Βέλγιο Γαλλία Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα!

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.364
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός

Κεφάλαιο 7
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018


Η ζεστή και ηλιόλουστη μέρα με βοήθησε να αποφασίσω εύκολα για το σημερινό πρόγραμμα. Τι καλύτερο από μια βόλτα στο μεγάλο πάρκο της πόλης, το Citadelpark. Στο “φρύδι” ενός λόφου, ανάμεσα στα ποτάμια Scheldt και Leie ή Lys, αυτό το πάρκο αποτελεί έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου της πόλης, αλλά και χώρο αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους κατοίκους της.






Σε μια εποχή που ένα μεγάλο τμήμα της πόλης θα μπορούσε εύκολα να γίνει απροσπέλαστο, λόγω των πλημμυρών των πεδινών υγροτόπων που την περιέβαλαν, αυτός ο λόφος αποτελούσε το ιδανικό σημείο για να αναπτυχθεί μια Ακρόπολη η οποία θα αποτελούσε την οχύρωση της πόλης κατά τον 16ο αιώνα.

Η Ακρόπολη λοιπόν αποτελούσε τότε μια από τις πιο σύγχρονες Ακροπόλεις της Ευρώπης. Χρησιμοποιήθηκε και ως στρατόπεδο πεζικού και πυροβολικού μέχρι το 1870. Η Ακρόπολη κατεδαφίστηκε για να ανοίξει ο δρόμος για την Παγκόσμια Έκθεση του 1913 στη Γάνδη. Μόνο η Πύλη εισόδου και κάποιες αποθήκες πυρομαχικών διασώθηκαν.



Το πάρκο βρίσκεται πολύ κοντά στη φοιτητική συνοικία που διαμέναμε, οπότε το μόνο που είχα να κάνω ήταν, να περάσω απέναντι τον διπλό δρόμο Citadellaan και να μπω στην ανατολική πλευρά του, “πέφτοντας” κυριολεκτικά πάνω στο Mουσείο Kαλών Tεχνών (Museum voor Schone Kunsten).



Πήρα μερικές φωτογραφίες του κτιρίου






και στη συνέχεια χωρίς να το πολυσκεφτώ άνοιξα την πόρτα και μπήκα στο εσωτερικό του Μουσείου.















Εδώ στεγάζονται μεγάλες συλλογές έργων τέχνης από τον μεσαίωνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Κυρίως επικεντρώνεται στη Φλαμανδική Τέχνη αλλά διαθέτει και πίνακες από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως τη Γαλλία. Στεγάζει και μεγάλο αριθμό γλυπτών. Είναι ένα κτίριο του 1900 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα Μουσεία της χώρας. Μετά από τετραετή ανακαίνιση άνοιξε τις πύλες του ξανά στο κοινό το 2007.



Απέναντι από το Μουσείο Καλών Τεχνών είδα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, αλλά δεν μπήκα και σε αυτό. Ένα Μουσείο έφτανε για σήμερα. Το S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) ιδρύθηκε το 1999 και η συλλογή που διαθέτει θεωρείται η σημαντικότερη συλλογή σύγχρονης τέχνης στη Φλάνδρα, με παγκοσμίου φήμης έργα τέχνης, από το Βέλγιο και όχι μόνο.






Από αυτή τη λιμνούλα με τον μικρό καταρράκτη ξεκίνησε ουσιαστικά η περιπλάνησή μου στο Citadelpark χαλαρά,






ακολουθώντας δρομάκια και σημεία που μου τραβούσαν την προσοχή.









Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν τα τεράστια δέντρα με τους χοντρούς κορμούς. Αργότερα διάβασα ότι το πάρκο περιέχει 780 δέντρα, συμπεριλαμβανομένων μερικών σπάνιων δειγμάτων, τα οποία είναι καταγεγραμμένα και σημειωμένα από το 2005.



Εν όψει της Παγκόσμιας Έκθεσης της Γάνδης κατασκευάστηκαν διάφορα κτίρια. Το μουσικό κιόσκι σώζεται από το 1885.






Το περιβάλλουν ψηλά δέντρα τα οποία είναι τοποθετημένα σε άψογο κύκλο γύρω από αυτό. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.



Το 1930 η εμφάνιση του πάρκου άλλαξε ξανά, ως μέρος των εορτασμών για τα 100 χρόνια της βελγικής ανεξαρτησίας. Η καλή μέρα είχε ευνοήσει και τις σχολικές εκδρομές, αφού συνάντησα ομάδες παιδιών με τους δασκάλους τους, να παίζουν σε διάφορα σημεία του πάρκου αλλά και να σκαρφαλώνουν, διασχίζοντας από στενό μονοπάτι, την κορυφή αυτών των φυσικών τούνελ.






Συνάντησα όμως και τους “φίλους μου” με τις άσπρες “ιατρικές μπλούζες”, για τους οποίους σας είχα μιλήσει και συστήσει στην αρχή της ιστορίας. Tους θυμάστε? Eπιδίδονταν πάλι στο αγαπημένο τους σπορ. Μαζεμένοι σε κύκλο, καθόντουσαν πάνω στο χορτάρι και τί έκαναν? Έπιναν φυσικά! Κάνα δυό από αυτούς ξερνούσαν, λίγο πιο μακριά. Συγγνώμη αν σας αηδιάζω, αλλά έτυχε καθώς περνούσα (ήμουν σε απόσταση ευτυχώς), να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου.

Κάποια στιγμή έφτασα στους Βοτανικούς Κήπους,















κάθισα σε ένα παγκάκι και απόλαυσα για αρκετή ώρα την όμορφη μέρα.



Το κτίριο KUIPKE, ακριβώς δίπλα στους Βοτανικούς Κήπους, στεγάζει ένα ποδηλατοδρόμιο, γνωστό αναμφίβολα στους λάτρεις της ποδηλασίας. Εδώ φιλοξενείται η παγκοσμίου φήμης διοργάνωση Six Days of Ghent. Με μήκος 166 μέτρων το KUIPKE είναι ένα από τα μικρότερα “μονοπάτια” ποδηλασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο θεατής μπορεί να δει ολόκληρη τη διαδρομή. Οι στροφές είναι εξαιρετικά έντονες, με κλίση στο 52%, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι από τις ταχύτερες στην Ευρώπη. Το ποδηλατοδρόμιο είναι ανοιχτό μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων.



Το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο (ICC) βρίσκεται επίσης εδώ στο Citadelpark και διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με χίλιες θέσεις για συναυλίες και συνέδρια. Στη βόλτα μου συνάντησα και το καταφύγιο των ζώων, όπου μπορεί κάποιος να βγάλει περίπατο τα σκυλάκια που φιλοξενούνται εδώ.

Συνεχίζοντας το περπάτημα στο πάρκο έφτασα σε μια άλλη είσοδό του, εκείνην της οδού Fortlaan. Εδώ στέκεται ένα μνημείο αφιερωμένο στον Oswald de Kerchove de Denterghem (Πρόεδρο του Βασιλικού συνδέσμου Γεωργίας και Κηπευτικής της Γάνδης).









Και άλλες όμορφες λίμνες πλαισιώνουν και δίνουν ζωντάνια στο τοπίο, ενώ πάπιες και χήνες βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τα ψηλά δέντρα γύρω από το νερό.



Το άγαλμα του ζωγράφου Emile Claus, κρατώντας την παλέτα του στο χέρι, κοσμεί μια γωνία του πάρκου.






Νομίζω ότι το είδα όλο, χωρίς να αφήσω κάποια γωνιά του ανεξερεύνητη, και προχώρησα ακολουθώντας τον μεγάλο διπλό δρόμο Charles de Kerchovelaan ο οποίος “τρέχει” δίπλα στο Citadelpark. Στόχος μου ήταν να φτάσω στο STAM (Ghent City Museum).

Σε μια νησίδα, ανάμεσα στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, συνάντησα ένα μνημείο για το οποίο δε γνώριζα τίποτα.






Όταν έψαχνα πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Γάνδης πουθενά δεν υπήρχαν αναφορές για το Charles de Kerchove Monument. Έβγαλα φωτογραφίες και προχώρησα.












Εκ των υστέρων έψαξα και βρήκα ότι ο Charles de Kerchove ήταν ο μπαμπάς του Oswald, του Προέδρου του Βασιλικού Συνδέσμου Γεωργίας και Κηπευτικής, το μνημείο του οποίου είχα συναντήσει πριν λίγο στο Citadelpark. Ο μπαμπάς Charles ήταν απόγονος γαιοκτημόνων, μηχανικός και φιλελεύθερος πολιτικός, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου του Oost-Vlaanderen και γερουσιαστής φιλελεύθερου κόμματος. Ήταν και αυτός υπέρμαχος της Βοτανολογίας και υποστηρικτής των Διεθνών Εκθέσεων Βοτανικής. Διετέλεσε και Δήμαρχος της Γάνδης. Το μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν του εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουλίου του 1898.






Το Ghent City Museum είναι ένα σύγχρονο κτίριο “κολλημένο” σε δύο μοναστήρια του 14ου και 17ου αιώνα. Όλο αυτό το σύνολο αποτελεί το STAM.



Δε σκόπευα αυτήν τη φορά να επισκεφθώ εσωτερικά το Μουσείο, οπότε δεν είχα κανένα άγχος για τις ώρες λειτουργίας του, και απλώς επιδόθηκα στο να κάνω βόλτες θαυμάζοντας όλο αυτό το αρχιτεκτονικό “δέσιμο” του παλιού με το νέο.



Στο Μουσείο αποκαλύπτεται η ιστορία της Γάνδης, από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, με φανταστικές συλλογές και διαδραστικά πολυμέσα. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης παρουσιάζονται με σαφή και ενδιαφέροντα τρόπο, κάτι το οποίο φαίνεται από το εξωτερικό “πάντρεμα” των κτιρίων, χωρίς καλά-καλά να χρειαστεί να εισέλθεις στο εσωτερικό για να το διαπιστώσεις καλύτερα.



Ο οφθαλμογράφος είναι μια γιγαντιαία αεροφωτογραφία της Γάνδης, που μετράει 300 τετραγωνικά μέτρα, και επιτρέπει στον επισκέπτη να την περπατήσει. Η αλήθεια είναι, ότι γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες, πολλές στιγμές μπήκα στον πειρασμό να προχωρήσω και στο εσωτερικό, αλλά κρατήθηκα, θέλοντας να αφήσω την επίσκεψη για την επόμενη φορά που θα έρθω στη Γάνδη μαζί με τον σύζυγο.

Επίσης με διάφορα πολυμέσα ο επισκέπτης μπορεί να δει τη Γάνδη λεπτομερώς σε τέσσερις διαφορετικούς αιώνες. Η μόνιμη έκθεση του STAM είναι η ιστορία της πόλης. Ένα ταξίδι στον χρόνο στο οποίο αναλύονται οι διαφορετικές περίοδοι που έζησε η Γάνδη.

Η Βιβλιοθήκη



Στο πίσω μέρος του STAM υπάρχει τεράστιος χώρος με καταπράσινο χορτάρι






και στο βάθος ορθώνεται ένα επιβλητικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται το School of Arts (KASK & Conservatorium).












Σε διπλανό κτίριο στεγάζεται επίσης το μουσικό κέντρο De Bijloke Ghent.



Έκανα τον γύρο ολόκληρου του τετραγώνου διασχίζοντας τον πανέμορφο δρόμο με το δύσκολο όνομα:






για να διαπιστώσω ότι είναι μια πανέμορφη γειτονιά, γεμάτη υπέροχα κτίρια, στα οποία κατοικούν επίσης φοιτητές.






Το Bijloke λοιπόν ήταν περιοχή γεμάτη λιβάδια τα οποία κατείχε μια κοντέσα με το όνομα Johanna. Περπατώντας σε κάποιον δρόμο είδα ένα συρματόπλεγμα, πάνω στο οποίο ήταν αναρτημένη μια πινακίδα, η οποία απεικόνιζε ένα κοπάδι προβάτων και έγραφε κάτι που δεν κατάλαβα γιατί ήταν στα Φλαμανδικά. Πίσω από το συρματόπλεγμα απλωνόταν ένας χώρος με πράσινο χορτάρι και η αλήθεια είναι, ότι μου ερχόταν η ιδιαίτερη, αλλά και γνωστή προβατομυρωδιά. Δεν είδα όμως τίποτα που να με κάνει να διαπιστώσω ότι εδώ κατοικεί κάποιο κοπάδι με πρόβατα. Η απορία μου όμως θα λυνόταν τη μεθεπόμενη μέρα. Υπομονή και σύντομα θα το μάθετε και εσείς!

Όλα αυτά τα κτίρια που συνάντησα στη συνοικία Bijloke και σήμερα στεγάζουν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φοιτητικές εστίες αποτελούσαν κάποτε ένα ολόκληρο συγκρότημα από νοσοκομεία, αβαεία και βοηθητικούς χώρους.



Το νοσοκομείο ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και λειτούργησε για 750 ολόκληρα χρόνια. Σε όλα αυτά τα κτίρια λοιπόν στεγάζονται η Βασιλική Ακαδημία Kαλών Τεχνών, τμήματα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου της Γάνδης και το μουσικό κέντρο De Bijloke Ghent. Tο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Hogeschool Ghent, το μεγαλύτερο στη Φλάνδρα με 13.000 φοιτητές, αποτελείται από τρεις Σχολές:

1. Eκπαίδευση, Yγεία και Kοινωνική Eργασία.
2. Eπιστημονική Tεχνολογία
3. Διαχείριση επιχειρήσεων και πληροφοριών και τη Σχολή Καλών Τεχνών.









Αργότερα ανεγέρθηκε και η Μονή Bijloke.



Αν επισκεφθείτε το Μουσείο STAM αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε μια βόλτα σε αυτήν την πολύ όμορφη συνοικία και σίγουρα θα ανταμειφθείτε. Προτείνω τις οδούς: Bijlokekaai (παράλληλη με το ποτάμι), Jozefkluyskenss (πλακόστρωτος όμορφος δρόμος με δεντροστοιχίες δεξιά και αριστερά), Hospitaalstraat και Apotheekstraat.

Kαι σήμερα ήταν μια πολύ γεμάτη μέρα, με πολύ όμορφες εικόνες αλλά και πολύ ποδαρόδρομο. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι, πλήρως ικανοποιημένη και χαρούμενη, για όλα αυτά που είχα δει στη μεγάλη βόλτα μου.


 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ωραία αρχή με αγωνία. θέλω να μάθω τι έγινε με τη σφουγγαρίστρα. :D Αγοράσατε άραγε?
Μας έχει δώσει ένα δείγμα από τις φωτογραφίες σου από αυτό το ταξίδι σε άλλο ποστ και είναι εξαιρετικές. Καλά έκανες και έγινες κολαούζος στο γιό σου;)
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.364
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Ωραία αρχή με αγωνία. θέλω να μάθω τι έγινε με τη σφουγγαρίστρα. :D Αγοράσατε άραγε?
Μας έχει δώσει ένα δείγμα από τις φωτογραφίες σου από αυτό το ταξίδι σε άλλο ποστ και είναι εξαιρετικές. Καλά έκανες και έγινες κολαούζος στο γιό σου;)
Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα στη νέα μου ιστορία.
Χαχα για τη σφουγγαρίστρα θα σας κρατήσω σε αγωνία, καθώς εξελίχθηκε σε σίριαλ.
Όσο για τις φωτογραφίες, στα δύο πρώτα κεφάλαια είναι δυστυχώς σχεδόν όλες από το κινητό μου και είναι θολές και χάλια.
Στα επόμενα κεφάλαια που άρχισα να τραβάω με τη μηχανή έστρωσε το πράγμα, οπότε ελπίζω να δώσω ωραίο θέαμα αν και θεωρώ τον εαυτό μου κακό φωτογράφο. Προσπαθώ πάντως να βελτιώνομαι κάθε φορά. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές με σώνει ο γιος μου που τόχει με τη φωτογραφία, αλλά σε αυτό το ταξίδι τις πιο πολλές φωτογραφίες τις έχω τραβήξει εγώ που τριγύριζα μόνη όλη μέρα.
Θα μου πεις στη συνέχεια αν σου αρέσουν που θα υπάρξει καταιγισμός φωτογραφιών, αφού οι προορισμοί αυτού του ταξιδιού είναι η χαρά του φωτογράφου.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.730
Likes
14.338
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Πριν χρόνια πήγα να δω το έργο ''Ψηλά Τακούνια'' του Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Την επομένη, μιλώντας για την ταινία με μια φίλη μου της είπα ότι δε μου άρεσε γιατί ορισμένες σκηνές ήταν τελείως αστείες και απίθανες ως προς την πραγματικότητα. Μα, μου λέει, αφού η ταινία ήταν κωμωδία.
Έπεσα από τα σύννεφα, γιατί νόμιζα ότι ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης ήταν μόνο για σοβαρές ταινίες. Πήγα αμέσως και διάβασα κριτική για την ταινία και διαπίστωσα ότι όντως ήταν στην κατηγορία των κωμωδιών.
Είχα κάνει μέγα λάθος.
Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως και τώρα έκανα παρόμοιο λάθος και η @Klair ξεκίνησε την ιστορία της σατυρικά.
Ε;​
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.364
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Πριν χρόνια πήγα να δω το έργο ''Ψηλά Τακούνια'' του Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Την επομένη, μιλώντας για την ταινία με μια φίλη μου της είπα ότι δε μου άρεσε γιατί ορισμένες σκηνές ήταν τελείως αστείες και απίθανες ως προς την πραγματικότητα. Μα, μου λέει, αφού η ταινία ήταν κωμωδία.
Έπεσα από τα σύννεφα, γιατί νόμιζα ότι ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης ήταν μόνο για σοβαρές ταινίες. Πήγα αμέσως και διάβασα κριτική για την ταινία και διαπίστωσα ότι όντως ήταν στην κατηγορία των κωμωδιών.
Είχα κάνει μέγα λάθος.
Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως και τώρα έκανα παρόμοιο λάθος και η @Klair ξεκίνησε την ιστορία της σατυρικά.
Ε;​
Η αλήθεια είναι ότι η συνέχεια του θρίλερ "κουβάς-σφουγγαρίστρα" είναι για γερά νεύρα, οπότε οι ευαίσθητες ψυχές παρακαλούνται να διαβάσουν τα επόμενα κεφάλαια με δική τους ευθύνη. :haha::bleh:

Παρεμπιπτόντως μου αρέσει ο Αλμοδόβαρ.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
@Klair εγώ θυμάμαι πάντως που ανέβασες πολλές φωτογραφίες live από το ταξίδι, και δεν ξέρω αν ήταν δικές σου, του γιου σου, από κινητό ή μηχανή αλλά ήταν τέλειες.

Μας μεγαλώνεις την αγωνία για τη σφουγγαρίστρα :D
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.364
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
εγώ θυμάμαι πάντως που ανέβασες πολλές φωτογραφίες live από το ταξίδι,
Όλες οι live φωτογραφίες είναι δικές μου τραβηγμένες με το κινητό μου και ανεβασμένες την ώρα της λήψης, κανόνας απαράβατος για εμένα.

αλλά ήταν τέλειες
Ευχαριστώ

Μας μεγαλώνεις την αγωνία για τη σφουγγαρίστρα :D
:haha::haha::haha:
 
Last edited:

alice~

Member
Μηνύματα
714
Likes
1.167
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iceland
Αχ, σαν να βλέπω εμενα με τους γονείς μου που ήρθαν μαζί μου όταν πήγα να εγκατασταθω Πολωνία για ερασμους το προηγούμενο εξάμηνο (για να με βοηθήσουν,τι άλλο φυσικά; :p )
Η πρώτη εξόρμηση και για εμενα ήταν στο απέναντι (τεράστιο) Carrefour για καθαριστικά. Τελικά ανακάλυψα αργοτερα ότι υπήρχαν ήδη κουβάδες και σφουγγαρίστρες για να καθαρίζουμε τους χώρους :haha: Σε εμάς βεβαια δεν έκαναν 13€ αλλά 13 ζλοτυ (κάπου στα 4 ευρώ και κάτι... :p)
Ανυπομονώ να διαβάσω και αλλα γιατί το Βέλγιο είναι σίγουρα μέσα στους επόμενους ταξιδιωτικούς μου προορισμούς. Η Γάνδη και η Μπρυζ πρέπει να είναι κουκλίστικες πόλεις!
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.730
Likes
14.338
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Προτείνω να κάνουμε διαγωνισμό της καλύτερης φωτογραφίας με θέμα τον καθαρισμό σε καινούργιο σπίτι.
Εγώ στέλνω τη δική μου τίτλο: Σκούπα και φαράσι εκτός Πολυτεχνείου.
upload_2018-11-21_16-54-57.jpeg


Και επειδή το έριξα λίγο στην πλάκα, θα δικαιολογήσω πλήρως τον διαχειριστή του φόρουμ αν αφαιρέσει τη φωτογραφία μου.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.364
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Και επειδή το έριξα λίγο στην πλάκα
Το χιούμορ είναι το αλατοπίπερο της καθημερινότητας και διέξοδος σε δύσκολες ή κουραστικές καταστάσεις.
Το χιούμορ χρειάζεται για να ελαφρύνει ή να εξομαλύνει ένα γεγονός.
Μπορεί να μετατρέψει την ένταση σε γέλιο και να χαλαρώσει μία συναισθηματική φόρτιση, βοηθώντας να δούμε με άλλη οπτική γωνία απρόβλεπτες καταστάσεις ή ακόμα και σχέσεις.

Αντιμετωπίζοντας με χιούμορ τα προβλήματα που προκύπτουν (μικρά ή μεγάλα, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία), τους δίνουμε μία άλλη διάσταση και δεν τα αφήνουμε να μας καταπιούν και να μπλοκάρουν την σκέψη και την ενέργειά μας.

Και επειδή ολόκληρη η ζωή μας είναι βουτηγμένη σε δύσκολες καταστάσεις το καλύτερο αγχολυτικό είναι το χιούμορ.

Γι'αυτό: keep smiling!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.666
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom