Ρώμη Ναοί στη Ρώμη

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
p1010487.jpg

Στη Ρώμη οι εκκλησίες αποτελούν κύριο αξιοθέατο. Καταρχήν, θα πρέπει να ξέρετε ότι σχεδόν κάθε εκκλησία της πόλης έχει ενδιαφέρον. Μπείτε σε όσες περισσότερες μπορείτε, ανεξάρτητα από το αν περιέχονται σε οδηγούς. Δεν θα χάσετε. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις σημαντικότερες.

Άγιος Πέτρος
Ο κεντρικός ναός στο Βατικανό. Φτάνοντας, θα αντικρίσετε την περίφημη οβάλ πλατεία του Μπερνίνι. Όταν λειτουργεί ο πάπας, στην πλατεία παρατηρείται το αδιαχώρητο. Τα μεσημέρια κάθε Κυριακής, επίσης γεμίζει με κόσμο που περιμένει τον πάπα να βγει στο παράθυρο της βιβλιοθήκης του για να χαιρετήσει τον κόσμο.


Προχωρώντας για την είσοδο στο ναό, αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το μέγεθός του. Είναι πράγματι ασύλληπτο. Είναι ο μεγαλύτερος ναός του κόσμου. Το ύψος του φθάνει στο εντυπωσιακό νούμερο των 132 μέτρων και το μήκος του στα 212 μέτρα. Το πλάτος είναι 76 μέτρα.

Μέσα στο ναό υπάρχουν δεκάδες έργα τέχνης, όπως το μπαρόκ στέγαστρο του Μπερνίνι, ο Άγιος Πέτρος του ντι Κάμπιο και η μοναδική Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου.

Κάτω από την εκκλησία βρίσκονται οι κρύπτες, το θησαυροφυλάκιο και το Σκευοφυλάκιο του Αγίου Πέτρου.

Ο τρούλος είναι επισκέψιμος. Στην κορυφή του υπάρχει ένα εξωτερικό μπαλκόνι από το οποίο η θέα της πόλης είναι μαγευτική. Βέβαια, η διαδρομή προς τα εκεί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αλλά και εξαντλητική. Ένα μέρος της μπορεί να γίνει με ασανσέρ. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες εισέρχονται στον τοίχο του τρούλου. Ουσιαστικά η άνοδος γίνεται από μία στενή και υποβλητική σκάλα μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού τοίχου του τρούλου.

Πάνθεον
Το υπέροχο αυτό αρχαίο κτίριο, ηλικίας 2.000 ετών, βρίσκεται στην Πιάτσα ντε λα Ροτόντα. Το σχήμα του είναι ροτόντα με διάμετρο 43 μέτρα. Ήταν τόπος λατρείας όλων των αρχαίων Ρωμαϊκών θεοτήτων, εξʼ ου και το όνομά του. Κατά το μεσαίωνα μετατράπηκε σε Χριστιανική εκκλησιά. Ήδη με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει, με το τεράστιο κτίσμα της εισόδου. Περνώντας το, εισερχόμαστε στον κύριο ναό (ροτόντα), ο οποίος σκεπάζεται στο σύνολό του από έναν εκπληκτικό θόλο. Μοναδική πηγή φωτός, μία τρύπα στην κορυφή του θόλου. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται και ο τάφος του Ραφαήλ.

Σαν Τζοβάνι ιν Λατερανό
Όπως λέει και το όνομά του, βρίσκεται στη συνοικία Λατερανό. Χτλιστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Αξίζει και η επίσκεψη στο οκταγωνικό Βαπτιστήριο που βρίσκεται εξωτερικά του ναού, στην πίσω πλευρά του.

Σαν Κλεμέντε
Μικρή σχετικά εκκλησία στη συνοικία Λατερανό, που όμως έχει ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό. Η εκκλησία που θα πρωτοδείτε φθάνοντας χτίστηκε το 12ο αιώνα. Από κάτω της, υπάρχει μία παλαιότερη εκκλησία του 4ου αιώνα. Και τέλος, ακόμη πιο κάτω υπάρχει ένας ναός του αρχαίου θεού Μίθρα.

Σάντα Μαρία ιν Τραστέβερε
Όπως είναι προφανές βρίσκεται στο Τραστέβερε. Θεωρείται ο πρώτος επίσημος χριστιανικός ναός στηΡώμη. Προσέξτε τα ψηφιδωτά που περιέχει.

Σάντα Μαρία Ματζόρε
Βρίσκεται στον Εσκυλίνο λόφο. Μίγμα αρχιτεκτονικών ρυθμών και διακοσμημένη με υπέροχα ψηφιδωτά. Δώστε προσοχή στο δάπεδό της τεχνοτροπίας κοσμάτι.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.369
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom