Παρίσι Λίγα λόγια για την τοπογραφία του Παρισιού

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Τοπογραφία:
– Το Παρίσι εκτός από πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι και πρωτεύουσα της Περιφέρειας που έχει το περίεργο όνομα Ile de France, δηλαδή «Νησί της Γαλλίας», και βρίσκεται στο εντελώς κέντρο της Γαλλίας. Η θάλασσα είναι μίλια μακριά. Το αναφέρω αυτό μπας και πέσει πουθενά το μάτι σας και ψάχνετε τη Μυστηριώδη Νήσο: δεν υπάρχει νησί πουθενά: Μα τον Τουτατίς είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες!

– Το Παρίσι δεν ευτύχησε να βρίσκεται κτισμένο σε καμία μοναδική γεωφυσική τοποθεσία. Πόσες και πόσες πόλεις δεν είναι κτισμένες πάνω σε ποτάμι; Το μόνο φυσικό δώρο που έχει δεχθεί και αυτό μάλλον ταπεινό είναι τα νησάκια του ποταμού. Ούτε θάλασσα, ούτε κολπίσκοι, χερσόνησοι, ούτε μια λίμνη τουλάχιστον, ή εν πάση περιπτώσει πλαγιές και αμφιθεατρικές όψεις, ή έστω επτά λόφοι, κάτι τέλος πάντων να χαρίσει μια θέα, μια διαφυγή. Τίποτα: ένας λόφος όλος κιόλας, ο λόφος της Μονμάρτης 131 μέτρα ύψος και ύστερα ένας γήλοφος 128 μέτρων στη Belleville την οποία όμως σπάνια κανείς επισκέπτεται καθότι παρακατιανή συνοικία και ας κατέφυγαν εκεί οι λίγοι Έλληνες που βρήκαν άσυλο στη Γαλλία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ομορφιά της πόλης αυτής έγκειται στην ανθρώπινη ιδιοφυΐα και μόνο, η οποία σωρεύτηκε με το πέρασμα των αιώνων και δημιούργησε αυτό το αριστούργημα. Ας σημειωθεί ότι το Παρίσι στη μακραίωνη ιστορία του ευτύχησε να μην το βρει καμία καταστροφή όπως για παράδειγμα το Λονδίνοτο οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά ή η Λισσαβόνα η οποία καταστράφηκε από σεισμό ή το Βερολίνο (και όχι μόνο αυτό δυστυχώς ) που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Το Παρίσι που επισκεπτόμαστε συνήθως είναι το intra muros Παρίσι, το εντός των τειχών δηλαδή, όπου τα όποια τείχη υπήρξαν γκρεμίστηκαν τον 19ο αιώνα προκειμένου να κτισθεί ο περιφερειακός οδικός άξονάς του. Οι πύλες του (portes) είναι οι είσοδοι του περιφερειακού προς την πόλη. Το εσωτερικό αυτό Παρίσι αριθμεί περίπου 2.153.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2005, ενώ με τα προάστια και τις πόλεις δορυφόρους (θυμάστε, εκεί που συνήθως καίνε τα αυτοκίνητα) είναι 11.174.000 κάτοικοι.

- Το εσωτερικό αυτό Παρίσι χωρίζεται σε είκοσι συνοικίες: Arrondissements τα λένε οι Γάλλοι και τα ξεχωρίζουν με νούμερα: ξεκινούν με το πιο κεντρικό που είναι η περιοχή του Λούβρου και του δίνουν τον αριθμό 1, κατόπιν το δύο το παίρνει το arrondissement που βρίσκεται βορείως της περιοχής του Λούβρου και αποτελεί τη συνοικία του Χρηματιστηρίου (Bourse) και μετά η αρίθμηση συνεχίζει με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

– Το Παρίσι λοιπόν βρίσκεται κτισμένο πάνω στον Σηκουάνα, ο οποίος σε εκείνο το σημείο σχηματίζει ένα τόξο. Ανεβαίνει η κούρμπα του ποταμού προς βορά και η ροή του νερού έρχεται από τα ανατολικά και φεύγει προς τα δυτικά. Η πόλη διαθέτει δύο νησιά τα οποία κατοικούνται:Το Ile de la Cité και το Ile Saint Louis. Επίσης υπάρχουν και κάποια κανάλια τα οποία χύνονται στον Σηκουάνα. Το πιο γνωστό είναι το Canal Saint Martin το οποίο το συναντούμε στη La Villettte και εκβάλλει υπογείως στον Σηκουάνα.

– Ο Σηκουάνας χωρίζει την πόλη στα δύο: στη rive gauche, η αριστερή όχθη, η οποία βρίσκεται από την κάτω μεριά του ποταμού στα νότια και η rive droite, η δεξιά όχθη, η οποία βρίσκεται από την πάνω μεριά του ποταμού. Τριάντα γέφυρες επιτρέπουν τη διάβαση του ποταμού. Η αριστερή όχθη συνδέθηκε με τη διανόηση γιατί εδώ υπήρξε επί αιώνες η έδρα της Σορβόνης, ενώ η δεξιά όχθη συνδέθηκε περισσότερο με τις επιχειρήσεις και την οικονομική δύναμη. Η δεξιά όχθη είναι περίπου διπλάσια σε έκταση από τη δυτική. Οι ευκατάστατες τάξεις κατοικούν συνήθως δυτικά ή νοτιοδυτικά. Οι λαϊκές τάξεις βορειοανατολικά. Στις ενδιάμεσες περιοχές οι ενδιάμεσοι. Στο 6ο, 7ο, 8ο, και 16ο arrodissement ζουν οι ευκατάστατοι αστοί, ενώ το 10ο, 18ο, 19ο και 20ο θεωρούνται οι πιο φτωχές περιοχές του Παρισιού. Στην περιοχή του Marais κατοικούν Ασκενάζι Εβραίοι ήδη από τον 13ο αιώνα και κυρίως γύρω από τη rue des Rosiers. Το Παρίσι πάντα συγκέντρωνε μετανάστες: Ήδη από το 1820 κατέφθασαν οι πρώτοι γερμανοί μετανάστες, προσπαθώντας να αποφύγουν μια επισιτιστική κρίση. Κατόπιν Ιταλοί και Εβραίοι κατά τον 19ο αιώνα, ρώσοι μετά την επανάσταση του 1917, έλληνες μετά την καταστροφή του 1922, κάτοικοι αποικιών μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, Πολωνοί κατά τον μεσοπόλεμο, Ισπανοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι, και βορειοαφρικανοί μεταξύ των δεκαετιών 1950 έως και 1970, σεφαραδίτες εβραίοι μετά την ανεξαρτησία των γαλλικών αποικιών στη Βόρεια Αφρική. Το 18ο και το 19ο arrodissement συγκεντρώνει τις κοινότητες των κατοίκων της υποσαχάριας Αφρικής ενώ στην Belleville κατοικούν πια οι κοινότητες από τη Βόρεια Αφρική. Στο 13ο arrodissement θα βρείτε μια από τις μεγαλύτερες China Town της Ευρώπης.

- Δύο μεγάλοι πνεύμονες βρίσκονται νοτιοανατολικά και δυτικά:Προς δυσμάς το δάσος της Βουλόνης αγγίζει το 16ο arrodissement και νοτιοανατολικά το δάσος της Vincennes αγγίζει το 12ο arrodissement.
 

Attachments

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.333
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.299
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom