Τουρκία Κωνσταντινούπολη - Οκτώβριος 2019

Μηνύματα
234
Likes
925
Επόμενο Ταξίδι
Μαρόκο
Κωνσταντινούπολη


Το ταξίδι το πραγματοποίησα μέσα Οκτωβρίου. Ίσως, η καλύτερη περίοδο μιας και δεν είναι τόσο τουριστική και ο καιρός είναι ακόμα καλός. Η μεταβίβαση από και προς έγινε με Turkish airlines στα 120 ευρώ. Για διαμονή επέλεξα κοντά στην πλατιά Ταξιμ , στην ISTICLACL το ξενοδοχείο Ayramin Hotel. Εξαιρετικό, πεντακάθαρο, ευγενικό προσωπικό, υπέροχο πρωινό και ακριβός απέναντι υπάρχει και αστυνομικό τμήμα. Super safe επιλογή. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Τιμή για 4 βράδια στα 200 ευρώ. Για τα τουριστικά αξιοθέατα επέλεξα να αγοράσω στην Istanbul museum pass για να αποφύγω τις ουρές - Γύρω στα 35 ευρώ για 5 μέρες όπου περιλαμβάνει
  • Αγία Σοφία ( skip the line )
  • Τοπ Καπι
  • Αγία Ειρήνη
  • Μονής της Χώρας
  • Αρχαιολογικό μουσείο

Και πολλά άλλα.

Εγώ πήγα μόνο στα παραπάνω και μου βγήκε ποιο οικονομικό με την κάρτα.

Μπορείτε να την προμηθευτείτε στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και το TIP εδώ είναι να την αγοράσετε από κάποιο μέρος όπου δεν έχει ουρές Εγώ την αγόρασα από το μουσείο των μωσαϊκών ( που βρίσκεται κοντά στην Αγία Σοφία ) που δεν είχε καθόλου κόσμο την πρώτη μέρα που έφτασα .

Όσο αφορά τον internet στο κινητό προτίμησα να νοικιάσω ένα ασύρματο router που μου έδινε απεριόριστο ίντερνετ για 4 μέρες στα 30 ευρώ. Το παράγγειλα πριν το ταξίδι από το παρακάτω site και το παρέλαβα στο ξενοδοχείο όταν έφθασα. Έχει και επιλογή να το παραλάβεις από το αεροδρόμιο με μια επιπλέον χρέωση ( Δεν το συνιστώ γιατί το αεροδρόμιο είναι χαώδες και θα χάσετε αρκετό χρόνο μέχρι να βρείτε το σημείο παραλαβής )

https://alldaywifi.com

1 Μέρα

Η πτήση ήταν πρωινή και έφθασα γύρω στις 7:30. Το νέο αεροδρόμιο είναι απλά τεράστιο. Αφού βρήκα την έξοδο μετά από αρκετή ώρα, χρησιμοποίησα την κάρτα Revolut για να βγάλω μερικά χρήματα με μια μικρή προμήθεια. Για να πάω στο κέντρο της Πόλης, χρησιμοποίησα το λεωφορείο της εταιρίας HAVAIST που κάνει τα δρομολόγια. Εγώ αγόρασα από το μηχάνημα μια card όπου τη χρησιμοποίησα για την είσοδο μου στο λεωφορείο. Φυσικά, εκτός από την Istanbul card μπορεί κάποιος να χρησιμοποίησή οποιαδήποτε κάρτα τράπεζας.


Η διαδρομή ήταν γύρω στα 50 λεπτά. Αφού βρήκα το ξενοδοχείο μου έφυγα κατευθείαν για την Αγία Σοφία. Κάπου στην αρχή της Istaclal βρίσκετε ο άγιος Αντώνιος της Πάδοβας.

Εντυπωσιακός Καθολικός Ναός στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης .

DSC00009.JPG




Λίγο παρακάτω ο πύργος του Γάλατα.

DSC00011.JPG


Κάποια στιγμή συνάντησα τη γέφυρα του Γαλατά όπου αχνοφαινόταν η Αγία Σοφία.
DSC00013.JPG


Αφού διέσχισα την γέφυρα χαζεύοντας τους ψαράδες
DSC00456.JPG


και μετά από αρκετό ανηφορικό περπάτημα έφθασα στο ΣΟΥΛΤΑ ΑΝΧΜΕΤ. Η κεντρική πλατεία της παλιάς Κωνσταντινούπολης που περιλαμβάνει τα κυριότερα αξιοθέατα : την Αγία Σοφία, το μπλε τζαμί, τον Ιππόδρομο, τη βασιλική Κινστερνα (υπόγειο Υδραγωγείο , το μαυσωλείο του Σουλτάνου Αχμέτ κ.α.) Τεράστια και άνετη για βόλτα και επίσκεψη στα αξιοθέατα αυτά. Και μόνο να σταθείς στη μέση της πλατείας θαυμάζοντας τα μνημεία-ιστορικούς ογκόλιθους (Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί κ.ά.) Σε πιάνει δέος! Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και μια σημερινή πολυπληθής Κωνσταντινούπολη που η καρδιά της χτυπάει εδώ…Από τη μία μεριά η Αγία Σοφία και από την άλλη μεριά το Μπλε τζαμί. Αφού τα θαύμασα εξωτερικά, έκανα μερικές βόλτες, αγόρασα τη museum card από το μουσείο των ψηφιδωτών και επέστρεψα πίσω στην Ταξιμ αφού θα τα επισκεπτόμουν τις επόμενες μέρες.

DSC00015.JPG
DSC00016.JPG
DSC00019.JPG
DSC00022.JPG


Φυσικά, πριν περάσω τη γέφυρα του Γάλατα δεν έχασα την ευκαιρία να φάω το φημισμένο Μπαλικ εκμέκ ή ψαροσάντουιτς που προσφέρουν στα καίκια. Πολύ νόστιμο για street food. (Προσοχή στα κοκάλα).
DSC00026.JPG

DSC00029.JPG


Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Περατζάδα στην Ιστικλακ.


Πάρα πολύ κόσμος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μικροπωλητές πωλούν κάστανα, καλαμπόκια, μύδια κ.α ανάμεσα στις χλιδατες μπουτίκ και τα εστιατόρια και καφέ. Ενδιάμεσα περνάει η γραμμή τραμ. Πεζόδρομος που δεν γίνεται να μην το διασχίσεις όσο βρίσκεσαι στην Κωνσταντινούπολη.
DSC00035.JPG

DSC00475.JPG

Στα στενάκια υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για καφέ, τσάι και φαγητό ή ποτό. Για φαΐ προτείνω το μαγαζί Canim Cigerim οπου με 6 ευρω τρως του σκασμού.
IMG_3993.jpeg


2 Μέρα

Ξεκίνημα από την Αγία Σοφία.

Εξαιρετικός ναός με ιστορία πάνω από 1500 χρόνια, στην πλατεία Σουλταναχμετ με πολύ εύκολη πρόσβαση. Έχει μετατραπεί σε μουσείο με ελάχιστα εκθέματα βέβαια, ενώ βρίσκεται σε φάση αναστύλωσης και εργασιών συντήρησης. Η Αγία Σοφία είναι ένα αξιοθέατο που όλοι οι επισκέπτες της Πόλης θα δουν κυρίως όμως οι Έλληνες για λόγους ιστορικούς. Μεγαλειώδες ,δεν μπορεί εύκολα να περιγράψει κάποιος την Αγία Σοφία, μένεις άναυδος από την αρχιτεκτονική τα ψηφιδωτά και την ιστορία της, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτεί κάποιος έστω και μια φορά στη ζωή του. Κράταγα χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μου όσον αφορά την εντύπωση που θα μου άφηνε η επίσκεψη στο τόσο "ιδιαίτερο" μέρος.Έχω να πω πως έμεινα έκπληκτος!Η επιβλητικότητα του όγκου της εξωτερικά, η ομορφιά των καμπύλων γραμμών των τρούλων, σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον θες δε θες.

DSC00021.JPG
DSC00044.JPG
DSC00048.JPG
DSC00050.JPG
DSC00052.JPG
DSC00056.JPG


Το σημείο όπου γινόταν η στέψη του αυτοκράτορα

DSC00057.JPG

DSC00061.JPG
DSC00069.JPG
DSC00073.JPG
DSC00078.JPG
DSC00082.JPG
DSC00089.JPG
DSC00097.JPG
DSC00101.JPG



Επόμενη στάση το αρχαιολογικό μουσείο.

Αν και υπό ανακαίνιση, αξίζει να επισκεφθείτε το κλασικό αρχαιολογικό της Κωνσταντινούπολης.
Βρείτε και διαβάστε για τα εκθέματα που έχει, διαθέστε χρόνο για να τα βρείτε, καθίστε μπροστά τους μερικά λεπτά τουλάχιστον.
Πρόσβαση: Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκετε δίπλα στο παλάτι Τοπ Καπί, του οποίου η πρόσβαση είναι πίσω από την Αγία Σοφία.Η αίθουσα με τη λεγόμενη σαρκοφάγο του Αλέξανδρου ιδιαίτερα εντυπωσιακή όπως και η αίθουσα με τμήματα ακροπόλεων ναών της Μικράς Ασίας.

DSC00106.JPG
DSC00115.JPG
DSC00117.JPG
DSC00118.JPG
DSC00125.JPG




Από κει κατευθύνθηκα προς τον ιππόδρομο ή ότι έχει απομένει. Εκεί βρίσκετε το μέρος όπου κάποτε βρισκόταν ο Ιππόδρομος των Βυζαντινών. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία και μοναδικά στοιχεία που μας φέρνουν στην εποχή του.
Οι πληροφοριακές πινακίδες αναφέρονται μόνο στους οβελίσκους και στον τρίποδα που υπάρχουν στον χώρο και καθόλου στο μνημείο που υπήρχε εκεί για περισσότερα από χίλια χρόνια και δίνει την ονομασία στον χώρο. Ήταν το κέντρο και η έδρα της εξουσίας μιας βυζαντινής αυτοκρατορίας και οτι παραμένει σήμερα, ήταν μνημεία που επιβιώνουν όπως η Στήλη των Φιδιών, τον Αιγυπτιακό Οβελίσκος του Θεοδώσιου και την στήλη του Κων/νου Ζ΄. Ο ιππόδρομος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Σταυροφόρους, όχι απο τους Οθωμανούς


Η Γερμανική Κρήνη βρίσκεται στα όρια του Ιπποδρόμου, κοντά στην αφετηρία για τους αγώνες των αρμάτων που κάποτε κρατούνταν εκεί.
DSC00420.JPG

Τρικάρηνος Ὄφις επίσης γνωστός ως και η στήλη των όψεων, ο τρίποδας των Δελφών, τρικέφαλο φίδι, οφιόσχημη στήλη, ή ο τρίποδας των Πλαταιών, είναι αρχαία ορειχάλκινη στήλη στην περιοχή του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης. Αποτελούσε τη στήριξη ενός αρχαίου ελληνικού χρυσού τρίποδα των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ. Ο οποίος αρχικά βρισκόταν στους Δελφούς, και αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α´ το 324. Ο τρίποδας κατασκευάστηκε προς ανάμνηση των Ελλήνων οι οποίοι σκοτώθηκαν πολεμώντας στη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) Εναντίον των Αχαιμενιδών Περσών κατά τους Περσικούς πολέμους, και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από το λιώσιμο των Περσικών όπλων και λαφύρων. Ο τρίποδας είχε ύψος 8 μέτρα και οι κεφαλές των φιδιών παρέμεναν ακέραιες επάνω στη στήλη ως και τα τέλη του 17ου αιώνα.
DSC00135.JPG




Οβελίσκος του Tούθμωσις Γ' (Θεοδοσίου)

Ένας άλλος αυτοκράτορας που κόσμησε τον Ιππόδρομο ήταν ο Μεγάλος Θεοδόσιος, ο οποίος το 390 έφερε έναν οβελίσκο από την Αίγυπτο και τον έστησε στο μέσο του Ιπποδρόμου. Λαξευμένος από ροζ γρανίτη, κτίστηκε αρχικά στο ναό του Καρνάκ στο Λούξορ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τούθμωσις Γ' περίπου το 1490 π.Χ. Ο Θεοδοσίος εέβαλε να κόψουν τον οβελίσκο σε τρία κομμάτια και να τον φέρουν στην Κωνσταντινούπολη. Το κορυφαίο τμήμα επιβιώνει και στέκεται σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Ο οβελίσκος έχει επιβιώσει σχεδόν 3.500 χρόνια σε εκπληκτικά καλή κατάσταση.
DSC00132.JPG


Κτιστός Οβελίσκος (στήλη του Κωνσταντίνου Ζ´)

Τον 10ο αιώνα ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος έχτισε άλλον έναν οβελίσκο στο άλλο άκρο του Ιπποδρόμου. Ήταν αρχικά καλυμμένος με επιχρυσωμένες χάλκινες πλάκες, που κλάπηκαν από τα λατινικά στρατεύματα στην Τέταρτη Σταυροφορία. Ο πέτρινος πυρήνας αυτού του μνημείου σώζεται μέχρι σήμερα.

DSC00136.JPG


Επόμενη στάση η βασιλική Κινστερνα.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιουστινιανού. Υπήρχαν αρχικά 336 μαρμάρινοι κίονες ύψους 8 μέτρων σε 12 σειρές με 28 κίονες η καθεμία και σε απόσταση 4 μέτρων. Μεγάλο μέρος της δεξαμενής είναι κατασκευασμένο από ερείπια παλαιότερων κτισμάτων. Δυο κίονες στη Β.Δ. πλευρά υποβαστάζονται από ογκόλιθους με ανάγλυφες κεφάλες Μέδουσας. Οι κίονες προέρχονται από κάποιο νυμφαίο και μεταφέρθηκαν εκεί πιθανώς από τον Ιουστινιανό. Η δεξαμενή είχε σκοπό να προμηθεύει νερό σε ολόκληρη τη βυζαντινή περίοδο στο παρακείμενο Μέγα Παλάτι όπου είχε την έδρα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας. Το εισιτήριο είναι 4€..αξίζει!!!

DSC00153.JPG

DSC00147.JPG
DSC00148.JPG

DSC00156.JPG



Επόμενη στάση η Κινστέρνα του Θεοδόσιου.

Η Κινστερνα Του Θεοδοσίου είναι ένα Εντυπωσιακό υδραγωγείο στην οδό Piyer Loti Caddesi. Το επισκέφθηκα καθώς ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και πολύ κοντά στην Αγία Σοφία. Την εποχή αυτή φιλοξενεί εκθέματα. Επίσης, αποτελεί μνημείο της Unesco. Είναι σκεπαστή δεξαμενή νερού. Ο συνδυασμός του νερού, οι κίονες, η δροσιά ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες είναι κάτι το μοναδικό. Κατασκευάστηκε μεταξύ 428 και 443. Οι κίονες κατασκευάστηκαν με μάρμαρο από την Προκόννησο. Μαζί με άλλες Κινστέρνες, όπως η Βασιλική και του Φιλόξενου, τροφοδοτούσαν την Πόλη με νερό.Οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν περίπου 8 χρόνια και επαναλειτουργεί πια ως μουσείο. Υπάρχει και ασανσέρ που σε κατεβάζει στο χώρο. Η είσοδος είναι δωρεάν.

DSC00159.JPG
DSC00161.JPG
DSC00165.JPG




Στάση για φαί, βόλτα στην Αγία σοφία και συνέχεια για το μεγάλο παζάρι.

Συνάντησα τη στήλη του Κωνσταντίνου.


Αυτή η στήλη ύψους 35 μέτρων, που βρίσκεται λίγο έξω από το Μεγάλο Παζάρι, ανεγέρθηκε με τη διαταγή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου για τον εορτασμό της πόλης ως Νέα Ρώμη το 330 μ.Χ. Έπεσε από σεισμό το 416 μ.Χ., και στη συνέχεια ενισχύθηκε με μεταλλικούς δακτυλίους, Αρχικά έστεκε ένα μεγάλο άγαλμα του Κωνσταντίνου ντυμένο ως Απόλλωνα, το οποίο ανατράπηκε από μια καταιγίδα το 1106 μ.Χ.


DSC00171.JPG


DSC00173.JPG

Έπειτα πήγα στο Kapali Carsi

Αρχικά σε ενθουσιάζει αρκετά ...από κάποια στιγμή κι έπειτα γίνεται αποπνικτικό...οι έμποροι τρομερά πιεστικοί σε σημείο να μη σε αφήνουν να χαζέψεις τίποτα με το παραμικρό σε τραβάνε κι γίνονται αγενής..θέλει προσοχή γιατί οι τιμές είναι αρκετά υψηλές εκεί μέσα σε σχέση με το ίδιο προϊόν έξω..αξίζει ωστόσο να γευτείς την ευκαιρία αυτή ως κάτι το διαφορετικό.Σαν χώρος είναι πανέμορφος. Είναι μια στοά γεμάτη μαγαζιά με παρακλάδια πλακόστρωτη . Αυτό που δεν μου άρεσε και με κούρασε γρήγορα ήταν πως η αγορά επαναλαμβανόταν. Παντού μαγαζιά με κοσμήματα, τσάντες, γλυκά και μαντήλια. Όλο αυτό σε κουράζει πολύ γρήγορα και θες να βγεις. Γενικά είναι μια ακριβή αγορά με πάρα πολύ κόσμο που γρήγορα χάνεις το ενδιαφέρον σου.
DSC00273.JPG


DSC00275.JPG



3 Μέρα.

Η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μπλε τζάμι.

Ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι το Μπλε Τζαμί είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του. Ο επισκέπτης υποχρεώνεται να βγάλει τα παπούτσια του, να τα τοποθετήσει σε πλαστικές σακούλες και να τα κρατά στο χέρι κατά την περιήγηση του στο εσωτερικό του τζαμιού. Επίσης, υπάρχει αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας, όπως σε όλα τα τζαμιά. Απαγορεύονται τα σορτς (και για τους άντρες), οι κοντές φούστες, τα έξωμα, και επιβάλλεται κάλυμμα κεφαλιού (όχι όμως κουκούλα ή σκούφος) για τις γυναίκες. Η είσοδος είναι δωρεάν, όπως άλλωστε σε όλα τα τζαμιά που αποτελούν εν ενεργεία χώρους λατρείας. Στην έξοδο υπάρχουν ειδικοί κάδοι για να πετάξετε τις σακούλες.


DSC00176.JPG
DSC00179.JPG
DSC00182.JPG
DSC00184.JPG
DSC00188.JPG


Το μόνο κακό είναι ότι γίνονται έργα και είναι γεμάτο σκαλωσιές και κουρτίνες. Την Αγία Σοφία δε την φτάνει!!!

DSC00192.JPG



Επόμενη στάση το Τοπ Καπί

Το Τοπ Καπι ομολογώ ότι με εντυπωσίασε ευχάριστα παρόλο που δεν το περίμενα! Είναι μια τεράστια έκταση στην οποία βρίσκονται τα παλάτια των σουλτάνων και το χαρέμι, όλο ήταν πανέμορφο και εντυπωσιακό. Θεμελιωμένο από τον Μωαμεθ τον πορθητή, αποτέλεσε για αιώνες το παλάτι των Οθωμανών Σουλτάνων.
Χτισμένο στο λόφο πίσω από την Αγία Σοφία με εξαιρετική θέα, είχαν τον έλεγχο της πόλης και της θάλασσας του Βοσπόρου .
Εντυπωσιακά και γεμάτα χλιδή εκθέματα και διαμερίσματα μαρτυρούν την κυριαρχία μιας άλλης εποχής .
Φροντίστε για την επίσκεψη σας από πριν, οτι λειτουργούν όλοι οι χώροι μια και μονίμως γίνονται εργασίες .

DSC00193.JPG
DSC00194.JPG
DSC00197.JPG
DSC00198.JPG
DSC00206.JPG
DSC00210.JPG
DSC00214.JPG

DSC00218.JPG
DSC00222.JPG
DSC00225.JPG
DSC00232.JPG
DSC00236.JPG
DSC00241.JPG
DSC00242.JPG
DSC00243.JPG
DSC00251.JPG
DSC00254.JPG




Άγια Ειρήνη

Η εκκλησία βρίσκεται ανάμεσα στον ναό της Αγίας Σοφίας και το πολύ μεταγενέστερο παλάτι Τοπ Καπί.
Στον ναό της Αγίας Ειρήνης πραγματοποιήθηκε το 381 η Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδος. Ήταν η έδρα του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης μέχρι να χτιστεί η εκκλησία της Αγίας Σοφίας το 537. Ο αρχικός ναός κάηκε το 532 κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα και ο Ιουστινιανός αποφάσισε να την ξανακτίσει.
Οι Γενίτσαροι χρησιμοποίησαν τον ναό ως οπλοστάσιο μέχρι το 1826.
Για πολλά χρόνια, η Αγία Ειρήνη ήταν προσβάσιμη μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ή με ειδική άδεια. Από τον Ιανουάριο του 2014, το μουσείο της Αγίας Ειρήνης, το οποίο υπάγεται στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας, είναι ανοικτό στο κοινό.
DSC00257.JPG


Στην συνέχεια πήγα για καφεδάκι στο ξενοδοχείο Seven Hill Hotel, οπόυ στην ταράτσα του έχει καφέ-εστιατόρειο και οπου μπορεί κανείς να θαμάσει απο τα δεξιά το Μπλε Τζαμί και απο τα αριστερά την Αγία Σοφια.

IMG_3976.jpeg
IMG_3980.jpeg


Από κει έφυγα προς την προβλήτα Eminonu για να συναντήσω την Αιγυπτιακή αγορά.

Φοβερές μυρωδιές, άπειρα μπαχαρικά, γλυκά και μυρωδικά.
Πραγματικός παράδεισος για τους γνώστες.
Επίσης έχει ξηρούς καρπούς και ροφήματα
DSC00174.JPG


Από κει κατέβηκα στην προβλήτα Eminonu όπου πήρα το καραβάκι της Turyol για να κάνω την κρουαζιέρα στον Βόσπορο.


Η κρουαζιέρα στοιχίζει 20 λίρες -δηλ. 3,5 ευρώ.
Μια υπέροχη υδάτινη διαδρομή, γεμάτη παλάτια και ανάκτορα που βρέχονται από τον Βόσπορο, από τη μια πλευρά η ασιατική και από την άλλη η ευρωπαϊκή Τουρκία.
Πολλές εικόνες, πολλά πράγματα να δεις.
Αξίζει οπωσδήποτε


DSC00281.JPG
DSC00288.JPG
DSC00290.JPG
DSC00296.JPG
DSC00306.JPG
DSC00311.JPG
DSC00314.JPG
DSC00322.JPG
DSC00335.JPG
DSC00344.JPG
DSC00347.JPG
DSC00351.JPG



Και κάπως έτσι τελείωσε και αυτή η μέρα.


4 Μέρα

Για αρχή πήγα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αν έχετε διάθεση για περπάτημα, είναι μόλις 30 λεπτά από τη Γέφυρα Γαλατά και η διαδρομή είναι παραλιακή και πολύ όμορφη!

Το κέντρο της ορθοδοξίας, σεμνά και ταπεινά διακονεί όλη την οικουμένη. Η συγκίνησή βαθύτατη για κάθε Έλληνα και κάθε ορθόδοξο χριστιανό. Δεν μπορεί κάνεις να περάσει από την Πόλη χωρίς να προσκυνήσει εκεί.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το υπέροχο τέμπλο, τα ιερά λείψανα, τη στήλη "Φραγγέλωσης" και τη μοναδική Παναγία της Κυζίκου είναι απαραίτητη στάση για κάθε Ορθόδοξο που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.
Ο ναός είναι στολισμένος με πολύ ωραίες εικόνες και αγιογραφίες με ωραίο τέμπλο. Εδώ φυλάσσονται τα οστά των τριών ιεραρχών του Μεγάλου Βασιλείου ,του Ιωάννου του Χρυσόστομου και του Γρηγορίου του Ναζιανζηνου. Στην δεξιά πλευρά του ναού υπάρχει το καρφί που σταύρωσαν τον Χριστό .
DSC00356.JPG
DSC00357.JPG
DSC00358.JPG
DSC00359.JPG
DSC00362.JPG
DSC00363.JPG



Λίγο παραδίπλα από το πατριαρχείο βρίσκονται γραφικά καφέ οπού μπορείτε να αράξετε για καφέ.

DSC00366.JPG
DSC00368.JPG


και πήρα τον δρόμο για την Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Αυτή είναι η ελληνική ονομασία του εμβληματικού αυτού κτιρίου. Αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο με τις χαρακτηριστικές κόκκινες πλίνθους του, που τις φέραν από τη Γαλλία. Τα ποικίλα διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης του προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
DSC00372.JPG
DSC00375.JPG


Επόμενη στάση η μονή της Χώρας. Περπάτημα κάνα 20 λεπτό από το Πατριαρχείο

Άλλο ένα στολίδι του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας.

Τα ωραιότερα ψηφιδωτά και από τις πιο υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.
Τα συγκλονιστικότερα ψηφιδωτά της Ορθοδοξίας σε ένα κόσμημα πολλών αιώνων!Μετά την Αγιά Σοφία εκτιμώ ότι πρέπει να είναι το δεύτερο σημείο για έναν Ορθόδοξο και όχι μόνο που πρέπει να επισκεφτεί. Μπαίνοντας μέσα και αντικρίζοντας αυτά τα κομψοτεχνήματα που άντεξαν τόσους αιώνες και τόσες καταστροφές μένεις αποσβολωμένος!Μην το χάσετε

DSC00377.JPG
DSC00380.JPG
DSC00383.JPG
DSC00384.JPG

DSC00388.JPG
DSC00391.JPG



Συνάντησα και τα τοίχοι της Πόλης και επέστρεψα πίσω.

DSC00395.JPG
DSC00396.JPG



Περατζάδα στη γέφυρα του Γάλατα, όπου εκεί δεσπόζει το τέμενος του Σουλειμανιγιέ όπου εκεί βρίσκετε και τι μαυσωλείο του Σουλεΐμάν του Μεγαλοπρεπή.


DSC00401.JPG


DSC00406.JPG




Τελευταία βόλτα στη γέγυρα του Γαλατά και στο Σουλταταχμετ.

DSC00408.JPG
DSC00414.JPG

DSC00426.JPG

DSC00439.JPG

DSC00449.JPG
DSC00456.JPG
DSC00465.JPG

DSC00447.JPG


και επιστροφή στην Ταξίμ για φαΐ, και βραδινή περατζάδα στην Ιστικλάλ.
DSC00470.JPG

DSC00475.JPG


Και έτσι τελείωσε και αυτό το ταξίδι με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Σίγουρα θα ξανά επιστρέψω στο πολύ κοντινό μέλλον.
 

Attachments

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Πολύ ωραία ιστορία με πολλές πληροφορίες και υπέροχες φωτογραφίες.
 
D

Delmem37668

Guest
από σένα εξαρτάται αν νομίζεις ότι θα σου χρειαστεί ξεναγός. η πόλη είναι τεράστια και τα σημεία ενδιαφέροντος επίσης πάρα πολλά.
ίσως λείπει μόνο η αγάπη των Τούρκων προς τους Έλληνες που παλιότερα την έβλεπες στα μάτια τους.
τώρα πια ίσως όχι. και έχω χρόνια να πάω.
 

christosk_7

Member
Μηνύματα
106
Likes
162
από σένα εξαρτάται αν νομίζεις ότι θα σου χρειαστεί ξεναγός. η πόλη είναι τεράστια και τα σημεία ενδιαφέροντος επίσης πάρα πολλά.
ίσως λείπει μόνο η αγάπη των Τούρκων προς τους Έλληνες που παλιότερα την έβλεπες στα μάτια τους.
τώρα πια ίσως όχι. και έχω χρόνια να πάω.
Στα έως τωρα ταξίδια μου στην Ευρωπη δεν χρησιμοποιούσα ποτε, εαν εξαιρέσεις το Κολοσαίο. Αλλα επειδή η Κωνσταντινούπολή εχει μνημεία Ελληνικής φύσης, το σκέφτομαι να νοικιάσω καποιον ελληνόφωνο - να γινει το ταξίδι ποιο επιμορφωτικό !!!
 
D

Delmem37668

Guest
πιστεύω θα ήταν πολύ καλό. η πόλη προσφέρει πάρα πολλά. να περάσετε όμορφα. ζηλεύω με την καλή έννοια φυσικά,
 

Iris_90

Member
Μηνύματα
752
Likes
3.792
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Κωνσταντινούπολη


Το ταξίδι το πραγματοποίησα μέσα Οκτωβρίου. Ίσως, η καλύτερη περίοδο μιας και δεν είναι τόσο τουριστική και ο καιρός είναι ακόμα καλός. Η μεταβίβαση από και προς έγινε με Turkish airlines στα 120 ευρώ. Για διαμονή επέλεξα κοντά στην πλατιά Ταξιμ , στην ISTICLACL το ξενοδοχείο Ayramin Hotel. Εξαιρετικό, πεντακάθαρο, ευγενικό προσωπικό, υπέροχο πρωινό και ακριβός απέναντι υπάρχει και αστυνομικό τμήμα. Super safe επιλογή. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Τιμή για 4 βράδια στα 200 ευρώ. Για τα τουριστικά αξιοθέατα επέλεξα να αγοράσω στην Istanbul museum pass για να αποφύγω τις ουρές - Γύρω στα 35 ευρώ για 5 μέρες όπου περιλαμβάνει
  • Αγία Σοφία ( skip the line )
  • Τοπ Καπι
  • Αγία Ειρήνη
  • Μονής της Χώρας
  • Αρχαιολογικό μουσείο

Και πολλά άλλα.

Εγώ πήγα μόνο στα παραπάνω και μου βγήκε ποιο οικονομικό με την κάρτα.

Μπορείτε να την προμηθευτείτε στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και το TIP εδώ είναι να την αγοράσετε από κάποιο μέρος όπου δεν έχει ουρές Εγώ την αγόρασα από το μουσείο των μωσαϊκών ( που βρίσκεται κοντά στην Αγία Σοφία ) που δεν είχε καθόλου κόσμο την πρώτη μέρα που έφτασα .

Όσο αφορά τον internet στο κινητό προτίμησα να νοικιάσω ένα ασύρματο router που μου έδινε απεριόριστο ίντερνετ για 4 μέρες στα 30 ευρώ. Το παράγγειλα πριν το ταξίδι από το παρακάτω site και το παρέλαβα στο ξενοδοχείο όταν έφθασα. Έχει και επιλογή να το παραλάβεις από το αεροδρόμιο με μια επιπλέον χρέωση ( Δεν το συνιστώ γιατί το αεροδρόμιο είναι χαώδες και θα χάσετε αρκετό χρόνο μέχρι να βρείτε το σημείο παραλαβής )

https://alldaywifi.com

1 Μέρα

Η πτήση ήταν πρωινή και έφθασα γύρω στις 7:30. Το νέο αεροδρόμιο είναι απλά τεράστιο. Αφού βρήκα την έξοδο μετά από αρκετή ώρα, χρησιμοποίησα την κάρτα Revolut για να βγάλω μερικά χρήματα με μια μικρή προμήθεια. Για να πάω στο κέντρο της Πόλης, χρησιμοποίησα το λεωφορείο της εταιρίας HAVAIST που κάνει τα δρομολόγια. Εγώ αγόρασα από το μηχάνημα μια card όπου τη χρησιμοποίησα για την είσοδο μου στο λεωφορείο. Φυσικά, εκτός από την Istanbul card μπορεί κάποιος να χρησιμοποίησή οποιαδήποτε κάρτα τράπεζας.


Η διαδρομή ήταν γύρω στα 50 λεπτά. Αφού βρήκα το ξενοδοχείο μου έφυγα κατευθείαν για την Αγία Σοφία. Κάπου στην αρχή της Istaclal βρίσκετε ο άγιος Αντώνιος της Πάδοβας.

Εντυπωσιακός Καθολικός Ναός στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης .

View attachment 296120



Λίγο παρακάτω ο πύργος του Γάλατα.

View attachment 296121

Κάποια στιγμή συνάντησα τη γέφυρα του Γαλατά όπου αχνοφαινόταν η Αγία Σοφία.
View attachment 296122

Αφού διέσχισα την γέφυρα χαζεύοντας τους ψαράδες
View attachment 296238

και μετά από αρκετό ανηφορικό περπάτημα έφθασα στο ΣΟΥΛΤΑ ΑΝΧΜΕΤ. Η κεντρική πλατεία της παλιάς Κωνσταντινούπολης που περιλαμβάνει τα κυριότερα αξιοθέατα : την Αγία Σοφία, το μπλε τζαμί, τον Ιππόδρομο, τη βασιλική Κινστερνα (υπόγειο Υδραγωγείο , το μαυσωλείο του Σουλτάνου Αχμέτ κ.α.) Τεράστια και άνετη για βόλτα και επίσκεψη στα αξιοθέατα αυτά. Και μόνο να σταθείς στη μέση της πλατείας θαυμάζοντας τα μνημεία-ιστορικούς ογκόλιθους (Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί κ.ά.) Σε πιάνει δέος! Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και μια σημερινή πολυπληθής Κωνσταντινούπολη που η καρδιά της χτυπάει εδώ…Από τη μία μεριά η Αγία Σοφία και από την άλλη μεριά το Μπλε τζαμί. Αφού τα θαύμασα εξωτερικά, έκανα μερικές βόλτες, αγόρασα τη museum card από το μουσείο των ψηφιδωτών και επέστρεψα πίσω στην Ταξιμ αφού θα τα επισκεπτόμουν τις επόμενες μέρες.

View attachment 296123 View attachment 296124 View attachment 296125 View attachment 296127

Φυσικά, πριν περάσω τη γέφυρα του Γάλατα δεν έχασα την ευκαιρία να φάω το φημισμένο Μπαλικ εκμέκ ή ψαροσάντουιτς που προσφέρουν στα καίκια. Πολύ νόστιμο για street food. (Προσοχή στα κοκάλα).
View attachment 296128
View attachment 296129

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Περατζάδα στην Ιστικλακ.


Πάρα πολύ κόσμος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μικροπωλητές πωλούν κάστανα, καλαμπόκια, μύδια κ.α ανάμεσα στις χλιδατες μπουτίκ και τα εστιατόρια και καφέ. Ενδιάμεσα περνάει η γραμμή τραμ. Πεζόδρομος που δεν γίνεται να μην το διασχίσεις όσο βρίσκεσαι στην Κωνσταντινούπολη.
View attachment 296131
View attachment 296242
Στα στενάκια υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για καφέ, τσάι και φαγητό ή ποτό. Για φαΐ προτείνω το μαγαζί Canim Cigerim οπου με 6 ευρω τρως του σκασμού.
View attachment 296283

2 Μέρα

Ξεκίνημα από την Αγία Σοφία.

Εξαιρετικός ναός με ιστορία πάνω από 1500 χρόνια, στην πλατεία Σουλταναχμετ με πολύ εύκολη πρόσβαση. Έχει μετατραπεί σε μουσείο με ελάχιστα εκθέματα βέβαια, ενώ βρίσκεται σε φάση αναστύλωσης και εργασιών συντήρησης. Η Αγία Σοφία είναι ένα αξιοθέατο που όλοι οι επισκέπτες της Πόλης θα δουν κυρίως όμως οι Έλληνες για λόγους ιστορικούς. Μεγαλειώδες ,δεν μπορεί εύκολα να περιγράψει κάποιος την Αγία Σοφία, μένεις άναυδος από την αρχιτεκτονική τα ψηφιδωτά και την ιστορία της, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτεί κάποιος έστω και μια φορά στη ζωή του. Κράταγα χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μου όσον αφορά την εντύπωση που θα μου άφηνε η επίσκεψη στο τόσο "ιδιαίτερο" μέρος.Έχω να πω πως έμεινα έκπληκτος!Η επιβλητικότητα του όγκου της εξωτερικά, η ομορφιά των καμπύλων γραμμών των τρούλων, σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον θες δε θες.

View attachment 296126 View attachment 296133 View attachment 296134 View attachment 296135 View attachment 296136 View attachment 296137

Το σημείο όπου γινόταν η στέψη του αυτοκράτορα

View attachment 296138
View attachment 296139 View attachment 296140 View attachment 296141 View attachment 296142 View attachment 296143 View attachment 296144 View attachment 296145 View attachment 296146


Επόμενη στάση το αρχαιολογικό μουσείο.

Αν και υπό ανακαίνιση, αξίζει να επισκεφθείτε το κλασικό αρχαιολογικό της Κωνσταντινούπολης.
Βρείτε και διαβάστε για τα εκθέματα που έχει, διαθέστε χρόνο για να τα βρείτε, καθίστε μπροστά τους μερικά λεπτά τουλάχιστον.
Πρόσβαση: Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκετε δίπλα στο παλάτι Τοπ Καπί, του οποίου η πρόσβαση είναι πίσω από την Αγία Σοφία.Η αίθουσα με τη λεγόμενη σαρκοφάγο του Αλέξανδρου ιδιαίτερα εντυπωσιακή όπως και η αίθουσα με τμήματα ακροπόλεων ναών της Μικράς Ασίας.

View attachment 296147 View attachment 296148 View attachment 296149 View attachment 296150 View attachment 296151



Από κει κατευθύνθηκα προς τον ιππόδρομο ή ότι έχει απομένει. Εκεί βρίσκετε το μέρος όπου κάποτε βρισκόταν ο Ιππόδρομος των Βυζαντινών. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία και μοναδικά στοιχεία που μας φέρνουν στην εποχή του.
Οι πληροφοριακές πινακίδες αναφέρονται μόνο στους οβελίσκους και στον τρίποδα που υπάρχουν στον χώρο και καθόλου στο μνημείο που υπήρχε εκεί για περισσότερα από χίλια χρόνια και δίνει την ονομασία στον χώρο. Ήταν το κέντρο και η έδρα της εξουσίας μιας βυζαντινής αυτοκρατορίας και οτι παραμένει σήμερα, ήταν μνημεία που επιβιώνουν όπως η Στήλη των Φιδιών, τον Αιγυπτιακό Οβελίσκος του Θεοδώσιου και την στήλη του Κων/νου Ζ΄. Ο ιππόδρομος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Σταυροφόρους, όχι απο τους Οθωμανούς


Η Γερμανική Κρήνη βρίσκεται στα όρια του Ιπποδρόμου, κοντά στην αφετηρία για τους αγώνες των αρμάτων που κάποτε κρατούνταν εκεί.
View attachment 296233
Τρικάρηνος Ὄφις επίσης γνωστός ως και η στήλη των όψεων, ο τρίποδας των Δελφών, τρικέφαλο φίδι, οφιόσχημη στήλη, ή ο τρίποδας των Πλαταιών, είναι αρχαία ορειχάλκινη στήλη στην περιοχή του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης. Αποτελούσε τη στήριξη ενός αρχαίου ελληνικού χρυσού τρίποδα των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ. Ο οποίος αρχικά βρισκόταν στους Δελφούς, και αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α´ το 324. Ο τρίποδας κατασκευάστηκε προς ανάμνηση των Ελλήνων οι οποίοι σκοτώθηκαν πολεμώντας στη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) Εναντίον των Αχαιμενιδών Περσών κατά τους Περσικούς πολέμους, και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από το λιώσιμο των Περσικών όπλων και λαφύρων. Ο τρίποδας είχε ύψος 8 μέτρα και οι κεφαλές των φιδιών παρέμεναν ακέραιες επάνω στη στήλη ως και τα τέλη του 17ου αιώνα.
View attachment 296153



Οβελίσκος του Tούθμωσις Γ' (Θεοδοσίου)

Ένας άλλος αυτοκράτορας που κόσμησε τον Ιππόδρομο ήταν ο Μεγάλος Θεοδόσιος, ο οποίος το 390 έφερε έναν οβελίσκο από την Αίγυπτο και τον έστησε στο μέσο του Ιπποδρόμου. Λαξευμένος από ροζ γρανίτη, κτίστηκε αρχικά στο ναό του Καρνάκ στο Λούξορ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τούθμωσις Γ' περίπου το 1490 π.Χ. Ο Θεοδοσίος εέβαλε να κόψουν τον οβελίσκο σε τρία κομμάτια και να τον φέρουν στην Κωνσταντινούπολη. Το κορυφαίο τμήμα επιβιώνει και στέκεται σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Ο οβελίσκος έχει επιβιώσει σχεδόν 3.500 χρόνια σε εκπληκτικά καλή κατάσταση.
View attachment 296152

Κτιστός Οβελίσκος (στήλη του Κωνσταντίνου Ζ´)

Τον 10ο αιώνα ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος έχτισε άλλον έναν οβελίσκο στο άλλο άκρο του Ιπποδρόμου. Ήταν αρχικά καλυμμένος με επιχρυσωμένες χάλκινες πλάκες, που κλάπηκαν από τα λατινικά στρατεύματα στην Τέταρτη Σταυροφορία. Ο πέτρινος πυρήνας αυτού του μνημείου σώζεται μέχρι σήμερα.
View attachment 296154

Επόμενη στάση η βασιλική Κινστερνα.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιουστινιανού. Υπήρχαν αρχικά 336 μαρμάρινοι κίονες ύψους 8 μέτρων σε 12 σειρές με 28 κίονες η καθεμία και σε απόσταση 4 μέτρων. Μεγάλο μέρος της δεξαμενής είναι κατασκευασμένο από ερείπια παλαιότερων κτισμάτων. Δυο κίονες στη Β.Δ. πλευρά υποβαστάζονται από ογκόλιθους με ανάγλυφες κεφάλες Μέδουσας. Οι κίονες προέρχονται από κάποιο νυμφαίο και μεταφέρθηκαν εκεί πιθανώς από τον Ιουστινιανό. Η δεξαμενή είχε σκοπό να προμηθεύει νερό σε ολόκληρη τη βυζαντινή περίοδο στο παρακείμενο Μέγα Παλάτι όπου είχε την έδρα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας. Το εισιτήριο είναι 4€..αξίζει!!!

View attachment 296157
View attachment 296155 View attachment 296156
View attachment 296158


Επόμενη στάση η Κινστέρνα του Θεοδόσιου.

Η Κινστερνα Του Θεοδοσίου είναι ένα Εντυπωσιακό υδραγωγείο στην οδό Piyer Loti Caddesi. Το επισκέφθηκα καθώς ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και πολύ κοντά στην Αγία Σοφία. Την εποχή αυτή φιλοξενεί εκθέματα. Επίσης, αποτελεί μνημείο της Unesco. Είναι σκεπαστή δεξαμενή νερού. Ο συνδυασμός του νερού, οι κίονες, η δροσιά ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες είναι κάτι το μοναδικό. Κατασκευάστηκε μεταξύ 428 και 443. Οι κίονες κατασκευάστηκαν με μάρμαρο από την Προκόννησο. Μαζί με άλλες Κινστέρνες, όπως η Βασιλική και του Φιλόξενου, τροφοδοτούσαν την Πόλη με νερό.Οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν περίπου 8 χρόνια και επαναλειτουργεί πια ως μουσείο. Υπάρχει και ασανσέρ που σε κατεβάζει στο χώρο. Η είσοδος είναι δωρεάν.

View attachment 296159 View attachment 296160 View attachment 296161



Στάση για φαί, βόλτα στην Αγία σοφία και συνέχεια για το μεγάλο παζάρι.

Συνάντησα τη στήλη του Κωνσταντίνου.


Αυτή η στήλη ύψους 35 μέτρων, που βρίσκεται λίγο έξω από το Μεγάλο Παζάρι, ανεγέρθηκε με τη διαταγή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου για τον εορτασμό της πόλης ως Νέα Ρώμη το 330 μ.Χ. Έπεσε από σεισμό το 416 μ.Χ., και στη συνέχεια ενισχύθηκε με μεταλλικούς δακτυλίους, Αρχικά έστεκε ένα μεγάλο άγαλμα του Κωνσταντίνου ντυμένο ως Απόλλωνα, το οποίο ανατράπηκε από μια καταιγίδα το 1106 μ.Χ.


View attachment 296163

View attachment 296164
Έπειτα πήγα στο Kapali Carsi

Αρχικά σε ενθουσιάζει αρκετά ...από κάποια στιγμή κι έπειτα γίνεται αποπνικτικό...οι έμποροι τρομερά πιεστικοί σε σημείο να μη σε αφήνουν να χαζέψεις τίποτα με το παραμικρό σε τραβάνε κι γίνονται αγενής..θέλει προσοχή γιατί οι τιμές είναι αρκετά υψηλές εκεί μέσα σε σχέση με το ίδιο προϊόν έξω..αξίζει ωστόσο να γευτείς την ευκαιρία αυτή ως κάτι το διαφορετικό.Σαν χώρος είναι πανέμορφος. Είναι μια στοά γεμάτη μαγαζιά με παρακλάδια πλακόστρωτη . Αυτό που δεν μου άρεσε και με κούρασε γρήγορα ήταν πως η αγορά επαναλαμβανόταν. Παντού μαγαζιά με κοσμήματα, τσάντες, γλυκά και μαντήλια. Όλο αυτό σε κουράζει πολύ γρήγορα και θες να βγεις. Γενικά είναι μια ακριβή αγορά με πάρα πολύ κόσμο που γρήγορα χάνεις το ενδιαφέρον σου.
View attachment 296192

View attachment 296193


3 Μέρα.

Η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μπλε τζάμι.

Ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι το Μπλε Τζαμί είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του. Ο επισκέπτης υποχρεώνεται να βγάλει τα παπούτσια του, να τα τοποθετήσει σε πλαστικές σακούλες και να τα κρατά στο χέρι κατά την περιήγηση του στο εσωτερικό του τζαμιού. Επίσης, υπάρχει αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας, όπως σε όλα τα τζαμιά. Απαγορεύονται τα σορτς (και για τους άντρες), οι κοντές φούστες, τα έξωμα, και επιβάλλεται κάλυμμα κεφαλιού (όχι όμως κουκούλα ή σκούφος) για τις γυναίκες. Η είσοδος είναι δωρεάν, όπως άλλωστε σε όλα τα τζαμιά που αποτελούν εν ενεργεία χώρους λατρείας. Στην έξοδο υπάρχουν ειδικοί κάδοι για να πετάξετε τις σακούλες.


View attachment 296166 View attachment 296167 View attachment 296168 View attachment 296169 View attachment 296170

Το μόνο κακό είναι ότι γίνονται έργα και είναι γεμάτο σκαλωσιές και κουρτίνες. Την Αγία Σοφία δε την φτάνει!!!

View attachment 296171


Επόμενη στάση το Τοπ Καπί

Το Τοπ Καπι ομολογώ ότι με εντυπωσίασε ευχάριστα παρόλο που δεν το περίμενα! Είναι μια τεράστια έκταση στην οποία βρίσκονται τα παλάτια των σουλτάνων και το χαρέμι, όλο ήταν πανέμορφο και εντυπωσιακό. Θεμελιωμένο από τον Μωαμεθ τον πορθητή, αποτέλεσε για αιώνες το παλάτι των Οθωμανών Σουλτάνων.
Χτισμένο στο λόφο πίσω από την Αγία Σοφία με εξαιρετική θέα, είχαν τον έλεγχο της πόλης και της θάλασσας του Βοσπόρου .
Εντυπωσιακά και γεμάτα χλιδή εκθέματα και διαμερίσματα μαρτυρούν την κυριαρχία μιας άλλης εποχής .
Φροντίστε για την επίσκεψη σας από πριν, οτι λειτουργούν όλοι οι χώροι μια και μονίμως γίνονται εργασίες .

View attachment 296172 View attachment 296173 View attachment 296174 View attachment 296175 View attachment 296176 View attachment 296177 View attachment 296178
View attachment 296179 View attachment 296180 View attachment 296181 View attachment 296182 View attachment 296183 View attachment 296184 View attachment 296185 View attachment 296186 View attachment 296187 View attachment 296188



Άγια Ειρήνη

Η εκκλησία βρίσκεται ανάμεσα στον ναό της Αγίας Σοφίας και το πολύ μεταγενέστερο παλάτι Τοπ Καπί.
Στον ναό της Αγίας Ειρήνης πραγματοποιήθηκε το 381 η Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδος. Ήταν η έδρα του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης μέχρι να χτιστεί η εκκλησία της Αγίας Σοφίας το 537. Ο αρχικός ναός κάηκε το 532 κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα και ο Ιουστινιανός αποφάσισε να την ξανακτίσει.
Οι Γενίτσαροι χρησιμοποίησαν τον ναό ως οπλοστάσιο μέχρι το 1826.
Για πολλά χρόνια, η Αγία Ειρήνη ήταν προσβάσιμη μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ή με ειδική άδεια. Από τον Ιανουάριο του 2014, το μουσείο της Αγίας Ειρήνης, το οποίο υπάγεται στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας, είναι ανοικτό στο κοινό.
View attachment 296190

Στην συνέχεια πήγα για καφεδάκι στο ξενοδοχείο Seven Hill Hotel, οπόυ στην ταράτσα του έχει καφέ-εστιατόρειο και οπου μπορεί κανείς να θαμάσει απο τα δεξιά το Μπλε Τζαμί και απο τα αριστερά την Αγία Σοφια.

View attachment 296243 View attachment 296280

Από κει έφυγα προς την προβλήτα Eminonu για να συναντήσω την Αιγυπτιακή αγορά.

Φοβερές μυρωδιές, άπειρα μπαχαρικά, γλυκά και μυρωδικά.
Πραγματικός παράδεισος για τους γνώστες.
Επίσης έχει ξηρούς καρπούς και ροφήματα
View attachment 296165

Από κει κατέβηκα στην προβλήτα Eminonu όπου πήρα το καραβάκι της Turyol για να κάνω την κρουαζιέρα στον Βόσπορο.


Η κρουαζιέρα στοιχίζει 20 λίρες -δηλ. 3,5 ευρώ.
Μια υπέροχη υδάτινη διαδρομή, γεμάτη παλάτια και ανάκτορα που βρέχονται από τον Βόσπορο, από τη μια πλευρά η ασιατική και από την άλλη η ευρωπαϊκή Τουρκία.
Πολλές εικόνες, πολλά πράγματα να δεις.
Αξίζει οπωσδήποτε


View attachment 296194 View attachment 296195 View attachment 296196 View attachment 296197 View attachment 296198 View attachment 296199 View attachment 296200 View attachment 296201 View attachment 296202 View attachment 296204 View attachment 296205 View attachment 296206


Και κάπως έτσι τελείωσε και αυτή η μέρα.


4 Μέρα

Για αρχή πήγα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αν έχετε διάθεση για περπάτημα, είναι μόλις 30 λεπτά από τη Γέφυρα Γαλατά και η διαδρομή είναι παραλιακή και πολύ όμορφη!

Το κέντρο της ορθοδοξίας, σεμνά και ταπεινά διακονεί όλη την οικουμένη. Η συγκίνησή βαθύτατη για κάθε Έλληνα και κάθε ορθόδοξο χριστιανό. Δεν μπορεί κάνεις να περάσει από την Πόλη χωρίς να προσκυνήσει εκεί.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το υπέροχο τέμπλο, τα ιερά λείψανα, τη στήλη "Φραγγέλωσης" και τη μοναδική Παναγία της Κυζίκου είναι απαραίτητη στάση για κάθε Ορθόδοξο που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.
Ο ναός είναι στολισμένος με πολύ ωραίες εικόνες και αγιογραφίες με ωραίο τέμπλο. Εδώ φυλάσσονται τα οστά των τριών ιεραρχών του Μεγάλου Βασιλείου ,του Ιωάννου του Χρυσόστομου και του Γρηγορίου του Ναζιανζηνου. Στην δεξιά πλευρά του ναού υπάρχει το καρφί που σταύρωσαν τον Χριστό .
View attachment 296207 View attachment 296208 View attachment 296209 View attachment 296210 View attachment 296211 View attachment 296212


Λίγο παραδίπλα από το πατριαρχείο βρίσκονται γραφικά καφέ οπού μπορείτε να αράξετε για καφέ.

View attachment 296214 View attachment 296215

και πήρα τον δρόμο για την Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Αυτή είναι η ελληνική ονομασία του εμβληματικού αυτού κτιρίου. Αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο με τις χαρακτηριστικές κόκκινες πλίνθους του, που τις φέραν από τη Γαλλία. Τα ποικίλα διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης του προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
View attachment 296216 View attachment 296219

Επόμενη στάση η μονή της Χώρας. Περπάτημα κάνα 20 λεπτό από το Πατριαρχείο

Άλλο ένα στολίδι του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας.

Τα ωραιότερα ψηφιδωτά και από τις πιο υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.
Τα συγκλονιστικότερα ψηφιδωτά της Ορθοδοξίας σε ένα κόσμημα πολλών αιώνων!Μετά την Αγιά Σοφία εκτιμώ ότι πρέπει να είναι το δεύτερο σημείο για έναν Ορθόδοξο και όχι μόνο που πρέπει να επισκεφτεί. Μπαίνοντας μέσα και αντικρίζοντας αυτά τα κομψοτεχνήματα που άντεξαν τόσους αιώνες και τόσες καταστροφές μένεις αποσβολωμένος!Μην το χάσετε

View attachment 296220 View attachment 296221 View attachment 296222 View attachment 296223
View attachment 296224 View attachment 296226


Συνάντησα και τα τοίχοι της Πόλης και επέστρεψα πίσω.

View attachment 296227 View attachment 296228


Περατζάδα στη γέφυρα του Γάλατα, όπου εκεί δεσπόζει το τέμενος του Σουλειμανιγιέ όπου εκεί βρίσκετε και τι μαυσωλείο του Σουλεΐμάν του Μεγαλοπρεπή.


View attachment 296229

View attachment 296230



Τελευταία βόλτα στη γέγυρα του Γαλατά και στο Σουλταταχμετ.

View attachment 296231 View attachment 296232
View attachment 296234
View attachment 296235
View attachment 296237 View attachment 296238 View attachment 296240
View attachment 296236

και επιστροφή στην Ταξίμ για φαΐ, και βραδινή περατζάδα στην Ιστικλάλ. View attachment 296241
View attachment 296242

Και έτσι τελείωσε και αυτό το ταξίδι με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Σίγουρα θα ξανά επιστρέψω στο πολύ κοντινό μέλλον.
Υπέροχες φωτογραφίες , όμορφο ταξίδι , πράγματι αξίζει να πάει κάποιος έστω μια φορά στη Βασιλεύουσα ...
 

EviTan

Member
Μηνύματα
424
Likes
2.884
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα
Αν εχεις ορεξη για ψαξιμο στο ιντερνετ, δεν θα χρειαστεις ξεναγό, γιατί υπαρχει πλουσιο υλικό για τα αξιοθεατα της Πόλης. Εγω τουλαχιστον που πήγα 2 φορες (1η Μαιος 2019, 2η Ιανουαριος 2020) είχα βάλει στο προγραμμα τι θελω να δω, μάζεψα υλικό, του εριξα μια ματια, και αποθηκευμενο στο κινητό (ειτε εκτυπωμενο σε φωτοτυπιες, μου αρεσει εμενα αυτο), ανετρεχα αναλογα στο μέρος οπου βρισκομουν.
Σιγουρα ενας ξεναγος θα σου γλιτωσει χρόνο, όχι χρήμα ομως, και θα κανονισεις μαζί του συγκεκριμένο τουρ. Ενω απο προσωπική ενασχόληση θα δεις πιο πολλά αξιοθεατα και θα εισαι πιο ευελικτος. Γιατί κάποια ιστορικά σημεία της πόλης αξιζουν πιο πολυ απο τον χρόνο σου, και κάποια απλά μια αναφορά, μια ματιά και εφυγες για το επομενο!
Επίσης επειδή αυτη η πόλη ειναι μαγική, μπορει να βρεθεις σε μια γειτονια της για να δεις πχ ενα μουσειο και τελικά να κατσεις για κερασμενο τσαι, και μετα για φαι, απλα και μονο γιατί δεν θες να φυγεις, οποτε πάλι ενας ξεναγος θα σε περιορίσει.
Αυτο που πρεπει να ξερεις πάντως ειναι οτι θα περπατησεις πολύ(και θα σ'αρεσει), και για τις πιο μακρινες διαδρομες, το μετρό και τα καραβακια σε πάνε παντου και φθηνα(το ταξί μην το προτιμήσεις, δεν ειναι πολύ έμπιστα)
 

EviTan

Member
Μηνύματα
424
Likes
2.884
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα
ίσως λείπει μόνο η αγάπη των Τούρκων προς τους Έλληνες που παλιότερα την έβλεπες στα μάτια τους.
τώρα πια ίσως όχι. και έχω χρόνια να πάω.
Όσο γι'αυτό, δεν παρατηρησα κάτι τετοιο πριν ενα χρόνο που πήγα. Ισα ίσα, το αντίθετο. Την δευτερη φορα που πήγα έμεινα στην ευρωπαική πλευρα, οπου έτσι κι αλλιώς, καθαρά τουριστικά ηταν πολύ φιλικοί. Αλλά και την πρωτη φορά που εμεινα στο Kadikoy στην ασιατική πλευρά, σε γειτονια μη τουριστική, υπηρχε πολυ ζεστή φιλοξενία, και με κάποιους ανθρωπους που γνωρισαμε και καναμε παρεα οσο μειναμε, καταληξαμε να βγούμε "ξαδερφια", με καταγωγη απο τα ιδια χωρια τελικά, με πολύ συγκινηση και από τα δυο μερη. Και επειδη συζητούσαμε για το πως βλεπει ο απλός κοσμος αυτα τα πολιτικά παιχνιδια και τις κοντρες και την σταση του Ερντογαν, μας ελεγαν, οτι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κόσμου που τάσεται με αυτά αλλά η πλειοψηφια εχει άλλη άποψη.
 
D

Delmem37668

Guest
Όσο γι'αυτό, δεν παρατηρησα κάτι τετοιο πριν ενα χρόνο που πήγα. Ισα ίσα, το αντίθετο. Την δευτερη φορα που πήγα έμεινα στην ευρωπαική πλευρα, οπου έτσι κι αλλιώς, καθαρά τουριστικά ηταν πολύ φιλικοί. Αλλά και την πρωτη φορά που εμεινα στο Kadikoy στην ασιατική πλευρά, σε γειτονια μη τουριστική, υπηρχε πολυ ζεστή φιλοξενία, και με κάποιους ανθρωπους που γνωρισαμε και καναμε παρεα οσο μειναμε, καταληξαμε να βγούμε "ξαδερφια", με καταγωγη απο τα ιδια χωρια τελικά, με πολύ συγκινηση και από τα δυο μερη. Και επειδη συζητούσαμε για το πως βλεπει ο απλός κοσμος αυτα τα πολιτικά παιχνιδια και τις κοντρες και την σταση του Ερντογαν, μας ελεγαν, οτι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κόσμου που τάσεται με αυτά αλλά η πλειοψηφια εχει άλλη άποψη.
με χαροποιεί ιδιαίτερα αθτο που ανέφερες. έχω χρόνια να επισκεφτω την πολη και δεν ήταν στα μελόντικα μου σχεδια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.505
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom