Γουατεμάλα Πασχαλινές εκδηλώσεις στην Γουατεμάλα

emmy

Member
Μηνύματα
47
Likes
39
Ταξίδι-Όνειρο
ΜΕΞΙΚΟ

Η χώρα των Μάγιας είναι ένας ξεχωριστός προορισμός. Ακόμα πιο ξεχωριστός γίνεται κατά την διάρκεια των ημερών του Πάσχα, όπου οι γιορταστικές εκδηλώσεις προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Η βασική θρησκεία της χώρας είναι ο Καθολικισμός ο οποίος μπερδεύεται υπέροχα με τα έθιμα των Μάγιας δίνοντας ένα εξαιρετικό, μη αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Η Antigua και το Chichicastanago ζούνε σε διαφορετικούς ρυθμούς από την Κυριακή των Βαϊών μέχρι το Πάσχα επιβεβαιώνοντας ότι η Γουατεμάλα φιλοξενεί τις μεγαλύτερες Πασχαλινές εκδηλώσεις στον κόσμο.

Η παλιά πρωτεύουσα της Γουατεμάλα, η Antiqua, χαρακτηρισμένη από την UNESCO σαν παγκόσμια κληρονομιά λόγω των πολύ καλά διατηρημένων baroque κτιρίων, τραβάει από την αρχή το βλέμμα του επισκέπτη. Χρώματα παντού, στα κτίρια, στα λεωφορεία, στα ρούχα των κατοίκων.

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_1874.JPG


awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2014.JPG


awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2029.JPG


Η μεγάλη εβδομάδα γιορτάζεται με εντυπωσιακό τρόπο. Οι εορτασμοί έχουν τις ρίζες τους στον 16ο αιώνα όπου οι Ισπανοί ιεραπόστολοι έφεραν τα έθιμα και τις τελετές στην χώρα.

Χαρακτηριστικότερο ίσως σημείο είναι τα δεκάδες περίτεχνα ''χαλιά'' από χρωματιστό πριονίδι που στρώνονται κατά μήκος όλων των δρόμων της πόλης απεικονίζοντας σκηνές από τα πάθη, την σταύρωση, την ανάσταση αλλά και από σκηνές της καθημερινής ζωής. Βρίσκονται δε ακόμη και μέσα σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε καταστήματα, μουσεία, παντού!

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2181.JPG


awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2169.JPG


Σε αρκετές περιπτώσεις, τα χαλιά στολίζονται με προσφορές καρπών, φρούτων, ψωμιών, κρασιού ή ακόμα και υφαντών.

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2201.JPG


Η κατασκευή τους διαρκεί μέρες ή και εβδομάδες, και ο σκοπός τους είναι να περάσει από πάνω τους ο επιτάφιος την Μ.Παρασκευή, αφήνοντας πίσω του μέσα σε λίγα λεπτά μια άμορφη πολύχρωμη μάζα από χρωματιστό πριονίδι.

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2128.JPG



Ο τρόπος κατασκευής των χαλιών, οι στολισμοί της πόλης αλλά και η τελετή του επιτάφιου, είναι κάτι επίσης μοναδικό που θα αναλυθεί παρακάτω!

 

Attachments

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ όμορφες και πολύχρωμες οι φωτογραφίες!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Άλλο να στο περιγράφουν κι άλλο να το βλέπεις έστω και σε φωτογραφίες. Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι αυτή την εμπειρία μαζί μας:clap:
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.194
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!!Ξεφεύγει από τη συνηθισμένη καταγραφή και παράθεση πληροφοριών για έναν τόπο...,μέσα από την περιγραφή σου και τις εκπληκτικές εικόνες!!μας δίνεις στοιχεία κουλτούρας,εθιμοτυπικά...,περιμένω τη συνέχεια!
 

emmy

Member
Μηνύματα
47
Likes
39
Ταξίδι-Όνειρο
ΜΕΞΙΚΟ
Κατασκευή χαλιών

Το πιο εντυπωσιακό Πασχαλινό έθιμο που συναντάς στην Γουατεμάλα, είναι η κατασκευή περίτεχνων χαλιών από ένα είδος χρωματιστού πριονιδιού.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τους σπόρους του καρπού ενός φοινικοειδούς δέντρου, οι οποίοι μαζεύονται, αποξηραίνονται και χρωματίζονται.

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_1979.JPG


Το εξωτερικό περίβλημα καθώς και τα στελέχη (κοτσάνια) του εσωτερικού, που περιλαμβάνουν τους σπόρους, τεμαχίζονται και χρησιμοποιούνται σαν διακόσμηση. Τίποτα δεν χάνεται!

Η κατασκευή των χαλιών, υποδηλώνει ένα τρόπο ''θυσίας'' και συμμετοχής στο Θείο δράμα, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία απαιτεί πολλές ώρες αφιέρωσης και κούρασης ενώ μέσα σε λίγα λεπτά καταστρέφονται από την πομπή του επιτάφιου.
Τα πιο συνηθισμένα χρώματα είναι το μωβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο, κίτρινο και μαύρο.

Αρχικά στρώνεται μια βάση από άμμο, πάνω στην οποία θα στηθεί το χαλί.
Στη συνέχεια αρχίζουν να απλώνονται στρώσεις χρωμάτων, με την βοήθεια ειδικών ''πατρόν'' τα οποία δίνουν τα περίτεχνα σχήματα στην κατασκευή.

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_1996.JPG


Σιγά- σιγά το δημιούργημα παίρνει μορφή!

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2239.JPG


Για την προσέγγιση του κέντρου, χρησιμοποιούνται μαδέρια τα οποία παίζουν τον ρόλο της γέφυρας. Όταν η κατασκευή ολοκληρωθεί, καταβρέχεται ώστε το πριονίδι να σταθεροποιηθεί και να μην αλλοιωθεί το σχέδιο.

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2158.JPG


Ο ξεναγός μας είπε ότι η κατασκευή των χαλιών είναι ακριβή διαδικασία και οι ιδιώτες που φτιάχνουν τα χαλιά ξοδεύουν σημαντικά ποσά. Υπάρχουν βέβαια οι εναλλακτικές λύσεις όπου αντί για το πριονίδι χρησιμοποιούνται σαν βάση, φύλλα και άνθη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και πάλι εξαιρετικό!

awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_1954.JPG


awww.dpgr.gr_usergalleries_albums_userpics_28150_IMG_2164.JPG
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μπραβο emmy, πολυ ωραια η ιστορια σου και ακομα καλυτερες οι φωτογραφιες
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Πολύ ωραία η περιγραφή και οι πληροφορίες που μας δίνεις! Εξαιρετικές και οι φωτογραφίες. Ευχαριστούμε!!! :clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.726
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom