Traveller
Member
- Μηνύματα
- 3.915
- Likes
- 3.780
Μην είσαι τόσο σίγουρος αγαπητέ, δεδομένα δεν υπάρχουν στην εποχή μας, το τι κουλά έχω διαβάσει για το θέμα δεν περιγράφεται!! Ας το πάμε πάλι από την αρχή. Πρέπει να επιδοτηθεί η Α3 ΝΑΙ ή ΟΧΙ ? Όποιος πιστεύει ΟΧΙ λυπάμαι αλλά είναι στον κόσμο του. Τουριστικοί , κοινωνικοί και φυσικά οικονομικοί το επιβάλλουν, αν κάποιοι δεν το βλέπουν είναι περιπτώσεις αθεράπευτα ιδεοληπτικών που ζουν στην ένδοξη δεκαετία του 80 για να μην πω στην ακόμη πιο ένδοξη εποχή του πατερούλη Μπρέζνιεφ...@Traveller όλοι συμφωνούν στην στήριξη νομίζω (προσωπικά συμφωνώ),
Η εδώ απάντηση δεν αφορά προσωπικά τον φίλο μου τον psilos3 αλλά είναι οι γενικότερες σκέψεις μου για το θέμα.Για μενα η απάντηση δεν είναι τόσο απλή ώστε να τη προσεγγίσουμε επιφανειακά, τι πρέπει ή τι δε πρέπει δηλαδή να κάνει το κράτος. Γιατί άμα είναι έτσι θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε άλλη συζήτηση.
Πως επιδοτεί το κράτος ιδιωτική επιχείρηση χωρίς όφελος;
Τι κάνουν οι μέτοχοι και γιατί δεν επιδοτούν οι ίδιοι την επιχείρηση τους;
Λαμβάνουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες ίδιας αντιμετώπισης;
Υπάρχουν μικροπολιτικά παιχνίδια γύρω απ' όλο αυτό;
Είναι η κατάλληλη περίοδος για τέτοιες κινήσεις;
Πάνω απ' όλα ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό στο τέλος;
Η απάντηση είναι απλούστατη, το κράτος επιδοτεί μια υγιή ιδιωτική επιχείρηση γιατί έτσι οφείλει να κάνει. Καθήκον του κράτους είναι να βοηθήσει τους κατοίκους του και τις επιχειρήσεις του στις δύσκολες στιγμές, τι δεν καταλαβαίνετε? Σε περιπτώσεις σεισμών, λοιμών και καταποντισμών οι πληττώμενοι δεν λαμβάνουν κρατική βοήθεια? Πρώτη φορά το ακούτε αυτό και πέφτετε από τα σύννεφα? Αυτό λοιπόν που κάνει για χιλιάδες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις το κάνει και για την Α3 γιατί σοκάρεστε? ΝΑΙ όλες οι ιδιωτικές τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης κατ' αναλογία φυσικά. Το ψιλικατζίδικο παίρνει 2.000 και η Α3 120 μύρια, που είναι το παράλογο? Η επιχείρηση επί τουλάχιστον μια δεκαετία είναι κερδοφόρα, δίνει ψωμί σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, πληρώνει φόρους, βοηθάει τον τουρισμό στην χώρα μας, συνεπώς είναι η επιτομή της επιχείρησης που χρειάζεται βοήθεια.
Πάμε παρακάτω. Οι μέτοχοι μια χαρά επιδοτούν την επιχείρησή τους, όταν άρχισε η πανδημία είχαν αποθεματικό πάνω από 500μύρια και τώρα καίνε περίπου 1 μύριο την ημέρα για την κρατήσουν ζωντανή. Η συμφωνία της επιχορήγησης εξάλλου περιλαμβάνει τον όρο οι μέτοχοι να βάλουν από την τσέπη τους 60 μύρια συνεπώς δεν μου προκύπτει από πουθενά ότι οι μέτοχοι μόνο παίρνουν και δεν ρισκάρουν τίποτε.
Μικροπολιτικά παιχνίδια που υπάρχουν? Πρώτα απ' όλα η συμφωνία πρέπει να περάσει από το κόσκινο της Ε.Ε, αν δεν περάσει συμφωνία δεν υπάρχει. Τι θα κάνει ο Βασιλάκης δηλαδή θα δωροδοκήσει την επιτροπή της Ε.Ε που θα αποφασίσει? Ας σοβαρευτούμε. Απλά η εταιρία κινδυνεύει και η κυβέρνηση αγωνιά για την τύχη της. Είμαστε με τα καλά μας όταν λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να την αφήσει στην τύχη της? Αν η Α3 αφεθεί το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να διώξει δυό χιλιάδες κόσμο και να κόψει κομβικά δρομολόγια. Φανταστείτε την συνέχεια. Οι γνωστοί άγνωστοι θα μιλάνε για ανάλγητους καπιταλιστές που πετάνε τον κόσμο στο δρόμο και απομονώνουν τα νησιά μας. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, το παίζουν μια χαρά και αυτός είναι ο σκοπός τους. Ήδη οι παλαιοί εργατοπατέρες της παλιάς Ο.Α δημοσιεύουν φλογερά άρθρα και τολμούν να συνδέουν το όνειδος της Ο.Α με μια εταιρία που κυριολεκτικά μεταμόρφωσε τα αεροπορικά δρόμενα στην Ελλάδα.
Είναι η κατάλληλη περίοδος για κάτι τέτοιο? Αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος πότε είναι? Ειλικρινά απορώ έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στον κόσμο? Ξέρετε ότι όλοι στο χώρο έχουν πάρει πακέτα διάσωσης γιατί διαλύθηκε το σύμπαν?
Όταν λέμε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό τι εννοούμε? Η Α3 παίρνει ψίχουλα μπροστά σε άλλες εταιρίες. Σωστά είπε ο taver ότι 120 μύρια είναι η αξία ενός μέτριου αεροσκάφους , είναι για να το κάνω λιανά 3-4 μήνες έξοδα της εταιρίας. Τα χρήματα θα εξοφληθούν σε βάθος πενταετίας χρόνος ικανός αν όλα πάνε καλά ώστε η εταιρία να επανέλθει στην κερδοφορία και να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της. Η σύγκριση με τις τράπεζες είναι ατυχέστατη. Ο αεροπορικός κλάδος περνάει περιστασιακά μια πολύ δύσκολη περίοδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες ήταν ήδη χρεοκοπημένες όταν έγινε η συμφωνία ενώ η Α3 σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε σαν χρεοκοπημένη, παίρνει το βοήθημα για να μην χρεοκοπήσει. Στην τελική η Πειραιώς που δεν τα κατάφερε δεν κρατικοποιήθηκε μόλις προχθές ή μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι?
Κλείνω με το άλλο θέμα που παρουσιάζει σαν σκάνδαλο ο σφος GTS. Υποστηρίζει ότι τα δύο βασικά κεφάλια της εταιρίας έλαβαν μπόνους 2 μύρια ο καθένας και αυτό αποτελεί καραμπινάτο σκάνδαλο. Παιδιά μήπως έχετε χάσει επεισόδια? Τα χρήματα που παίρνουν τα στελέχη και τα χρήματα γενικά που παίρνουν ως μέρισμα οι μέτοχοι είναι δικά τους χρήματα. Είναι φορολογημένα κέρδη και η Γενική Συνέλευση τα μοιράζει όπως γουστάρει. Μπορούν να τα διαθέσουν όπως γουστάρουν, να τα κρατήσουν να τα κάνουν αεροπλάνα ή φυστίκια ή να τα φάνε μεταξύ τους στα μπουζούκια. ΚΕΡΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ είναι όχι κρατικά χρήματα.
Εν κατακλείδι η συμφωνία μου φαίνεται σε γενικές γραμμές WIN WIN. Το κράτος έχει ανάγκη την Α3 και "αναγκάζεται" να την στηρίξει. Σώζει από περιπέτειες μια εμβληματική εταιρία και συνεπώς ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που θα είχε να αντιμετωπίσει στο μέλλον όσον αφορά τον τουρισμό. Δένει τους μετόχους με 60 μύρια συμμετοχή και για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να μπλέξει και καλά κάνει με την διοίκηση της εταιρίας γιαυτό και υποθέτω δεν ζητάει μετοχές. Θα μπορούσε ίσως να πάρει, αλλά εγώ προσωπικά δεν το θεωρώ σκάνδαλο, αν τα πράγματα πάνε στραβά είτε με μετοχές είτε με warrents με τον μουτζούρη στο χέρι θα μείνει. Η προσδοκία και οι πιθανότητες πάντως είναι ότι ούτε ο κλάδος θα καταρρεύσει και ούτε η εταιρία θα εξαφανιστεί, συνεπώς το ρίσκο μάλλον είναι ελεγχόμενο. Από την άλλη η Α3 πετυχαίνει τον στόχο της να ενισχυθεί οικονομικά απομακρύνοντας τον κίνδυνο της κατάρρευσης και δευτερευόντως να μην μπλέξει στα πόδια της το δημόσιο ούτε με μετοχές ούτε φυσικά με μέλη στο Δ.Σ.