6η ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Πρωινό ξύπνημα και ξεχυθήκαμε για μια τελευταία βόλτα στο κέντρο του Βελιγραδίου. Περπατήσαμε για τελευταία φορά στην Skadarlija. Πήραμε σουβενίρ. Αυτά τα ξαδέρφια μου πήραν πραγματικά πολλά. Μου άρεσε που πίστευα πως δεν θα καταφέρουν να χαλάσουν τα μετρητά τους και θα αναγκαστούν να ξανακάνουν συνάλλαγμα. Πήραμε τόσα που και η υπάλληλος στο ταμείο μας ρώτησε από που είμαστε. Φάγαμε και το παραδοσιακό μπουρέκι με αυτό το γάλα που έχουν για χώνεψη. Είναι αρκετά λαδερό το μπουρέκι, για αυτό. Ο μικρός ήθελε να πάρει και ένα μπεργκεράκι με το ψωμί το ωραίο το δικό τους, αλλά τα street food θέλανε μόνο μετρητά. Τα χαλάσαμε στα souvenir και δεν είχαμε διάθεση να κάνουμε συνάλλαγμα για ένα μπέργκερ. Κάναμε τη βόλτα μας στους πεζοδρόμους μέχρι που κατάλήξαμε για ένα τελευταίο καφέ στο πιο κεντρικό μαγαζί δίπλα στην πλατεία Δημοκρατίας και το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας.
Επιστρέψαμε στο κατάλυμα για check out. Είχαμε κλείσει μέσω booking taxi να έρθει να μας πάρει. Ο οδηγός που ήρθε ήταν αυτός που μας είχε φέρει λίγες μέρες πριν. Απίστευτο! Χαχα!
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το ταξίδι αυτό ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα στο εξωτερικό. Τι το διαφορετικό είχε; Δεν πήγα με τον συνταξιδιώτη μου, αλλά με την αδερφή και τα ξαδέρφια μου. Ήταν οικογενειακή υπόθεση. Διαφορετικοί ρυθμοί και διαφορετικά θέλω. Καταφέραμε όμως και τα ταιριάξαμε νομίζω. Είδαμε πράγματα, μάθαμε άλλα τόσα, γελάσαμε, περάσαμε καλά. Ήταν ωραία. Ήταν διαφορετικά από ότι είχα συνηθίσει. Αν ήμουν μόνη με την αδερφή μου ή με την καθιερωμένη μου παρέα θα είχαμε σίγουρα πιο σφιχτό και γεμάτο πρόγραμμα από νωρίς το πρωί και θα είχαμε περπατήσει πολύ περισσότερο την πόλη. Έπαιξαν πολύ ΜΜΜ και δικαίως, διότι ήταν δωρεάν. Ήταν κάτι πολύ απελευθερωτικό αυτό. Να μην σκέφτεσαι το εισιτήριο. Παρόλο που πήραμε αρκετά μέσα μεταφοράς τα παιδιά ένιωσαν ότι κουράστηκαν. Για μένα ήταν μακράν το πιο ξεκούραστο ταξίδι στο εξωτερικό.
Συνολικά η εμπειρία μου από το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και την Σουμπότιτσα είναι θετική. Με σειρά προτίμησης ως προς την ομορφιά της κάθε πόλης τοποθετώ Σουμπότιτσα- Νόβι Σαντ- Βελιγράδι. Τα ιστορικά κέντρα των δύο πρώτων πόλεων αποπνέουν ευρωπαϊκό αέρα. Το Βελιγράδι φέρει τα σημάδια της εποχής του Τίτο. Μοιάζει πάρα πολύ με την Αθήνα. Η τουλάχιστον η πόλη μου φάνηκε οικεία και ας μην έχουμε Σάβο ή Δούναβη. Αν και υπάρχουν κτίρια της περιόδου του Τίτο, το Βελιγράδι μου φάνηκε πιο φροντισμένη πόλη από την Αθήνα. Περισσότερα πάρκα και νεοκλασικά διάσπαρτα στην πόλη και όχι μόνο σε δυο δρόμους όπως στην Αθήνα που πέρα από το ιστορικό κέντρο, υπάρχει το χάος αρχιτεκτονικά. Ακόμη, το Βελιγράδι όπως και η Αθήνα είναι μια πόλη ζωντανή με έντονη νυχτερινή ζωή, νέους και ωραίο vibe. Η μουσική τους μοιάζει πολύ με τη δική μας. Oφείλω να ομολογήσω ότι δεν ένιωσα πουθενά ανασφάλεια. Δεν είδα τίποτα περίεργο ούτε τη μέρα, ούτε την νύχτα. Δεν φταίει ότι ήμασταν 5. Απλά δεν είδα κάτι που να μου προκαλέσει ανασφάλεια και το γράφω ως πολύ θετικό, διότι οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για μια βαλκανική χώρα είναι πολλά. Και όμως, εγώ εκεί ένιωσα ασφαλής να περπατάω το βράδυ σε πάρκα μετά τη δύση του ηλίου. Είδα πιο καθαρά πάρκα και δρόμους, σύγχρονους σταθμούς τρένων, έργα ανάπτυξης.
Οι Σέρβοι ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας. Μοιάζουμε στην ιδιοσυγκρασία. Πολύ τους συμπάθησα. Την κυρία στα εκδοτήρια δεν την λογαριάζω. Εξαίρεση. Οι Σέρβοι και οι άντρες και οι γυναίκες ήταν πανύψηλοι και πανέμορφοι. Δεν είδαμε ανθρώπους με περιττά κιλά. Όλοι ήταν αδύνατοι. Τι στο καλό! Η διατροφή τους έχει λίπη. Κάνουν γυμναστική; Δεν ξέρω.
Το φαγητό τους είναι πολύ ωραίο. Εγώ τουλάχιστον το ευχαριστήθηκα. Ήταν κοντά στις γεύσεις μας. Προφανώς, όποιος δεν αντέχει τον καπνό μπορεί να μην ευχαριστηθεί την ώρα του φαγητού στα μαγαζιά, διότι οι Σέρβοι καπνίζουν στους εσωτερικούς χώρους.
Οι Σέρβοι αγαπούν την πατρίδα τους, αν κρίνω από το γεγονός ότι υπάρχουν παντού Σέρβικες σημαίες, ενώ είναι και πολύ θρησκευόμενοι.
Συνολικά, είναι ένα ιδανικό ταξίδι για κάποιον που θέλει να ξεφύγει από την καθημερινότητα του, χωρίς να χαλάσει μια περιουσία. Δεν είναι το Βελιγράδι και οι άλλες πόλεις που επισκεφθήκαμε οι ωραιότερες που έχει δει κανείς. Υπάρχουν πολύ ωραιότερες σαφώς. Δεν έχει εξηζητημένα αξιοθέατα και κάτι που να σε κάνει να πεις ουάου. Είναι ένα ταξίδι που έχει όμως ενδιαφέρον και είναι οικονομικό. Τα ξαδέρφια μου το τοποθέτησαν στα ωραιότερα που έχουν κάνει στο εξωτερικό. Το συνολικό vibe του Βελιγραδίου είναι πολύ ισχυρό και κερδίζει τις εντυπώσεις. Αυτά. Άντε και στα επόμενα!