Κούβα Κούβα μετά- covid

kostas19821

Member
Μηνύματα
115
Likes
297
Ονειρεμένο Ταξίδι
Από Μεξικό έως Κολομβία
Ήρθε η ώρα να γράψω και εγώ τις εμπειρίες μου από το ταξίδι στη Κούβα. Δεν θα γράψω κάποια ιστορία, καθώς υπάρχουν άπειρες , αλλά κυρίως θα δώσω πληροφορίες για την οργάνωση , τιμές για διάφορα(2 άτομα) , για το τι συνάντησα ,καθώς το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων , έπειτα από σχεδόν 10 μήνες lockdown. Εφόσον δεν ήταν ξεκάθαρα ακόμα τα πράγματα εξαιτίας του lockdown και δεν ήταν σίγουρη η πραγματοποίηση του ταξιδιού , έκλεισα τα πάντα με δυνατότητα ακύρωσης. Τη κατανόηση σας , καθώς γράφω από κινητό και δυσκολεύομαι..Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε 7-18 Δεκεμβρίου

1) Εισιτήρια: κλείστηκαν από τον Ιούνιο και ενώ η Κούβα ήταν ακόμα σε lockdown διότι βρήκα εισιτήρια από την air France σε σχετικά καλή τιμή (530€) και με δυνατότητα ακύρωσης για οποιοδήποτε λόγο
2) Σχεδίαση
Αφου κλείστηκαν τα εισιτήρια , διάβασα , διάβασα και ξανά διάβασα αλλά πάντα οι απορίες πολλές. Δεν χρειάζεται όμως πανικός, ο @Yorgos ειναι εδώ . Το πρώτο που έκανα ήταν να χωρίσω τις μέρες . Το πρόγραμμα είχε ως εξής : 7 -9 δεκ. Αβάνα , 9-11 Βινιαλες , 11-13 Τρινιδαδ , 13-15 Βαραδερο και 15-18 Αβάνα
3) Διαμονή :
Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν τα σύνορα στις 15 Νοεμβρίου και αφού φτάσαμε ένα μήνα πριν το ταξίδι, ήταν καιρός να κλείσουμε τις διαμονές μας.
ΑΒΆΝΑ:
Που αλλού ; Βεδαδο και στον Γιώργο
Πρόκειται για πολύ καλή τοποθεσία,με τεράστια βεράντα , δίπλα σε πάρκο που διαθέτει wifi ,κοντά στο ολοκαίνουργιο Μουσείο του Φιντέλ , κοντά σε πολλά μπαρ και εστιατόρια και δίπλα σε κεντρικούς δρόμους που μπορώ να βρω ταξί. Το hit της διαμονής η Μάρτα . Πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο του Γιώργου , γλυκύτατη και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει σε ότι και αν χρειαστηκαμε.Το σπίτι θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους .

ΒΙΝΙΑΛΕΣ :
Airbnb: Ενοικιαζόμενα για διακοπές, ξυλόσπιτα, παραθαλάσσια σπίτια, μοναδικά καταλύματα και εμπειρίες
Πολύ όμορφα δωμάτια , σε όροφο με θέα , ανεξάρτητα, κόστος 15€/ βράδυ
IMG_20211209_130702.jpg

ΤΡΙΝΙΔΑΔ :
Airbnb: Ενοικιαζόμενα για διακοπές, ξυλόσπιτα, παραθαλάσσια σπίτια, μοναδικά καταλύματα και εμπειρίες
Κοντά στη πλατεία , ανεξάρτητο , κόστος 18€/ βράδυ
ΒΑΡΑΔΕΡΟ :
Airbnb: Ενοικιαζόμενα για διακοπές, ξυλόσπιτα, παραθαλάσσια σπίτια, μοναδικά καταλύματα και εμπειρίες
Το μοναδικό από αυτά που έκλεισα και θεωρώ αποτυχημένη επιλογή.
Κόστος 37€/βράδυ
Σε κεντρικό δρόμο και δίπλα από σχολείο (φασαρία) παλιά πολυκατοικία , μακριά απο κάποιο καλό κομμάτι θάλασσας, κοντά στο χωριό και το δωμάτιο χωριζόταν από τον ιδιοκτήτη με μια λεπτή πόρτα
Όλες οι τιμές αφορούν δίκλινο δωμάτιο
4) Μετακινήσεις
Αεροδρόμιο- Αβάνα viazul (10€, 2 άτομα)
Αβάνα - Βινιαλες , αμάξι που κλείστηκε από την οικοδέσποινα του Βινιαλες (50€ ,2 άτομα)
Βινιαλες- Τρινιδαδ , αμάξι που κλείστηκε από την οικοδέσποινα στο Βινιαλες(100€ , 2 άτομα )
Τρινιδάδ - Βαραδερο viazul (28€, 2ατομα)
Βαραδερο - Αβάνα viazul (15€, 2 άτομα )
Αβάνα - αεροδρόμιο , αμάξι που κλείστηκε από την οικοδέσποινα στην Αβάνα , την συμπαθεστατη Μάρτα (20€, 2 άτομα )
Εντός των πόλεων, χρησιμοποιούσα αμάξι (σαν ταξί ) αρκετά οικονομικό , ενώ υπάρχουν σχεδόν τσάμπα τα λεωφορεία και τα βαν - ταξί, ενώ vfm είναι τα μοτό ταξί (όμορφα 3κυκλα και ευχάριστα )
IMG_20211213_182020_1.jpg

Γενικά οι μετακινήσεις βγαίνουν αρκετά οικονομικότερα με ταξί παρά με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και για το πρόγραμμα μου ήταν πολύ βολικά. Ξόδεψα περίπου 280€ για όλες τις μετακινήσεις, για τις 12 μέρες
5) Διάφορα διαδικαστικά και προετοιμασία
Ασφάλεια : interamerican 30€/ άτομο
Visa : 35€/ άτομο από την versus travel
Πιστοποιητικό εμβολιασμού, plf για την Κούβα , plf για τον γυρισμό στην Ελλάδα, plf για τον ενδιάμεσο σταθμό στη Γαλλία (δεν χρειάστηκε) βέβαια λόγο συνθηκών αυτά αλλάζουν
Οποιαδήποτε κράτηση καθώς και τα πιστοποιητικά, εκτυπωμένα για αποφυγή τρεξίματος
Πριζακι αμερικανικού τύπου :3€ (δεν μου χρειάστηκε πουθενά )
Χάρτες εκτός σύνδεσης όπου είχα κεντραρει όπου ήθελα να πάω
Ιππασία στο Βινιαλες Airbnb: Ενοικιαζόμενα για διακοπές, ξυλόσπιτα, παραθαλάσσια σπίτια, μοναδικά καταλύματα και εμπειρίες
Πολύ οικονομικά , 14€/άτομο . Κράτησε περίπου 5 ώρες στο σύνολο και πήγαμε στην κοιλάδα , σε φυτεία καπνού (όπου δεν αγόρασα πούρα από τον αγρότη διότι κόστιζαν ακριβά για την ποιότητα τους) και σε σπηλιά. Στο τέλος της δραστηριότητας και με ένα μικρό αντίτιμο (600πεσος) μας πήγε με το αμάξι του στη σπηλιά του ινδιάνου και στην τοιχογραφία.
Συνιστώ τη συγκεκριμένη εκδρομή
IMG_20211210_112400.jpg

IMG_20211210_114820.jpg

Είδη υγιεινής : χαρτιά υγείας , σερβιετες για τις γυναίκες , αντικουνουπικα , αφρολουτρα , σαμπουάν , οδοντόκρεμα , ξηροί καρποί για ώρα ανάγκης , διάφορα φάρμακα.
Δυσκολεύονται οι ντόπιοι να αγοράσουν οτιδήποτε από αυτά , οπότε καλό είναι να έχετε μαζι και ότι περισσέψει να τους το αφήσετε
Μπαρ - εστιατόρια : Ότι σημείωσα , το 80% ήταν κλειστό λόγο μειωμένου τουρισμού , οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω αρκετά
6) Άφιξη : Συναλλαγμα: στη μαύρη αγορά, (μόνο από τον οικοδεσπότη καθώς κυκλοφορούν πλαστά ) , διότι υπάρχει μεγάλη διαφορά με τα ανταλλακτηρια
Ίντερνετ: Εγώ προτίμησα(για να μην είμαι συνεχώς με το κινητό) wifi κάρτες που τις προμηθευτηκα από κατάστημα etecsa . Υπάρχουν για 1 και 5 ώρες , περίπου 1€ /ώρα . Οι κάρτες δουλεύουν μόνο σε ορισμένα πάρκα και σημεία. Πλέον μπορείτε να προμηθευτείτε και κουβανικες κάρτες σιμ.
7) Απρόοπτα
Ευτυχώς μόνο ένα
Οι ακυρώσεις άρχισαν νωρίς (από αλλού το περίμενα) Η Air France μου άλλαξε την πτήση Αθήνα Γαλλία και την έβαλε μια μέρα πριν , με αποτέλεσμα να κάνω μια διαμονή στο Παρίσι. Δεν έκλεισα διαμονή , ούτε μεταφορά καθώς από το τηλέφωνο με διαβεβαίωσε υπάλληλος της Air France πως θα με τακτοποιήσουν στο help desk του CDG .
Μετά από τρέξιμο στο αεροδρόμιο , αναγκάστηκα να κλείσω όπως όπως ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο (έφτασα βράδυ και θα αναχωρούσα την επόμενη πρωί)Το ξενοδοχείο άθλιο, το φαγητό επίσης, η Air France άφαντη !
8) Το ταξίδι ξεκινάει

Παλιά Αβάνα : Παλιά Αβάνα εκπληκτικά όμορφη , αλλά εντελώς άδεια λόγο εποχής .Καθησαμε για καφέ σε μια καφετέρια στη plaza vieja και ήταν τόσο άδεια.
IMG_20211208_105149.jpg
Αφού γυρίσαμε πλατείες , αξιοθέατα κλπ , πήγαμε και για μερικά mojito σε la bodeguita και floridita
IMG_20211208_125353.jpg

IMG_20211208_154324.jpg

όπου επίσης μπήκαμε αμέσως αφού ήταν άδεια..Παντού τα ποτά κόστιζαν περίπου 2€. Καθίσαμε για φαγητό στο Las piratas όπου , έγινε από τα αγαπημένα μας για γρήγορο φαγητό στην Αβάνα..Μας πλησίαζαν , κλασσικά πολλοί ντόπιοι, ώστε να μας πουλήσουν πούρα "αυθεντικά" στη μισή τιμή..Πούρα , αγοράσαμε από το εργοστάσιο όπου είχε μερικές προσφορές αλλά αναγκαστικά πληρώσαμε σε ευρώ και μετρητά.κοστος 23€/ το συγκεκριμένο πακέτο
16425094918058793875177929552451.jpg
Εδώ να πω πως σε πολλά μέρη προτιμούσαν ευρώ αλλά ισχυριζομουν πως διαθέτω μόνο πέσος και δεν υπήρχε θέμα...έτσι μας βγήκε πολύ πιο οικονομικά.
Σουβενίρ αγοράσαμε από το παζάρι στην παλιά Αβάνα , κάτι που δεν χρειαζόταν καθώς βρήκαμε σε διάφορα στενά τα ίδια πράγματα και στις ίδιες περίπου τιμές.
Αποθημενο έμεινε το μουσείο της επανάστασης όπου ήταν κλειστό.

Βεδαδο , δίπλα στο σπίτι ήταν το ολοκαίνουργιο Μουσείο του Φιντέλ.
IMG_20211217_151057.jpg

Δωρεάν είσοδος, δωρεάν ξενάγηση οπου υπήρχε ξεναγός που εξηγούσε στα ισπανικά (όλοι ήταν ισπανόφωνοι) αλλά με φιλότιμες προσπάθειες να εξηγεί και στα αγγλικά αποκλειστικά για εμάς.Δεν θα πω τι κάναμε και που πήγαμε από αξιοθέατα, διότι έχουν ειπωθεί σε άλλες ιστορίες.
Ότι μπαρ / εστιατόριο και αν είχα σημειώσει, ήταν κλειστό λόγο μειωμένου τουρισμού (covid) έτσι ρίξαμε απίστευτο ποδαροδρομο ψάχνοντας από το ένα μαγαζί στο άλλο για να φάμε και να πιούμε κάτι με τις περισσότερες επιλογές αποτυχημένες.
Περπατούσαμε στην άδεια (μάλλον για πρώτη φορά) malecon το ηλιοβασίλεμα.
IMG_20211208_171720_1.jpg

Αποφασίσαμε να κάτσουμε χύμα , να πιούμε μια μπύρα (πήραμε από σουπερμάρκετ όπου υποχρεωτικά πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα )
Εκεί μας πλησίασε μια παρέα ευγενικών πιτσιρικάδων με drone και αφού μας είπαν συγγνώμη για την ενόχληση μας ζήτησαν να κάτσουν δίπλα μας να γυρίσουν μια διαφήμιση και μας εξήγησαν επειδή είμαστε τουρίστες δεν θα ασχοληθεί η αστυνομία με το drone .
Καταλήξαμε να παίζουμε και εμείς στη διαφήμιση !!
Από τις καλύτερες εμπειρίες της Αβάνας ήταν ένα τρίωρο τουρ με κλασσικό αμάξι
IMG_20211216_111840_1.jpg

IMG_20211216_084741_1.jpg

IMG_20211216_092011.jpg
IMG_20211215_175355.jpg
(μας παρέλαβε από το σπίτι) και με την παρέα της Μαρτας πήγαμε σε μέρη που αλλιώς δεν θα πηγαίναμε...Τροπικό δάσος , φρούριο , παζάρι , obispo , εργοστασιο πούρων και διάφορα άλλα που δεν θυμάμαι ονομασίες.
Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντικό είναι να αλλάξετε συνάλλαγμα με καλή τιμη είναι η απόδειξη σε ένα εστιατόριο:
Τιμή σε πέσος 2.500 (περίπου) δλδ περίπου 35€ για μένα
Τιμή αν πλήρωνα σε ευρώ 115€




Συνεχίζεται..
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.639
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom