ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Πάρα πολλά χρόνια λέγαμε να κάνουμε ένα οικογενειακό ταξίδι όλα τα ξαδέρφια. Δεν ξέρω πως, αλλά έστω οι μισοί (οι 5 από εμάς), καθώς οι υπόλοιποι είναι πλέον νέοι γονείς, καταφέραμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι και μάλιστα στο εξωτερικό. Τα εισιτήρια κλείστηκαν πάρα πολύ νωρίς. Τέλη Αυγούστου του 2025. Προορισμός; Πέσανε διάφορα στο τραπέζι, ωστόσο προτιμήθηκε η Σερβία και το Βελιγράδι. Πότε; 11-15 Μάρτη του 2026. Έτσι νομίζαμε δηλαδή, καθώς η Aegean είχε άλλα σχέδια.
1η ΜΕΡΑ
Πήραμε το λεωφορείο για το Ελ. Βενιζέλος. Αν και έκανε κάποια παράκαμψη λόγω έργων φτάσαμε αρκετά νωρίς στο αεροδρόμιο. Περάσαμε τον έλεγχο χωρίς πρόβλημα και μπήκαμε στο αεροπλάνο. Η πτήση ήταν πολύ σύντομη: μια ώρα και σαράντα λεπτά. Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο Nikola Tesla στο Βελιγράδι στις 14:15. Στο αεροδρόμιο αγόρασα μια κάρτα sim της εταιρείας Υettel που μου πρόσφερε 150 GB για 15 ημέρες για μόλις 10 ευρώ. Πολύ καλή προσφορά. Η υπάλληλος που γνώριζε καλά αγγλικά με εξυπηρέτησε ταχύτητα. Ο ξάδερφος μου πήγε στον γκισέ να τον βοηθήσει με ένα πακέτο των 3 ευρώ για esim της airalo που είχε αγοράσει, ωστόσο, δεν μπόρεσε να τον εξυπηρετήσει, διότι ήταν άλλης εταιρείας. Δυστυχώς, έκανε το λάθος και δεν αγόρασε εκείνη την ώρα άλλο πακέτο. Θα μας κόστιζε πολύτιμο χρόνο αυτό στο ταξίδι μας αργότερα. Κανείς άλλος δεν αγόρασε κάρτα. Θα κάναμε εμείς hotspot στους άλλους. Τέλος πάντων. Προχωρήσαμε προς την έξοδο γιατί μας περίμενε το ταξί μας. Η αδερφή μου είχε κλείσει μέσω booking ένα ταξί δωρεάν! Μιας και ήμαστε πέντε άτομα ήρθε βανάκι. Ο οδηγός μας περίμενε κρατώντας σε ταμπελάκι το όνομα της αδερφής μου. Μας καλωσόρισε και μας πήγε μέχρι το βαν. Α ρε…Vip μεταφορά, όχι αστεία!
Στο κατάλυμα μας περίμενε η οικοδέσποινα. Πολύ ζεστός και φιλικός άνθρωπος! Μας υποδέχτηκε και μας έδειξε τα κατατόπια. Την πληρώσαμε σε ευρώ μετρητά. Κάτι ψιλά που βγαίνανε δεν τα πήρε καν γιατί στην Σερβία τα ψιλά δεν έχουν καμία αξία όπως είπε. Μας είπε που έχει κοντά ανταλλακτήρια με καλή ισοτιμία χωρίς προμήθειες, σούπερ, φούρνους κλπ. Ρώτησα για τα δρομολόγια των τρένων για Νόβι Σαντ και Σουμπότιτσα. Μου επιβεβαίωσε που είναι ο σταθμός, αλλά δεν είπε κάτι που δεν γνώριζα. Δεν χρησιμοποιούσε το τρένο άλλωστε. Αναφερθήκαμε στην τραγωδία με την σκεπή που έπεσε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ και στα δικά μας Τέμπη. Τέλος, τη ρώτησα αν έπρεπε να προσέχουμε οτιδήποτε στην πόλη. Υπήρξε καθησυχαστική. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε μας είπε. Δεν ξέρω αν το είπε για να το πει ή για να μην φοβηθούμε. Ωστόσο, πραγματικά κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη χώρα δεν ένιωσα ανασφάλεια ούτε για μια στιγμή. Οι Σέρβοι ,όπως μας είπε και εκείνη, μοιάζουν με τους Έλληνες. Είναι φιλικοί και ζεστοί άνθρωποι. Ομολογώ και εγώ βρήκα πολλά κοινά μαζί τους. Και αφού μιλήσαμε για την επίσκεψη της στην Ελλάδα(σαν την Χαλκιδική δεν έχει) και την ακρίβεια που έχει πάρει την άνω βόλτα την αποχαιρετήσαμε.
Το κατάλυμα δύο υπνοδωματίων που μείναμε ονομαζόταν White Night City Center Apartman και πραγματικά είχε τα πάντα. Ότι μπορούσαμε να χρειαστούμε. Ότι θα είχαμε και στο σπίτι μας. Ήταν άνετο, ευρύχωρο και καθαρό.
Μέχρι να τακτοποιηθούν οι υπόλοιποι εγώ με τον ξάδερφό μου πήγαμε προς το κοντινότερο φαρμακείο να προμηθευτούμε φυσιολογικό ορό. Είχε κάνει πρόσφατα ένα χειρουργείο και έπρεπε να κάνει πλύσεις. Ε, δεν θα το πιστέψετε, αλλά αυτό το τόσο απλό πράγμα δυσκολευτήκαμε πολύ και να το βρούμε και να το προμηθευτούμε από τα φαρμακεία κατά την παραμονή μας στη χώρα. Εκείνη την ώρα καταφέραμε να το βρούμε στο τρίτο φαρμακείο που μπήκαμε και ευτυχώς ήταν κοντά στο κατάλυμα. Στα υπόλοιπα ή δεν είχαν καθόλου ή είχαν σε μικρά φιαλίδια και όχι σε φιάλη λίτρου. Και όχι μόνο δεν είχαν, αλλά κοιτούσαν απορημένοι τι το θες. Η είχαν ένα βλέμμα λες και ζητούσες κάτι πολύ περίεργο ως παράνομο. Αυτό συνέβη σε όσα φαρμακεία μπήκαμε όλες τις μέρες μας στη Σερβία. Πιστέψτε με, μπήκαμε σε πάρα πολλά! Τι να κάνουμε, έκανε αρκετές πλύσεις ο ξάδερφος. Και γιατί αφού βρήκατε κοντά στο κατάλυμα δεν παίρνατε αρκετές φιάλες να τελειώνετε; Εμ, δεν μας δίνανε. Μια τη φορά. Νομίζω ότι αν καθόμαστε και άλλη μέρα θα αρνιόντουσαν και να πουλήσουν φιάλη αν είχαν. Σε κάποιο φαρμακείο ρώτησαν τα ξαδέρφια μου ,γιατί είναι τόσο δυσεύρετος ο φυσιολογικός ορός και αν κατάλαβαν καλά τους είπαν ότι είναι σε έλλειψη, ειδικά μετά τον covid και ότι έχουν μόνο τα νοσοκομεία. Αλήθεια ψέματα δε ξέρω. Τέλος πάντων!
Μέχρι να πάρουμε τον ορό είχαν ετοιμαστεί και οι υπόλοιποι και έτσι κινήσαμε για την πρώτη γνωριμία με την πόλη, αφού κάναμε την πρώτη μας στάση. Που αλλού; Στο ανταλλακτήριο. 1 ευρώ δίνει 117 δηνάρια. Ανταλλάξαμε κανά 40αρι ευρώ ο καθένας μας. Πωπω…Πήρα ένα μεγάλο μάτσο με χαρτονομίσματα. Πάνω από 4.500 δηνάρια. Σαν ψεύτικα φαίνονταν. Καλέ γιατί τόσα πολλά; Άργησα να συνειδητοποιήσω ότι μπορεί να είχα πάνω μου 5-6 χαρτονομίσματα τα οποία όμως σε συνολική αξία να μου έδιναν περίπου 1 ευρώ-120 δηνάρια (χαρτονομίσματα των 10,20,50 δηναρίων)
Στόχος εκείνης της ημέρας ήταν να πάμε στο μουσείο του Νίκολα Τέσλα και αν υπήρχε χρόνος να επισκεφτούμε και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου που θα ήταν στο δρόμο μας. Έπρεπε να επισκεφτούμε πρώτα την εκκλησία ,αφενός διότι ήταν ημέρα ακόμα και αφετέρου, διότι έκλεινε στις 19.00, ενώ το μουσείο έκλεινε στις 20.00. Σημαντική λεπτομέρεια το μουσείο δέχεται μόνο μετρητά σε δηνάρια και οι ξεναγήσεις ξεκινούν στην αρχή κάθε ώρας και διαρκούν 45 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 800 δηνάρια (κάτι λιγότερο από 7 ευρώ). Επομένως, πήραμε τα ποδαράκια μας για το μουσείο στο οποίο θέλαμε να είμαστε πριν τις 18.00 για προλάβουμε την ξενάγηση.
Περπατώντας προς τα εκεί και παρατηρώντας τριγύρω μου ομολογώ ότι ένιωσα ένα αίσθημα οικειότητας. Η πόλη μου φάνηκε οικεία. Διέκρινα ομοιότητες με την Αθήνα. Η τουλάχιστον η όλη ατμόσφαιρα και το vibe μου φάνηκε οικείο. Δεν ένιωσα ότι έβλεπα κάτι ιδιαίτερο, κάτι για πρώτη φορά, κάτι μη οικείο όπως σε άλλες πόλεις του εξωτερικού όταν τις περπατώ στην αρχή. Εδώ τα πράγματα ήταν γνώριμα. Ωστόσο, περάσαμε πάρκα και χώρους πρασίνου που ήταν πολύ φροντισμένα και ο κόσμος απολάμβανε τη βόλτα του σε αυτά.
Όσον αφορά το Μουσείο Τέσλα νομίζω ότι μπορεί να αναβαθμιστεί και ο επισκέπτης στο τέλος να έχει μια πολύ καλύτερη εμπειρία. Στο μουσείο αρχικά θα δει προθήκες με προσωπικά του αντικείμενα, ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθήσει βίντεο 15 λεπτών για τη ζωή και το έργο του. Το βίντεο αυτό είναι μεν στα αγγλικά, αλλά χωρίς αγγλικούς υπότιτλους. Αν μη τι άλλο, έναν υποτιτλισμό μπορούσαν να κάνουν. Δεν είναι όλοι τόσοι εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα. Θα βοηθούσε πολύ παράλληλα αν διάβαζαν όσα άκουγαν. Τα ξαδέρφια μου σίγουρα δεν έπιασαν και πολλά από το συγκεκριμένο βίντεο. Το επόμενο και τελευταίο στάδιο της ξενάγησης είναι η παρουσίαση κάποιων από τις εφευρέσεις του Τέσλα. Ευφάνταστο και πολύ ωραίο και ας μην καταλαβαίνουν όλοι τα πάντα. Υπάρχει και εκεί αρκετή ορολογία. Συνολικά, πιστεύω ότι σίγουρα μπορούν να αναβαθμίσουν την εμπειρία του επισκέπτη σε ένα μουσείο για αυτόν τον τόσο σημαντικό άνθρωπο.
Όταν βγήκαμε από το μουσείο είχε ήδη βραδιάσει, οπότε δεν επισκεφτήκαμε τον Άγιο Μάρκο. Περάσαμε μόνο απέξω. Αν και το παρκάκι δεν ήταν καλοφωτισμένο, ο κόσμος δεν είχε φύγει. Παρέμενε εκεί, έκανε ποδήλατο ή ότι άλλο και γενικά δεν υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης και αίσθημα φόβου. Στην Αθήνα χωρίς κατάλληλο φωτισμό δεν θα διέσχιζα παρκάκι ή χώρο πρασίνου το βράδυ! Περάσαμε δίπλα από το εντυπωσιακό κτίριο της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας που ήταν φωτισμένο. Eίδαμε κατάστημα της Yettel και μπήκαμε να αγοράσει esim o ξάδερφος. Μας είπαν πως μόνο τα καταστήματα στο κέντρο όπως στoν κεντρικό πεζόδρομο εξυπηρετούν τουρίστες.
Συνεχίσαμε τη βόλτα μας μέχρι να βγούμε στο κέντρο της πόλης και την πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί αντικρύσαμε το μνημείο του Μιχαήλο Ομπρένοβιτς, πρίγκηπα της Σερβίας. Γύρω από την πλατεία υπάρχει το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Μουσείο των Σέρβων, ενώ η πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης και ουσιαστικά από εκεί ξεκινά και ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης Kneza Mihaila. Προφανώς τα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει εκείνη την ώρα, αλλά ο κόσμος έκανε τη βόλτα του. Μου έκαναν εντύπωση οι γλάστρες με τα λουλούδια που ήταν κρεμασμένες σε όλους τους φανοστάτες. Στον πεζόδρομο υπήρχαν διατηρημένα πολύ ωραία κτίρια. Ήταν μια ευχάριστη βόλτα. Πήραμε μια γεύση της πόλης μέχρι που φτάσαμε απέναντι από το πάρκο Καλέμενγκταν και το ομώνυμο φρούριο που δέσποζε φωτισμένο πάνω στο λόφο. Στρίψαμε αριστερά και περάσαμε να δούμε απέξω την κατοικία της πριγκίπισσας Λιούμπιτσα και τον ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Στη συνέχεια κινηθήκαμε προς το παραλιακό μέτωπο. Κατεβήκαμε στις όχθες του ποταμού Σάβα και το Μπέτον Χάλα με τα νυχτερινά μαγαζιά. Το σαββατοκύριακο και ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να γίνεται πανικός. Τετάρτη και κάποια μαγαζιά είχαν αρκετό κόσμο. Το διασκεδάζουν οι Σέρβοι. Η γέφυρα Μπράνκο που φωτιζόταν στο βάθος στα χρώματα της σέρβικης σημαίας ήταν πολύ εντυπωσιακή. Γενικά, ήταν ωραίο να μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου πλάι στο ποτάμι. Η ώρα ήταν 23.00 και τα παιδιά ήταν κουρασμένα. Δεν ήθελαν να περπατήσουν ως το κατάλυμα, οπότε πήραμε τραμ-τρόλεϊ για την επιστροφή μας. Για ποτό ούτε λόγος. Ομολογώ ότι γελάσαμε πολύ μέσα στο βαγόνι σχολιάζοντας την κατάστασή του, η οποία δεν ήταν και η καλύτερη, αλλά οκ. Ο οδηγός θα μας πέρασε για μεθυσμένους το λιγότερο, έτσι όπως γελάγαμε. Κάπως έτσι πέρασε η πρώτη μας ημέρα στο Βελιγράδι.
.