά συνέπεια ιδανική για την 20+ μηνών κόρη μας.
Η μικρή είναι πολύ βολική στο αυτοκίνητο και δεν την πειράζουν οι στροφές.
Οπότε πέραν από το Ληξούρι και τα πέριξ, υπολογίζουμε τις μισές μέρες (5-6) να κάνουμε διάφορες εκδρομές.
Επειδή λοιπόν ο χρόνος είναι χρήμα και το νησί μεγάλο, θα ήθελα να με βοηθήσετε πως να μοιράσω σε τμήματα το νησί και να μου προτείνετε διαδρομές για αυτές τις 5-6 μέρες.

Εννοιείται ότι και κάθε πρόταση για φαγητό και γλυκό είναι καλοδεχούμενη.
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Επειδή λοιπόν ο χρόνος είναι χρήμα και το νησί μεγάλο, θα ήθελα να με βοηθήσετε πως να μοιράσω σε τμήματα το νησί και να μου προτείνετε διαδρομές για αυτές τις 5-6 μέρες.

Εννοιείται ότι και κάθε πρόταση για φαγητό και γλυκό είναι καλοδεχούμενη.
Dik-7 θα έχεις πολλές μέρες στη διάθεσή σου, πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. Θα σου πω το δικό μου πρόγραμμα πως διαμορφώθηκε στο περίπου τώρα που τα έχω φρέσκα (βέβαια εμείς είχαμε αφετηρία την Αγ. Ευφημία):

1η μέρα επισκεφτήκαμε το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Πήγαμε δηλαδή στις παραλίες που βρίσκονται εκεί (από Κορώνη προς ανατολικά), φάγαμε στη Σκάλα και το απόγευμα καφεδάκι στον Πόρο.
2η μέρα: είδαμε το βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς. Ξεκινώντας από Αγία Ευφημία περάσαμε από Μύρτο και κατευθυνθήκαμε προς Άσο. Στη συνέχεια είδαμε ορισμένες από τις βόρειες παραλίες (Αλατιές, Δαφνούδι, Έμπλυση κτλ) κ νωρίς το απογευματάκι Φισκάρδο (καλύτερα το απόγευμα που δεν εχει τόση ζέστη).
3η μέρα: Γυρίσαμε το νησί της Παλικής (όπως λένε την περιοχή του Ληξουρίου) σχεδόν κυκλικά. Ξεκινήσαμε από Πετανούς, στη συνέχεια είδαμε την Πλατιά Άμμο, Μονή Κηπουραίων, για μπάνιο στο Ξι και φαγητό στο Ληξούρι. Αυτή η μέρα ήταν πολύ χαλαρή, γιατί για όλα αυτά δεν θες πολλές ώρες.
4η μέρα: είδαμε το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Αρχικά περάσαμε από το κάστρο του Αγ. Γεωργίου και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τις παραλίες (Λουρδάς, Τραπεζάκι κτλ. - θα τα δεις και στο χάρτη και θα αποφασίσεις αναλόγως).
5η μέρα: Πλατύς και Μακρύς Γιαλός για μπάνιο, το απόγευμα Αργοστόλι και βόλτες στις Καταβόθρες.
6η μέρα: Περιοχή Σάμης, σπήλαιο Μελισσάνης, Δρογκαράτης, κολύμπι στην Αντίσαμο, φαγητό στην Αγ. Ευφημία.

Εμείς πολλά από αυτά τα κάναμε σε μία μέρα (π.χ. 1η και 6η), εδώ στα λέω πιο χαλαρά αφού θα έχετε πιο πολλές μέρες. Φυσικά εδώ σου δίνω ένα ενδεικτικό πρόγραμμα που θα το προσαρμόσεις ανάλογα με το ποιες παραλίες σας αρέσουν και πόσο αντέχει η μικρούλα σας!!:p
Εμείς περνούσαμε από διάφορα μέρη (μοναστήρια, παραλίες κτλ.) και αν μας άρεσαν καθόμαστε, διαφορετικά συνεχίζαμε!

Για φαγητά τσέκαρε αυτά που γράφω στο αρχικό ποστ μου.

Να περάσετε τέλεια!
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Φαγητό:
Στην Αγ. Ευφημία γνωστή και πολύ καλή είναι η ταβέρνα του Δενδρινού η ταβέρνα το «Πέρασμα» .
Στο Φισκάρδο δεν πήγαμε στην Τασία, γιατί ντόπιοι μας επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας ότι είναι υπερεκτιμημένη και πανάκριβη.
να προσθέσω κι εγώ κάτι για το Dik..αν κ δεν μας είπες πότε πας.
συμφωνώ με τα ανωτέρω πλην τασίας. είναι ακριβή, αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτε την εξαιρετική ποιότητα. υπεράνω όλων στο Φισκάρδο. 2η επιλογή η Vasso.
βέβαια λόγω τεκνου φαντάζομαι δεν θα έχει το πρόγραμμα δείπνο μακριά. αν πάντως πάτε για φαγητό αργα ή γυρνώντας από παραλίες στα μαστ και έξω από tourist traps είναι
1. ο Ρομπόλης στα Πουλάτα-εξαιρετικά παιδάκια κ κρέατα γενικά,
2. η ταβέρνα στην πλατεία Μακρυωτικων-από τα ελάχιστα στο νησί με πραγματικά σπιτική κουζίνα-εξαιτερική κρεατόπιτα,
3. η ταβέρνα στην Αγ. Κυριακή-εξαιρετικό φρέσκο ψάρι
4. ο Πλάτανος στην Άσσο-η 2η επιλογή μου στο νησί για σπιτική κουζίνα.
5. ο Ζορμπάς στο Ληξούρι.
γλυκά στη Ντίνα στο Αργοστόλι-Περατάτα και στο Μαυροειδή στο Ληξούρι.
παγωτό σπιτικό στον Καππάτο-Αργοστόλι παραλία.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.724
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom