Νέα Υόρκη: ένα αρχιτεκτονικό θαύμα

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Τι να πρωτοπεί κανείς για την αρχιτεκτονική της Νέας Υόρκης, και ειδικά του Μανχάταν. Η πόλη που γέννησε την κάθετη δόμηση ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ζήσει σε αυτό το μικρό νησάκι, έχει δώσει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές που μπορεί κανείς να βρει στις μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου.

Ορίστε λοιπόν ένα δικό μου άτυπο και εντελώς προσωπικό τοπ-10+1 (αφού τόσα μου βγήκαν :D ), με βάση τα προσωπικά μου γούστα και τις ελάχιστες γνώσεις που διαθέτω περί κατασκευών:

[imga="left"]http://pics1.frozenbear.com/i/picfu1/2008/09/02/12/5/7/7/577999ac1dcf6a5ba315c9219cd897e60_small.jpg[/imga]10. Ξενοδοχείο Plaza

Αυτό το εκπληκτικό ξενοδοχείο ανακατασκευάστηκε το 1907 και έδωσε μια ολόκληρη πνοή πολυτέλειας στην περιοχή ανατολικά της 5ης οδού. Έχει στυλ μπαρόκ της δεύτερης δυναστείας και οι καταγωγές της εμφάνισής του βρίσκονται στους μεσαιωνικούς πύργους της Γαλλίας.

To εκπληκτικό του lobby μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών με τις αψιδωτές διαδρομές του και τα μαρμάρινα δάπεδα. Η χρήση σε διάφορα σημεία διακόσμησης χρωματιστού χρυσού συμπληρώνει το εμφανισιακό παζλ ενός από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία των ΗΠΑ.

[imga="left"]http://pics1.frozenbear.com/i/picfu1/2008/09/02/12/a/2/8/a28b428dfb4fc69d5f198562817250a50_small.jpg[/imga]9. FlatIron Building

Γνωστό και ως Fuller Building, και χαρακτηριστικό για το τριγωνικό του σχήμα και τα χαρακτηριστικά παράθυρα στη "γωνία', κατασκευάστηκε το 1902. Με ύψος 87 μέτρα και 22 ορόφους, το FlatIron ήταν ένα από τα υψηλότερα κτίρια στον κόσμο όταν ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αυτό το κτίριο με το τόσο παράξενο σχήμα είναι κατασκευασμένο από ατσάλινο σκελετό που έχει καλυφθεί από πλάκες ασβεστόλιθου, και σχεδιάστηκε από τον Daniel Burnham σε ύφος Beaux-Arts. Ήταν από τα πρώτα κτίρια στον πλανήτη που χτίστηκε επάνω σε ατσάλινο σκελετό. Με χρήση διαφορετικών υλικών, εκείνη την εποχή τέτοιο ύψος ήταν κάτι ακατόρθωτο.

Βρίσκεται στο 175 της 5ης λεωφόρου, "δείχνοντας" την Times Square.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9483.jpg[/imga]8. Empire State Building

Λίγα πράγματα μπορεί κανείς να πει γι'αυτό το κτίριο. Όσοι το έχουν δει από κοντά καταλαβαίνουν το γιατί. Ένα πραγματικό κατασκευαστικό επίτευγμα, φτιαγμένο από γρανίτη και ασβεστόλιθο να δένουν επάνω στο ελαφρύ αλουμίνιο που χρησιμοποιήθηκε για να μπορέσει το οικοδόμημα να φτάσει στο ασύλληπτο ύψος του.

Ατενίζει το Μανχάταν από τα 381 μέτρα ύψος, και οι 102 ορόφοι του είναι καλυμμένοι με 6500 παράθυρα που από κοντά του δίνουν μια πολύ επιβλητική όψη. Είναι σχεδιασμένο στα πρότυπα Art Deco, και ήταν το ψηλότερο κτίσμα στον πλανήτη από το 1931 όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, μέχρι το 1972 που είδε στο Νότο να ξεπροβάλλει το δέος του World Trade Center. Από το 2001 και την πτώση των δίδυμων πύργων του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου βέβαια, το Empire State απέκτησε και πάλι τον τίτλο του ψηλότερου οικοδομήματος της πόλης.

Αντίθετα με το μεγαλεπίβολο χαρακτήρα και μέγεθός του, επιχειρηματικά το Empire State δεν κατάφερε να... σταθεί στο ύψος του, οδηγώντας σε δύσκολη θέση το Δήμο της Νέας Υόρκης σχετικά με το μέλλον του, μόλις λίγα χρόνια αφού κατασκευάστηκε. Το 1986 αναγνωρίστηκε ως Εθνικό Μνημείο των ΗΠΑ. Η θέα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης από το παρατηρητήριο του 86ου ορόφου είναι -απλά- ανεπανάληπτη.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9496.jpg[/imga]7. Grand Central

Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στον κόσμο, βρίσκεται στην καρδιά του Manhattan εκεί που η 42η οδός συναντά την Park Avenue στην περιοχή του MidTown. Κατασκευάστηκε ολοκληρωμένος το 1913 και παρά τις πεποιθήσεις των ανενημέρωτων επισκεπτών, δεν επεκτείνεται κατακόρυφα παρά μόνο σε δύο επίπεδα.

Αυτό δεν τον εμποδίζει βεβαίως να διαθέτει το αστρονομικό νούμερο των 44 πλατφόρμων, με συνολικά 67 σιδηροδρομικές γραμμές να φεύγουν από τα σπλάχνα του. Η πέτρινη πρόσοψη που έχει είναι χαρακτηριστική της Beaux-Arts τεχνοτροπίας που έχει ο σταθμός, και ένας περίπατος έξω και μέσα σε αυτόν είναι κάτι που δε θα μετανιώσει κανείς επισκέπτης.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9019.jpg[/imga]6. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη

Ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ, και μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι καθώς η 5η λεωφόρος κατηφορίζει προς το Νότο, λίγο πριν φτάσει στην 40ή οδό.

Κατασκευάστηκε το 1911 ολοκληρωτικά από πέτρα και αποτελεί φυσικά εθνικό μνημείο της χώρας. Τα γιγαντιαία λιοντάρια στις σκάλες της εισόδου προετοιμάζουν τον επισκέπτη για μια βόλτα σε ένα εσωτερικό που συγκρατεί την ίδια την Ιστορία στην ατμόσφαιρα των τοίχων του. Από τις αγαπημένες μου στάσεις σε κάθε βόλτα στο νησί.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9211.jpg[/imga]5. Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Σας φαίνεται... "αμερικανιά"; Δείτε το καλύτερα από κοντά, και μετά τα... ξαναλέμε. Αυτό το γιγαντιαίο άγαλμα από σίδηρο και χαλκό, φτιαγμένο το 1884 στη Γαλλία με τις κατασκευαστικές γνώσεις του Γουστάβου Άιφελ, δωρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1886.

Το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναικεία φιγούρα που κρατάει στο ένα της χέρι μια φλόγα και στο άλλο την ταμπλέτα που αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας. Το άγαλμα είναι 47 μέτρα ψηλό ενώ το βάθρο στο οποίο στέκεται έχει άλλα 47 μέτρα ύψος. Στημένο στο Liberty Island, ήταν το πρώτο πράγμα που αντίκρυζαν έκθαμβοι οι μετανάστες τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταναστευτικών κυμάτων από Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Στη βάση του είναι γραμμένο ένα ποίημα της Emma Lazarus, που λέει "Δώστε μου τους φτωχούς σας, τους κουρασμένους σας, τις καταπιεσμένες μάζες που λαχταρούν για ελευθερία".

[imga="left"]http://pics1.frozenbear.com/i/picfu1/2008/09/02/12/c/a/b/cab8b1858aa37bcb93e0d551f9e9a0f00_small.jpg[/imga]4. Twin Towers - World Trade Center

Μπορεί να ξεκίνησε ως ένα σύμπλεγμα 7 κτιρίων, όμως αυτό που έκανε διάσημο το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν αναμφίβολα οι Δίδυμοι Πύργοι του. Σύμβολο του καλπάζοντα καπιταλισμού σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, τα γιγαντιαία κτίρια εκτείνονταν σε ύψος 417 μέτρων, μέχρι το 2001 όταν και καταστράφηκαν.

Την πρώτη φορά που τα είδα από κοντά, έχοντας δει το Empire State προηγουμένως, ήμουν βέβαιος ότι τίποτα πια δε θα μπορούσε να με εντυπωσιάσει. Το μέγεθός τους όμως ήταν δύσκολο να το χωνέψει κάποιος, όσο προετοιμασμένος και να πήγαινε. 800,000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων και σχεδόν 200 ανελκυστήρες, κάλυπταν τους 110 ορόφους των θηριωδών κατασκευών, οι οποίες το 1972 που κατασκευάστηκαν θεωρήθηκαν ένα τεχνολογικό θαύμα. Τα ελαφριά ελάσματα από ατσάλι αντί να βαραίνουν την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν για να τη στηρίξουν, καθώς αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος ένα κτίριο να φτάσει σε τέτοιο ασύλληπτο ύψος χωρίς να καταρρεύσει από το ίδιο του το βάρος.

Τα 6 υπόγεια και οι 50,000 άνθρωποι που εργάζονταν καθημερινά εδώ είναι είναι ένα απλώς ακόμα νούμερο που δε μπορεί να αντικαταστήσει το συναίσθημα θέας αυτών των οικοδομημάτων. Παρά τις κριτικές που δέχθηκαν για το υπερβολικό μέγεθός τους και το αμφιλεγόμενο design τους, παραμένουν δύο από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9009.jpg[/imga]3. Ο Καθεδρικός του Αγ. Πατρικίου

Ο μεγαλύτερος καθολικός καθεδρικός ναός της Βόρειας Αμερικής. Το Γοτθικό του στυλ και η πέτρινη κατασκευή του αποτελούν εγγύηση επιφωνημάτων θαυμασμού για τους επισκέπτες. Βρίσκεται στην 5η λεωφόρο στο ύψος της 50ής οδού, και κατασκευάστηκε από το 1851 μέχρι το 1879.

O James Renwick Jr. που σχεδίασε το ναό εμπνεύστηκε από παλιές γαλλικές εκκλησίες και αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο ναός δεν παρουσιάζει συγκεκριμένο προσανατολισμό στην αρχιτεκτονική του. Το παρεκκλήσι που προστέθηκε στο ναό το 1906 είναι το πιο όμορφο κομμάτι του εξωτερικού οικοδομήματος, ενώ το μέγεθος του ναού μάλλον γίνεται περισσότερο αντιληπτό από μια βόλτα στο εσωτερικό του.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9517.jpg[/imga]2. Chrysler Building

Ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στον ουρανό του Manhattan πια, το εκπληκτικό Chrysler Building, ένα εξαιρετικό δει΄γμα Art Deco αρχιτεκτονικής, στέκεται στα 320 μέτρα ύψος και ο ατσάλινος σκελετός του συγκρατεί 4 εκατομμύρια άσπρα και γκρίζα τούβλα, που δημιουργούν ένα μαγευτικό θέαμα που φαίνεται από κάθε γωνιά του Midtown.

Τα γλυπτά στις καμπύλες κορυφές του απεικονίζουν γοτθικές μορφές του αμερικάνικου αετού, ενώ στο ισόγειο οι τοίχοι από κόκκινο μάρμαρο και όνυχα παρουσιάζουν ένα πραγματικό έργο τέχνης για το οποίο όλο το ρεύμα της Art Deco θα μπορούσε να υπερηφανεύεται.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9380.jpg[/imga]1. Woolworth Building

Η προσωπική μου αδυναμία και μάλλον όχι μόνο δική μου :). Το νεο-γοτθικού στυλ, με επιρροές Art Deco κτίριο που κατασκευάστηκε το 1913 στη λεωφόρο του Broadway έμελλε να γίνει ένα από τα διασημότερα -και παλιότερα- κτίρια στην ιστορία της Νέας Υόρκης.

Έχει ύψος 241 μέτρα με τα χαμηλότερα επίπεδα να σφύζουν από γρανίτη και το λευκό χρώμα ανεβαίνοντας προς την κορυφή να σκεπάζεται από τις μαύρες γοτθικές κορυφές στους πύργους του. Ανακυρήχθηκε εθνικό μνημείο των ΗΠΑ το 1966.

[imga="left"]http://www.travelstories.gr/photo/data/43/thumbs/dsc_9447.jpg[/imga]+1. Η Γέφυρα του Μπρούκλυν

Εκτός συναγωνισμού. Μια βόλτα στο κατάστρωμά της θα σας κάνει να ξεχάσατε την προηγούμενη δεκάδα. Η Brooklyn Bridge λοιπόν, αυτό το πανέμορφο κατασκευαστικό θαύμα του East River, χρειάστηκε 14 χρόνια να κατασκευαστεί μέχρι το 1883 όταν και έγιναν τα εγκαίνιά του.

1825 μέτρα μακριά, με τα γιγαντιαία ατσάλινα καλώδια στήριξης σήμα - κατατεθέν της και τις γοτθικές αποβάθρες να συμπληρώνουν το ποίημα, η γέφυρα του Μπρούκλυν συμπληρώνει το Manhattan όπως η ζάχαρη τις φράουλες. Δε μπορώ να φανταστώ βόλτα στο νησί χωρίς να περάσω από εκεί.


ΟΥΦ!!! :D

Σας ακούω. :bleh:
 

αθηνα123

Member
Μηνύματα
283
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
?????????????????
Ονειρεμένο Ταξίδι
νησια μαρκισας
το rockefeller centrer δεν σας αρεσε τοσο?και μια ακομα ερωτηση,εδω μπορουμε να γραφουμε γενικα περι β αμερικης ή μονο για νεα υορκη?
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Το Rockefeller δε με ενθουσιάζει, ούτε ως κατασκεύασμα ούτε ως "κατάσταση", τη βρίσκω πολύ λιγότερο ρομαντική απ'ότι όλα τα παραπάνω.

Εδώ είναι το Γκρουπ της Νέας Υόρκης, άρα συζητάμε μόνο για τη Νέα Υόρκη. :)
 

montecristo

New Member
Μηνύματα
3
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
ΤΟΚΥΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΜΑΪΑΜΙ - ΜΠΑΧΑΜΕΣ
Πολύ καλή η παρουσίαση για τα κτίρια.
Προσωπική μου προτίμηση είναι το Chrysler. Ειδικά εκείνα τα gargoyles στις γωνίες του κτιρίου είναι όλα τα λεφτά!
Παράλειψή μου που δεν το επισκέφτηκα και εσωτερικά κατά τη σύντομή επίσκεψή μου στο NYC τον περασμένο Νοέμβριο.
Πρόσφατα διάβασα ότι πωλήθηκε έναντι $800 million σε επενδυτές από το Αμπού Ντάμπι.
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Δεφ, τα twins δεν μας άφησαν χρόνους? Να μείνει ως αναφορά, αλλά να γραφτεί νομίζω το γεγονός.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Μα δεν τόχω γράψει;;; Από τη μία αναφέρομαι σε αυτά σε παρελθοντικό χρόνο, και από την άλλη το αναφέρω και λίγο πιο πάνω στο Empire State. :) Άντε το γράφω κι'εκεί. :p
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Αφεντικό, μην μ ε παρεξηγείς. Εγώ με την ΝΥ είμαι μόνιμα και οριστικά και παθολογικά ερωτευμένη. ΄Ο,τι διαβάζω, δεν το αφομοιώνω.... απλά διαβάζω και ονειρεύομαι.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Σε έχω ήδη παρεξηγήσει. Περίμενα ήδη να έχεις ξεκινήσει κάποιο ενδιαφέρον τόπικ στο Γκρουπ. Για πάμε, για πάμε :bleh:
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Το Rockefeller δε με ενθουσιάζει, ούτε ως κατασκεύασμα ούτε ως "κατάσταση", τη βρίσκω πολύ λιγότερο ρομαντική απ'ότι όλα τα παραπάνω.
Εδώ θα με βρεις αντίθετη.
Γιατί τι έχει το Rock? Μια χαρά είναι, και στις γιορτές είναι ακόμα καλλίτερο.
Πες μου, όχι να μου πεις δηλαδή (τώρα θύμωσα) υπάρχει καλλίτερος χώρο στη ΝΥ από το να πίνεις καφτό καφέ και να βλέπεις από τις τζαμαρίες σου το ολοφώτιστο δέντρο και τους νεουορκέζους να κάνουν πατινάζ?
Εγώ λατρεύω αυτό το μέρος. Βέβαια όταν το πρωτοείδα ήμουν και ερωτευμένη, και ίσως να εξηγείται αυτή η λατρεία, αλλά τέλος πάντων, είπαμε, δεν τα λέμε όλα, κρατάμε και τους τύπους.
Πέραν της πλάκας, το Rock είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της ΝΥ τα Χριστούγεννα. Τις άλλες εποχές, έχει μια κάποια μιζέρια, οφείλω να το ομολογήσω.
 

naty

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
ΛΙΜΝΕΣ Β. ΙΤΑΛΙΑΣ-Κ. ΑΚΤΗ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΝΔΙΑ
γεια σας και από εμένα...νέο αίμα στο φορουμ...εγώ ήμουν πολύ αρνητική γενικώς με την ιδέα της αμερικής, και ενα παραπάνω της ΝΥ....έλεγα συνέχεια : "τι, ουρανοξύστες θα πάω να δω...??"(μου αρέσουν προορισμοί με άλλα ενδιαφέροντα)...αλλά τελικά, και όπως θα καταλάβατε, εντυπωσιάστηκα!!θέλω πάρα πολύ να ξαναπάω και ας έχω μόνο 1 μήνα που γύρισα....
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Τιιιιιιιιιιιιιιιι?!!?!?? Πήγες πριν ένα μήνα και δεν έγραψες ακόμα τις εντυπώσεις σου??? Αναλυτικές και εκτενέστατες;;;; Δεν ανέβασες φωτογραφίες;;

Γρήγοραααααααα!!!!

:D :D

Α ναι, καλώς ήρθες :haha:
 

naty

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
ΛΙΜΝΕΣ Β. ΙΤΑΛΙΑΣ-Κ. ΑΚΤΗ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΝΔΙΑ
:p....ναι δίκαιο εχεις...
λοιπον...το ταξίδι διήρκησε 2 βδομάδες και επισκεφθήκαμε 3 πολιτείες...
μείναμε λοιπόν 4 μέρες Ν.Υ. που για μενα ήταν όλα τα λεφτα...και μου φάνηκαν πολύ λίγες οι μέρες...
μετά 4 μέρες Λας Βέγκας...το οποίο δεν με ενθουσίασε...γιατί ήταν μόνο ξενοδοχεία και καζινο...βέβαια ήταν υπερπολιτελέστατα...αλλά για μένα λίγο κιτς(γούστα ειναι αυτά)
εκει επισκεφθήκαμε και το Γκράντ Κάνυον που ήταν το κατι αλλο!!Φοβερή εμπειρία η πτήση με ελικόπτερο πάνο και μέσα στο φαράγγι!!:roll:
και τελος 5 μέρες Λος Αντζελες που ήταν πολύ όμορφο!!σκεφτείτε ότι εκει μενουν 13,000,000 κόσμος και το 80% των σπιτιών είναι μονοκατοικίες μέσα στο πράσινο και στους φοίνικες!!εκεί επισκεφθήκαμε τα γιουνιβέρσαλ στούντιος, την ντισνευλαντ,το μπέβερλυ χιλς, το χολυγουντ και το Σαν Ντιέγκο...
Αλλά και πάλι Ν.Υ. και ξερό ψωμί:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.565
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom