Πορτογαλία Λισσαβώνα

noobtraveller

Member
Μηνύματα
115
Likes
350
Επιστρέψαμε από Λισαβόνα την προηγούμενη βδομάδα με αρκετές θετικές εντυπώσεις.Σε γενικές γραμμές η πρωτεύουσα κατατάσσεται -πάντα κατά την προσωπική μου άποψη- μέσα στις ομορφότερες τις Ευρώπης ή αν το επίθετο θεωρηθεί υπερβολικό ,θα έλεγα στις πιο ιδιαίτερες πόλεις με τη δική της κουλτούρα.Από άποψη αρχιτεκτονικής πιστεύω βρίσκεται πολυ ψηλά ,μιας και παντρεύει εκπληκτικά το παραδοσιακό με το μοντέρνο στοιχείο .Όλα αυτά αμαυρώνονται κάπως με τις ορδές τουριστών ,μιας και πετύχαμε περίοδο με 99% πληρότητα ,που με κάνει να πιστεύω ότι είναι πλέον προτεραιότητα πολλών ως ευρωπαϊκός προορισμός. Κακή εντύπωση μου έκαναν οι drug dealers , που σε σταματάνε σχεδόν παντού ,ακόμα και στις καλές περιοχές Baixa,Chiado ,αποφεύγονται ευγενικά,ωστόσο το θεωρώ απαράδεκτο το φαινόμενο σε μια τόσο ωραία ,σύγχρονη και οργανωμένη ευρωπαϊκη πρωτεύουσα.Μπορώ να πω από άποψη ασφάλειας ,ίσως είναι η μόνη πρωτεύουσα που 1-2 φορές δεν ένοιωσα την ασφάλεια που νοιώθω ,όταν επισκέπτομαι ευρωπαϊκή πόλη ,ακόμα και σε σύγκριση με το κέντρο της Αθήνας,ωστόσο η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας κατορθώνει παρολ'αυτα τα λίγα αρνητικά ,να παραμένει αρκετά αρχοντική,προσεγμένη με πλούσιους κατοίκους στο κέντρο της .

Praca dos Restauradores
DSCF6490

Praca Dom Pedro IV
DSCF6498

DSCF7178

Praca do Commercio
DSCF7119Mικρή και μαζεμένη πόλη ,σε 4 μέρες όμως κάναμε 51km περπάτημα ,αν και χρησιμοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο μέσο με τη Lisboa card ,η οποία είναι μονόδρομος.Δε γλιτώνονται χρήματα ,μιας και είναι υπολογισμένη η κάρτα,ώστε να συμφέρει ελάχιστα ,αλλά αποφεύγονται πολλές ουρές σε μνημεία,ειδικά σε high season.Όσοι πρόκειται να πάτε 1η φορά,καλό είναι να αγνοήστε τις συμβουλές που σας δίνουν να περπατήσετε την πόλη .Τα χιλιόμετρα θα τα κάνετε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο,οι ανηφόρες είναι κουραστικές μετά από ένα σημείο και προσπαθήστε να κερδίσετε χρόνο χρησιμοποιώντας μέσα μεταφοράς,ειδικά τραμ για τις εξορμήσεις στους λόφους.Η πόλη είναι μικρή ,αλλά με πολλούς λόφους και μια απόσταση 500m από κέντρο πχ για Bairo Alto διαφέρει από 500m ευθείας.Άποψη μου ,μην πάρετε τη διάσημη γραμμή 28 μόνο και μόνο επειδή είναι ιστορική ,θεωρώ τη βόλτα της υπερτιμημένη ,εκτός και θέλετε να ανεβείτε στο κάστρο ή στα miradouros.Υπόψιν η βόλτα με το 28 διαρκεί 40 λεπτά και τα καθίσματα του τραμ είναι γύρω στα 16-18,ωστόσο η συχνότητα που περνάνε από την αφετηρία είναι καλή.Από μόνη της σα βόλτα ,επαναλαμβάνω ,δεν μου έκανε εντύπωση,ίσως η γραμμή 12 να είναι καλύτερη,εκτός και αν είναι το 1ο πράγμα που θα κάνετε φτάνοντας στην Λισαβόνα.


Γενικά από το κέντρο της πόλης μας άρεσαν αρκετά η Augusta,Garrett,Plaza Commercio ,το Chiado και έπειτα το Bairo Alto .Στο τελευταίο ,αν θυμάμαι καλά,βρίσκεται και η Rua Do Norte,η οποία αργά το βράδυ μεταμορφώνεται σε μία ευγενική μορφή Ορφανίδου στη Ρόδο,με σαφώς καλύτερα και ανώτερα μαγαζιά όμως.

Bairo Alto
DSCF6547

DSCF7191

Chiado
DSCF6923

Rua Garrett
DSCF7151

Rua Augusta
DSCF6521
Συμπαθητική και γραφική η Αλφάμα ,καλή νότα τα γκραφιτι στους τοίχους,αλλά κάπως υπερτιμημένη κατά τη γνώμη μου,απογοητευτήκαμε ,μιας και είχαμε υψηλές προσδοκίες.Από τα miradouros που επισκεφθήκαμε ,θεωρητικά το καλύτερο ήταν μέσα στο κάστρο (το μόνο που αξίζε να δω μέσα στο San Jorge) ,αλλά πρακτικά μου άρεσε περισσότερο της Sol.Ωραία για φωτογραφίες είναι και το Alcantara κ Santa Luzia .Δεν το περίμενα,αλλά μου άρεσε το Elevador de Santa Justa Lift και η πανοραμική θέα του,αν και ήταν η τελική βόλτα έπειτα από αρκετά miradouros.

Miradouro Das Portas do Sol
DSCF7039

Miradouro de Sao Pedro de Alcantara
DSCF6721
DSCF6732

Castillo de San Jorge
DSCF6984


Άποψη του κέντρου από το Elevador Santa Justa
DSCF7226-2

Αλφάμα
DSCF7063
DSCF7073

Αφιερώστε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο μπορείτε στο Μνημείο των Ανακαλύψεων ,στο Belem και το Μοναστηρι των Ιερωνυμιτών ,ειδικά στο τελευταίο θα συμβούλευα αν είναι να μπείτε ,περάστε το γρήγορα .Η τεράστια ουρά στο μοναστήρι αποφεύγεται μόνο με την κάρτα από άλλη είσοδο ή με επίσκεψη μόνο στην εκκλησία ,η οποία είναι δωρεάν( ; ) ,τουλάχιστον την Κυριακή που πήγαμε.Προσωπικά θα άφηνα έξω το μοναστήρι.Όλα αυτά ,για να καταλήξουμε στο ιστορικό Pasteis de Belem ,το οποίο είναι αρκετά συμπαθητικό ως κτίριο,με τεράστιες ουρές όμως ,αλλά νόστιμα ταρτάκια .Γενικά ,θεωρώ την περιοχή αυτή αρκετά όμορφη σε σχέση με αυτά που έχουν γραφτεί εδώ μέσα ,αλλά το τοπίο το χαλάει ο υπερβολικός αριθμός τουριστών.Όπως επίσης και η διαδρομή του τραμ 15 μέχρι το μοναστήρι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με τα παραδοσιακά κτίρια με ajulezos πλακάκια αριστερά- δεξιά.

Μνημείο των ανακαλύψεων
DSCF6573


Belem Tower
DSCF6604

Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών
DSCF6617
DSCF6567


DSCF6664

Η εκκλησία ακριβώς δίπλα στο μοναστήρι
DSCF6646

DSCF6648

Για τη Σίντρα ξεκινήσαμε όσο το δυνατόν νωρίς το πρωί ,και παρολ'αυτά οι ορδές τουριστών ήταν ατελείωτες,μιας και πρωτομαγιά ,όλα τα μουσεία/μνημεία της πρωτεύουσας ήταν κλειστά και η εκδρομή μονόδρομος .Ευτυχώς που δεν κάναμε το λάθος να περιμένουμε για ώρες το λεωφορείο να μας ανεβάσει στο Pena Palace (τεράστιες ουρές αναμονής), ούτε να κάνουμε το τραγικό λάθος της ανάβασης με τα πόδια.Πήραμε αμέσως tuk taxi ,που είναι μάλιστα φθηνότερα από το λεωφορείο και έχουν και περισσότερο πλάκα :).Το δάσος στη Σίντρα είναι ωραίο μέν,τεράστιο δε και χαοτικό,γι αυτό αν έχετε σκοπό να βγάλετε 3 παλάτια ,κομμάτι δύσκολο σε high season ,θέλει καλό προγραμματισμό. Ωραίο και το κέντρο της Σίντρα ,αν και αδικείται η ομορφιά του από την άσχημη τουριστική εκμετάλλευσή του.

Η πόλη της Σίντρα
DSCF6752

Το δάσος της Σίντρα
DSCF6764
DSCF6877

Valley of the Lakes
DSCF6899

Pena Palace
DSCF6777
DSCF6853
DSCF6867

H θέα από το παλάτι Pena
DSCF6797
Τα θετικά που κρατάω από το ταξίδι στη Λισαβόνα:
- Το προσεγμένο και αρχοντικό κέντρο της .
- Η διαφορετική αρχιτεκτονική και κουλτούρα της πόλης και πόσο πολύ διατήρησαν τόσο τον παραδοσιακό χαρακτήρα ,αλλά και πόσο καλά τα έφτιαξαν το σύγχρονο κομμάτι (πάρκο των εθνών και περίχωρα).
- Η ωραία θέα των miradouros και του Santa Justa.
- Η εκδρομή στη Σίντρα
- Η γαστρονομία και το κρασί της Πορτογαλίας (θα διαπιστωθεί σε μελλοντική εξόρμηση στο Πόρτο) .Θετική εντύπωση μας άφησε το Grapes and Bites στο Bairo Alto.
- H βραδινή ζωή της πόλης.Ευγενικός κόσμος που γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά.Ενδείκνυται για φοιτητές .

Fado στο Chiado
DSCF6935

Αρχιτεκτονική
DSCF6517
DSCF6676-2

DSCF7122

Elevador Santa Justa
DSCF7176


ΥΓ. 1 Μείναμε στο Marino Lisboa Boutique Hotel ,σχετικά κοντά στο κέντρο και πολύ καλό value for money.

ΥΓ.2 Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις,καθένας βιώνει τα ταξίδια του διαφορετικά,ανάλογα με τις εμπειρίες του,εξ ου και το nickname μου.

ΥΓ. 3 Ένα Fado για το τέλος

 
Last edited:

mpampis1979

Member
Μηνύματα
450
Likes
1.369
Επόμενο Ταξίδι
ΠΕΡΟΥ
Ονειρεμένο Ταξίδι
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
πολυ ωραια ιστορια.πριν λιγες μερες επεστρεψα κ εγω απο ενα συνδυασμο που περιελαμβανε κ την Λισαβωνα.εγω δεν χρησιμοποιησα κανενα μεταφορικο πλην του τραμ για Belem κ του λεωφορειου για το παρκο των εθνων! το περπατημα στην πολη μπορει να ειναι λιγο κουραστικο αλλα ετσι βλεπεις καλυτερα καποια πραγματα.επισης ουτε στη Sιntra πηρα το bus 434 -προτιμησα την πεζοπορια μεχρι το Pena palace!!! γενικα ειμαι του περπατηματος,δεν μπορω να ηρεμησω αν δεν περπατησω καθε σοκακι στην πολη που επισκεπτομαι!!! ;):clap:
 

mpampis1979

Member
Μηνύματα
450
Likes
1.369
Επόμενο Ταξίδι
ΠΕΡΟΥ
Ονειρεμένο Ταξίδι
εγινε! ΙΝΔΙΑ 2018
Πόση ώρα σου πήρε η ανάβαση;
μεχρι το Pena palace συμπεριλαμβανομενου κ του παρκου που ειναι η εισοδος δεν πρεπει να εκανα πανω απο 45 λεπτα! η διαδρομη ειναι τοσο ομορφη που απλα ξεχνας την ανηφορα κ απολαμβανεις το πρασινο!!!
 

noobtraveller

Member
Μηνύματα
115
Likes
350
ωραίος,χαρά στο κουράγιο σου .Το tuk τάξι είχε πλάκα στην ανάβαση ,ενώ το κομμάτι που κάναμε με τα πόδια ήταν από Pena ως Valley of the Hills ,έπειτα πάλι tuk ,για να προλάβουμε να δούμε λίγο το κέντρο πριν πάρουμε το τραίνο. Αγοράσαμε και ajulejos χειροποίητα από το Dupi's .
 

Elena2508

Member
Μηνύματα
660
Likes
1.641
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
N. Υόρκη
Εκπληκτικές φωτογραφίες!! Αγάπησα την Λισσαβόνα όταν την γνώρισα πριν 10 χρόνια. Πήγαμε τέλος Ιουνίου και δε θυμάμαι πουθενά μεγάλες ουρές. Προφανώς δεν την είχαν ανακαλύψει ακόμα.
Το μοναστήρι ήταν το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης για μένα. Επίσης, λάτρεψα τη Σίντρα και το παραμυθένιο παλάτι της!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.894
Μηνύματα
743.747
Μέλη
35.571
Νεότερο μέλος
Nikosk2010

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom