Βιετνάμ Λάος Λάος, Β.Βιετνάμ ανεξάρτητα - προετοιμασία και συμβουλές

ipanag

Member
Μηνύματα
316
Likes
151
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Είναι οριστικό πια, για Δεκέμβρη!
Για Λάος διαβάζω ότι βίζα βγαίνει κατά την άφιξη με μερικά δολάρια.
Για Βιετνάμ μιας και εδώ δεν έχουμε προξενική αρχή, βλέπω ότι υπάρχει τρόπος να κάνεις αίτηση ηλεκτρονικά από πριν (από διάφορα sites που κάνουν την αίτηση στις βιετναμέζικες αρχές) και μετά παίρνεις τη βίζα στο αεροδρόμιο. Βολικό ακούγεται αυτό, μη στέλνω πάλι διαβατήριο με courier.

Έχω δει προφανώς τις ταξιδιωτικές ιστορίες εδώ. Πολύ καλές.
Εκτός το LP υπάρχει άλλος αξιόλογος οδηγός για την περιοχή?
Σκέφτομαι να κανονίσω και κανα daytrip, βλέπω υπάρχουν κάποια τοπικά πρακτορεία. Και κανά homestay θα με ενδιέφερε αν κάποιος έχει εμπειρία.

Και τέλος το θέμα της ελονοσίας. Μεγάλη κουβέντα, αλλά είμαι προς το να μην πάρω χάπια και να προσέχω περισσότερο με προφύλαξη.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Άντε, με το καλό!! Ελπίζω να μπορώ να βοηθήσω στην προετοιμασία.

Visa για το Λάος πολύ σωστά, βγάζεις στα σύνορα/αεροδρόμιο με $35. Για Βιετνάμ είναι πιο περίπλοκο (κοίτα τι έχει γραφτεί και εδώ). Αυτό που κάνουν πολλοί είναι με το που φτάσουν στην ΒΚΚ πάνε και βγάζουν visa για το Vietnam (express, σε μια μέρα αν θυμάμαι καλά) αλλά αυτό προϋποθέτει πως θα μείνεις τουλάχιστον μια μέρα στην ΒΚΚ. Διαφορετικά, αν πας πρώτα στο Λάος, στην Vientiane μπορείς να βγάλεις και εκεί τη βίζα για το Βιετνάμ (νομίζω $55 η express αλλά δεν είμαι και σίγουρος). Για την e-visa δεν γνωρίζω αλλά φαίνεται να είναι όπως το λες. Ο μόνος περιορισμός που βλέπω είναι πως πρέπει να μπεις στην χώρα αεροπορικώς γιατί η διαδικασία γίνεται μόνο στα αεροδρόμια. Άλλωστε το ταξίδι οδικώς Λάος – Βιετνάμ και αντίστροφα είναι μαρτύριο! Καλύτερα να ξοδέψεις παραπάνω και να το κάνει αεροπορικώς.

Εκτός από LP, κατά την προετοιμασία σου, κοίτα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το www.travelfish.org. Είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την ΝΑ Ασία με πληροφορίες για τα πάντα.

Στο Λάος υπάρχουν τοπικά πρακτορεία:Green Discovery, Exotissimio κα, που οργανώνουν και εκδρομές και δραστηριότητες (kayaking, αναρρίχηση, trekking κτλ).
Στο Βιετνάμ υπάρχουν ακόμη περισσότερα και κάποια έχουν και τα “open-tour busses” που είναι ο φτηνότερος τρόπος να μετακίνησε στη χώρα: Sinh cafe, TM Brothers, Linh cafe, Ann tours κα.
Και στις δυο χώρες, δεν θα δυσκολευτείς να τα βρεις.

Homestay: πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, να το επιδιώξεις! Στο Vietnam δεν ακούς για homestay (εκτός από κάποιες περιοχές στο Mekong Delta). Όμως όλοι κινούνται στην τουριστική διαδρομή (δυστυχώς αυτό έκανα και εγώ, κοίτα και εδώ) όπου είναι πολύ οργανωμένα. Στο Βιετνάμ (αν δεν πας μόνος σου σε κάποιο χωριό που δεν έχει guesthouse) το homestay είναι λίγο απάτη, γιατί οργανώνεται από πρακτορεία με σκοπό να δώσει στους ξένους την “ιδέα του πραγματικού Βιετνάμ” που όμως είναι απατηλή αφού απευθύνεται σε τουρίστες και είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους (για να μην μείνει και κανείς παραπονεμένος), καταλαβαίνεις.
Στο Λάος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορείς κάλλιστα να πας για πεζοπορία μόνος σου και όταν πέφτει το βράδυ να πας σε ένα χωριό και να ζητήσεις μέρος να κοιμηθείς. Με $5 θα έχεις μια θέση στο πάτωμα που κοιμάται και η οικογένεια, βραδινό, πρωινό (συνήθως περίσσευμα της προηγούμενης μέρας) και μια σειρά από ευχάριστες εμπειρίες (ειδικά αν ο άντρας του σπιτιού φέρει φίλους του και Lao lao, καλά ξεμπερδέματα :p).

Για την ελονοσία πολλά ακούγονται, πολύς κόσμος πανικοβάλετε και παρόλο που φυσικά και υπάρχει κίνδυνος, νομίζω πως δεν είναι και τόσο μεγάλος. Χάπια δεν συμβουλεύω σε κανέναν να πάρει. Προμηθεύσουν αντικουνουπικό σπρέι (με το συστατικό deet, ίσως στο Λάος να δυσκολευτείς να βρεις) και μην παραλείπεις να το βάζεις. Επίσης έχε μαζί σου κάποια πολύ δυνατά αντιβιοτικά (ρώτα το γιατρό σου) και σε περίπτωση που παρουσιάσεις τα συμπτώματα, άρχισε να τα παίρνεις και ψάξε για γιατρό (ίσως να μην είναι εύκολο να βρεις).

Έχω γράψει και κάποια πράγματα σε άλλο forum (κυρίως για το Λάος), αν θες ρίξε μια ματιά μήπως βρεις κάτι που να σε ενδιαφέρει. Και για ότι άλλο θες ρώτα.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.965
Likes
9.361
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Με $5 θα έχεις μια θέση στο πάτωμα που κοιμάται και η οικογένεια, βραδινό, πρωινό (συνήθως περίσσευμα της προηγούμενης μέρας) και μια σειρά από ευχάριστες εμπειρίες (ειδικά αν ο άντρας του σπιτιού φέρει φίλους του και Lao lao, καλά ξεμπερδέματα :p).
mpiftex ακουγεται ωραια εμπειρια ο υπνος στο πατωμα με την οικογενεια:lol:, αλλα τι ειναι το lao lao? Κακο πραγμα η περιεργεια..

Τις ευχες μου ipanag για καλη προετοιμασια και θαυμασιο ταξιδι!
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
αλλα τι ειναι το lao lao? Κακο πραγμα η περιεργεια..
Lao-lao είναι το ποτό του λαού (αυτό και η BeerLao)! Είναι κάτι σαν το τσίπουρο, αλκοολούχο ποτό που φτιάχνουν οι χωρικοί μόνοι τους από ρύζι (rice whiskey) και είναι πολύ δυνατό! Πίνεται σε σφηνάκια και καταλαβαίνεις τα αποτελέσματα.. :D Είναι πολύ καλός τρόπος (όπως και η Beerlao) να έρθεις σε επαφή με τους ντόπιους! Επίσης υπάρχει και το Lao-hai που είναι rice-wine λιγότερο δυνατό αλλά πίνεται με ωραίο τρόπο: φτιάχνεται μέσα σε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο και πίνεται από εκεί μέσα με μεγάλα καλαμάκια που γυρίζουν στην παρέα!

Δράττομαι της ευκαιρίας και καταρρίπτω τον μεγάλο μύθο πως οι Ασιάτες δεν μπορούν να πιουν γιατί μεθάνε εύκολα λόγο βάρους. Όποιος έχει βρεθεί με παρέα Ταϊλανδών που πίνουν μπύρες Chang και ντόπιο ουίσκι ή ρούμι, Βιετναμέζους που πίνουν rice wine/whiskey, Λαοτινούς που πίνουν BeerLao και Lao-lao θα με υποστηρίξει!!
 

ipanag

Member
Μηνύματα
316
Likes
151
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Μάλλον για e-visa θα πάω, μιας και θα πάω αεροπορικώς από ΒΚΚ.
Πιο πολύ χρόνο (για τα δικά μου δεδομένα, δεν θα πάω για μήνες) έχω προγραμματίσει για το Λάος. Από Βιετνάμ μόνο Ανόι και καμιά εκδρομούλα στο Halong. Sapa έχω ακούσει ότι είναι πολύ τουριστικά και άλλωστε το Βιετνάμ έτσι για ποικιλία το έβαλα στο πρόγραμμα, δε θέλω να κόψω μέρες από το το Λάος.

Στο Λάος θέλω να περιπλανηθώ στη Vientiane και διάφορα μέρη σε κοντινές αποστάσεις με την άνεσή μου. Δεν έχω σχεδόν κανένα στόχο για sightseeing, ό,τι προλάβω. Μ' αρέσουν οι πόλεις και ελπίζω να μην είναι πολύ τουριστική για να την απολαύσω. Στη Luang Prabang ξέρω ότι είναι τουριστικά και σκοπεύω να τη χρησιμοποιήσω σα βάση για μικρές αποδράσεις είτε οργανωμένα είτε μόνος μου.
Για homestay εκεί κοντά λες δεν αξίζει οργανωμένα?

Επίσης λέω να κάνω με λεωφορείο το Luang Prabang - Vientiane. Κάτι για 10-12 ώρες βλέπω με αρκετές καθυστερήσεις, αλλά θέλω να το κάνω να δω διαδρομή και για την εμπειρία.

Για γιατρό το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι γίνεται έξω από τη πόρτα τους. Θα σου πουν πάρε χάπια για να είναι σίγουροι. Έχεις να προτείνεις κάτι? Θα ρωτήσω και τα παιδιά στο traveltips.gr που κι αυτοί είναι κατά των χαπιών. 50% Deet σκοπεύω να πάρω από την Ελλάδα προφανώς.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τις ευχές :)
 

Lucia86

Member
Μηνύματα
128
Likes
29
Επόμενο Ταξίδι
Σικαγο(?)και Ιταλια
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδια,για 3 μηνες!!!
Ποτε θα μας γραψει ο μπιφτεξ για τις πρειπετειες του στην Ασια;;;;;;
 

TENTEN

Member
Μηνύματα
249
Likes
31
Επόμενο Ταξίδι
θα δούμε...
Αν δεν έχεις σκοπό να περιπλανηθείς μέσα σε ζούγκλες, θα σου πρότεινα να μην πάρεις τα χάπια της ελονοσίας. Δεν υπάρχει κινδυνος στις πολεις, τουλάχιστον για το Βιετνάμ, που έιχα πάει.
 

taxidologion

Member
Μηνύματα
18
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
#
Ταξίδι-Όνειρο
#
Βιετνάμ: μερικές σκέψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις

Με αφορμή τη γλαφυρή εξιστόρηση της επίσκεψης του φίλου ΤΕΝΤΕΝ στο νότιο και δυτικό Βιετνάμ, που, μόλις σήμερα, καθυστερημένα, διάβασα, θα ήθελα να κοινολογήσω, προς κάθε ενδιαφερόμενο μέλος του forum,ορισμένες σκέψεις μου γι' αυτή τη χώρα σε σχέση με το τουρισμό.

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της χώρας μας (αυτά τα 3-4 που είναι στην Αθήνα) ανακάλυψαν ως τουριστικό προορισμό το Βιετνάμ μόλις τα τελευταία χρόνια. Και προσφέρουν μάλλον 'πακέτα' ακριβά, όπως αποδεικνύεται και από την αναφορά του ΤΕΝΤΕΝ, που πλήρωσε 2.385 ευρώ αεροπορικά, διαμονή και κάποιες οργανωμένες ξεναγήσεις (ως προς αυτό θα εξηγηθώ παρακάτω).

Να πούμε κατ' αρχάς ότι, η στενόμακρη αυτή χώρα είναι σήμερα μία από τις πλέον γοργά αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές όχι μόνο της Ασίας αλλά παγκοσμίως (οι εκτιμήσεις ως προς τις αφίξεις ξένων τουριστών φέτος κάνουν λόγο για 3.750.000 ενώ πριν μία δεκαετία οι αφίξεις μόλις και ξεπερνούσαν τις 21.000), παρ' όλο που οι υφιστάμενες τουριστικές υποδομές της υπολείπονται σημαντικά του ρυθμού αύξησης των ξένων τουριστών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τουλάχιστο το 1/4 των 26.000 περίπου ξενοδοχειακών κλινών που διαθέτει το Βιετνάμ δεν πληρούν τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το Σεπτέμβριο του 2005, που έμεινα μερικά βράδια σε ξενοδοχείο 'budget κατηγορίας' στο Ανόι, σε 'superior room' για τα δικά τους μέτρα, τα ποντίκια έκοβαν βόλτες ολονυχτίς στο πάτωμα και τροχαλίζονταν θορυβωδώς στο ξύλινο ταβάνι -ίσως το πρόβλημα να ήταν υπάρκτό ή εντονότερο στον τελευταίο όροφο όπου και το δωμάτιο που έμενα- ενοχλώντας περισσότερο την (τότε) σύντροφό μου που δεν ήταν προετοιμασμένη και συνηθισμένη για τέτοια. Προσθέτω, μάλιστα, ότι το συμπαθητικό κατά τα άλλα ξενοδοχείο ήταν η 'επιλογή' του συγγραφέα του σχετικού οδηγού Lonely Planet. -αργότερα, μόλις επέστρεψα από το ταξίδι, είπα να του γράψω δυό λόγια, αλλά τελικά το άφησα.

Τα, έστω και διστακτικά, οικονομικά ανοίγματα που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια από την -κατά τα άλλα προσηλωμένη;) -στα μαρξιστικά, λενινιστικά και (ασφαλώς) χοτσιμινχικά ιδεώδη- κυβέρνηση, έχουν ανοίξει την όρεξη σε ξένες εταιρίες για συνεργασίες και επενδυτικές δραστηριότητες σ' αυτή τη χώρα και στο χώρο του τουρισμού. Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιάπωνες, Σιγκαπουριάνοι και Κινέζοι πρωταγωνιστούν στις συντελούμενες εκτεταμένως επενδύσεις. Οι τελευταίοι φαίνεται να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο επενδυτικό έδαφος στο Βιετνάμ, κι ας υπήρχε μια μακραίωνη σκοτεινή ιστορία περιπετειών και αιματηρών γεγονότων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σήμερα, οι Βιετναμέζοι, κυρίως των πόλεων στο νότο, φαίνεται να ζηλεύουν τα επιτεύγματα που σημειώνει η γειτονική τους Ταϋλάνδη στον τομέα του τουρισμού. Γίνεται σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι υποδομές (κυρίως τα ξενοδοχεία) σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κυρίως στο Ανόι και στη Χο-Τσι-Μινχ (άλλοτε Σαϊγκόν). Όμως, οι υστερήσεις είναι ακόμη μεγάλες: λείπουν τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα, δεν υπάρχει 'επιχειρηματική κουλτούρα' και επαγγελματισμός στη ντόπια τουριστική βιομηχανία για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του 'δυτικού' και γενικά του ξένου τουρίστα, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετοί καλά εκπαιδευμένοι και πολύγλωσσοι ξεναγοί στις προσφερόμενες τουριστικές εκδρομές, οι φιλότιμοι ξενοδόχοι φαίνεται να αυτοσχεδιάζουν χωρίς προγραμματισμό. Παρ' όλα αυτά, οι ελλείψεις σιγά-σιγά διορθώνονται με την συνδρομή και ξένων συμβούλων και ταξιδιωτικών ομίλων.

Όταν αποφάσισα να πάω στο Βιετνάμ, συνειδητά δεν επέλεξα τη Σαϊγκόν. Η πόλη, που της δώσανε το 1975 το όνομα του εθνικού τους ήρωα, έχει -ας μου επιτραπεί να πω- παραδοθεί, αυτή τη φορά ειρηνικά, στους αμερικανούς, ακριβέστερα στον αμερικάνικο τρόπο ζωής, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Κατακλυσμένη από εκατοντάδες μπαράκια της κακιάς ώρας με όλες τις συναφείς δραστηριότητες, προς τέρψη υποτίθεται των τουριστών, θυμίζει, ως ένα βαθμό και τηρουμένων των αναλογιών, μίαν άλλη κακέκτυπη εκδοχή της Πατάγια (Ταϊλάνδη). Αυτό δεν έγινε τυχαία. Οι νοτιοβιετναμέζοι γενικά έχουν άλλη κουλτούρα και, εν αντιθέσει προς τους βόρειους ομοεθνείς τους, είναι πιο ανοιχτοί και ευεπίφοροι στις αλλαγές, στις όποιες αλλαγές, που δεν είναι πάντοτε προς το καλύτερο -αν και το καλύτερο ή το χειρότερο, η ανάπτυξη και η πρόοδος είναι πολύ σχετικά στις μέρες μας. Γι' αυτό και έχουν αλλοιωθεί. [αναφέρομαι στους κατοίκους της πόλης και των άλλων αστικών κέντρων του νότου, όχι στους χωρικούς.]

Από την άλλη, η πρωτεύουσα Ανόι και γενικότερα το βόρειο Βιετνάμ είναι παραδοσιακά πιο κλειστές και συντηρητικές κοινωνίες. Έχουν άλλες αντιστάσεις. Ωστόσο κι αυτές σταδιακά κάμπτονται. Οι βορειοβιετναμέζοι χάνουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό τις πατροπαράδοτες συνήθειές τους. Όπως και η αίγλη του Ανόι, που αν και ακόμη διατηρεί κάποια απομεινάρια επιρροών της εποχής από τη γαλλική κατοχή της, χάνεται -θαρρείς όπως η ομίχλη που σκεπάζει φορές ξημερώματα την λίμνη Hoan Kiem που δεσπόζει στο κέντρο της. Όλα φαίνεται να δίνουν τη θέση τους στους σύγχρονους ρυθμούς, στα αιτήματα και τις ανάγκες της διεθνούς μόδας.

Θα πείτε εύλογα: Πώς και γιατί να μείνουν πίσω; Τί να διατηρήσουν και σε τί να πιστέψουν; Ιδιαίτερα οι νέες γενιές, οι δεκαπεντάρηδες και εικοσάρηδες που ξεχύνονται πανευτυχείς παρά τη φτώχεια τους οι περισσότεροι, όλο ζωντάνια, από νωρίς το πρωί αλλά κυρίως από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, κατακλύζοντας ασφυκτικά όλους τους δρόμους (σε σημείο που δυσκολεύεσαι να τους διασχίσεις πεζή μιας και δεν υπάρχουν παρά μετρημένοι στα δάχτυλα -άντε και των δύο χεριών- σηματοδότες σε όλη την πόλη), με τα ταϊβανέζικης κατασκευής μοτοποδήλατά τους -1,6 εκατομμύρια ίσως και περισσότερα δίτροχα σε μια πόλη 3,3 εκατ. κατοίκων- στέλνοντας, ακόμη και οδηγώντας, sms με τα κινητά τους. Και οι μεγαλύτεροι να επιδίδονται σε κάθε είδους δραστηριότητα, προσπαθώντας να πουλήσουν, ο,τιδήποτε μπορεί να πουληθεί, στους ξένους τουρίστες, από φρούτα και αμερικάνικους αναπτύρες zippo μέχρι και να σου φουσκώσουν τη σαμπρέλα του διτρόχου και να στο πλύνουν, για λιγότερο από μισό δολάριο, προς απόκτηση αυτού του πράσινου πολύτιμου χαρτονομίσματος-θεού, για την απόκτηση του οποίου δίνουν περίπου τα πάντα.

Παρ' όλα αυτά, το βόρειο Βιετνάμ ιδιαίτερα, έχει πολλά-πολλά θελκτικά στοιχεία για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του ξένου επισκέπτη. Πανέμορφα αγροτικά τοπία σαν κάδρα νατουραλιστικής ζωγραφικής, το Ανόι αυτό καθ' αυτό να το εξερευνήσεις για μέρες και να ανακαλύψεις τα κρυμμένα μυστικά του, ο κόλπος HaLong -η κορωνίδα του τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας-, εκατό και κάτι χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, απ' όπου καθημερινά δεκάδες ξύλινα πλοιάρια, που διαθέτουν στενόχωρες ή κάπως άνετες καμπίνες, ανάλογα με το πόσα πληρώνεις, ξεχύνονται στα ανοιχτά του κόλπου μεταφέροντας καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες, για να δουν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, που δεν απαντάται πουθενά αλλού στο κόσμο. Τους 2.000 ασβεστολιθικούς ογκώλιθους-μικρά νησάκια, το ένα μετά το άλλο, μέσα στην ανοιχτή θάλασσα, που ορθώνονται επιβλητικά σε ύψος 100, 200, 300 μέτρων πάνω από το νερό. Και μένεις έκθαμβος, κυριολεκτικά, από αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης! Εκεί κοντά και το νησί Kat ba, όπου μπορείς να μείνεις μία ή και λίγες μέρες αν έχεις τον χρόνο. Άλλη δημοφιλής τουριστική επιλογή είναι, να πάρεις το νυχτερινό τρένο από το Ανόι και να φτάσεις νωρίς το πρωί πάνω, ψηλά στις τονκινέζικες άλπεις, στα σύνορα με την Κίνα. Διαφορετικός κόσμος εκεί, με τα πολύχρωμα χωριουδάκια ορεσίβιων μειονοτήτων -χρειάζεται να μείνεις μία βδομάδα για να πεις ότι τα γνώρισες κάπως. Οι περισσότεροι πάνε διήμερη-τριήμερη μόνο εκδρομή, κρίμα.

Για τους παραπάνω λόγους και άλλους πολλούς που δεν αναφέρονται γιατί θα μάκρυναν υπερβολικά αυτό το μήνυμα, νομίζω ότι το βόρειο Βιετνάμ είναι περισσότερο ενδιαφέρον και από τουριστικής πλευράς. Με επίκεντρο το Ανόι, όπου μπορεί να φτάσει κάποιος αεροπορικώς από πολλές μεριές, προσφέρονται ανεξάντλητες επιλογές εκδρομών, όπως αυτές τις δύο που προανέφερα (που επιλέγουν και οι περισσότεροι), αλλά και πολλές άλλες, ημερήσιες ή και περισσοτέρων ημερών. Στο Ανόι άνοιξε και Ελληνική Πρεσβεία (ή Προξενείο) πριν 2 περίπου χρόνια.

Τελειώνω, με λίγες πρακτικές και χρήσιμες -ελπίζω- πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν για εκεί: Θα έλεγα να μην πάρετε οργανωμένο ταξιδιωτικό πακέτο από Ελλάδα. Όχι γιατί δεν θα σας άρεσε να ταξιδέψετε με group (δεν είναι σαν να πηγαίνεις ας πούμε Πράγα), αλλά, πρώτον γιατί οι προσφορές των λιγοστών ελληνικών πρακτορείων για εκεί είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες και, δεύτερον, οι τιμές τους είναι (ή ακριβέστερα τις θεωρώ) υψηλές. Υποθέτω ότι δεν νοιάζεστε για να μείνετε σε πεντάστερο ή τετράστερο ξενοδοχείο, δεν πάτε στις Μαλδίβες άλλωστε!. Αν είναι έτσι, τότε οργανώστε το ταξίδι σας και να πάτε μόνοι σας. Αυτό συνιστώ.

Το πρώτο βήμα είναι η μελέτη ολίγης 'πατριδογνωσίας' γι' αυτή τη χώρα (από ταξιδιωτικούς οδηγούς, από το διαδίκτυο) για να προσανατολιστείτε στο πού θα θέλετε να πάτε, ποιά μέρη να επισκεφτείτε, πόσο θα μείνετε. Στη συνέχεια ψάχνετε για εισιτήριο. Εδώ προτείνω το εξής: Να επιλέξετε χωρίς δεύτερη σκέψη τη Μπανγκόκ ως ενδιάμεση στάση. Είναι η φθηνότερη επιλογή από Ελλάδα κι όπως ξέρετε βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο φθηνά εισιτήρια για εκεί. Αφού τσεκάρετε βολικές ημερομηνίες αναχώρησης-επιστροφής στην επιθυμητή τιμή, να αρχίσετε το ψάξιμο της πτήσης Μπανγκόκ-Ανόι (είναι 3 ώρες παρά κάτι, αν θυμάμαι καλά). Πετούν αρκετές εταιρίες για Ανόι από Μπανγκόκ. Ψάξτε το. Το 2005 πήγα με την Air France με τιμή κάτω από 200 ευρώ μετ' επιστροφής, που μάλιστα τη βρήκα από το airtickets (ηλεκτρονικό εισιτήριο ασφαλώς). Για το θέμα της βίζας να ψάξετε επίσης. Δεν ξέρω τί ακριβώς ισχύει σήμερα. Όταν πήγα, για να μου επιτραπεί η επιβίβαση στο αεροπλάνο της Air France από Μπανγκόκ, στο check-in απαιτείτο υποχρεωτικά από όλους τους επιβάτες να επιδείξουν βίζα ή ένα επίσημο, από την αρμόδια υπηρεσία του Βιετνάμ, approval letter. Μάλλον ισχύει και σήμερα αυτή η διαδικασία -κοιτάξτε το. Φρόντισα και πήρα το approval letter μέσω ενός βιετναμέζικου ταξιδιωτικού πρακτορείου (την υπηρεσία αυτή την παρέχουν πολλά-πολλά τέτοια πρακτορεία, τα βρίσκει κάποιος ευκολότατα στο διαδίκτυο), τους έστειλα με email σκαναρισμένο το διαβατήριο, δεν θυμάμαι αν και την απόδειξη για το εισιτήριο που είχα κλείσει, συμπληρώνοντας και μια φόρμα με τα απαραίτητα στοιχεία, όπως το ξενοδοχείο που θα έμενα και τη διάρκεια της επίσκεψης. Πλήρωσα κάτι γι' αυτό, δεν θυμάμαι ακριβές ποσό -ίσως 20 ή 30 δολάρια όχι περισσότερα. Το approval letter μου ήλθε σε λίγες μέρες με email, το εκτύπωσα κι αυτό ήταν όλο. Βέβαια μόλις έφτασα πήρα τη βίζα (αυτοκόλλητη πάνω σε φύλλο του διαβατηρίου) πληρώνοντας άλλα 20-25 δολάρια νομίζω. Είχα φροντίσει επίσης να κλείσω για 2 μόνο βραδιές το ξενοδοχείο που σας προανέφερα στο Ανόι, στην τιμή των 12 δολαρίων για ένα πραγματικά ευρύχωρο superior room, ικανοποιητικά καθαρό, με μπάνιο-ντους-τουαλέτα-τηλέφωνο-τηλεόραση (έπιανε μόνο τα 2-3 βιετναμέζικα κανάλια και 2 γαλλικά νομίζω), αλλά είχαμε και τη συντροφιά των ποντικών. Δεν πειράζει. Μικρή η ενόχληση! Έχει αναρίθμητες επιλογές ξενοδοχείων το Ανόι, τα περισσότερα ή σχεδόν όλα έχουν είτε δική τους ιστοσελίδα είτε -τα πολύ μικρά- αναφέρονται μέσω άλλων γενικών τουριστικών ιστοσελίδων του Βιετνάμ. Όσο για τα tours που θα κάνετε; Μη βιαστείτε και κλείσετε ο,τιδήποτε πριν φτάσετε εκεί. Έχοντας την γενική ενημέρωση και τις σημειώσεις σας από εδώ πριν φύγετε, το μόνο που έχετε να κάνετε με το που φτάσετε είναι να αφιερώσετε ένα ή δύο πρωινά σας στο Ανόι, για να επισκεφτείτε τα πάμπολα ταξιδωτικά γραφεία που υπάρχουν εκεί. Όλα σχεδόν έχουν πάνω κάτω τα ίδια, αλλά πολλές-πολλές επιλογές με διαφοροποιήσεις, σε τιμές, σε καταλύματα και σε διάρκεια εκδρομής. Μπορείτε να ζητήσετε κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από τα τυποποιημένα, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Και θα βρείτε κατά πάσα πιθανότητα ό,τι ζητήσετε. Οι τιμές ι-δ-ι-α-ί-τ-α-τ-α χαμηλές, με αντίστοιχες υπηρεσίες βέβαια. Το δολάριο -όπως είπαμε- είναι ο 'Θεός' εκεί. Μακάρι να διατηρούνταν η περσινή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Τότε θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Νομίζω ότι 10-15 μέρες είναι αρκούντως ικανοποιητικές για να πάρετε μια πολύ καλή ιδέα από διαφορετικές περιοχές του βόρειου Βιετνάμ, με τους προορισμούς που προανέφερα συν κάποιες, επίσης φθηνότατες, ημερήσιες εκδρομές εκτός Ανόι (όπως στην perfume Pagoda, σε χωριά όπου παράγουν και πωλούν ιδιαίτερα χειροτεχνήματα-κομψοτεχνήματα, κ.ά.). Με τόσες μέρες διαθέσιμες, με εισιτήρια, ξενοδοχεία, εκδρομές, φαγητό και κάποιες περιορισμένες εξόδους νυχτερινής διασκέδασης, νομίζω ότι μπορείτε να περάσετε ακόμη και με 1.700 ευρώ. Βέβαια οι τιμές ανεβαίνουν με τα ψώνια, με τις επιλογές των ξενοδοχείων ή το είδος των εκδρομών που θα επιλέξετε. Ψάξτε καλά και συγκρίνετε. Νομίζω ότι το Βιετνάμ στο τέλος θα σας αποζημιώσει ως μια πραγματικά 'ξεχωριστή εμπειρία', που δεν έχει καμία σχέση με άλλες γνωστότερες τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή χώρες, όπως Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη.

Και να θυμάστε ότι το Ανόι, από κάθε άποψη, είναι ξεχωριστό. Ανακαλύψτε το!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
taxidologion!!
ήσουν ένας χείμαρος!!! απο τα λίγα που έχω διαβάσει για περιγραφές και χρησιμότητες γιά ένα τέτοιο ταξίδι!!
δεν ξέρεις πόσο πολύ βοηθάς ,για σωστές επιλογές,σχεδιασμό κλπ...επειδή ειναι στα άμεσα σχέδια μου ρούφηξα κυριολεκτικά το μήνυμά σου.ο τρόπος που έγραψες κατατοπιστικότατος ,ξεπέρασες και επεσήμανες με σεβασμό και αξιοπρέπεια τυχόν κακοτοπιές,και γενικά το γράψιμο άψογο.σε ευχαριστούμε και ίσως ζητήσω στο μέλον κάποιες άλλες πληροφορίες ..
να εισαι καλά .
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.965
Likes
9.361
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Συμφωνω με τη renata , σημαντικες οι σκεψεις και παρατηρησεις σου. Ευχαριστουμε taxidologion!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Συμφωνω με τη renata , σημαντικες οι σκεψεις και παρατηρησεις σου. Ευχαριστουμε taxidologion!
go 2 μα δέν ειναι πολύ σημαντικο να λαμβάνομε τέτοιες πληροφορίες !!! ποιός οδηγός και guide ειναι ικανός να δώσει τέτοια σημαντικά πραγματάκια απο έναν original ταξιδευτή,ώστε εμείς να μπρούμε με την αντικειμενική του παρέμβαση να απολαύσομε ακόμα ένα ταξίδι!!!
άξια όλα τα παιδιά λοιπόν που ανεβάζουν τρομερά το επίπεδο του forum μας.:p
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Taxidologion θα μπορουσες ολες αυτες τις πολυτιμες πληροφοριες για το Βιετναμ να τις συμπεριλαβεις σε μια ωραια ιστορια.
Οχι οτι τωρα πανε χαμενες αλλα....... μιας και ειμαστε και στο travelstories.;)

Aν καποτε γραψεις ιστορια μην ξεχασης τα koyk.:surf1:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.218
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom