ΗΠΑ Νέα Υόρκη, 16 μέρες...

Bill_V

New Member
Μηνύματα
1
Likes
14
Επειδή κατα την διάρκεια του ταξιδιού το μυαλό μου γέμιζε με εικόνες και συναισθήματα τις σημειώσεις τις έκανα καθημερινά για να παραλείψω όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες και να βοηθήσω αυτούς που θα πάνε όσο μπορώ περισσότερο. Τα εισητήρια τα κλείσαμε στα 510ευρώ απο Θεσσαλονίκη 20 μέρες πιο πριν. Μία συμβουλή για το μεγάλο ταξίδι προς την Νέα Υόρκη, είναι να μην κοιμηθείται στο αεροπλάνο. Στο ταξίδι μας είχε πολύ καλό καιρό και μπορέσαμε και είδαμε μέχρι την Γροιλανδία.

Φτάνοντας το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο και αντικρίζοντας τα πρώτα σπίτια καταλάβαινες ότι έχεις έρθει κάπου αλλού εκτός συνηθισμένων. Βγάζοντας εισητήρια απο τους αυτόματους πωλητές και παίρνοντας το airtrain απο το αεροδρόμιο του Newark το πρώτο πράγμα που καταλάβαμε ήτανε ότι δεν είχε οδηγό. Για τα εισητήρια στους αυτόματους πωλητές μας βοήθησε η υπάλληλος η οποία ήτανε εκεί όπως και σε κάθε άλλο αυτόματο πωλητή. Ανταπόκριση με το το μετρό και κατεβαίνουμε στο κέντρο του Manhattan. Άπειρα συναισθήματα σε κατακλύζουν βγαίνοντας και αντικρύζοντας το. Πήγαμε στο πλησιέστερο Starbucks όπως μας είχε πει η φίλη μας για να μπορέσει να έρθει να μας μαζέψει... Πρώτο βράδυ και μία μικρή έξοδος σε μία Pub για φαί και μία κοντινή βόλτα στην γειτονιά για να δούμε την Wall street το βράδυ, μιας και μέναμε στο financial district.

Επόμενη μέρα και βόλτα με τα πόδια απο το σπίτι για να «περπατήσουμε» την Νέα Υόρκη. Είδαμε το δημαρχείο στο πάρκο του οποίου τα σκιουράκια είναι τόσο εξημερωμένα με τους ανθρώπους που κυριολεκτικά ακουμπάνε το χέρι σου περιμένοντας να τα ταίσεις. Είδαμε τα δικαστήρια στα οποία γυρίζονται όλες οι σειρές που παίζονται στην Ελλάδα και όλα τόσο γνώριμα λες και τα έχεις ξαναδεί απο κοντά! Προχωρόντας πίσω απο τα δικαστήρια είναι η China Town την οποία περάσαμε την είδαμε αλλά ζώντας στην Ελλάδα πραγματικά δεν έχει κάτι άλλο να σου προσφέρει και δεν αξίζει να χάσεις χρόνο για να την δείς αν δεν σου περισεύουν μέρες. Βόλτα στα μαγαζιά του Soho και του Tribeca και στο πανεπιστήμιο της φίλης μας στο NYU. Το βράδυ είχαμε κλείσει αγώνα στο Madison Square Garden Knicks vs Chicago Bulls. Το θέαμα μοναδικό! Σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού δεν μιλούσε κανένας μας μιας και ήτανε ένα απίστευτο θέαμα και δεν σου άφηνε περιθώρια για συζητήσεις. Τα εισητήρια τα έκλεισε η φίλη μας προς 70 ευρώ απο την σελίδα stubhub.com . Σε κάθε διάλειμμα του παιχνιδιού είχε και ένα event. Είτε πετώντας μπλουζάκια οι cheerleaders με μεγάλες σφεντόνες, είτε δείχνοντας εικόνες απο κάποιον απο το κοινό στην κεντρική οθόνη ο οποίος με το που το καταλάβαινε έκανε σαν χαζός, είτε διαγωνισμοί με άτομα τα οποία είχαν επιλεγεί τυχαία απο το κοινό. Μετά τον αγώνα βόλτα στην Times Square μιας και αξίζει να την δείς αφού έχει δύση ο ήλιος για να καταλάβεις το μέγεθος των διαφημίσεων και το πόσο μέρα κάνουν την νύχτα όλες αυτές οι γιγαντοοθόνες γύρω σου. Δίπλα είναι και το κτίριο των Μ&Μ. Ακόμα και να μήν είσται fun αξίζει να μπεις και να δείς τι ξοδεύει απλά για διαφημιστικούς λόγους αυτή η εταιρία.

Την επόμενη μέρα πήγαμε στο εκπτωτικό χωριό Woodbury. To λεωφορείο το πήραμε απο την ανταπόκριση με το μετρό στην στάση 42st με 8 Avenue της μπλέ γραμμής στο αντίτιμο των 40 δολλαρίων που βγάλαμε απο στον γκισέ των λεωφορείων ο οποίος είναι τέρμα πάνω στην συγκεκριμένη στάση. Αν έχετε διεθνές δίπλωμα αξίζει να νοικιάσετε αμάξι μιας και βγαίνει πιο φθηνά αν είστε απο δύο άτομα και πάνω. Oδηγίες θα βρείτε στην σελίδα του woodbury premiumoutlets.com. για το πως θα φτάσετε μέχρι εκεί. Το χωριό είναι πάρα πολύ μεγάλο με κάθε σπίτι να έχει και διαφορετική εκπτωτική μάρκα. Το να το γυρίσετε όλο σε μία μέρα είναι αδύνατον εκτός και αν το μόνο που κάνετε είναι να αφιερώνετε 10 λεπτά σε κάθε μαγαζί. Είναι σίγουρο ότι θα φάτε τουλάχιστον μία μέρα εκεί μιας και το λεωφορείο φεύγει γύρω στις 12.00 και η επιστροφή ξεκινάει στις 21.00. Με τα εισητήρια απο το λεωφορείο μπορείται να προμηθευτείται κουπόνια για επιπλέον έκπτωση απο κάποιο σταθμό για πληροφορίες μέσα στο χωριό. Αν δεν έχετε λεφτά για ξόδεμα καλό θα ήτανε να μην μπείτε στον κόπο να πάτε μέχρι εκεί γιατί θα πάθετε σόκ απο τις τιμές τους. Επίσης αν πάτε ζευγάρι δέστε την κοπέλα σας απο λουρί γιατί δεν πρόκειται να σας μείνει ούτε cents φεύγοντας... Αν πάλι φτάσετε με σκοπό να ξοδέψετε πάρτε βαλίτσα μαζί ή αγοράστε μία απο εκεί οι οποίες είναι λιγάκι τσιμπημένες λόγω του ότι όλοι παίρνουν απο εκεί με σκοπό να τις γεμίσουν!

Επόμενη μέρα και βόλτα στην γέφυρα του Brooklyn. Αξίζει να την περπατήσετε όλη η διαδρομή της οποίας δεν είναι και τόσο μεγάλη. Τα αναμνηστικά τα οποία πωλούνται απο τους πλανόδιους πάνω στην γέφυρα δεν είναι αρκετά ακριβά, οπότε μην διστάσετε να πάρετε κάτι αν σας αρέσει. Καφέ στο Brooklyn το οποίο έχει αναβαθμιστεί αρκετά απ όσο μας είπε ένας έλληνας που μας βρήκε τυχαία να πίνουμε καφέ σε ένα παγκάκι και τα είπαμε λίγο πριν πάει στην δουλειά. Προσέξτε τι λέτε όταν περπατάτε στο δρόμο και πως μιλάτε για αγνώστους διότι οι έλληνες που μας ακούσανε να μιλάμε την γλώσσα μας και μας σταμάτησαν για να κάνουμε κουβέντα στο δρόμο ήτανε τόσοι πολλοί που μας εξέπληξε.

Ξυπνώντας την επόμενη μέρα και ανεβαίνοντας στο «ταράτσα» για να κάνουμε το προκαθορισμένο τσιγάρο μιας και δεν καπνίζεις πουθενά σε εσωτερικά κτιρίων δεν χιόνιζε απλώς. Ήτανε λες και ήθελε να μας αποκλείσει. Ξεκινήσαμε για Central Park. Εκπλαγήκαμε με το μέγεθός του πάρκου που υπάρχει σε μία τσιμεντούπολη σαν αυτή. Είναι κυριολεκτικά ένα ολόκληρο δάσος στο κέντρο της πόλης. Μην διανοηθείται να ανάψετε τριγάρο περπατώντας το γιατί θα σας την πέσουνε απο παντού. Το να το γυρίσετε όλο δεν υπάρχει περίπτωση μιας και είναι τεράστιο με 4 λίμνες τουλάχιστον στην έκτασή του. Βγαίνοντας απο αυτό πήγαμε στο Τrumb building για καφέ στα Starbucks που λειτουργούν στον πρώτο όροφο. Μέσα στο κτίριο καταλαβαίνεις το μέγεθος του πλούτου που υπάρχει σε αυτό. Λειτουργούν και άλλα καφέ εκτός απο Starbucks στα οποία μπορείς να καθήσεις σε τραπεζάκι και όχι σε stand αλλά βρίσκονται στο αίθριο του κτιρίου και δεν έχει τόσο καλή θέα όσο στα Starbucks. Μπαίνοντας στο κτίριο μία πινακίδα σε ειδοποιεί για το dress code. Μην ψαρώσετε μιας και εκείνη την μέρα μετά απο την βόλτα μας όλοι που μπαίνανε στο κτίριο ήτανε κατακρυωμένοι και δεν έδινε κανένας σημασία στο πως μπαίνει ο καθένας. Μετά απο αυτό Βόλτα στο πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο όλου του κο Βροοκλόσμου. Tο Rockefeller. Επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ο κόσμος ήτανε παντού και απλά σε παρέσερνε το πλήθος. Αν θέλετε να πιείτε έναν καφέ η να φάτε δίπλα στο παγωδρόμιο που έχει στηθεί κάτω απο το δέντρο οι τιμές δεν είναι εξωπραγματικές. Για να κατεβείτε κάτω έχει ασανσέρ το οποίο είναι απο τα δεξιά του κτιρίου πάνω στο πεζοδρόμιο. Δεν είναι τόσο εμφανές και γι αυτό ο κόσμος δεν ήτανε τόσο πολύς σε σχέση με το τεράστιο πλήθος που βρισκότανε εκεί.

Δεν γινότανε φυσικά να παραλείψουμε το Ground Zero. Για να πάτε εκεί πρέπει πρώτα να προμηθευτείτε εισητήρια. Μην κάνετε το λάθος και φτάσετε εκεί χωρίς εισητήρια γιατί θα περιμένετε πολύ ώρα στην ουρά. Τα εισητήρια τα προμηθεύεσται απο την γωνία της Church με Vesey στο 9/11 memorial preview site προς όποιο αντίτιμο θέλει ο καθένας. To πιο κοντινό τραίνο που οδηγεί εκεί, είναι της μπλε γραμμής στην στάση της Champers street μπροστά απο την εκκλησία St. Paul Chapel. Απο εκεί μετά μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια στο μνημείο.

Ξεκινώντας την επόμενη για το Empire State Building είπαμε να κάνουμε μία στάση στο Grand Central Station γνωστό και για τα flash mob μήπως και είμαστε τυχεροί και πετύχουμε κάποιο. Αν και ψάξαμε και στο internet για κάποιο προγραμματισμένο δεν είμασταν τόσο τυχεροί ώστε να δούμε. Στον σταθμό οδηγούν οι γραμμές του μετρό πράσινη, μοβ και γκρι. Το θέαμα του σταθμού αρκετά ωραίο και αξίζει να περάσεις μιας και σίγουρα τον έχεις συναντήσει σε κάποια ταινία. Έπειτα περάσαμε απο το κρίριο των ΗΕ όπως μας συμβουλέψανε οι φίλοι μας. Αρκετά επιβλητικό και αυτό και το θυμήθηκα κατευθείαν απο πολλές ταινίες. Στο Empire φτάσαμε γύρω στις τρεισήμιση. Ο έλεγχος που περάσαμε για να μπούμε μέσα ήτανε αεροδρομίου ίσως και λίγο παραπάνω. Η ουρά δεν ήτανε ιδιαίτερα μεγάλη και έτσι δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ. Φτάνοντας στον 86ο όροφο και συνωστίζοντας με όλο το πλήθος για να μπορέσεις να βγάλεις το κεφάλι ώστε να δείς και εσύ λίγο την θεαματική εικόνα του Manhattan σε αποζημιώνει κατευθείαν το θέαμα των 86 ορόφον και τα 27 δολλάρια που έχεις δώσει μέχρι εκεί. Φτάσαμε γύρω στις 15.30 και καθήσαμε μέχρι τις 18.00 για να δούμε το ηλιοβασίλεμα καθώς επίσης και όλη την πόλη ντυμένη με τα βραδινά της. Ακόμα και τέσσερις ώρες παραπάνω αν καθόμασταν σίγουρα δεν θα είχαμε μπουχτίσει απο την θέα η οποία είναι πραγματικά θεαματική και δεν την χορταίνεις. Θα σας συμβούλευα να επιλέξετε μία καθαρή μέρα ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε όλο το θέαμα του Manhattan. Βλέποντας το βράδυ καταλαβαίνεις απο που έχουν παρθεί οι εικόνες για τα περισσότερα κάδρα που κυκλοφορούν στην αγορά με θέμα την Νέα Υόρκη.

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για το Met. Το εισητήριο στην σελίδα γράφει για 25 δολλάρια. Αν προσέξετε όμως είναι η προτεινόμενη τιμή. Στον γκισέ των εισητηρίων σε ρωτάνε τι θέλεις να δώσεις. Έτσι μην δώστε 25 δολλάρια το άτομο εκτός και αν το επιθυμείται. Το εισητήριο είναι καθαρά στην κρίση του καθενός. σε εσωτερικΑν δεν είστε πολύ της τέχνης και αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε ελληνικά αρχαία αγάλματα μην πάτε. Σαν εμπειρία σίγουρα αξίζει.

Απ’ ότι μας συμβουλέψανε το άγαλμα της ελευθερίας δεν αξίζει και τόσο πολύ να πας να το δείς απο κοντά απλά για να βγείς μία φωτογραφία και έτσι κάναμε. Πήραμε το ferry το οποίο είναι δωρεάν και σε πηγαίνει στο Staten Island και περνάει δίπλα απο το άγαλμα της ελευθερίας. Το παίρνεις απο το Νοτιότερο τμήμα του Manhattan στο οποίο σε οδηγεί το τραίνο Νο 1 της κόκκινης γραμμής. Όντως δεν μετανιώσαμε στιγμή που δεν αποβιβαστήκαμε πάνω στο νησί μιας και περνάει πολύ κοντά. Τώρα άν κάποιος θέλει να φτάσει και στο νησί μπορεί πρώτα να πάρει το ferry της γραμμής και αν δεν αποζημιωθεί απο το θέα να επιλέξει να πάει και σε αυτό. Με το που αποβιβαστείται στο νησί μπορείται να πάρετε ξανά το επόμενο που σε γυρίζει πίσω και η γραμμή του είναι ανα 30 λεπτά. Δίπλά απο τον σταθμό του South Ferry υπάρχουν ελικόπτερα τα οποία σε κάνουν πτήση πάνω απο την Νέα Υόρκη για 50 λεπτά προς 160 δολλάρια το άτομο.

Το ταξίδι μας περιελάμβανε και δύο μέρες στην Βοστώνη. Δεν θα επεκταθώ όμως σε αυτό μιας και ο τίτλος αφορά την Νέα Υόρκη. Αν κάποιος θέλει κάποιες πληροφορίες ευχαρίστως να του τις δώσω.

Στις μετακινήσεις μου θα ήθελα να πώς ότι με βοήθησε ιδιαίτερα το app New York Subway Map μιας και οι μετακινήσεις μας γινότανε με δημόσια συγκοινωνία. Είναι τόσο οργανωμένο το μετρό και τόσο εύκολη η πόλη που πραγματικά δεν αξίζει να μετακινήσε με κάτι άλλο αν θέλεις να την γνωρίσεις πραγματικά.

Όλα τα εστιατόρια απ έξω έχουν ένα χαρτί που λέει την κατάταξή τους με βάση την βαθμολογία απο το υγειονομικό. Δεν μπήκαμε σε κάτι χαμηλότερο απο Α αν και μας είπανε ότι μέχρι και Β είναι ικανοποιητικό. Ένα απο τα εστιατόρια που φάγαμε και μου έκανε εντύπωση ήτανε το Gaonnuri το οποίο βρίσκεται στην 1250 Broadway ή κοντά στην 32nd St με 6η λεωφόρο. Είναι αυθεντικό κορεάτικο εστιατόριο το οποίο το γεύμα σου ψήνεται στο τραπέζι σου. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό γι αυτό που προσφέρει και για την τοποθεσία του, καθώς βρίσκεται στον 39ο όροφο με θέα το Empire. Κάντε κράτηση όμως γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσε να καθήσετε www.gaonnurinyc.com. Επίσης κάθε Δευτέρα στον πεζόδρομο Stone street κοντά στην wall street σερβίρουν αστακό προς 18 δολλάρια ο ένας σε όλες τις pub. Αν επίσης θέλετε να δοκιμάσετε και την άλλη πλευρά των γεύσεων με λίγο βρώμικο κινέζικο καλό θα ήτανε σας πάει κάποιος που ξέρει λίγο τα μέρη γιατί δεν είναι και το καλύτερο μέρος για να κυκλοφορείς βράδυ ψάχνοντας που θα φας. Πάντως αν έχετε αυτή την δυνατότητα δοκιμάστε το, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Υπάρχουν μαγαζάκια που δεν θα έμπαινες ποτέ αν έκρινες την εμφάνισή τους που σερβίρουν φαγητό ίσα ίσα σε δύο πάγκους και είναι πεντανόστιμο. Απο την άλλη είναι και τα εστιατόρια τους στην ίδια περιοχή τα οποία την καλύτερη επιλογή θα κάνετε αν σας συστήσει κάποιος φίλος.

Φυσικά δοκιμάσαμε και το αυθεντικό, αμερικάνικό brunch. Το μαγαζί που πήγαμε ήτανε το Beaumarchais. Οι τιμές του ήτανε λίγο ακριβές αλλά δεν το μετανιώνεις. Γενικά αν θέλεις να φας σε εστιατόριο στην Νέα Υόρκη τα πράγματα είναι λίγο ακριβά και τα ποτά επίσης. Οπουδήποτε και αν πάτε κάντε κράτηση προηγουμένως και μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή.

Μην παραλείψετε να πάτε επίσης και σε κάποια παράσταση του Broadway. Είδαμε το Phantom of the Opera το οποίο βέβαια ήτανε αρκετά μουσικαλ. Οπότε αν δεν σας αρέσουν δεν θα σας το συμβούλευα. Πάντως όποια παράσταση και να δείτε είναι εμπειρία.

Αν θέλετε να δείτε ελληνικά ονόματα σε μαγαζιά μην παραλείψετε να πάτε Astoria η οποία είναι 10 λεπτά απο το Central Park με το metro. Ήτανε η μόνη περιοχή στην οποία υπήρχαν σερβιτόροι κατα το ελληνικό πρότυπο και μας σερβίρανε καφέ. Το ελληνικό στοιχείο είναι αρκετά έντονο και αν σας δοθεί η ευκαιρία μην χάσετε να φάτε με Έλληνες ομογενείς!

Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ κοιμάται τα Χριστούγεννα! Αν έχετε αφήσει δώρα ή έχετε προγραμματίσει να κάνετε ψώνια εκείνη την μέρα τα μεγάλα πολυκαταστήματα είναι όλα κλειστά και κάποια απο τα μαγαζιά που είναι ανοιχτά είναι στην περιοχή του Soho στην Broadway και στην γύρω περιοχή. Φυσικά και τα κινέζικα...Απο τις τιμές που βλέπετε γενικά στα προιόντα να υπολογίζεται και τον φόρο ο οποίος δεν αναγράφεται και είναι 7%. Κάντε παζάρια στα μαγαζιά με souvenir θα γλιτώσετε πολλά λεφτά. Αν κάνετε πως φεύγετε μετά τα παζάρια είναι σίγουρο ότι θα σας φωνάξει με κάποια καλύτερη προσφορά για να γυρίσετε. Αν δείτε τα πολύχρωμα κουτιά στον δρόμο με εφημερίδες μην διστάσετε να ανοίξετε ένα και να πάρετε καθώς είναι ο τρόπος που μοιράζεται το free press. Δοκιμάστε όπως και δήποτε κρύο σάντουιτς της επιλογής σας το οποίο για να το φάς το πιάνεις με τά δύο χέρια. Αμερικάνικο Bagel με cream cheese που μας είπανε ότι είναι απο τα κλασικά τους και ότι και να παραγγείλετε σε ρόφημα επιλέξτε το μεσαίο μέγεθος γιατί αν κάνετε το λάθος και πάρετε το μεγάλο θα πιείτε περίπου ένα λίτρο απο το ρόφημα της επιλογής σας.

Σε όποιον δοθεί η ευκαιρία να κάνει αυτό το ταξίδι να μην το σκευτεί καθόλου. Αν δε μπορεί να φιλοξενηθεί και σε κάποιον τότε θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει τα εισητήρια!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.743
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom