Πέστο και...Αίγινα

aspa

Member
Μηνύματα
580
Likes
1.562
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος του κοσμου
Πέστο και...Αίγινα

Αίγινα νησί στολίδι πολύ κοντά στην Αθήνα.

Το δεύτερο τριήμερο του Μάρτη μας έκλεινε το μάτι. Η έξοδος έπρεπε να είναι κοντινή και οικονομική. Αρκετό ψάξιμο με αυτά τα κριτήρια ....και καταλήξαμε Αίγινα.

Φθηνά εισιτήρια, οικονομικό ξενοδοχείο και φύγαμε.

Πολλά τα προτερήματα του νησιού

α) η απόσταση από την Αθήνα μικρή. Μία ώρα και 20λεπτά από τον Πειραιά. Με το δελφίνι 20λεπτά.

β) όμορφες παραλίες εύκολα προσβάσιμες.

γ) αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα σε διάφορα σημεία του νησιού.

δ) εξαιρετική η παλιά πόλη με τα σοκάκια.

ε) μαγαζάκια, καφενεδάκια, ρεμπετάδικα καθώς και μπαράκια για όλα τα βαλάντια.

Ξεκινήσαμε λοιπόν όχι πολύ πρωί με το δρομολόγιο των 10 (έχει πολλά όλη την ημέρα)

Το εισιτήριο 8,70 ανά διαδρομή. Στις 11και 20λεπτά φθάσαμε στο λιμάνι. Ίσα-ίσα που προλάβαμε την βροχή που άρχισε πολύ δυνατή και διέλυσε την παρέλαση που μόλις είχε ξεκινήσει.

Είχαμε κλείσει ένα ξενοδοχείο πάνω στην θάλασσα αριστερά από το λιμάνι. Αφήσαμε τα πράγματα

και με μια ομπρέλα βγήκαμε στην βροχή.

Η πόλη της Αίγινας είναι ένα στολίδι. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν τα παλιά αρχοντικά, τα πιο πολλά ανακαινισμένα. Περίτεχνα μπαλκονάκια, σκαλιστά ακροκέραμα, παντζούρια και πόρτες που έχουν παραμείνει όπως παλιά, δημιουργούσαν την αίσθηση ότι είσαι σε άλλη εποχή. Ζωηρά χρώματα,μυστικές αυλές, βουκαμβίλιες, γελαστοί άνθρωποι. Η βόλτα ανάμεσα στα στενά σοκάκια είναι εκπληκτική.

Ο κάθε δρόμος καλύτερος από τον άλλο. Περπατούσαμε συνέχεια όλες τις ημέρες, ανακαλύπτοντας όλο και πιο όμορφα σημεία της πόλης. Δεν πρέπει να παραλείψω τον Πύργο του Μαρκέλλου κοντά στην Μητρόπολη, τον οποίο πρέπει να δείτε φωτισμένο το βράδυ, επίσης πολύ ωραία και η βόλτα στην προκυμαία μέχρι τον Ναυτικό όμιλο.

Η παράδοση λέει να πιεις ένα καφέ σε ένα από τα πιο πολλά καφενεία της πόλης. Βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο κάτω από το Δημαρχείο. Στου Δ. Γάλαρη η στου Κ. Μοίρα, διαλέγεις και παίρνεις.

Λίγο πιο κάτω η ψαραγορά της πόλης. Πάντα είναι γεμάτη κόσμο. Ντόπιοι και ξένοι τρώνε ψάρια από κει. Η μυρωδιά από ψητό χταποδάκι σου γαργαλάει την μύτη, ενώ ακούς ρεμπέτικα ή κάποιον οργανοπαίχτη να παίζει ζωντανά. Απέναντι βλέπεις τις πιο διάσημες φρουτ αγορές στο νησί. Καΐκια μανάβικα με ...προϋπηρεσία πολλών ετών.

Στην είσοδο της ψαραγοράς ξεχωρίσαμε ένα καφενείο το “Ακταίο”. Είχε καλές τιμές. (η μπύρα 2,5 ε και ο μεζές 1ε) και καλή θέση πάνω στην προκυμαία. Χωρίς νάιλον να σου κρύβουν την θέα.

Μπορείς να κάτσεις ώρες χαζεύοντας τους περαστικούς, καταναλώνοντας πολλές μπύρες.

Όσο προχωράς προς τα μέσα στην πόλη θα συναντήσεις πολλές ταβέρνες, άλλες καλές άλλες όχι.

Ξεχωρίσαμε τον “Μπακαλόγατο” για το καλό φαγητό, την διακόσμηση και την όμορφη αυλή του.

Επίσης ξεχωρίσαμε την “Καβουρίνα” ψαροταβέρνα με ψάρια της ημέρας από τον ιδιοκτήτη που είναι ψαράς. Η θέση της μπροστά στην θάλασσα αριστερά του λιμανιού.

Μέσα στην πόλη θα βρεις πολλές παραλίες, την Αύρα, την Παναγίτσα και την Κολόνα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, μια ακρογιαλιά με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Η πιο γραφική παραλία αν θέλεις να ξεμακρίνεις είναι η Πέρδικα. Όμορφο λιμανάκι πολύ τουριστικό και πολύ επισκέψιμο. Επίσης ο Μαραθώνας η Αγία Μαρίνα και πολλές πολλές αγκαλίτσες όπου μπορείς να κάνεις εύκολα το μπάνιο σου χωρίς τις ορδές των τουριστών.

Τα αξιοθέατα πολλά. Το ορφανοτροφείο που χτίστηκε από τον Καποδίστρια, Το Κυβερνείο,

Ο Πύργος του Μαρκέλλου που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα και ανακαινίστηκε από τον Μάρκελλο το 1802, Η Μητρόπολη, τρίκλιτος εντυπωσιακός ναός, Το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που επίσης έχτισε ο Καποδίστριας το 1828, και το Ιστορικό μουσείο.


Λίγο πιο έξω από την πόλη βρίσκεται το μουσείο του Καπράλου. Στο Μουσείο εκθέτονται έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραμικά και έργα από σφυρήλατο μολύβι και χαλκό.

Τα κυριότερα αρχαιολογικά μέρη που πρέπει να επισκεφθείς είναι.

Ο Ναός της Αφαίας, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία έγινε «άφαντη» η Βριτόμαρτις, κόρη του Δία και της Κάρμης, για να ξεφύγει από τον Μίνωα. Ό αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας, η Ακρόπολη της Αίγινας, η ερειπωμένη Παλαιοχώρα με τις μεσαιωνικές εκκλησίες, ο Άγιος Νεκτάριος προστάτης του νησιού.

Στην Αίγινα φαίνεται ότι κόπηκε και το πρώτο νόμισμα, η Χελώνη, και εδώ έκανε την πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας ο Καποδίστριας.

Στην πραγματικότητα, έχεις πολλές επιλογές διακοπών στην Αίγινα. Ανάμεσα στους επισκέπτες της είναι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες και λογοτέχνες που έρχονταν από παλιά στο νησί. Μερικοί από αυτούς ο Νίκος Καζαντζάκης, που έγραψε στην Αίγινα την «Οδύσσεια», ο Κώστας Βάρναλης που εμπνεύστηκε «Το φως που καίει», ο Νίκος Νικολάου, ο Χρήστος Καπράλος,ο Φώτης Κόντογλου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μόραλης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και πολλοί πολλοί άλλοι.

Πολλές εκδηλώσεις αναβιώνουν έθιμα του νησιού. Ο παραδοσιακός Αιγινίτικος γάμος, το έθιμο του Λειδινού στο χορό της Λαμπρής, το έθιμο του Κλείδωνα, η γιορτή του φυστικιού, είναι μερικά από αυτά.

Ένα πολύ όμορφο τριήμερο τελείωσε.

Έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το νησί. Αυτή την φορά επιστρέψαμε με την αίσθηση ότι πολύ γρήγορα θα ξαναπάμε.
 
Last edited:

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Εξαιρετική γραφή! Σ΄ευχαριστούμε πολύ που μας το θύμησες και για τις πληροφορίες που μας έδωσες για ένα νησί που ενώ είναι τόσο κοντά, συγχρόνως είναι και τόσο μακριά για πολλούς που δεν το γνωρίζουν.
Σιγά σιγά μπαίνει το καλοκαιράκι, ευκαιρία λοιπόν για μονοήμερες και όχι μόνο, εξορμήσεις στο υπέροχο αυτό νησί του Σαρωνικού.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.170
Μηνύματα
882.776
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom