Μια ρετρό ιστορία για τη Σίκινο

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Να είσαι καλά.Πολύ ωραίες εικόνες που ανακαλούν αναμνησεις και φερνουν εντονες επιθυμίες για νέες περιηγήσεις στα υπέροχα νησιά μας !
Σε ευχαριστώ θερμά γιατί ουσιαστικά εσύ άναψες τις σπίθες με τις λέξεις «Μιλένα» και «Νταλιάνα» δίνοντας πάσα σε εμένα να θυμηθώ το δικό μου ταξίδι με το «Ρομίλντα» και να εξελιχθούν τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν.

Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα ανασύρω και θα διηγηθώ τόσες λεπτομέρειες από το βαθύ παρελθόν. Ούτε είχα ποτέ σκοπό να γράψω ρετρό ιστορία στο φόρουμ. Και όμως έγινε και αυτό! Να ξέρετε ότι τελικά το ευχαριστήθηκα πολύ, συγκινήθηκα ακόμη περισσότερο γιατί ξανάζησα όλες εκείνες τις μοναδικές, ευτυχισμένες και αναντικατάστατες στιγμές με τον γιο μου και φυσικά χάρηκα αφάνταστα που το ευχαριστηθήκατε και εσείς!

@NGATZ καλό καλοκαίρι σου εύχομαι! Να είσαι καλά και να ταξιδεύεις σε όσες γωνιές του πλανήτη επιθυμείς!

gkalla

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία, Κροατία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Πολύ "μοντέρνες" εικόνες για αυτό που θυμάμαι (αμυδρά) από την Σίκινο του 1993.
Τότε υπήρχε μόνο ο δρόμος από την Αλοπρόνοια για την Χώρα και τίποτα άλλο. Σε μια - δυό παραλίες πήγαινες με καϊκι (είχαμε πάει μόνο στον Άγιο Γεώργιο, καμιά 10αριά άτομα σύνολο). Την Επισκοπή μπορούσες να την επισκεφτείς (μόνο εξωτερικά) μέσω ενός μονοπατιού και φυσικά οινοποιείο Μάναλη δεν υπήρχε.

Στο λιμάνι υπήρχε μια κανονική ταβέρνα, ένα άλλο "κατάστημα" που εξυπηρετούσε με φαγητό, δωμάτια, ταχυδρομείο, βενζίνη (σε δοχεία, όχι με αντλία), ένα μπαράκι (ευτυχώς εξαιρετικό και με καλή μουσική) κι άλλη μια ταβέρνα πιο ψηλά, πάνω στον δρόμο για την χώρα.

Είχαμε μείνει 6-7 μέρες, Αύγουστο, κι ευτυχώς που "κολλήσαμε" γρήγορα με 2 κοπέλες που έκαναν κι εκείνες διακοπές στο νησί γιατί αλλιώς θα κόβαμε φλέβα.

Η δε αναχώρηση ήταν η κλασική, παλιά αναχώρηση που περιμέναμε πάνω από 10 ώρες, μετά την προγραμματισμένη ώρα, για να έρθει το καράβι.

alma

Member
Μέγας Συγγραφέας
Πολύ "μοντέρνες" εικόνες για αυτό που θυμάμαι (αμυδρά) από την Σίκινο του 1993.
Τότε υπήρχε μόνο ο δρόμος από την Αλοπρόνοια για την Χώρα και τίποτα άλλο. Σε μια - δυό παραλίες πήγαινες με καϊκι (είχαμε πάει μόνο στον Άγιο Γεώργιο, καμιά 10αριά άτομα σύνολο). Την Επισκοπή μπορούσες να την επισκεφτείς (μόνο εξωτερικά) μέσω ενός μοοπατιού και φυσικά οινοποιείο Μάναλη δεν υπήρχε.

Στο λιμάνι υπήρχε μια κανονική ταβέρνα, ένα άλλο "κατάστημα" που εξυπηρετούσε με φαγητό, δωμάτια, ταχυδρομείο, βενζίνη (σε δοχεία, όχι με αντλία), ένα μπαράκι (ευτυχώς εξαιρετικό και με καλή μουσική) κι άλλη μια ταβέρνα πιο ψηλά, πάνω στον δρόμο για την χώρα.

Είχαμε μείνει 6-7 μέρες, Αύγουστο, κι ευτυχώς που "κολλήσαμε" γρήγορα με 2 κοπέλες που έκαναν κι εκείνες διακοπές στο νησί γιατί αλλιώς θα κόβαμε φλέβα.

Η δε αναχώρηση ήταν η κλασική, παλιά αναχώρηση που περιμέναμε πάνω από 10 ώρες, μετά την προγραμματισμένη ώρα, για να έρθει το καράβι.
Τώρα έχει και μαγαζιά με ρούχα και αξεσουάρ. Λίγα όμως.
Η Επισκοπή με τα χρόνια έδειξε πως κρύβει κι άλλα μυστικά μετά τη Νεικώ και την ιστορία της,οπότε γίνονται ξεναγήσεις στο εσωτερικό.
Ο ξεναγός είπε,όταν ρωτήθηκε, πως δεν έχουν γίνει ανασκαφές τριγύρω, οπότε αν κρύβονται κι άλλα μυστικά, δεν το ξέρουμε.

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Η Σίκινος είναι διαμαντάκι.
Ήταν και ευτυχώς παραμένει ακόμη.

Πανέμορφη, με φοβερό αρχαιολογικό ενδιαφερον λόγω Επισκοπής και της συνεχούς χρήσης της ανα διαφορετικούς αιώνες,
Έτσι ακριβώς!

με βιβλιοπωλείο και οινοποιείο
Αν είχε και φαρμακειο θα είχε τα πάντα.
Κάποιος θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια να ανοίξει και φαρμακείο. Το θεωρώ ως φυσική εξέλιξη να συμβεί.

Σε ερώτηση στην ΑΙ για το αν υπάρχει αγροτικός γιατρός στο νησί έλαβα την παρακάτω απάντηση:

Ναι, υπάρχει αγροτικός ιατρός στη Σίκινο. Η υγειονομική κάλυψη του νησιού παρέχεται από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σικίνου (ΠΠΙ), το οποίο είναι στελεχωμένο με αγροτικό ιατρό για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τις πρώτες βοήθειες των κατοίκων και των επισκεπτών

Τα βασικά στοιχεία του ιατρείου είναι:

Πήγα το 2023 και δεν εχει αλλάξει πολύ από τα τόσα χρόνια πριν που πήγες εσύ.
Το ίδιο λέτε όλοι όσοι πήγατε πρόσφατα στο νησί. Πολύ θετικό αυτό!

@alma σου εύχομαι καλό καλοκαίρι και σε ευχαριστώ για την ανάγνωση και τον σχολιασμό.

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
@Klair Φοβερές και τρομερές αναμνήσεις, με ελεύθερα κάμπινγκ σε νησιά, διαμονή σε εξωτερικούς χώρους, νερό από πηγάδια και νησιά δίχως τουριστική ανάπτυξη, δοσμένα με το δικό σου μοναδικό τρόπο γραφής.
Όχι τίποτε άλλο, θα τα διαβάζουν οι νεότεροι και θα τους φαίνονται εξωφρενικά όλα αυτά. :D
Άστα, ιστορίες από άλλο πλανήτη! Αν υπήρχαν μόνο τα κείμενα, χωρίς τις φωτογραφίες, οι νεότεροι δε θα πίστευαν τίποτα από όλα αυτά και με το δίκιο τους. Θα επανέλθω με περισσότερες φωτογραφίες για να επιβεβαιώσω ότι εμείς οι boomers ζήσαμε τα νησιά μας σε "πρωτόγονες εποχές" που μάλιστα τις ευχαριστιόμασταν. Μάλλον, κάποιο κουσούρι μού έχει μείνει από τότε και μόλις δω ξαπλώστρα και ομπρέλα βγάζω σπυριά :bleh: 🤣

Ευχαριστούμε για μια ακόμα υπέροχη ρετρό εξιστόριση.
Εγώ ευχαριστώ για το τόσο ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμμετοχή.

Καλό καλοκαίρι και καλά νησιά!
Επίσης! Τις καλύτερες ευχές μου για ένα υπέροχο και ταξιδιάρικο καλοκαίρι

alma

Member
Μέγας Συγγραφέας
Ήταν και ευτυχώς παραμένει ακόμη.

Έτσι ακριβώς!

Κάποιος θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια να ανοίξει και φαρμακείο. Το θεωρώ ως φυσική εξέλιξη να συμβεί.

Σε ερώτηση στην ΑΙ για το αν υπάρχει αγροτικός γιατρός στο νησί έλαβα την παρακάτω απάντηση:

Ναι, υπάρχει αγροτικός ιατρός στη Σίκινο. Η υγειονομική κάλυψη του νησιού παρέχεται από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σικίνου (ΠΠΙ), το οποίο είναι στελεχωμένο με αγροτικό ιατρό για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τις πρώτες βοήθειες των κατοίκων και των επισκεπτών

Τα βασικά στοιχεία του ιατρείου είναι:

Το ίδιο λέτε όλοι όσοι πήγατε πρόσφατα στο νησί. Πολύ θετικό αυτό!

@alma σου εύχομαι καλό καλοκαίρι και σε ευχαριστώ για την ανάγνωση και τον σχολιασμό.
Κι εγώ σε ευχαριστώ που έφερες εικόνες από αυτό το μοναδικό νησί.

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Πολύ "μοντέρνες" εικόνες για αυτό που θυμάμαι (αμυδρά) από την Σίκινο του 1993
Τότε το νησί δεν πρέπει να υπήρχε καν στον τουριστικό χάρτη. Μόνο οι κάτοικοί του και λίγοι ψαγμένοι θα το γνώριζαν.

Τότε υπήρχε μόνο ο δρόμος από την Αλοπρόνοια για την Χώρα και τίποτα άλλο.
Μη νομίζεις, και το 2007 λίγα πράγματα είχαν αλλάξει στους δρόμους. Ο κεντρικός έφτανε μέχρι την Επισκοπή για να πηγαίνει το λεωφορείο τον κόσμο και είχε ανοίξει δρόμος για τον Άγιο Γεώργιο ο οποίος δεν ξέρω αν ήταν χωματόδρομος ή άσφαλτος γιατί και εγώ πήγα με τη βάρκα στην παραλία.

Την Επισκοπή μπορούσες να την επισκεφτείς (μόνο εξωτερικά) μέσω ενός μονοπατιού
Και το 2007 ακριβώς το ίδιο συνέβαινε.

και φυσικά οινοποιείο Μάναλη δεν υπήρχε.
Ούτε το 2007 υπήρχε το οινοποιείο Μάναλη, αφού άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2008.

Η κανονική ταβέρνα πρέπει να ήταν η "Lucas". Αυτοί είχαν και κάμποσα δωμάτια στο Λιμάνι. Το 2007 υπήρχε και ένας παππούλης που έφτιαχνε σαλάτες και πατάτες τηγανητές άντε και κανένα ψαράκι. Θυμάμαι υπήρχε και ένα παγωτατζίδικο. Το ταχυδρομείο δεν υπάρχει καν ως εικόνα στο μυαλό μου, ούτε αν υπήρχε βενζινάδικο στο Λιμάνι. Είδα ξανά τα πλάνα από την ταινία τού γιου μου και σε καμία σκηνή δε διέκρινα βενζινάδικο. Μπορεί να συνέχιζε το σύστημα με τα δοχεία. Ούτε την ταβέρνα στον δρόμο για τη χώρα θυμάμαι.

Σε ευχαριστώ για την ανάγνωση και την κατάθεση των αναμνήσεών σου! Καλό καλοκαίρι!

gkalla

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία, Κροατία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Η κανονική ταβέρνα πρέπει να ήταν η "Lucas".
99% ήταν αυτή, με τραπεζάκια στην τσιμεντένια κατασκευή, σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

Το ταχυδρομείο δεν υπάρχει καν ως εικόνα στο μυαλό μου, ούτε αν υπήρχε βενζινάδικο στο Λιμάνι.
Η ταβέρνα, ενοικιαζόμενα, ταχυδρομείο, βενζινάδικο, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω ήταν εκεί που σήμερα στο google βλέπω να υπάρχει η Ταβέρνα Μελτέμι

Καλό καλοκαίρι και σε σένα!!!

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
99% ήταν αυτή, με τραπεζάκια στην τσιμεντένια κατασκευή, σχεδόν μέσα στη θάλασσα.
Ακριβώς. Εδώ δε χωράει αμφισβήτηση.

Η ταβέρνα, ενοικιαζόμενα, ταχυδρομείο, βενζινάδικο, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω ήταν εκεί που σήμερα στο google βλέπω να υπάρχει η Ταβέρνα Μελτέμι
Λοιπόν, είδα καρέ-καρέ το video και εντόπισα το κτίριο που σήμερα στεγάζει την Ταβέρνα Μελτέμι. Τότε σε αυτό ακριβώς το σημείο, στο ίδιο μαγαζί ήταν το ταβερνάκι του παππού που περιγράφω στην ιστορία. Το διπλανό, κολλητό κτίριο ενδεχομένως να στέγαζε το ταχυδρομείο, το βενζινάδικο κλπ. που περιγράφεις, αλλά το 2007 ήταν κλειστό και δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά εκεί πέρα, μόνο το καφενείο-ταβερνάκι του γεροντάκου.

Last edited:

NGATZ

Member
Σε ευχαριστώ θερμά γιατί ουσιαστικά εσύ άναψες τις σπίθες με τις λέξεις «Μιλένα» και «Νταλιάνα» δίνοντας πάσα σε εμένα να θυμηθώ το δικό μου ταξίδι με το «Ρομίλντα» και να εξελιχθούν τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν.

Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα ανασύρω και θα διηγηθώ τόσες λεπτομέρειες από το βαθύ παρελθόν. Ούτε είχα ποτέ σκοπό να γράψω ρετρό ιστορία στο φόρουμ. Και όμως έγινε και αυτό! Να ξέρετε ότι τελικά το ευχαριστήθηκα πολύ, συγκινήθηκα ακόμη περισσότερο γιατί ξανάζησα όλες εκείνες τις μοναδικές, ευτυχισμένες και αναντικατάστατες στιγμές με τον γιο μου και φυσικά χάρηκα αφάνταστα που το ευχαριστηθήκατε και εσείς!

@NGATZ καλό καλοκαίρι σου εύχομαι! Να είσαι καλά και να ταξιδεύεις σε όσες γωνιές του πλανήτη επιθυμείς!
Επίσης καλό καλοκάιρι Klair. Μας ταξίδεψες δεόντως με την απόδραση μας απο την καθημερινότητα, μέσω της παραπάνω ιστορίας και μας προθέρμανες για να ευχαριστηθούμε κι αυτό το καλοκαίρι !

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.224
Μέλη
40.253
Νεότερο μέλος
Fetah Belaj

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom