5η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό ξύπνημα για εμένα και την αδερφή μου μιας και θα πηγαίναμε μόνες στο Μουσείο Γιουγκοσλαβίας, το οποίο άνοιγε στις 10 π.μ. Οι υπόλοιποι δεν θα μας ακολουθούσαν. Είτε θα κοιμόντουσαν, είτε θα έκαναν βόλτα. Πήραμε κλασικά τα πιτάκια μας, πήραμε το λεωφορείο και φτάσαμε έξω από το μουσείο σχεδόν μισή ώρα νωρίτερα. Πφφ…Ο χώρος έξω από το μουσείο έχει χώρους πρασίνου και ένα κλειστό σιντριβάνι. Στον ορίζοντα διακρίναμε και τον Άγιο Σάββα. Στο μεταξύ άρχισαν να έρχονται και άλλοι επισκέπτες. Οι πόρτες άνοιξαν στις 10 ακριβώς και στα ταμεία μας πληροφόρησαν ότι το κεντρικό κτίριο του μουσείου ήταν κλειστό. Μπορούσαμε να επισκεφτούμε μόνο τον Οίκο των Λουλουδιών που ήταν θαμμένος ο Τίτο και το κτίριο που ήταν τα δώρα που είχε λάβει από όλο τον κόσμο. Είδαμε λοιπόν τον τάφο του Τίτο, διαβάσαμε για τη ζωή και τα πεπραγμένα του στον Οίκο των Λουλουδιών και είδαμε ένα σωρό δώρα κάθε λογής από κάθε πλευρά του πλανήτη. Ωραία. Δεν νομίζω ότι μας πήρε σύνολο μια ώρα να τα δούμε όλα αυτά. Για να είμαστε ειλικρινείς περιμέναμε πολύ περισσότερα. Απογοητευτήκαμε που δεν είδαμε το κεντρικό κτίριο. Είχαμε μπει στο σάιτ του μουσείου και δεν είχαμε δει να αναγράφει κάτι σχετικό. Μπορεί να μην το είχαμε προσέξει. Δεν ξέρω. Πάντως, αισθανθήκαμε ότι δεν άξιζε να κάνουμε τόσο δρόμο μέχρι εκεί για αυτό που είδαμε. Περισσότερη ώρα κάναμε να πάμε και να γυρίσουμε παρά μείναμε μέσα στο μουσείο.
Στην επιστροφή σταματήσαμε στα βομβαρδισμένα κτίρια που μπορεί κανείς να δει στην πόλη. Το ένα ήταν το πρώην Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα συγκεκριμένα κτίρια τα είχαμε δει από το λεωφορείο και τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο σταθήκαμε μιας και είχαμε χρόνο μέχρι να έρθουν οι υπόλοιποι εν τω μεταξύ μέχρι τον ναό του Αγίου Μάρκου. Έξω από τα συγκεκριμένα κτίρια είχε φύλαξη, ενώ υπήρχε ταμπέλα που απαγόρευε τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Δεν νομίζω ότι γίνεται να τηρηθεί κάτι τέτοιο. Εμείς βγάλαμε στα πεταχτά κάτι φωτογραφίες μακριά από τους φύλακες και συνεχίσαμε τον δρόμο μας μέχρι τον Άγιο Μάρκο. Ο συγκεκριμένος δρόμος είχε πάρα πολύ ωραία κτίρια και έτσι φτάσαμε στον προορισμό μας χωρίς να το καταλάβουμε. Τα παιδιά καθυστέρησαν λιγάκι. Δεν περίμεναν να τελειώσουμε τόσο νωρίς και ετοιμάζονταν με ρυθμούς χελώνας. Τέλος πάντων.
Όταν ήρθαν, βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες έξω από τα επιβλητικά κτίρια της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας, το Δημαρχείο και το Νέο Ανάκτορο. Επόμενη στάση μας το Άγαλμα του Στέφανου Νεμάνια. Πραγματικά τεράστιο και επιβλητικό. Τα ξαδέρφια μου δεν είχαν διαβάσει και δει κάτι σχετικά με αυτό και εντυπωσιάστηκαν. Να πω την αλήθεια και εγώ που είχα δει φωτογραφίες δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλο και επιβλητικό. Κάτσαμε αρκετή ώρα για χάζι και φωτογραφίες. Μιας και είχαμε φτάσει εκεί, είπαμε να πάμε στην περιοχή του Belgrade Waterfront, μια περιοχή παραλιακά του ποταμού. Το σημείο την περίοδο εκείνη ήταν ένα εργοτάξιο. Οι άνθρωποι έχουν σκοπό να φτιάξουν ,αν έχω καταλάβει σωστά, κάτι σαν το δικό μας έργο στο Ελληνικό. Καζίνο, εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία. Μοντέρνα κτίρια και ουρανοξύστες δίπλα στον ποταμό Σάβο. Υπάρχουν ήδη ουρανοξύστες (και πάρα πολλοί μάλιστα) στην άλλη πλευρά του ποταμού και στην συμβολή με τον Δούναβη. Σε λίγα χρόνια το Βελιγράδι θα είναι μια άλλη πόλη. Αγνώριστη. Με γυάλινα κτίρια που κακοποιούν την αισθητική και το περιβάλλον. Γιατί υπάρχουν ήδη πολυόροφα κτίρια- ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν από το πουθενά στα πάρκα δίπλα ακριβώς από τον Σάβο ή τον Δούναβη. Πόσο παράταιρα φαίνονταν. Καμία προσπάθεια να εναρμονιστούν με το τοπίο. Για αυτό το λόγο δεν πιστεύω πως η περιοχή που θα φτιάξουν εκεί ότι θα είναι αισθητικά ωραία.
Τέλος πάντων, περπατήσαμε αρκετά. Κάπου χάσαμε το δρόμο και βρεθήκαμε σε άλλο σημείο από αυτό που υπολογίζαμε. Βρεθήκαμε πάνω από τη Γέφυρα Μπράνκο προς το Μπέτον Χάλα. Χαζέψαμε για λίγο στην όχθη του Σάβου, εφόσον δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο που θέλαμε και ψάξαμε το λεωφορείο για την επόμενη στάση μας, το Ζεμούν. Δεν ήταν μακριά μας. Απλά ανεβήκαμε τα σκαλιά της γέφυρας. Πήραμε το λεωφορείο. Περάσαμε το ποτάμι και διασχίσαμε παραλιακά το Σάβα και τον Δούναβη. Τι απέραντα πάρκα. Πόσο ζήλεψα αυτά τα απέραντα πράσινα πάρκα. Ήταν γεμάτο κόσμο. Είχε ο καθένας την άπλα του και δεν ήταν ο ένας πάνω στον άλλο. Εκεί είδα στη μέση του πουθενά ουρανοξύστες και μικρά σημεία που θα κτίζονταν κτίρια. Γιατί να καταστρέψεις αυτή την ομορφιά για να φτιάξεις ξενοδοχεία ή ότι άλλο. Τουλάχιστον αυτό σκέφτηκα βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα πάρκα από το λεωφορείο.
Κατεβήκαμε στην πιο κοντινή στάση στον Πύργο της Χιλιετίας. Βάλαμε το gps και ακολουθήσαμε ανηφορικά δρομάκια. Είδαμε όμορφα μικρά σπίτια σε ανοιχτούς χρωματισμούς. Κεραμοσκεπές παντού. Ένα μικρό χωριό στα προάστια του Βελιγραδίου. Ο πύργος της Χιλιετίας έστεκε αγέρωχος μπροστά μας. Η θέα από ψηλά ήταν πολύ όμορφη. Βλέπαμε από ψηλά τις κεραμοσκεπές, το ποτάμι και το Βελιγράδι. Βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και χαζέψαμε τη θέα. Αν και το εισιτήριο ήταν μηδαμινό, δεν ανεβήκαμε στον Πύργο εκτός της αδερφής μου. Μας χαιρετούσε από ψηλά. Είχε μπόλικο κόσμο και δεν θα βλέπαμε κάτι πολύ διαφορετικό. Δεν κάτσαμε εκεί για καφέ η φαγητό και έτσι συνεχίσαμε την βόλτα μας στο Ζεμούν. Κατεβήκαμε στην παραλιακή του Δούναβη. Δεν πήγαμε στο Νεκροταφείο που ήθελε η αδερφή μου. Γιατί να πάμε θα μου πείτε; Είναι λίγο ιδιαίτερο, διότι εκεί είναι θαμμένοι Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι.
Υπερίσχυσε η πλειοψηφία και έτσι κατευθυνθήκαμε παραλιακά. Γινόταν ο κακός χαμός. Εστιατόρια και καφέ όλα γεμάτα. Κάναμε την περατζάδα μας να δούμε τι παίζει. Είχε μεσημεριάσει και πεινούσαμε και εμείς. Είχε και ωραία μέρα. Ήταν τέλεια να φάμε εκεί. Γνωρίζαμε ότι προφανώς ήταν τουριστικά εκεί, αλλά ήταν πολύ όμορφα. Με τα χίλια ζόρια βρήκαμε να κάτσουμε σε ένα ιταλικό. Παραγγείλαμε 2 πίτσες, 3 μακαρονάδες και μια σαλάτα και μας είπε η σερβιτόρα ότι ήταν πολλά για 5 άτομα. Μα τι στο καλό. Τι πολλά!
Πριν πάμε για ποτάκι, θέλαμε να φάμε κατιτίς. Πήραμε στο χέρι την Pizza Βucko που βλέπαμε να τρώνε όλοι οι νεολαίοι. Είχε διάφορες αλοιφές της επιλογής σου πάνω στην πίτσα. Πολύ χορταστική. Στην παρέα μας σε άλλους άρεσε πολύ, σε άλλους όχι. Δεν ήταν άσχημη. Προσωπικά δεν θα άλλαζα την κανονική πίτσα για αυτή. Τέλος πάντων. Ώρα για ποτό!
Μετά από αναζήτηση και ψηφοφορία καταλήξαμε στο Pinecone Bar & Theater, ένα speakeasy bar. Η αλήθεια είναι ότι το ψάχνεις λίγο, αλλά άμα ακολουθήσεις το χαλί θα το βρεις! Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία, πολύ θεατράλε. Είναι cocktail bar. Την μέρα που πήγαμε εμείς είχε μόνο δυο παρέες. Μας έδειξαν το τραπέζι μας και ένας πολύ όμορφος νεαρός ήρθε να μας εξηγήσει πως συμβαίνουν τα πράγματα εκεί. Είχε μαζί του μια τράπουλα ταρώ. Μας μοίρασε κλειστά φύλλα. Σε κάθε έναν ξεχωριστά έλεγε να ανοίξει το φύλλο του. Του εξηγούσε τι σήμαινε το φύλλο αυτό και το συνέδεε με ένα κοκτέιλ. Αν μας άρεσε το κοκτέιλ το κρατούσε, αλλιώς συζητούσαμε τι μπορούσε να φτιάξει για εμάς. Είχε πολύ πλάκα. Η ξαδέρφη μου χάζευε και δεν έδινε βάση σε όσα έλεγε. Έτσι, όταν άρχισε να μιλάει μόνο σε εκείνη για την κάρτα της, έμεινε να τον κοιτάει. Δεν ήξερε και από κοκτέιλ, ούτε και τα αγγλικά της ήταν καλά. Εξηγούσαμε παράλληλα. Καλά πήγε αυτό. Κάποιοι κρατήσαμε το κοκτέιλ που μας πρότεινε και κάποιοι το αλλάξαμε. Όλα τα κοκτέιλ ήρθαν σε πολύ ωραία ποτήρια και ήταν πολύ καλά πραγματικά. Την καλύτερη παρουσίαση όμως την είχε αυτό της ξαδέρφης μου που τα έχασε. Όταν ήρθε το κοκτέιλ της, ο νεαρός άναψε τον αναπτήρα δίπλα από το ποτήρι και ξαφνικά εμφανίστηκε αστερόσκονη!!