- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Κεφάλαιο 1ο
Εισαγωγή
Εισαγωγή
Η παραδοσιακή ζωή της Νάξου εκτυλίσσεται, κυρίως, στην ενδοχώρα. Στους Ναξιώτες αρέσει πολύ να χορεύουν, να σκαρώνουν στιχάκια, να τραγουδούν και να παίζουν τα αγαπημένα παραδοσιακά τους όργανα. Λένε, ότι αρχίζουν να χορεύουν απ’ όταν βρίσκονται ακόμη στην κοιλιά της μάνας τους ή ότι πρώτα ξεκινούν να χορεύουν και μετά μαθαίνουν να περπατούν.
Η παλαιότερη σωζόμενη μνεία του ονόματος Νάξος γίνεται από τον Πάριο ποιητή Αρχίλοχο, στους Λατίνους συγγραφείς συναντάται με τον τύπο Νaxos ή Naxus, ενώ φέρεται να πήρε αυτό το όνομα από τον Νάξο, τον ηγεμόνα των πρώτων αποίκων της που ήταν οι Κάρες. Η Νάξος συνδέεται στενά με την ελληνική μυθολογία, αφού στο νησί λατρεύτηκε πληθώρα θεών του ελληνικού δωδεκάθεου και ο Δίας, ο πατέρας των θεών μπορεί να γεννήθηκε στην Κρήτη, στο σπήλαιο του Ιδαίου Άνδρου, αλλά «ανδρώθηκε» στη Νάξο, για να γλιτώσει από τον φθόνο και το μένος του πατέρα του, του Κρόνου, δίνοντας μάλιστα το όνομά του στο ψηλότερο βουνό του νησιού τον «Ζα» (Ζευς) όπου και μεγάλωσε.
Διόνυσος, Αριάδνη, Απόλλωνας, Δήμητρα, Ώτος και Εφιάλτης (τοπικοί ήρωες) λατρεύτηκαν στο νησί και μαρμάρινοι ναοί χτίστηκαν για χάρη τους. Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Νάξο και πόσες πληροφορίες-ιστορικές και μη-να δώσει χωρίς να κουράσει αν σκεφτούμε ότι η απαρχή της ιστορίας του νησιού ανιχνεύεται στα βάθη της προϊστορίας και στο μνημειακό απόθεμα συγκαταλέγονται αρχαϊκοί ναοί, αλλά και κολοσσιαίες ανδρικές μορφές (Κούροι) στα λατομεία μαρμάρου.
Βυζαντινές εκκλησίες και μια μεσαιωνική καστροπολιτεία φανερώνουν τη βυζαντινή παρουσία και την ενετική κυριαρχία η οποία παρέδωσε-μετά από τρεισήμισι περίπου αιώνες-το κλειδί της πόλης-κάστρου στον Μπαρμπαρόσα σηματοδοτώντας την τουρκική επικράτηση στο νησί, οι οποίοι Τούρκοι μπορεί να μην εγκαταστάθηκαν στη Νάξο επέβαλλαν όμως σκληρή φοροεισπρακτική πολιτική.
Η Νάξος έγινε επίσημα τμήμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους το 1831 και οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές της πηγές (λατομεία μαρμάρου-μεταλλεία σμύριδας και γεωργία-κτηνοτροφία) σμίλεψαν μια αυτάρκη και με οικονομική ευμάρεια κοινωνία. Πέρα από την εκπληκτική της ιστορική αξία, τα μνημειώδη αρχαία αξιοθέατα και τα μεσαιωνικά κτίσματα, η Νάξος διαθέτει υπέροχες παραλίες, οργανωμένες και μη, πολύ καλό τοπικό φαγητό και ονειρεμένα ορεινά χωριά.
Από το 1982 που απογαλακτίστηκα από τις οικογενειακές εξορμήσεις-διακοπές και άρχισα να χτίζω τη δική μου ταξιδιωτική καριέρα, αλωνίζοντας ακατάπαυστα τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι και πέρυσι (Ιούλιος 2025) εσκεμμένα και επιδεικτικά αγνοούσα και άφηνα εκτός εκδρομικού πλάνου τη Νάξο. Πάντα!
Έχοντας επισκεφθεί όλα τα τριγύρω νησιά (εκτός Σχοινούσας και Δονούσας) ποτέ μου δεν ήθελα να πάω στη Νάξο. Δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς το γιατί. Ίσως, μου φαινόταν πολύ μεγάλη για τα γούστα μου. Ίσως, γιατί προτιμώ τις μικρούς κολπίσκους για κολύμπι και όχι τις αχανείς απέραντες παραλίες. Σίγουρα, αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι τις οργανωμένες και το νησί διαθέτει πάρα, μα πάρα πολλές τέτοιες. Γενικώς, είχα σχηματίσει μια απεχθή εικόνα για τη Νάξο χωρίς καν να την έχω επισκεφθεί.
Μάλιστα, έχω δύο πρώτα ξαδέλφια εκ των οποίων ο ένας έχει διοριστεί εδώ και χρόνια καθηγητής στη Χώρα και ο άλλος πηγαίνει συνεχόμενα διακοπές στη Νάξο τουλάχιστον τα τελευταία έξι με επτά χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Κάθε φορά, λοιπόν, τον ρωτούσα: «Καλά, ρε συ Θάνο, τι κάνεις κάθε χρόνο που πας εκεί διακοπές; Δε βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια»;
Ψάχνοντας προορισμούς για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και έχοντας ψιλοεξαντλήσει τα περισσότερα κοντινά νησιά, μου πέρασε σαν αστραπή από το μυαλό η Νάξος. Βρε λες; Βρε, μήπως τόσα χρόνια ήμουν πολύ αφοριστική και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να της δώσω την προσοχή που της αξίζει; Ίσως, να είναι το κατάλληλο νησί για να το γυρίσουμε με τη νεοαποκτηθείσα μοτοσυκλέτα του συζύγου, σκέφτηκα. Αν δεν έχει ωραίες ορεινές διαδρομές η Νάξος, τότε ποιος έχει;
Και ο κύβος ερρίφθη. Μετά από σαράντα τρία χρόνια ταξιδιωτικής ωρίμανσης, η Νάξος θα είχε την τιμητική της. Για να δούμε, θα με ανταμείψει ή καλώς την είχα στο περιθώριο από τα ταξιδιωτικά μου γεννοφάσκια;
Ξεκινώντας η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του καλοκαιριού του 2026, σκέφτηκα να γράψω για το οδικό ταξίδι μας με μοτοσυκλέτα στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, ελπίζοντας να συμβάλλω με τις περιγραφές μου στην οργάνωση των διακοπών των μελλοντικών επισκεπτών.
Μύρισε καλοκαίρι και νησάκια! Για πάμε…
Last edited: