Γερμανία Μόλις γύρισα από … τα Χριστούγεννα 😊😍🥰

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.169
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas

«Ένα τριήμερο στην Κολωνία»
… μπα όχι! Είναι πολύ φτωχό, αφού δεν ήταν ένα απλό τριήμερο.

«Κολωνία: The Christmas spirit»
… μπα και αυτό είναι φτωχό, αφού δεν ήταν μόνο το spirit, είχε … και τι δεν είχε αυτό το τριήμερο.

«Τα πρώτα μου Χριστούγεννα στην Ευρώπη;»
… μπα, έχω ξαναβρεθεί τέτοιες μέρες άλλη μια φορά, αλλά τώρα ήταν διαφορετικά, τώρα τα … «κατάλαβα» τα Χριστούγεννα.

Τι τίτλο να βάλω σε μια ιστορία για την πόλη στην οποία ένιωσα τόσο πολύ τα … Χριστούγεννα;
Έψαχνα να βρω μια φράση - τίτλο ιστορίας που να περιλαμβάνει αυτήν την παραμυθένια ατμόσφαιρα που έζησα στην Κολωνία, με τα φώτα, τα στολίδια, τις μυρωδιές, τις γαστρονομικές νοστιμιές, τη μουσική, τα παιχνίδια, την καλή διάθεση, τη χαρά, την αγαλλίαση.
Θυμήθηκα αυτό που μου ήρθε στο στόμα όταν με ρώτησε μια φίλη που πήγα το τριήμερο.
«Στα Χριστούγεννα στην Κολωνία»
«Για Χριστούγεννα στην Κολωνία, θες να πεις» μου είπε.
«Όχι … στα Χριστούγεννα»

Αφού, …όταν σκέπτομαι την Κολωνία, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι αυτό …
Χριστουγεννιάτικο κολάζ4.jpg


Που μεταφράζεται ως … «Μόλις γύρισα από … τα Χριστούγεννα»

..................................................................... post ................................ :) ..........................................................

 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.169
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Η απόφαση, το ταξίδι και η 1η «ημέρα»
Μόλις γύρισα από Γερμανία ήμουν κατενθουσιασμένη. Ακόμα είμαι! Πέρασα ένα πάρα πολύ όμορφο τριήμερο μαζί με την 15χρονη κόρη μου. Το ταξίδι αυτό ήταν πέρα για πέρα πάνω από τις προσδοκίες μου.
Έκλεισα τα αεροπορικά ενάμισι μήνα πριν, χωρίς να το πολυσκεφτώ. Ο κύριος λόγος ήταν το ότι βρήκα φθηνά εισιτήρια. Η Κολωνία είναι από τους νέους προορισμούς της ryan και τα εισιτήρια ήταν πολύ χαμηλά. Με 34€ πήγαινε έλα τα βρήκα και τα έκλεισα.
Κολωνία για ένα Χριστουγεννιάτικο Σαββατοκύριακο!
Ωραία τα έκλεισα, αλλά τώρα τι κάνουμε; Τι έχει η Κολωνία;
Εκτός από τον Καθεδρικό δεν γνωρίζω να έχει κάτι άλλο. Και αυτό το ήξερα λόγω … Unesco. Θα «γεμίσει» το τριήμερο; Επειδή είναι και χειμώνας και νυχτώνει και νωρίς πίστευα ότι θα είχα «κενά» στο όποιο πρόγραμμα μου και δεν θα είχα τι να κάνω ειδικά τα βράδια.
Είναι Χριστούγεννα, οπότε έχει και τις αγορές.
Εντάξει. Γεμίζει το τριήμερο με αγορές, μια επίσκεψη στον Καθεδρικό, άντε και μια βόλτα στο Ρήνο θα έχει και κανένα μουσείο,… καλά θα είναι.
Μετά ήρθαν …
………
Οι αμφιβολίες και τα προβληματάκια…
Μια φίλη που θα ‘ρχόταν μαζί μας το μετάνιωσε (και έχασε και το αεροπορικό). Καλά αυτό έχει γίνει συνήθεια πια (το να ακυρώνει το τρίτο μέλος της παρέας στα τρία τελευταία ταξίδια).
Θα έχει λέει πολύ κρύο. Ε! ναι θα έχει. Χριστούγεννα είναι! Β. Ευρώπη είναι!
Αλλά όπως λένε οι φίλοι μας οι Σουηδοί: «Δεν υπάρχει κακός καιρός. Υπάρχει κακός εξοπλισμός!» :lol:Αυτό ας πούμε ότι λύνεται.
Μετά υπήρχαν και τα νέα του covid. Αυξάνονται λέει τα κρούσματα στην Ευρώπη. Η Γερμανία πάει για lock down. Εμένα το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση μου λήγει πάνω στο τριήμερο. Διάβαζα και τα αγχωτικά νέα στο forum ...
Είχα λίγο «κρυώσει» με το θέμα.
Θα είχα και το παιδί μαζί μου. Μη γίνει καμιά στραβή.
Κλείνω ραντεβού για τρίτη δόση μια μέρα πριν το ταξίδι (δεν μπόρεσα νωρίτερα). Ας «οχυρωθώ» σκέφτηκα όσο γίνεται. Αν γίνει τίποτα … τουλάχιστον να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω.
Τουλάχιστον να μην κλείσουν οι αγορές, όπως έγινε με Μόναχο και Νυρεμβέργη. Παρακολουθούσα τα κρούσματα στη Βεστφαλία λες και ήταν η γειτονιά μου. Εμβολιασμένες είμαστε αλλά αν η Γερμανία πάει στο 2G+ θα είναι μια έξτρα ταλαιπωρία. Θα αξίζει τον κόπο να τρέχουμε και για τεστ;

Με όλες αυτές τις σκέψεις λοιπόν δεν είχα ασχοληθεί και πολύ με το πρόγραμμα της εκδρομής. Είχα φτιάξει ένα αμέσως μόλις έκλεισα τα αεροπορικά και μετά το «ξέχασα». Το ξαναέπιασα πια παραμονή του ταξιδιού μόνο για να το θυμηθώ και αυτό το έκανα με δυσκολία, αφού με είχαν πιάσει και συμπτώματα από την τρίτη δόση του εμβολίου (που αν είναι δυνατόν … δεν τα είχα στις 2 πρώτες φορές). Τι τραβάμε για να πάμε ένα ταξίδι!

Μέσα σε όλο αυτό είχα ευτυχώς και μια «χείρα βοηθείας» από τον αγαπητό @8avos κάτοικο της Κολωνίας για καιρό, ο οποίος μου μετέφερε (μεταξύ άλλων) και τα αισιόδοξα νέα ότι οι αγορές θα είναι ανοιχτές τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκέμβρη που θα αποφασιστούν τα νεότερα.
Το ταξίδι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα ξεκινούσε.

Με πονοκέφαλο έφυγα Παρασκευή απόγευμα και φοβόμουν κιόλας μην έχω και τίποτα δέκατα και τα «πιάσουν» στο αεροδρόμιο τίποτα κάμερες.:lol::lol:
Έγινε έλεγχος και πιστοποιητικών και φόρμας εντοπισμού επιβάτη στην επιβίβαση. Η πτήση παρόλο που ήταν αργά 6:00 το απόγευμα έφυγε στην ώρα της. Τρεις ώρες κοιμόμουν και σχεδόν δεν πολυκατάλαβα την πτήση. Φτάσαμε γύρω στις 8:15 Γερμανίας. Μέχρι να βγούμε έξω να μπούμε στο σταθμό των τρένων να βγάλουμε εισιτήρια από τα αυτόματα μηχανήματα, να ‘ρθει το τρένο και να φτάσουμε στη στάση μας, απέναντι από την οποία ήταν το κατάλυμά μας είχε φτάσει η ώρα 9:40 το βράδυ.

BeFunky-collage - 2022-03-01T182222.273.jpg


Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήταν η στάση μας, η "Messe Deutz Köln" που είναι ... αξιοθέατο!
20211203_215110.jpg


Και το καλύτερο; Τέρμα ο πονοκέφαλος. Μου κόπηκε “μαχαίρι” με το που πάτησα το πόδι μου στη Γερμανία!!!

Το κατάλυμα …
Το κατάλυμα που είχα κλείσει αρχικά, όταν θα είμαστε τρεις στην παρέα ήταν ένα τρίκλινο, μέσα στην Altermarkt δίπλα στο ποτάμι και με θέα το ποτάμι. Ήταν ένα από αυτά τα χρωματιστά σπιτάκια, η πρόσοψη των οποίων σε συνδυασμό και με το καμπαναριό του Αγίου Μαρτίνου, που ξεπροβάλλει από πίσω τους θεωρείται αξιοθέατο προς φωτογραφία. Ήμουν πολύ χαρούμενη που θα μέναμε δίπλα στο Ρήνο και τόσο μα τόσο κοντά στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Όταν η φίλη μου ακύρωσε έπρεπε και εγώ να βρω κάτι πιο οικονομικό και με όσο γίνεται πιο μακρινή ημερομηνία δωρεάν ακύρωσης.
Έκλεισα σε ένα youth hostel που βρήκα στην απέναντι (από τον Καθεδρικό και την παλιά πόλη) μεριά του ποταμού, στο “DJH Jungendherberge”. Πάντα ήθελα να μείνω σε youth hostel! Δηλαδή … από την τελευταία φορά που έμεινα σε youth hostel! ;), τότε που ήμουν πιο …youth! ;) Βέβαια το συγκεκριμένο είχε δίκλινο με ιδιωτικό μπάνιο, αλλά κατά τα άλλα φιλοξενούσε youth :) και είχε και το όνομα. Αυτό ήταν ένα αρκετά μοντέρνο κατάλυμα με reception, lock rooms και θέα, το οποίο βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Ρήνου, αλλά και πολύ κοντά σε αυτήν, όπως και στη γέφυρα Hohenzollernbrücke.

20211206_102951.jpg


Μπορεί μεν να φτάσαμε αργότερα απ’ ότι πίστευα και να μέναμε μακρύτερα από τις αγορές απ’ ότι αρχικά είχα κλείσει, αλλά παρόλαυτά εμείς ξεκινήσαμε στις 10:10 το βράδυ να πάμε βόλτα στην δυτική μεριά του ποταμού ελπίζοντας ότι θα βρούμε κάποια από αυτές ανοιχτή για ένα εναρκτήριο currywurst, που τόσο μου αρέσει.
Και ναι … είχαμε το θράσος να πιστεύουμε ότι τέτοια ώρα θα βρούμε αγορά ανοιχτή. :p

Πρώτη επαφή …
Έτσι, λοιπόν ξεκινήσαμε από το hostel μας για να περάσουμε απέναντι, στην παλιά πόλη. Όμως, η γέφυρα, τα λουκέτα της, η θέα (από τη ανατολική όχθη του Ρήνου) προς τον Καθεδρικό, τον Άγιο Μαρτίνο και το ποτάμι έδιναν πολύ όμορφες εικόνες για φωτογραφίες και έτσι κάναμε 35’ να τη διασχίσουμε :innocent::innocent: χαζολογώντας και βγάζοντας φωτογραφίες.

20211203_225511.jpg


20211203_230020.jpg


20211203_230024.jpg


20211203_230248.jpg


BeFunky-collage - 2022-03-01T222826.262.jpg


Μόλις κατά τις 10:45 είμαστε κάτω από το Dom ...
20211205_213819.jpg


IMG2_8475.jpg


...και στην είσοδο της κλειστής φυσικά αγοράς. Και κλειστή που ήταν καταλάβαινες τι όμορφη που ήταν. :oops:

20211205_214555.jpg


20211205_214611.jpg


Ο στολισμός ήταν καταπληκτικός και το δέντρο …. Τι ωραίο!

IMG2_8472.jpg


Ίσα που πρόλαβα και το φωτογράφισα λίγο πριν “πεθάνει” η μπαταρία μου. Αυτό ήταν μια μικρή ήττα. Δεν ξέρω πως την έπαθα έτσι. Και δεν είχα μαζί μου καβάντζα τη φωτογραφική μου. :(
Τουλάχιστον παρηγορήθηκα αφού θα ξαναερχόμασταν εδώ τις επόμενες μέρες.

Τι άλλο θα μπορούμε να κάνουμε τέτοια ώρα στην Κολωνία χωρίς Χριστουγεννιάτικη αγορά;

Είχα κάτι στο μυαλό μου, αλλά λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο. Είχα διαβάσει ότι το Δημαρχείο της Κολωνίας έχει ελεύθερη είσοδο σήμερα Παρασκευή ως τις 12:00 το βράδυ. Χα, χα. Είχα βρει τι θα κάνουμε το πρώτο βράδυ. Έλα όμως που χωρίς μπαταρία δεν μπορούσα να βρω το Δημαρχείο. Έναν πορτιέρη που ρώτησα «που είναι το Rathaus» … δεν ήξερε. Υπέθεσα ότι θα έφταιγε η προφορά μου (για την οποία δεν φημίζομαι). Η ώρα πια είχε περάσει τις 11:00 οπότε εγκατέλειψα την ιδέα και τώρα πια έπρεπε να πάμε να βρούμε κάπου να φάμε.

Προχωρήσαμε νότια της αγοράς ώσπου πετύχαμε λίγη κίνηση έξω από την μπιραρία Früh. Ωραία ήταν ανοιχτή και έχει κόσμο.
Έλα όμως που χωρίς μπαταρία στο κινητό δεν μπαίνεις πουθενά. Πώς να δείξουμε πιστοποιητικό; Η δική μου είχε πέσει εντελώς και της κόρης έπλεε τα λοίσθια. Με 5% μπαταρία και κινητό που «κολλούσε» είδε και έπαθε να δείξει το πιστοποιητικό της στην «πόρτα» και λίγο πριν δείξει το δικό μου ξανακόλλησε. «Άντε μπείτε», μας είπε η “πόρτα”. Και μπήκαμε.
Ωραία κλασική Γερμανική μπυραρία, τίγκα στον κόσμο παρόλη την ώρα (ήταν 11:15). Βρήκαμε τραπέζι και όταν ήρθε η ώρα να παραγγείλουμε μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο …για μπίρες. Η κουζίνα έκλεινε στις 12:00 και επειδή έκλεινε στις 12:00 … έκλεινε και από τις 11:15! Μάλλον είδε την πείνα στο μάτι ο σερβιτόρος όταν μου είπε: «Άμα θέλετε φαγητό υπάρχει μια αγορά ανοιχτή ευθεία κάτω στα 200μ.». Εντάξει. «Danke schön» είπαμε και φύγαμε “σφαίρα”.

Και εδώ είχε έλεγχο πιστοποιητικών. Πάλι καλά που το κινητό της κόρης μου (με μπαταρία στο 3% πια) άνοιξε και έτσι πήραμε τη σφραγιδούλα 2G στο χέρι μας και μπήκαμε.

Η “Adventsdorf am Kölner Dom” είναι μια μικρή αγορά πάρα πολύ όμορφη. Έχει μια πολύ εντυπωσιακή παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη Πυραμίδα, έχει τα πάντα από φαγητό και είναι για … after. :cool:
Φωτογραφίες δεν έχει :( η μπαταρία λέμε… :cry:
Έβγαλα όμως τις επόμενες δυο μέρες, αφού εδώ ξαναήρθαμε και ξαναήρθαμε και βράδυ και μέρα.

20211206_143556.jpg


Την ώρα που πήγαμε ήταν γεμάτη κόσμο. Ότι πάγκος υπήρχε ήταν φίσκα και ο χώρος των ορθίων ήταν γεμάτο από πηγαδάκια και όλοι βέβαια με μπίρα ή κρασί στο χέρι, σαν μια μεγάλη παρέα σε ένα υπαίθριο μπαρ. Και όλα αυτά ενώ ήταν σχεδόν μεσάνυχτα. o_O

Κάναμε λοιπόν και εμείς το πηγαδάκι μας, παρέα με μια μακαρονάδα με κοτόπουλο που προτίμησε η κόρη και φυσικά με ένα currywurst, που τόσο μελετούσα στο μυαλό μου από πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο.

20211205_215034.jpg


Πάρα πολύ ωραία!
Μπορεί να μην είδαμε το Δημαρχείο, αλλά μάλλον πήγε αρκετά καλά η πρώτη μας μέρα, που δεν ήταν ακριβώς «ημέρα» αλλά … ένα νυχτερινό τρίωρο!

Είχαμε μια όμορφη βόλτα δίπλα στο Ρήνο και στην παλιά πόλη της Κολωνίας, φάγαμε ωραία και είδαμε και Χριστουγεννιάτικη αγορά!!! :)

20211203_230814.jpg


Είχαμε και σουβενίρ … ημέρας … αναλώσιμο … :p Τη σφραγιδούλα του 2G.

BeFunky-collage - 2022-03-01T223158.126.jpg


Κανονικά θα έπρεπε αυτήν την ιστορία να την ανεβάσω νωρίτερα και φυσικά πιο κοντά στα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, αλλά ήμουνα σε mood … Νάπολης (ιστορία που διέκοψα για να κάνω το ταξίδι της Κολωνίας) και δεν μπορώ (και εν τω μέσω και πολλών υποχρεώσεων) να “πετάγομαι” από τη μια πόλη στην άλλη. :lol:
Λόγω της ανεπικαιρότητας είπα να το αφήσω για του χρόνου, αλλά ας είναι καλά ο @psilos3 με το Χριστουγεννιάτικο Παρίσι του, που με παρέσυρε. Σε αυτόν οφείλεται η Χριστουγεννιάτικη Κολωνία μου μέσα στο Μάρτη (που μάλλον θα «πιάσει» και Πάσχα, με τους ρυθμούς που ‘χω).

…………………………………. Post ………………… :)……………………………………….
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Γιατί όχι; Πάντα είναι κατάλληλος καιρός για Χριστουγεννιάτικη ιστορία. :cool:
Περιμένω να δω την ανάλυση σου για να ξέρω αν θα τη βάλω στο πλάνο, αν και ως στιγμής φαίνεται δελεαστική!
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
917
Likes
8.348
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Κανονικά θα έπρεπε αυτήν την ιστορία να την ανεβάσω νωρίτερα και φυσικά πιο κοντά στα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, αλλά ήμουνα σε mood … Νάπολης (ιστορία που διέκοψα για να κάνω το ταξίδι της Κολωνίας) και δεν μπορώ (και εν τω μέσω και πολλών υποχρεώσεων) να “πετάγομαι” από τη μια πόλη στην άλλη. :lol:
Λόγω της ανεπικαιρότητας είπα να το αφήσω για του χρόνου, αλλά ας είναι καλά ο @psilos3 με το Χριστουγεννιάτικο Παρίσι του, που με παρέσυρε. Σε αυτόν οφείλεται η Χριστουγεννιάτικη Κολωνία μου μέσα στο Μάρτη (που μάλλον θα «πιάσει» και Πάσχα, με τους ρυθμούς που ‘χω).
Ότι ιστορία και να ανεβάσεις @Grerena είναι πάντα ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Ο τρόπος που γράφεις κάνει και τον πιο αδιάφορο προορισμό να μπαίνει στα " πρέπει να το δω", :) τουλάχιστον για εμένα.
Βέβαια έχεις αφήσει και περιμένω το ταξίδι στην Πολωνία, άλλα φαντάζομαι θα μπει κι αυτό στο πρόγραμμα, έτσι;
:)
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.169
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Γιατί όχι; Πάντα είναι κατάλληλος καιρός για Χριστουγεννιάτικη ιστορία. :cool:
Περιμένω να δω την ανάλυση σου για να ξέρω αν θα τη βάλω στο πλάνο, αν και ως στιγμής φαίνεται δελεαστική!

Ύστερα από αυτή μου την επίσκεψη έχω καταλήξει ότι η Γερμανία ακόμα και τουριστικά έχει την εγγύηση που έχουν όλα τα Γερμανικά προϊόντα!!
Νομίζω μάλιστα ότι σε σένα (η Γερμανία) ίσως ταιριάζει και πιο πολύ λόγω … μπίρας. ;) :)
Από την άλλη μεριά όμως πιστεύω ότι δεν είναι για … solo καταστάσεις. Ειδικά αν ασχοληθείς με τις αθλοπαιδιές που ασχολήθηκα εγώ τις επόμενες ημέρες, ε! θέλει μια παρέα.


Ότι ιστορία και να ανεβάσεις @Grerena είναι πάντα ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Ο τρόπος που γράφεις κάνει και τον πιο αδιάφορο προορισμό να μπαίνει στα " πρέπει να το δω", :) τουλάχιστον για εμένα.
Βέβαια έχεις αφήσει και περιμένω το ταξίδι στην Πολωνία, άλλα φαντάζομαι θα μπει κι αυτό στο πρόγραμμα, έτσι;
:)
Πω πω τι όμορφα σχόλια! Σε ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν και οι outsider ιστορίες μου. :)
Η αλήθεια είναι ότι την Κολωνία την έβλεπα και εγώ σαν αδιάφορο προορισμό, αλλά τώρα έχω εντελώς αντίθετη άποψη.

Αχ! Το οδικό στην Πολωνία ήταν πολύ ωραίο. Την έχω ξεκινήσει την ιστορία, αλλά έχει πολύ
‘ζουμί’, θέλει χρόνο και έχει πολύ, μα πολύ δρόμο ακόμα ως τη δημοσίευση. Μακάρι να τα καταφέρω, γιατί αν εξαιρέσεις Βαρσοβία και Κρακοβία, τα υπόλοιπα μέρη του οδοιπορικού μου δεν έχουν και πολλές αναφορές στο forum.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Νομίζω μάλιστα ότι σε σένα (η Γερμανία) ίσως ταιριάζει και πιο πολύ λόγω … μπίρας. ;) :)
Αυτό είναι που λένε «μη σου βγει το όνομα» :haha: :haha:
πιστεύω ότι δεν είναι για … solo καταστάσεις
Αυτό είναι καμιά φορά και θέμα timing,μπορεί και να προκύψει, δεν είναι μόνο επιλογή. Θα σου πω μόλις το δοκιμάσω στη συγκεκριμένη χώρα.:cool:
αν εξαιρέσεις Βαρσοβία και Κρακοβία, τα υπόλοιπα μέρη του οδοιπορικού μου δεν έχουν και πολλές αναφορές στο forum.
Αυτό εννοείται ότι θα έχει εξίσου τεράστιο ενδιαφέρον. Αγαπάμε Πολωνία.
 

turms

Member
Μηνύματα
2.070
Likes
2.829
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
Αυτό είναι που λένε «μη σου βγει το όνομα» :haha: :haha:

Αυτό είναι καμιά φορά και θέμα timing,μπορεί και να προκύψει, δεν είναι μόνο επιλογή. Θα σου πω μόλις το δοκιμάσω στη συγκεκριμένη χώρα.:cool:

Αυτό εννοείται ότι θα έχει εξίσου τεράστιο ενδιαφέρον. Αγαπάμε Πολωνία.
οντως...η Γερμανια για σενα ειναι λουκουμι
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.673
Μόλις κατά τις 10:45 είμαστε κάτω από το Dom ...
Πρώτη φορά πήγα στην Κολωνία το 1983. Έπαθα την πλάκα μου μ'αυτόν τον ναό.
Τεράστιος! Ίσως από τα καλύτερα αξιοθέατα της Γερμανίας. Από τα πιο όμορφα βιτρό που έχω
δει στην ζωή μου. Ιδανική εποχή που πήγες Χριστούγεννα.
 

turms

Member
Μηνύματα
2.070
Likes
2.829
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
δυστυχως εδω και μερικα χρονια ο ναος εχει συνδεθει με μια απο τις πιο ασχημες νυχτες στην Ιστορια της μεταπολεμικης Γερμανιας....ενα πολιτισμικο σοκ για τους γερμανους, και ισως η απαρχη για μια αλλαγη νοοτροπιας απο πολλους ντοπιους απεναντι σε προσφυγες η / και μεταναστες, & ουσιαστικα η αρχη της ενδυναμωσης του ως επι το πλειστον ακροδεξιου κομματος που ειναι και στην βουλη σημερα
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.169
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
2η ημέρα με αγορές και μουσεία
Εδώ μάλλον θα πρέπει να πω δυο λόγια για αυτές τις περίφημες αγορές που για μένα τουλάχιστον που δεν έχω πάει άλλη φορά ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη τέτοια εποχή, αποτελούν ένα πρωτόγνωρο happening.

Χριστουγεννιάτικες αγορές …
Για την Ευρώπη τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου και οι πόλεις της φροντίζουν να το δείξουν με τις χριστουγεννιάτικες αγορές, που έχουν μεγάλη παράδοση από τον Μεσαίωνα και πιο πίσω. Για ένα μήνα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων οι πόλεις ζουν σε ρυθμούς γιορτής και στις περισσότερες από αυτές στήνονται φαντασμαγορικές αγορές.

Τα Χριστούγεννα είναι η ιερότερη γιορτή των Γερμανών και την γιορτάζουν άπαντες. Είναι γνωστό ότι πολλές Γερμανικές πόλεις, όπως η Στουτγκάρδη, η Φρανκφούρτη, η Νυρεμβέργη, το Μόναχο και η Κολωνία αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία αναφοράς για τις χριστουγεννιάτικες αγορές μιας και είναι και από τις πιο παλιές. Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Κολωνία εμφανίστηκε λίγο μετά το 1800 και είναι από τις πιο ελκυστικές της Γερμανίας και από τις πιο ξακουστές.

Η Κολωνία διαθέτει μεγάλο αριθμό Χριστουγεννιάτικων αγορών, οι οποίες σε συνδυασμό με τον πανέμορφο Ρήνο που τη διασχίζει προσδίδουν στην πόλη μια μοναδική ατμόσφαιρα. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές είναι μεταξύ Καθεδρικού και Δημαρχείου. Η αγορά του Καθεδρικού, η Alter Markt, η Neumarkt και η Rudolfplatz. Όλες οι αγορές αποτελούνται από όμορφα στολισμένα σπιτάκια που προσφέρουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, διάφορες χειροποίητες & ιδιαίτερες δημιουργίες, πάσης φύσεως δώρα και γαστρονομικές σπεσιαλιτέ αλλά όλες έχουν το δικό τους στυλ και είναι πολύ ξεχωριστές από μόνες τους.

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στον Καθεδρικό ναό της Κολωνίας είναι από τις πιο όμορφες αγορές σε όλη την Κολωνία καθώς πραγματοποιείται δίπλα σε ένα εκπληκτικό σκηνικό. Βρίσκεται στη σκιά του καθεδρικού ναού της Κολωνίας και πάντα στη μέση της έχει ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο κατατάσσεται μεταξύ των ομορφότερων στην Ευρώπη.

20211204_191955.jpg


Έχει ζωντανή μουσική και … γαστρονομικές απολαύσεις! Είναι η πιο δημοφιλής και με τις περισσότερες επισκέψεις σε όλη τη Γερμανία. Ο τεράστιος Καθεδρικός ως φόντο σε συνδυασμό με τον υπέροχο φωτισμό και τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

20211206_143737.jpg


Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Heumarkt και στην Alter Markt. Η αγορά “Heinzelmannchen”. Αυτή η παραδοσιακή αγορά στην Κολωνία πραγματοποιείται εκεί από το 1820. Αυτή η αγορά είναι «στημένη» σε δυο σημεία, σε δυο πλατείες, στη Heumarkt και στην Alter Markt. Η συγκεκριμένη αγορά «διακόπτεται» από το Δημαρχείο. Εμείς την είδαμε σε διαφορετικούς χρόνους. Το κάτω κομμάτι της στη Heumarkt και το πάνω κομμάτι της στην Alter Markt, οι οποίες νόμιζα ότι ήταν δύο διαφορετικές αγορές. Στη συνέχεια όταν τις ξαναείδα στο χάρτη και είδα και τις φωτογραφίες μου και την … επωνυμία τους κατάλαβα ότι ήταν η ίδια αγορά. Το κομμάτι στο Heumarkt είχε διαφορετική θεματολογία απ’ ότι το κομμάτι στο Alter Markt, αλλά το ίδιο αρχιτεκτονικό στυλ και τις ίδιες … μασκότ, που δεν ήταν άλλο από τους νάνους!

20211206_121910.jpg


20211206_142850.jpg


Το “Heumarkt” κομμάτι είχε παιχνίδια πάγου, ενώ το δεύτερο είχε μικροπωλητές και παντός είδους γαστρονομικές λιχουδιές, οπότε εγώ θεωρώ ότι πήγα σε δυο αγορές και όχι σε μία (έτσι για να παρηγορηθώ λίγο που δεν πήγα στη διάσημη Χριστουγεννιάτικη αγορά των αγγέλων της Neumarkt!)

Ούτε στη Rudolfplatz πήγα. Δεν πρόλαβα, αφού σχεδόν δεν ξεμακρύναμε από αυτή του Καθεδρικού. Με το που περνούσαμε το ποτάμι πέφταμε πάνω στην αγορά του Καθεδρικού, η οποία ήταν τόσο όμορφη που “κολλούσαμε”, οπότε γιατί να τρέχουμε τι διαφορετικό θα δούμε; Άσε που δύο από τα βράδια πήγαμε τόσο αργά που οι όλες αγορές είχαν κλείσει και εμείς βολευόμασταν με τη γνωστό μας πια απομεινάρι, την “Adventsdorf am Kolner Dom”.

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του λιμανιού είναι μια πολύ ειδική αγορά, η οποία ξεχωρίζει από τις άλλες χριστουγεννιάτικες αγορές και λόγω των χειροποίητων και ιδιαίτερων «καλλιτεχνικών» προϊόντων, που προσφέρει αλλά και λόγω της εγγύτητάς της με το Ρήνο. Το σκηνικό παίζει σημαντικό ρόλο. Η αγορά βρίσκεται δίπλα στο μουσείο σοκολάτας. Ο Ρήνος δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα αλλά και ένα μεγάλο ξύλινο καράβι, που είναι αραγμένο σε ένα κανάλι του και στο κέντρο της αγοράς συγχρόνως. Σοκολάτα και αγορά! Τι πιο Χριστουγεννιάτικο; :):oops:

20211206_123728.jpg


Η σημερινή μέρα θα ήταν αφιερωμένη σε κάποια μουσεία αλλά και στις αγορές αφού αυτές βρίσκονται … ανάμεσα από τα μουσεία και γύρω από αυτά.

Μουσεία …
Το παιδί έχει δωρεάν είσοδο στα μουσεία της πόλης. Εμένα με ενδιέφεραν οι δυο Πινακοθήκες, Με την museum card μπορούσα να έχω είσοδο σε πολλά μουσεία για δυο συνεχόμενες ημέρες με μόνο 18€. Στις δυο Πινακοθήκες να πήγαινα μόνο και είχαν ήδη «καλυφθεί» τα 18€ της κάρτας.

Φύγαμε από το hostel ψιλοαργά. Λίγο το πρωινό χουχούλιασμα στο δωμάτιο με θέα, που είχαμε, λίγο το πλούσιο πρωινό που πήραμε στη ωραία και πολύ φωτεινή αίθουσα του hostel μας, καταλήξαμε να φύγουμε στις 11:00 η ώρα. Θα μπορούσαμε να πάρουμε το τρένο για να περάσουμε απέναντι, αλλά θα χάναμε τα ημερήσια πλάνα της γέφυρας, με τα ποδαράκια μας ξανά …

IMG_8269.JPG


20211204_104134.jpg


Υπερπαραγωγή από μόνη της (η γέφυρα)…
20211204_105516.jpg


… αλλά μαζί με τα λουκέτα … παραήταν χασομέρισσα (η βόλτα) … :oops:
BeFunky-collage - 2022-03-04T195924.743.jpg


Με μια προσεκτικότερη παρατήρηση θα δείτε και την ελληνική συμμετοχή σε μια από τις παραπάνω φωτο. ;)

Στην απέναντι όχθη (δυτική όχθη) η γέφυρα «σκάει» στην πλατεία Heinrich-Boll-Platz...
20211204_105852.jpg


Δεξιά είναι ο Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, μπροστά ο Καθεδρικός και αριστερά το μουσείο Ludwig μαζί με τη Φιλαρμονική της Κολωνίας.

20211204_110112.jpg


Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Η υπέροχη αυτή πλατεία, που καταλήγει αρμονικά με διάφορα αρχιτεκτονικά τερτίπια έως τα νερά του Ρήνου έχει κάποια θεματάκια … τεχνικής φύσεως. Στην πραγματικότητα είναι … μεσοπάτωμα (πως λέμε μεσοτοιχία;) με την οροφή της Φιλαρμονικής! Το κέντρο της πλατείας δηλαδή αποτελεί συγχρόνως και την οροφή της Φιλαρμονικής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κακή ηχομόνωση βλάπτει την ακουστική του μεγάρου μουσικής, με αποτέλεσμα όταν γίνονται παραστάσεις, συναυλίες ή και πρόβες ακόμα, το κέντρο της πλατείας να …κλείνει.

20211204_105935.jpg


Ούτε κουνούπι δεν περνάει. Τώρα εξηγείται γιατί σε κάποια από τα επόμενα περάσματά μου είδα τις γνωστές κορδέλες τύπου “απαγορεύεται η προσπέλαση” και κάποιους φύλακες να τις …φυλάνε. Τελικά κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε οι Γερμανοί! :p

Και φτάσαμε στο Μουσείο Ludwig. Ξεφορτώσαμε παλτά, σκουφιά, γάντια, σακίδια στην γκαρνταρόμπα, βγάλαμε την museum card μας, προσπεράσαμε το μαγαζί του μουσείου (παρόλη την αδυναμία που έχουμε σε αυτά τα μαγαζιά και οι δυο μας) και μπήκαμε μέσα.

Το μουσείο Ludwig είναι εξαιρετικό. Περιέχει έργα των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του προηγούμενου αιώνα. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Κολωνίας. Το κτίριο είναι μοντέρνο, με κυβιστική εμφάνιση, εντυπωσιακό και βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία και πολύ κομβική επίσης, κοντά στον Καθεδρικό, στη γέφυρα και στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Είναι ένα πολύ φωτεινό και “ανοιχτό” μουσείο. Aνά πάσα στιγμή της επίσκεψής μας, όπου και να βρισκόμασταν είχαμε ορατότητα σε κάποιο απ’ όλα τα παραπάνω και ήταν τόσο λουσμένο στο φως και ας είχε εκείνη την ημέρα συννεφιά.

20211204_125507.jpg


IMG_8374.JPG


IMG_8375.JPG


IMG_8315.JPG


IMG_8316.JPG


Καταπληκτικό!
Είχα καιρό να πάω σε μουσείο με όχι … κλασικά έργα τέχνης. Αν και κατά μία έννοια … κλασικά ήταν και αυτά. Είδαμε «κλασικούς» εκπροσώπους του υπερρεαλισμού, εξπρεσιονισμού, κυβισμού, αφηρημένης τέχνης, ποπ αρτ έως και πουαντιγισμού!

IMG_8305.JPG


20211204_125315.jpg


Σε δεσπόζουσα θέση ήταν και το πρώτο έργο που είδαμε μπαίνοντας στο μουσείο, που ήταν ένα έργο της Niki de Saint Phalle. Αλλού την κυνηγούσα να τη δω και αλλού την είδα. Η εκπρόσωπος της «figurative art» Saint Phalle εκτός από τα πολύ γνωστά γλυπτά της στο “Stravinsky Fountain” του Παρισιού, έχει φιλοτεχνήσει τα έργα του “Tarot garden” της Τοσκάνης (ταξίδι που ακύρωσα τον Σεπτέμβριο :(), έργα που πολύ ήθελα να δω και να που τώρα εμφανίζεται μπροστά μου ένα έργο της χωρίς να το περιμένω. o_O

BeFunky-collage - 2022-03-02T004417.347.jpg


Η συνέχεια ήταν καταπληκτική …
Ήταν ΟΛΟΙ τους εδώ ...

IMG_8339.JPG


Και οι σουρεαλιστές …
Rene Maggritte, Richard Oelze, Salvator Dali ...
BeFunky-collage - 2022-03-03T192807.509.jpg


Και oi υπερεαλιστές …
(o ντόπιος) Max Ernst και (ο δικός μας) Giorgio de Cirico ...
BeFunky-collage - 2022-03-03T195139.441.jpg


Και οι εξπρεσιονιστές …
Oskar Kokoschka, Jackson Pollock, Max Beckam ...
BeFunky-collage - 2022-03-03T195345.949.jpg


Και οι κυβιστές …
Fernand Leger, Ljubow Popowa ...
BeFunky-collage - 2022-03-04T005614.659.jpg


Και η μοντέρνα τέχνη και η αφηρημένη τέχνη και η figurative art ήταν παρούσες με Piet Mondrian, Casimir Malevich, Francis Bacon και Yves Klein...
BeFunky-collage - 2022-03-04T002833.254.jpg


Τόσους μαζεμένους μόνο στο Pompidou, στο Παρίσι θυμάμαι να έχω δει o_Oo_O

Εκπληκτική και η Γιαπωνέζα Yayoi Kusama με τα γλυπτά της … (στον ουρανό τη γύρευα, στην …Κολωνία τη βρήκα!) ...
22-16-20-621.jpg


Μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην (δεν θα μπορούσε να λείπει) ποπ αρτ…
με James Rosenquist …
IMG_8295.JPG


με Roy Lichtenstein με τα «καρτούν» του και Andy Warhol με τον Elvis του (που εγώ νόμιζα ότι ο διπλός Elvis ήταν στο MoMA!) …
BeFunky-collage - 2022-03-04T005938.992.jpg


Είδαμε φυσικά και Picasso. Το “φυσικά” το λέω γιατί είχε πολύ Picasso...
BeFunky-collage - 2022-03-04T011715.143.jpg


BeFunky-collage - 2022-03-04T012201.042.jpg


IMG_8319.JPG


Είχε μια ιδιαίτερη έκθεση ειδικά για αυτόν σε δυο ορόφους του μουσείου...
IMG_8378.JPG


Μάλλον το παρατράβηξα με την περιγραφή του μουσείου αλλά πραγματικά ενθουσιάστηκα με αυτό. Είναι ένα μουσείο σύγχρονης Τέχνης που με ξάφνιασε αρκετά αφού δεν έχει μόνο Picasso, αλλά τα άπαντα του 20ου αι. και πιστεύω ότι οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.

Καθυστερήσαμε αρκετά σε μια αίθουσα του μουσείου, όπου μπορούσες να δημιουργήσεις ένα δικό σου έργο τύπου κολάζ, κάτι που άρεσε πολύ στο παιδί, το οποίο και έκανε. Έφτιαξε δύο κολάζ, το ένα από αυτά το κράτησε και το άλλο το άφησε στην έκθεση.

BeFunky-collage - 2022-03-04T015220.885.jpg


Ύστερα και από το απαραίτητα χαζολόι στο μαγαζάκι του μουσείου …
IMG_8385.JPG


και μετά από ένα συνολικά δυομισάωρο βγήκαμε έξω από το Ludwig.
Η συνέχεια είχε χριστουγεννιάτικη αγορά.
Στην “under the Dom” «πέφτεις» βγαίνοντας από το μουσείο. Ούτε μπορείς και ούτε θες να την αποφύγεις. Ομολογώ όμως ότι ήταν η πιο στριμωγμένη μου στιγμή στην Κολωνία, η ώρα αυτή που βρεθήκαμε στην αγορά. Ήταν η ώρα που η μπάντα του Δήμου έπαιζε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και γινόταν το αδιαχώρητο παντού.
Έτσι για την ιστορία: Άπαντες φορούσαν μάσκες. Δεν πρόσεξα ούτε μια παρασπονδία.

20211204_133445.jpg


IMG_8396.jpg


Ήταν δύσκολο να σταθούμε, πόσο μάλλον να φάμε ή να πιούμε κάτι. Παρόλα αυτά βρήκαμε μια γωνιά προκειμένου να δοκιμάσω και εγώ το περίφημο gluhwein (το ζεστό, μυρωδάτο κρασάκι με την κανέλα) και να ζεστάνω και λίγο το κοκαλάκι μου. Γιατί … σας είπα; Έκανε κρύο. :D Μπορεί να ήμουν τυχερή και να μην είχε χιόνια (εγώ τύχη το θεωρώ αυτό) και μπορεί επίσης να μην έβρεχε, αλλά η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 1 με 2 βαθμούς. Μακριά δηλαδή από τον Ελληνικό χειμώνα, που είμαι μαθημένη.

BeFunky-collage - 2022-03-04T221308.280.jpg


Ήπια λοιπόν το ζεστό κρασάκι μου και η κόρη μια ζεστή σοκολάτα. Μπορούσαμε και να επιστρέψουμε τα δυο πήλινα ποτηράκια πίσω (έναντι 6€), αλλά δεν θέλαμε. Με το ποτό μας στο χέρι κόψαμε βόλτες μέσα στην αγορά χαζεύοντας στα περίπτερα με τα σουβενίρ και τα φαγητά…

20211206_141930.jpg


20211206_142020.jpg


Κάποια τα … λιμπίστηκα, σαν τον καπνιστό σολομό …
IMG_8392.JPG


Κάποια άλλα δεν νομίζω…
IMG_8394.JPG

Ε! να μην τα παρουσιάζω και όλα ρόδινα ...Το παραπάνω δεν θα ήθελα να το δοκιμάσω ...

Έχοντας αυτά τα θεάματα καταφέραμε και προσπεράσαμε την υπόλοιπη αγορά και κατευθυνθήκαμε προς την έτερη Πινακοθήκη, αυτή του Wallraf - Richartz Museum.
Εκεί στην πόρτα του μουσείου ήπιαμε μονορούφι ότι είχε απομείνει από τα ποτά μας και αφού τακτοποιήσαμε τα ποτηράκια μας στην τσάντα των … σουβενίρ μπήκαμε μέσα.
Νομίζω όμως ότι φτάσαμε την κατάλληλη στιγμή, αφού με την είσοδό μας στο μουσείο γλυτώσαμε και τη βροχούλα που μόλις είχε ξεκινήσει.

BeFunky-collage - 2022-03-04T020252.535.jpg


Εντάξει. Από τα καλύτερά μου. Να βρίσκομαι μέσα σε μια Πινακοθήκη Κεντροευρωπαϊκής πόλης…
παρέα με δασκάλους του μπαρόκ αλλά και Γάλλους ρεαλιστές.

IMG_8422.JPG


Μην ανησυχείτε όμως. Δεν θα πλατειάσω. Και αυτό για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι το μουσείο δεν είναι ...“Ludwig” και ο άλλος είναι ότι πάντα στα δεύτερα μουσεία της ημέρας είμαι κουρασμένη και τα «περνάω» πιο γρήγορα. :icon_redface:

Ομολογώ όμως ότι για την μεσαιωνική ζωγραφική δεν τρελαίνομαι και τόσο και τον όροφο αφιέρωμα στον μεσαίωνα τον περάσαμε λίγο γρήγορα. Μια μικρή στάση κάναμε μόνο, σε ένα-δυο έργα, το ένα εκ των οποίων είναι το highlight του Γερμανού Stefan Lochner, την “Madonna of the Rose”, την επονομαζόμενη και «Μόνα Λίζα της Κολωνίας», τίτλο που έχει (υποθέτω) λόγω του ελαφρού μειδιάματος της Παναγίας.

BeFunky-collage - 2022-03-04T222744.975.jpg


Είδαμε και αρκετό μπαρόκ, με έργα κυρίως των δυο πιο γνωστών ζωγράφων του 17ου αι. του (πανταχού παρών) Rubens και του (πιο πολλές αυτοπροσωπογραφίες) Rembrandt.

BeFunky-collage - 2022-03-04T224140.585.jpg


Είχε όμως και Ισπανούς, αγαπημένους Ισπανούς (γνήσιοι Caravaggisti), που δεν συναντώ και τόσο συχνά στις Πινακοθήκες, με έντονα δραματικά στοιχεία στα έργα τους, όπως οι Bartolome Murillo και Jose de Ribera.

BeFunky-collage - 2022-03-04T221038.543.jpg


Τι δεν είδα σήμερα; Ποιο ρεύμα ζωγραφικής;
Ιμπρεσιονισμό δεν είδα. :rolleyes:
Και από αυτό έχει το “Wallraf - Richartz”. Το μουσείο διαθέτει μια από τις πιο εκτεταμένες συλλογές ιμπρεσιονιστικής τέχνης σε Γερμανικό έδαφος. Αλλά είπαμε ότι δεν θα το «ζαλίσω» πολύ.

BeFunky-collage - 2022-03-04T225709.979.jpg


14-41-37-833.jpg

Van Gogh, Gauguin, Cezanne, Renoir, Eduard Manet, Claude Monet.

Μπορεί να μην είναι “Ludwig”, αλλά και το κτίριο του Wallraf βρίσκεται σε αρκετά κεντρικό σημείο και από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου μπορείς να δεις πολύ καλή θέα προς τον Καθεδρικό και τον Άγιο Μαρτίνο, αλλά και τα περίχωρα της Κολωνίας.

20211204_145914.jpg


IMG_8429.jpg


Αρκετή ώρα μείναμε σε αίθουσα-ατελιέ για τους ταλαντούχους επισκέπτες. Εδώ μπορούσες να δημιουργήσεις ένα δικό σου έργο, και να το εκθέσεις και εσύ μαζί με άλλα. Πολύ άρεσε στο παιδί, με αποτέλεσμα να μείνουμε στο «ατελιέ» αρκετή ώρα μέχρι να «δημιουργήσουμε» και εμείς το δικό «μας» έργο. «Αφήσαμε» λοιπόν το αποτύπωμα μας με όσους τρόπους μπορούσαμε. Τα εισαγωγικά όπως καταλαβαίνετε μπαίνουν για να τονίσουν τον πληθυντικό, αφού το έργο ήταν μεν της κόρης αλλά με ταλέντο που έχει κληρονομήσει από τη … μαμά! :):haha:

20211204_153134.jpg


20211204_150617.jpg


Πήραμε και δυο μικρά αναμνηστικά κατά παράδοση από το κατάστημα δώρων του μουσείου φεύγοντας και βγήκαμε έξω.

Τώρα είχε βροχούλα. Όχι τις μπόρες της Ελλάδας που δεν μπορείς να σταθείς, αλλά ένα συνεχές ψιλόβροχο, που απαιτούσε ομπρέλα.

IMG_8436.JPG


IMG_8439.JPG


IMG_8443.JPG


Η ώρα ήταν 4:20. Κανονική νύχτα έξω, αλλά με κίνηση. Πολύ κίνηση. Τα μαγαζιά ήταν όλα ανοιχτά, υπήρχαν ουρές ειδικά σε μαγαζιά τύπου Saturn και οι εμπορικοί δρόμοι Hohe Str. και Schildergasse Str. ήταν γεμάτοι με κόσμο. Εμείς τους διασχίσαμε και για να χαζέψουμε αλλά και γιατί έπρεπε να τους περάσουμε αφού ήταν στο δρόμο μας για το “NS Dokumentations zentrum”, που ήθελα να πάμε. Λίγο η βροχή, το κρύο, το γάντι που έβγαινε και έμπαινε, το gps που δεν τα έλεγε καλά, κάναμε καναδυό γυροβολιές μέσα στο εμπορικό κέντρο περνώντας από τα ίδια και τα ίδια, ώσπου κάποια στιγμή στις 4:50 φτάσαμε στο NSDOK. Στις 6:00 έκλεινε τελικά, τσάμπα αγχώθηκα αφού νόμιζα ότι έκλεινε στις 5:00. Μπήκαμε στο Κέντρο χωρίς κάποια χρέωση, αφού και αυτό συμπεριλαμβανόταν στη Museum card.
Το Κέντρο τεκμηρίωσης NS (Εθνικού Σοσιαλισμού) λειτουργεί ως μνημείο για τα θύματα των Ναζί αλλά και ως ερευνητικό κέντρο συνδέοντας τη μνήμη των θυμάτων με την απεικόνιση της Κολωνίας υπό τη ναζιστική κυριαρχία. Στεγάζεται στο «EL-DE Haus», το οποίο ήταν η έδρα της Γκεστάπο της Κολωνίας και το όνομά του βασίζεται στα αρχικά του ονόματος (Leopold Dahmen) του ιδιοκτήτη του κτιρίου που νοίκιασε το κτίριο στην Μυστική Αστυνομία, το 1935.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ξέρεις Γερμανικά δεν μπορείς να αντιληφθείς πλήρως αυτά που βλέπεις, αλλά σίγουρα καταλαβαίνεις πολλά, αφού η Ιστορία είναι γνωστή.
Στο υπόγειο του κτιρίου “EL-DE Haus”, υπάρχουν τα κελιά της φυλακής…

BeFunky-collage - 2022-03-04T201645.183.jpg


Τέτοιου τύπου ιστορικά σημεία μνήμης (φυλακές Γκεστάπο) υπάρχουν παντού στην Ευρώπη. Πρόσφατα μάλιστα πήγα και στο αντίστοιχο της Αθήνας. Το περίεργο όμως είναι να το επισκεφτείς στη … Γερμανία, τη γενέτειρα των Ναζί του ’30. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι συνάντησα πολύ περισσότερους επισκέπτες στην Κολωνία απ’ ότι στο αντίστοιχο σημείο μνήμης της Αθήνας. Παραθέτω φωτογραφίες από Αθήνα έτσι για το κοντράστ.

BeFunky-collage - 2022-03-04T203449.968.jpg

… οι τοίχοι των οποίων είναι γεμάτο με επιγραφές και σκίτσα σχεδιασμένα από τους κρατούμενους

Οι υπόλοιποι τρεις όροφοι του «EL-DE Haus» αποτελούν μια έκθεση σκίτσων, γκραβούρων, φωτογραφιών και αποκομμάτων εφημερίδων που απεικονίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή στην Κολωνία την εποχή των ναζί.
Στον τελευταίο όροφο υπάρχει και βιβλιοθήκη, στην οποία είναι προσβάσιμη μεγάλη συλλογή από έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, ημερολόγια, αφίσες κ.α. και η οποία αποτελεί και τη βάση της ιστορικής έρευνας του κέντρου.

IMG_8457.JPG


Η ώρα πια είναι 5:40. Τέρμα τα μουσεία για σήμερα. Δεν ήθελα κι άλλα. Και εγώ και το παιδί θέλαμε πια να πάμε κάπου να καθίσουμε για φαγητό. Ωραίες οι αγορές αλλά θέλαμε και λίγη ξεκούραση. Κριτήριό μας για το που θα πάμε ήταν η … απόσταση. Ποια μπιραρία ήταν πιο κοντά από τις τρεις που ήξερα;
............................................... post ....................................... :) .....................................
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.673
Μπράβο @Grerena
Υπέροχες φωτογραφίες σε ένα μέρος που αγαπάω.

Μάλλον το παρατράβηξα με την περιγραφή του μουσείου αλλά πραγματικά ενθουσιάστηκα με αυτό. Είναι ένα μουσείο σύγχρονης Τέχνης που με ξάφνιασε αρκετά αφού δεν έχει μόνο Picasso, αλλά τα άπαντα του 20ου αι. και πιστεύω ότι οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.
Και πολύ καλά έκανες. Κάθε φορά που πάω έχω μίνιμουμ 4-5 ώρες στο μουσείο.
Και oi υπερεαλιστές …
(o ντόπιος) Max Ernst και (ο δικός μας) Giorgio de Cirico ...
Εδώ επέτρεψε μου μια διευκρίνιση. Οι δυό τους ήταν της μεταφυσικής ζωγραφικής. Ένα ρεύμα που
επηρέασε τον υπερεαλισμό. Περιμένω την συνέχεια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.737
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom