4η ΗΜΕΡΑ- Σουμπότιτσα
Σηκωθήκαμε νωρίς το πρωί για να πάρουμε το πρωινό τρένο για Σουμπότιτσα. Οι υπόλοιποι φάγανε ότι είχαν αγοράσει από το σούπερ μάρκετ, ενώ εγώ με την αδερφή μου σταθερά πια αγοράσαμε από το μαγαζάκι με τις χειροποίητες πίτες.
Πήραμε για άλλη μια φορά το λεωφορείο για τον σταθμό των τρένων. Πήγαμε να βγάλουμε εισιτήρια στο γκισέ. Αμ δε!
Κατεβαίνουμε από τον σταθμό. Οι μισοί ψάχνουν τουαλέτα. Δεν υπάρχει. Οπότε προχωράμε διασχίζοντας το πάρκο Ferenc Rajhl. Απέναντι μας, αντικρύζουμε το Raichle Palace που λειτουργεί ως gallery. Τι ιδιαίτερο κτίριο! Τι αρχιτεκτονική! Κάνει μπαμ από μακριά! Και τα διπλανά κτίρια είναι πολύ όμορφα, αλλά το συγκεκριμένο είναι ξεχωριστό. Το κοιτούσα και σκεφτόμουν αν είμαι στην Βαρκελώνη. Για όποιον δεν γνωρίζει η πόλη αυτή είναι κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και δεν μοιάζει με καμία άλλη πόλη της Σερβίας, διότι διαθέτει τα περισσότερα Art Nouveau κτίρια στην χώρα. Βγάλαμε ένα σωρό φωτογραφίες, ενώ οι μισοί επισκέφθηκαν το διπλανό Βοss café για την τουαλέτα του. Από ότι μας είπαν ήταν τεράστια καφετέρια και με πολύ ωραία διακόσμηση. Συνεχίσαμε την βόλτα μας στον πεζόδρομο Κorzo. Πολύ όμορφος πεζόδρομος με ωραία κτίρια. Όλα αυτά μέχρι που βγήκαμε στο κέντρο της πόλης με το εθνικό θέατρο , τη βιβλιοθήκη και το δημαρχείο της πόλης. Πολύ επιβλητικά κτίρια. Τα κινητά πήραν φωτιά. Βγάλαμε ένα σωρό φωτογραφίες από διάφορες γωνίες. Συνεχίσαμε προς το περιβόητο μπλε σιντριβάνι. Δυστυχώς, το είχαν σκεπάσει, διότι έκαναν εργασίες συντήρησης. Η πλατεία ήταν πανέμορφη και γεμάτη κόσμο που απολάμβανε τη βόλτα του και το καφέ του στα περιφερειακά μαγαζιά. Τι όμορφη μέρα. Δεν μας έκανε αίσθηση να προχωρήσουμε. Παρόλα αυτά επισκεφθήκαμε μια καθολική εκκλησία και έπειτα προχωρήσαμε προς την πλατεία με το Ωραίο μνημείο! Στο δρόμο πήραμε από ένα φούρνο κάτι σφολιατοειδή. Πεντανόστιμα. Επόμενη στάση μας το πανέμορφο κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής. Όλο το κέντρο μας φάνηκε πολύ όμορφο, με πολύ όμορφα κτίρια. Απολαύσαμε κάθε βήμα μας σε αυτή την πόλη. Μετά την συναγωγή, πρότεινα να πεταχτούμε στην λίμνη Palic που απείχε περίπου 7 χλμ από το κέντρο.
Η Σουμπότιτσα και η λίμνη ήταν προτάσεις της αδερφής μου. Ωστόσο, είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με την πόλη που δεν την ενδιέφερε να πάει στην λίμνη. Ο καθαρός χρόνος παραμονής μας στην λίμνη θα ήταν 1-1,5 ώρα. Δεν την χαλούσε να μείνει για περπάτημα και καφέ στην πόλη. Ωστόσο, οι υπόλοιποι δεν είχαν θέμα να επισκεφτούμε την λιμνούλα. Ψάξαμε λίγο είναι είναι η αλήθεια να βρούμε τη σωστή στάση λεωφορείου. Αφού περιμέναμε λίγη ώρα στη στάση η οποία είχε και θύρα για φορτιστές και φορτίσαμε τα κινητά μας, πήραμε το λεωφορείο με τον αριθμό 6. Εισιτήρια στον οδηγό και μετρητά. Δυστυχώς, η απόσταση των 20 λεπτών διήρκησε λίγο παραπάνω. Στις πρώτες στάσεις ο κόσμος που περίμενε ήταν πολύς. Η πλειοψηφία ήταν τουρίστες που έβγαζαν εισιτήριο εκείνη την ώρα από τον οδηγό με αποτέλεσμα την καθυστέρηση. Ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλο. Σάββατο βλέπετε και μάλιστα με ωραίο καιρό. Πραγματικά, μετάνιωσα που τους υπέβαλα σε τέτοια δοκιμασία. Μαρτυρήσαμε μέχρι να φτάσουμε. Κατεβήκαμε στην στάση Palić, Toranj όπου πραγματικά κατέβηκε σχεδόν όλο το λεωφορείο.
Περάσαμε μια πολύ ιδιαίτερη πύλη και ακολουθήσαμε το δρόμο που στο βάθος κατέληγε στην λίμνη. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχε πυκνή βλάστηση. Κάθε λίγα μέτρα υπήρχαν άσπρα παγκάκια και φανοστάτες που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το πράσινο των δέντρων. Πριν την πύλη που έβγαζε στην λίμνη υπήρχαν και παρτέρια με πολύ ωραίες συνθέσεις λουλουδιών. Φτάσαμε στην λίμνη! Άλλος αέρας…θαλασσινός. Φροντισμένο πράσινο γκαζόν, παγκάκια, καφέ, κόσμος που έκανε ποδήλατο ή απλά περπατούσε χαζεύοντας την λίμνη. Ομολογώ ότι μου πέρασε το αίσθημα της μάταιης ταλαιπωρίας στο λεωφορείο προηγουμένως. Το ίδιο και στους υπολοίπους. Η βόλτα αυτή στην λίμνη μας ηρέμησε. Προφανώς η λίμνη δεν ήταν η πιο καθαρή. Δεν μας πτόησε στο να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας. Μάλιστα, υπήρχε και εδώ το «μνημείο» με το όνομα της λίμνης για φωτογραφίες. Η ώρα πέρασε πολύ γρήγορα και ευχάριστα. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Ευτυχώς, το λεωφορείο δεν ήταν τόσο γεμάτο και έκανε πολύ λιγότερη ώρα για να φτάσει στο κέντρο. Δεν είναι μακριά εξάλλου. Κάναμε μια τελευταία βόλτα σε κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμους της πόλης και πήραμε το τρένο για Βελιγράδι.
Η ώρα πέρασε γρήγορα. Όταν φτάσαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό ήταν πια βράδυ. Περιμένοντας το λεωφορείο για το κατάλυμα μας, είδα στο βάθος έναν ουρανοξύστη που η πρόσοψη του άλλαζε συνεχώς εικόνες. Διαφημίσεις εναλλάσονταν. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε η εικόνα του Αϊνστάιν και έπειτα χάθηκε και εμφανίστηκε η διάσημη εξίσωσή του E=mc2. Γιατί το αναφέρω αυτό; Δεν ξέρω. Ίσως γιατί σε αυτά τα ταξίδια που έχω κάνει να μην είχα δει να εναλλάσσονται οι εικόνες στις προσόψεις των ουρανοξυστών. Μου φάνηκε περίεργο που το είδα στο Βελιγράδι. Τέλος πάντων, πήραμε το λεωφορείο για το κατάλυμά μας. Εκεί, η αδερφούλα μου ρώτησε κάτι παλικάρια ντόπιους κάποιο μπαρ για ποτό το βράδυ. Έπεσε καζούρα μετά γιατί τα παιδιά φαίνονταν να ήθελαν να συνεχίσουν τη συζήτηση, αλλά δεν πρόλαβαν αφού κατεβήκαμε.
Επιστροφή στο κατάλυμα για σύντομη ξεκούραση και ανεύρεση μαγαζιού για φαγητό. Καταλήξαμε όχι μακριά από το κατάλυμά μας στο Cevap Dekija. Το μαγαζί ήταν μικρό και προσεγμένο. Δεν είχε μεγάλη ποικιλία σε πιάτα. Ότι παραγγείλαμε το έβαλαν στο κέντρο σαν σε ποικιλία φανταστείτε. Όμως, χωρίς πατάτες, σως κλπ που βάζουμε εμείς. Νόστιμα ήταν, καλά φάγαμε, αλλά ως Ελληνίδα μου φάνηκε λίγο φτωχό αυτό. Νομίζω, είχαμε καλύτερες επιλογές σε μαγαζιά τις προηγούμενες ημέρες. Παραγγείλαμε και γλυκάκι, διότι ο μικρός μας ο ξάδερφος είχε γενέθλια. Να μην πούμε και ένα τραγουδάκι να σβήσει κεράκι; Αμ τι! Δε θυμάμαι πως λεγόταν το γλυκό. Ήταν με λευκή κρέμα. Πιστεύαμε ότι δεν θα τρώγεται και όμως ήταν πολύ ωραίο! Και αφού γεμίσαμε τις κοιλίτσες μας, ήρθε η ώρα για ποτό.
Πού πήγαμε; Μαντέψτε. Στο μπαράκι που μας πρότειναν τα παιδιά στο λεωφορείο. Είπαμε να εμπιστευτούμε τους ντόπιους. Το μπαράκι ήταν κοντά στον Άγιο Μάρκο και ονομαζόταν Τ6. Coctail bar. Είχε μόνο εσωτερικό χώρο. Ήταν μικρό και είχε κόσμο. Διστάσαμε λίγο να μπούμε. Ωστόσο, μπήκαμε και πολύ καλά κάναμε. Είχε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Από τα έπιπλα και τη διακόσμηση μέχρι τον φωτισμό. Ο φωτισμός ήταν ελάχιστος και ερχόταν από τους προβολείς που έπεφταν στον dj στο βάθος. Πήραμε τα κοκτέιλ μας, τα οποία πραγματικά ήταν υπέροχα και περάσαμε ένα πολύ όμορφο βράδυ. Για όποιον αναρωτιέται κοκτέιλ χοντρικά από 10 ευρώ.