Μάλτα Μια χαρά είναι η Μάλτα!

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.605
Likes
12.424
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική

Ħal Saflieni Hypogeum - Tarxien Temples - Paola

Τελευταία μέρα στη Μάλτα πήγαμε στην Paola, να εντρυφήσουμε στην προϊστορία. Από τον σταθμό πήραμε το λεωφορείο Νο2 και μετά από αρκετά σύντομη διαδρομή, παρ' όλη την κίνηση, φτάσαμε. Κλασικά κατεβήκαμε μια στάση μετά τη σωστή ( που είναι Paola 3). Ακολουθώντας πινακίδες φτάσαμε εύκολα στον προορισμό μας: Ħal Saflieni Hypogeum. Το νούμερο ένα αρχαιολογικό αξιοθέατο του αρχιπελάγους που βεβαίως κατέχει τη θέση του στη λίστα της Unesco.

Oh yes ξηλωθήκαμε. Τότες το εισιτήριο κόστιζε 30 ευρουλάκια. Κλείνεις καθορισμένη μέρα και ώρα. Εισιτήριο επιτόπου από το ταμείο για την ίδια μέρα είναι αδύνατο να βρεις. Παίζουν όμως αγοραπωλησίες εισιτηρίων μεταξύ τουριστών.

Εμείς είχαμε φτάσει νωρίτερα στο ραντεβού. Κάναμε λοιπόν μια μικρή βόλτα στην Paola. Πρόκειται για προάστιο της Valleta. Διώροφα, με τα γνωστά μπαλκόνια, άνετους δρόμους, αλλά τίποτα αξιομνημόνευτο.











Ακριβώς στη 1μμ στην είσοδο του Hypogeum συγκεντρωθήκαμε γύρω από τον οδηγό μας. Το γκρουπ αποτελούνταν από 8 τουρίστες, μαζί με εμάς. Κάθε γκρουπ αποτελείται από το πολύ 10 επισκέπτες (εμείς που ήμασταν και λιγότεροι σε φάσεις ίσα – ίσα χωρούσαμε) και σχηματίζονται μόλις 6 κάθε μέρα. Πήραμε audioguide, δώσαμε τις τσάντες και μηχανές, κλείσαμε κινητά και αφού παρακολουθήσαμε ένα διαφωτιστικό βίντεο στον χώρο υποδοχής, αρχίσαμε την κατάβαση. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονται για να εξασφαλιστεί η διαφύλαξη του περιβάλλοντος του μνημείου. Επομένως, φωτογραφικό υλικό δεν έχω να σας δείξω. Οι φωτογραφίες από το υπόγειο είναι όλες παρμένες από το διαδίκτυο (από σάιτ που έκαναν σαφές ότι δίνουν την άδεια). Σας συστήνω να δείτε φωτογραφίες και βίντεο εδώ: http://heritagemalta.org/museums-sites/hal-saflieni-hypogeum/

Εντάξει, δεν κατεβήκαμε και στα έγκατα της γης, μερικά μέτρα μόνο, αλλά αυτή η σκοτεινιά, η ησυχία, οι άδειοι θάλαμοι σου έδιναν την αίσθηση σπηλαίου. Η όλη εμπειρία για εμένα ήταν υποβλητική και μπορώ να πω ότι δεν χαλάρωσα ούτε στιγμή όση ώρα διήρκεσε η ξενάγηση. Το audioguide ήταν στα αγγλικά και άκρως ικανοποιητικό. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερο χειρισμό, καθώς άρχιζε να “παίζει” μόλις φτάναμε σε προκαθορισμένα σημεία. Στο ενδιάμεσο ακούγαμε ειδικά δημιουργημένη μουσική για το υπόγειο, από αυτόν εδώ τον τύπο (τελευταία καταχώρηση και ηχητικό δείγμα). Από κάποια στιγμή και μετά απλά δεν την άντεχα άλλο! Ο ήδη χαμηλός φωτισμός, χαμήλωνε κι άλλο όταν φεύγαμε από ένα δωμάτιο. Ο οδηγός μας είχε συμπληρωματικό ρόλο στην ξενάγηση, για όποιες απορίες είχαμε και για να επισημάνει τα τρανταχτά σημεία. Φρόντιζε επίσης για την ασφαλή μας περιήγηση (προσοχή το κεφάλι, προσοχή γλιστράει κτλ).

Το Hypogeum υπήρξε ένα ταφικό μνημείο της νεολιθικής εποχής. Χρονολογείται χοντρικά από τουλάχιστον το 4000πΧ και ήταν σε χρήση για μια μεγάλη περίοδο, μέχρι περίπου το 2500πΧ. Η ανακάλυψή του έγινε το 1902, όταν το προάστιο της Paola άρχιζε να αναπτύσσεται και να χτίζεται και σίγουρα έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της αρχαιολογίας στη Μάλτα. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών από πάνω του προφανώς σφύριζαν ανέμελα για το τι υπάρχει κάτω από τα υπόγειά τους, αλλά ευτυχώς κάποια στιγμή όλα ήρθαν στο φως (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει; ). Στην ξενάγηση είδαμε πηγάδια που είχαν αυτοί σκάψει και προστατευτικά τοιχία που είχαν χτίσει.

Αποτελείται από τρία επίπεδα. Χρειάστηκε να γκρεμιστούν σπίτια ώστε να εκσκαφτεί το άνω και πιο παλιό από αυτά. Ό,τι υπήρχε επιφανειακά, στην είσοδο του υπογείου, καταστράφηκε σχεδόν εξολοκλήρου. Το Hypogeum είναι σκαμμένο στον ασβεστόλιθο της Paola. Μπορεί κανείς να φανταστεί πως έσκαβαν και λάξευαν την πέτρα οι άνθρωποι της νεολιθική εποχής: με τα χέρια και με εργαλεία από ... πέτρα, εκμεταλλευόμενοι σχισμές στον βράχο.

Χρησίμευε ως τόπος ομαδικής ταφής. Υπολογίζεται ότι κάπου 7000 άνθρωποι είχαν ταφεί εκεί. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, αλλά και δώρα: κεραμικά βάζα, πέτρινα και πήλινα αγαλματίδια κτλ. Από αυτά το πιο γνωστό είναι η “Sleeping Lady”, μια μικροσκοπική, αλλά πολύ λεπτομερής πήλινη φιγούρα που βρέθηκε μέσα σε μια τρύπα.


Από https://commons.wikimedia.org/wiki/File:245.jpg

Είδαμε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους αίθουσες, θαλάμους, τοίχους ζωγραφισμένους με κόκκινη ώχρα, περάσαμε από διαδρόμους, κατεβήκαμε σκαλιά, κοιτάξαμε μέσα από παράθυρα.



(από www.viewingmalta.com)

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τεχνίτες που έφτιαξαν το υπόγειο, έδωσαν βάση στην εμφάνιση των δωματίων δημιουργώντας ψευδαισθήσεις και χρησιμοποιώντας “προχωρημένες” τεχνικές. Δυο τουλάχιστον δωμάτια φαίνεται ότι έχουν σκαφτεί έτσι ώστε να μιμούνται τους μεγαλιθικούς ναούς, της ίδιας χρονικής περιόδου που υπάρχουν στην επιφάνεια πχ. τους Tarxien. Μάλιστα έχουν λαξέψει με τέτοιο τρόπο το ταβάνι ώστε να δίνει την εντύπωση στηριζόμενης οροφής, οπότε ίσως και οι μεγαλιθικοί ναοί να είχαν παρόμοιες οροφές.



Κύριος θάλαμος - fish eye (από www.viewingmalta.com)



Holy of holies - replica (μεγαλιθικού) ναού (από www.viewingmalta.com)

Άξιζε; Ασφαλώς!

Ένα αυτονόητο tip που θα ήθελα να δώσω είναι να αγοράσετε τον επίσημο οδηγό για το υπόγειο (Malta insight heritage guides) από το πωλητήριο. Εκτός του ότι είναι πλήρης και πολύ κατατοπιστικός, θα σας χρησιμεύσει ως σουβενίρ για ένα αξιοθέατο όπου οι φωτογραφίες απαγορεύονται.


Τα δικά μας σουβενίρ από το υπόγειο.

Όταν τελείωσε η ξενάγηση (μετά από 50') και βγήκαμε έξω στη λιακάδα, κινήσαμε να ολοκληρώσουμε την αρχαιολογική εμπειρία στη Μάλτα με έναν μεγαλιθικό ναό. Έτσι μετά από ούτε 10 λεπτά περπάτημα βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο Tarxien.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων μεγαλιθικών κατασκευών, χτισμένων κολλητά. Προστατεύονται από στέγαστρο, το οποίο όμως δεν τους αποκόβει εντελώς από τα σύγχρονα κτίρια της Paola σε απόσταση αναπνοής. Έχει κατασκευαστεί υπερυψωμένη διαδρομή που κυκλώνει το μνημείο και που στο τέλος της σε οδηγεί στο εσωτερικό των ναών. Επεξηγηματικές πινακίδες υπάρχουν πολλές στον χώρο, όρεξη να έχεις να διαβάζεις. Μαζί με άλλους έξι μεγαλιθικούς ναούς της Μάλτας είναι κατοχυρωμένοι στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η ανακάλυψή τους έγινε λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη του υπογείου, μετά και από μαρτυρίες αγρότη ότι έβρισκε τεράστιες πέτρες λίγα μέτρα από το έδαφος του χωραφιού του. Προφανώς ο κόσμος είχε αρχίσει να ευαισθητοποιείται ως προς τη σημασία των αρχαιοτήτων. Και οι δυο τοποθεσίες έχουν εκσκαφτεί από τον ίδιο άνθρωπο τον Sir Themistocles Zammit (πετυχημένος γιατρός στο επάγγελμα) που θεωρείται ο πατέρας της αρχαιολογίας στη Μάλτα.

Χρονολογικά ο χώρος άρχισε να χρησιμοποιείται την ίδια περίοδο πάνω – κάτω με το υπόγειο και περίπου το 3600 πΧ κατασκευάστηκε ο πρώτος και πιο ταπεινός μεγαλιθικός “ναός” του συγκροτήματος από τον οποίο λίγα έχουν διασωθεί. Τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί η χρήση των οικοδομημάτων δεν έχει αποσαφηνιστεί και ο όρος "ναός" μάλλον χρησιμοποιείται χάριν ευκολίας. Την περίοδο 3000 – 2500 πΧ κτίστηκαν οι άλλοι τρεις ναοί που είναι πολύ μεγαλύτεροι και καλύτερα διακοσμημένοι. Η χρήση των ναών συνεχίστηκε και κατά την εποχή του χαλκού. Ήταν ταφικά μνημεία, με διαφορετικά έθιμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χώρος ήταν σε χρήση μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.






















Το υπόλοιπο του αγάλματος δεν σώζεται. Υπολογίζεται ότι έφτανε τα 2 μέτρα.





Και μια χωρίς το στέγαστρο


(από www.viewingmalta.com)

Άξιζε; Φυσικά, γιατί είναι πολύ κοντά στη Βαλέτα, η επίσκεψη δεν παίρνει πολύ ώρα, το εισιτήριο είναι φθηνό (6€) και έναν μεγαλιθικό πρέπει να δεις πριν φύγεις από Μάλτα.



 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.661
Likes
50.498
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Παρά τα συνήθη απαξιωτικά σχόλια για αυτήν τη μικροσκοπική νησιωτική χώρα της Μεσογείου
Έτσι, πές τα!

H χώρα είναι καταπληκτική με πληθώρα πραγμάτων να δεις και να κάνεις, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, γεμίζεις μια εβδομάδα, μια πολύ πηχτή εβδομάδα. Αγαπημένο μέρος το Hypogeum, το οποίο όμως συνήθως θέλει κράτηση εβδομάδες πριν, δέχονται πολύ περιορισμένο αριθμό τουριστών καθημερινά, κλείνεις online. Μιλάμε για μνημείο από το 3.000 π.Χ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hypogeum_of_Ħal-Saflieni

Σόρι για την παρένθεση, συνεχίστε!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Ακόμα μια ιστορια για Μαλτα, πολυ χαίρομαι! Συνέχισε γρήγορα, πετάω μεθαύριο! :p
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Πράγματι....μια χαρά είναι η Μάλτα!:)
Είχα πάει πριν αρκετά χρόνια και είχα περάσει πολύ ωραία.Με είχε εντυπωσιάσει η Μντίνα...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Πολύ ωραία περιγραφή! Από παλιά είχα την επιθυμία να επισκεφθώ αυτό το μικρό νησί - κράτος αλλά κάπου δίσταζα και όλο το ανέβαλα.
Επειδή έβλεπα ότι λόγω της υπερβολικής οικοδόμησης νομίζα ότι επικρατεί κάποιο χάος και οι μετακινήσεις είναι αρκετά δύσκολες.
Αλήθεια τα ΜΜΜ πως είναι?
Μπορεί ένας μεμονωμένος επισκέπτης να κυκλοφορήσει εύκολα στην πόλη ή θα κουραστεί μέχρι να εξοικειωθεί με το σύστημα μετακινήσεων?
Η Βαλέτα περπατιέται ή χρειάζεται ΜΜΜ?
Γενικά η χρήση των λεωφορείων πως είναι? είναι εξυπηρετικά?
Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.605
Likes
12.424
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Ακόμα μια ιστορια για Μαλτα, πολυ χαίρομαι! Συνέχισε γρήγορα, πετάω μεθαύριο! :p
Εδώ θα σε στεναχωρήσω. Η συνέχεια μετά το Πάσχα. Έχουμε και μια Βαλένθια να χαρούμε :D

Πολύ ωραία περιγραφή! Από παλιά είχα την επιθυμία να επισκεφθώ αυτό το μικρό νησί - κράτος αλλά κάπου δίσταζα και όλο το ανέβαλα.
Επειδή έβλεπα ότι λόγω της υπερβολικής οικοδόμησης νομίζα ότι επικρατεί κάποιο χάος και οι μετακινήσεις είναι αρκετά δύσκολες.
Αλήθεια τα ΜΜΜ πως είναι?
Μπορεί ένας μεμονωμένος επισκέπτης να κυκλοφορήσει εύκολα στην πόλη ή θα κουραστεί μέχρι να εξοικειωθεί με το σύστημα μετακινήσεων?
Η Βαλέτα περπατιέται ή χρειάζεται ΜΜΜ?
Γενικά η χρήση των λεωφορείων πως είναι? είναι εξυπηρετικά?
Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια.
Η Βαλέτα περπατιέται, μόνο και άνετα. Δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχει και καλή ρυμοτομία. Υπάρχουν μόνο λίγα μίνι-λεωφορεία.
Έχουν πολύ πυκνό δίκτυο λεωφορείων. Η αφετηρία τους είναι έξω από τα τείχη της Βαλέτα. Σε γενικές γραμμές τηρούν τα ωράριά τους και είναι στην ώρα τους. Οι αποστάσεις στο νησί δεν είναι μεγάλες, οπότε η μετακίνηση με λεωφορείο δεν είναι κουραστική. Όμως, σε μήνες και ώρες αιχμής είμαι σίγουρη ότι θα γεμίζουν, ιδίως στις "τουριστικές" γραμμές.

Αγαπημένο μέρος το Hypogeum, το οποίο όμως συνήθως θέλει κράτηση εβδομάδες πριν, δέχονται πολύ περιορισμένο αριθμό τουριστών καθημερινά, κλείνεις online. Μιλάμε για μνημείο από το 3.000 π.Χ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hypogeum_of_Ħal-Saflieni
Μάλλον θα καταλάβει το τελευταίο κεφάλαιο ;).
 
Last edited:

marquis

Member
Μηνύματα
1.284
Likes
898
Όντως παρεξηγημένη η Μάλτα. Το μόνο ίσως που της λείπει είναι οι ωραίες παραλίες. Αλλά οι μεγαλιθικοί ναοί της, το Υπόγειο, ο Καραβάτζιο και οι μαγικές Βαλλέτα, Μντίνα και Βικτώρια το αναπληρώνουν με το παραπάνω και την κάνουν προορισμό που μπορεί να επισκεφθεί κανείς όλο το χρόνο.

ΥΓ. Τα λεωφορεία παραδόξως στην αιχμή της καλοκαιρινή περιόδου δεν ήταν ποτέ υπερβολικά γεμάτα, εκτός από μία φορά στο Βαλλέτα-Σλιέμα που δεν μπορούσε να πάρει ανάσα κανείς. H Βαλλέτα είναι πολύ μικρή σε έκταση (και σε πληθυσμό) και μόνο οι μικρές ανηφόρες να δυσκολέψουν κάποιον.
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Πολύ ωραία περιγραφή! Από παλιά είχα την επιθυμία να επισκεφθώ αυτό το μικρό νησί - κράτος αλλά κάπου δίσταζα και όλο το ανέβαλα.
Επειδή έβλεπα ότι λόγω της υπερβολικής οικοδόμησης νομίζα ότι επικρατεί κάποιο χάος και οι μετακινήσεις είναι αρκετά δύσκολες.
Αλήθεια τα ΜΜΜ πως είναι?
Μπορεί ένας μεμονωμένος επισκέπτης να κυκλοφορήσει εύκολα στην πόλη ή θα κουραστεί μέχρι να εξοικειωθεί με το σύστημα μετακινήσεων?
Η Βαλέτα περπατιέται ή χρειάζεται ΜΜΜ?
Γενικά η χρήση των λεωφορείων πως είναι? είναι εξυπηρετικά?
Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια.
Η Βαλέττα περπάτημα εύκολα και γενικα τα ΜΜΕ ειναι καλα σε πανε παντου.Δε χρειάζεται αν πας με γκρουπ.

Πολυ ο όροφο νησι απο τα αγαπημένα μου ταξιδια!Η Βαλέτα πανεμορφη,εγω έμεινα στο hotel Osborne στο κέντρο και σχετικά κοντα στην πύλη.Μου άρεσαν ολα εκει,θελω να ξαναπαω.Και φυσικα μπάνιο στην golden beach!
 
Last edited by a moderator:

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Επειδή έβλεπα ότι λόγω της υπερβολικής οικοδόμησης νομίζα ότι επικρατεί κάποιο χάος και οι μετακινήσεις είναι αρκετά δύσκολες.
Αλήθεια τα ΜΜΜ πως είναι?
Μπορεί ένας μεμονωμένος επισκέπτης να κυκλοφορήσει εύκολα στην πόλη ή θα κουραστεί μέχρι να εξοικειωθεί με το σύστημα μετακινήσεων?
Η Βαλέτα περπατιέται ή χρειάζεται ΜΜΜ?
Γενικά η χρήση των λεωφορείων πως είναι? είναι εξυπηρετικά?
Έχουν πολύ πυκνό δίκτυο λεωφορείων. Η αφετηρία τους είναι έξω από τα τείχη της Βαλέτα. Σε γενικές γραμμές τηρούν τα ωράριά τους και είναι στην ώρα τους. Οι αποστάσεις στο νησί δεν είναι μεγάλες, οπότε η μετακίνηση με λεωφορείο δεν είναι κουραστική. Όμως, σε μήνες και ώρες αιχμής είμαι σίγουρη ότι θα γεμίζουν, ιδίως στις "τουριστικές" γραμμές.
ΥΓ. Τα λεωφορεία παραδόξως στην αιχμή της καλοκαιρινή περιόδου δεν ήταν ποτέ υπερβολικά γεμάτα, εκτός από μία φορά στο Βαλλέτα-Σλιέμα που δεν μπορούσε να πάρει ανάσα κανείς. H Βαλλέτα είναι πολύ μικρή σε έκταση (και σε πληθυσμό) και μόνο οι μικρές ανηφόρες να δυσκολέψουν κάποιον.
Η Βαλέττα περπάτημα εύκολα και γενικα τα ΜΜΕ ειναι καλα σε πανε παντου.Δε χρειάζεται αν πας με γκρουπ.
Ας γράψω λίγο την άποψή μου για τα λεωφορεία επειδή τείνω να διαφωνήσω με όλους σας. Με κούρασαν, με κούρασαν, με κούρασαν. Και είμαι και βολική και συνηθισμένη στην ταλαιπωρία των ΜΜΜ διότι δεν οδηγώ στην καθημερινότητά μου.

Έμενα Σλιέμα στα όρια με το St Julian. Δεινοπάθησα. Τα ωράρια δεν ήταν απολύτως ακριβή, υπήρχαν καθυστερήσεις, στις ώρες αιχμής γινόταν η πλήρης σαρδελοποίηση. Συχνά περνούσε ένα λεωφορείο κι επειδή περίμενε τόσος κόσμος ο οδηγός έβαζε μερικούς μόνο μέσα και οι υπόλοιποι έπρεπε να περιμένουν το επόμενο. Ειδικά η μετάβαση στο Μαρσασλόκ ήταν δράμα! Τι να πω, ενδεχομένως να είχε τόσο κόσμο λόγω Πρωτομαγιάς. Από την άλλη πώς θα είναι το καλοκαίρι;

Γενικώς προτείνω ενοικίαση αυτοκινήτου για 1-2 μέρες. Εμείς κλείσαμε transfer από και προς το αεροδρόμιο, ενώ πήγαμε Γκόζο ημερήσια εκδρομή οργανωμένα. Χρήματα που καθόλου δεν μετάνιωσα, καθώς αν κάναμε αυτές τις διαδρομές με ΜΜΜ θα χάναμε πολύτιμο χρόνο και θα ταλαιπωρούμασταν οικτρά.

Σόρρυ για την παρένθεση, περιμένω τη συνέχεια! :)
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Ας γράψω λίγο την άποψή μου για τα λεωφορεία επειδή τείνω να διαφωνήσω με όλους σας. Με κούρασαν, με κούρασαν, με κούρασαν. Και είμαι και βολική και συνηθισμένη στην ταλαιπωρία των ΜΜΜ διότι δεν οδηγώ στην καθημερινότητά μου.

Έμενα Σλιέμα στα όρια με το St Julian. Δεινοπάθησα. Τα ωράρια δεν ήταν απολύτως ακριβή, υπήρχαν καθυστερήσεις, στις ώρες αιχμής γινόταν η πλήρης σαρδελοποίηση. Συχνά περνούσε ένα λεωφορείο κι επειδή περίμενε τόσος κόσμος ο οδηγός έβαζε μερικούς μόνο μέσα και οι υπόλοιποι έπρεπε να περιμένουν το επόμενο. Ειδικά η μετάβαση στο Μαρσασλόκ ήταν δράμα! Τι να πω, ενδεχομένως να είχε τόσο κόσμο λόγω Πρωτομαγιάς. Από την άλλη πώς θα είναι το καλοκαίρι;

Γενικώς προτείνω ενοικίαση αυτοκινήτου για 1-2 μέρες. Εμείς κλείσαμε transfer από και προς το αεροδρόμιο, ενώ πήγαμε Γκόζο ημερήσια εκδρομή οργανωμένα. Χρήματα που καθόλου δεν μετάνιωσα, καθώς αν κάναμε αυτές τις διαδρομές με ΜΜΜ θα χάναμε πολύτιμο χρόνο και θα ταλαιπωρούμασταν οικτρά.

Σόρρυ για την παρένθεση, περιμένω τη συνέχεια! :)
Κρίμα που ταλαιπωρήθηκες, εγώ πήγα το Μάϊο του 2008,μαλλον ήμουν νεότερη και δεν πολυκατάλαβα απο ταλαιπωρία. Η αλήθεια είναι, τώρα που τα θυμάμαι, ότι τα λεωφορεία, εκείνα τα παλιά τα κίτρινα, ήταν συχνά γεμάτα και αργούσαν αλλά μάλλον έιχα ενθουσιαστεί με τον τόπο και το πρέβλεψα.
Αυτοκίνηντο ούτε τόλμησα να σκεφτώνα νοικιάσω λόγω της αντίθετης απο εμάς οδήγησης.
 

marquis

Member
Μηνύματα
1.284
Likes
898
Ας γράψω λίγο την άποψή μου για τα λεωφορεία επειδή τείνω να διαφωνήσω με όλους σας. Με κούρασαν, με κούρασαν, με κούρασαν. Και είμαι και βολική και συνηθισμένη στην ταλαιπωρία των ΜΜΜ διότι δεν οδηγώ στην καθημερινότητά μου.

Έμενα Σλιέμα στα όρια με το St Julian. Δεινοπάθησα. Τα ωράρια δεν ήταν απολύτως ακριβή, υπήρχαν καθυστερήσεις, στις ώρες αιχμής γινόταν η πλήρης σαρδελοποίηση. Συχνά περνούσε ένα λεωφορείο κι επειδή περίμενε τόσος κόσμος ο οδηγός έβαζε μερικούς μόνο μέσα και οι υπόλοιποι έπρεπε να περιμένουν το επόμενο. Ειδικά η μετάβαση στο Μαρσασλόκ ήταν δράμα! Τι να πω, ενδεχομένως να είχε τόσο κόσμο λόγω Πρωτομαγιάς. Από την άλλη πώς θα είναι το καλοκαίρι;

Γενικώς προτείνω ενοικίαση αυτοκινήτου για 1-2 μέρες. Εμείς κλείσαμε transfer από και προς το αεροδρόμιο, ενώ πήγαμε Γκόζο ημερήσια εκδρομή οργανωμένα. Χρήματα που καθόλου δεν μετάνιωσα, καθώς αν κάναμε αυτές τις διαδρομές με ΜΜΜ θα χάναμε πολύτιμο χρόνο και θα ταλαιπωρούμασταν οικτρά.

Σόρρυ για την παρένθεση, περιμένω τη συνέχεια! :)
Είχα διαβάσει κάπου λίγο καιρό αφότου επιστρέψαμε (2014/5?) ότι η εταιρία υπεύθυνη για τα λεωφορεια άλλαξε, με αποτέλεσμα η κατάσταση να αλλάξει προς το χειρότερο. Μάλλον γι αυτό είχες μια τέτοια εμπειρία. Εμείς ούτε μια φορά δεν είχαμε καθυστέρηση η κάποιο πρόβλημα καθόλη την εβδομάδα που κάτσαμε τον Αύγουστο πέραν του γεμάτου λεωφορείου στο Βαλλεττα Σλιεμα. Μάλιστα τότε υπήρχαν και λεωφορεία που σε πήγαιναν σε πολλά μέρη του νησιού από Σλιεμα που δεν είχαν αφετηρία τη Βαλλεττα για να μοιράσουν τον κόσμο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.219
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom