- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Κεφάλαιο 1ο
Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι μέλος στο travelstories, αρκετές φορές κάποια πολύ αγαπητά μέλη με έχουν παροτρύνει να γράψω ρετρό ιστορίες. Μέχρι στιγμής δεν το έχω κάνει. Δεν έχω γράψει, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη ρετρό ιστορία, αλλά έχω συμβάλλει με ρετρό πινελιές σε ιστορίες άλλων μελών, κυρίως του @psilos3 στην πολυσέλιδη εξιστόρησή του για τα νησιά μας.
Στην πρόσφατη ιστορία μου για τη Νάξο έγιναν διάφορες συζητήσεις και αναφορές και σε άλλα νησιά. Υπήρξαν και αναμνήσεις από παλαιότερα χρόνια, τότε που οι διακοπές στα νησιά του Αιγαίου ήταν πιο αυθόρμητες, πιο ανάλαφρες, πιο απρογραμμάτιστες, πιο αυθεντικές, πιο ανθρώπινες, πιο εύκολες να πραγματοποιηθούν. Μέσα από τη «βιβλιοθήκη των αναμνήσεων» των μελών που συμμετείχαν στην κουβέντα, ανασύρθηκαν νοερές εικόνες που μάς ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο, εικόνες που πολλές φορές, τότε, μάς φαίνονταν παράξενες και μάς έκαναν να χαμογελάμε, όπως για παράδειγμα ο τουρίστας της παρακάτω φωτογραφίας που σταμάτησε στη μέση του δρόμου για να φωτογραφίσει τον συμπαθέστατο γαϊδαράκο.
Αλοπρόνοια-Λιμάνι Σικίνου
Όταν σε κάποιο σχόλιο ανέφερα ότι βρέθηκα στη Σίκινο το 2007, η φίλτατη @Smaragda53 μού ζήτησε αμέσως να γράψω λίγα παραπάνω λόγια για εκείνες τις διακοπές, καθώς το συγκεκριμένο νησί αποτελεί αγαπημένο της προορισμό τα τελευταία χρόνια. Ποτέ δεν μπορώ να χαλάσω χατίρι στη @Smaragda53 την οποία, παρόλο που δεν γνωρίζω προσωπικά, εκτιμώ και συμπαθώ απεριόριστα μέσα από τα γραπτά της και τις απόψεις της στο φόρουμ. Εδώ ταξίδεψα μέχρι το χωριό της, τα Βούρβουρα Αρκαδίας, επειδή μού το ζήτησε (φυσικά και αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόκληση) και αφιέρωσα ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην αντίστοιχη ιστορία μου για αυτό το υπέροχο μέρος, ρετρό ιστορία για τη Σίκινο δεν θα έγραφα;
Το σχέδιο ξεκίνησε το 2004, όταν συνέλαβα την ιδέα: «διακοπές μαμάς και γιου μόλις κλείνουν τα σχολεία». Έτσι, τελειώνοντας ο γιος το Δημοτικό βρεθήκαμε να κολυμπάμε στα τιρκουάζ νερά του Κουφονησίου. Τα επόμενα καλοκαίρια διακοπάραμε σε Κέρκυρα και Μύκονο και τον Ιούνιο του 2007 το πρόγραμμα έλεγε: Φολέγανδρο και Σίκινο.
Έχοντας περάσει καταπληκτικά στην πανέμορφη Φολέγανδρο, πήραμε το πλοίο των 19:00 με προορισμό τη Σίκινο. Μας υποδέχτηκε η βραδινή Αλοπρόνοια, ο παράλιος οικισμός που είναι το Λιμάνι του νησιού. Μόλις κατεβήκαμε από το καράβι, κινήσαμε να βρούμε την ταβέρνα του Λουκά (Lucas). Δεν αργήσαμε να την εντοπίσουμε αφού ήταν η κεντρικότερη, η οποία έβγαζε και τραπεζάκια κάτω από τα μεγάλα αρμυρίκια πάνω στην ξανθή άμμο της ανοργάνωτης παραλίας του μικρού χωριού. Οι ιδιοκτήτες διέθεταν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και στο Λιμάνι και στο βάθος του οικισμού μέσα στα χωράφια. Αρχικά, θέλησαν να μάς οδηγήσουν στα μακρινά από την παραλία δωμάτια, αλλά όταν τους είπαμε ότι δε διαθέτουμε αυτοκίνητο και ότι θέλουμε να είμαστε κοντά στην παραλία και τη στάση του λεωφορείου μάς έδωσαν ένα ολόκληρο διαμέρισμα με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα λίγα μόλις βήματα από την αμμουδιά το οποίο, κυριολεκτικά, κρεμόταν πάνω από το κύμα.
Μόλις τακτοποιηθήκαμε, βγήκαμε για φαγητό στην ταβέρνα. Στη συνέχεια αράξαμε στη βεράντα, αγναντεύοντας το φωτισμένο Λιμάνι και γεμάτοι προσμονή για την ημέρα που θα ξημέρωνε.
Last edited: