Ελβετία Πληροφορίες για Γενεύη σαν μόνιμη κατοικία

Blondeamon

Member
Μηνύματα
285
Likes
142
Καλησπέρα

αν έχει κάποιος ζήσει στην Γενεύη ή έχει κάποιο γνωστό για να φέρει σε επικοινωνία θα ήμουν ευγνώμων σχετικά με:

1) Κόστος ζωής για ενα νέο ζευγάρι στη Γενεύη, σε τι επίπεδα βρίσκεται και τι δυσκολίες υπάρχουν.

2) Ποιότητα ζωής: πράσινο, συγκοινωνίες, ψυχαγωγία, αντιμετώπιση Ελλήνων ως ξένους.

3) Απρόβλεπτοι παράγοντες: οτιδήποτε πρέπει να ξέρει κάποιος που σκέφτεται να ζήσει εκεί. Ομορφιά πόλης, καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο.

Υπάρχει η δυνατότητα εργασίας εκεί με 5000 ελβετικά φράγκα, απο ότι έψαξα πρόκειται για καλά λεφτά και δεν θα έχει πρόβλημα κάποιος αλλά ίσως είμαι στο κόσμο μου και θα ήθελα μια επιβεβαίωση.

Τέλος, ξέρει κανείς πόσο απέχει το CERN απο την πόλη και αν είναι άνετη η συγκοινωνία?

Παιδιά ευχαριστώ προκαταβολικά για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μου δώσετε ακόμα και σαν τουρίστες αν πήγατε (είναι όμορφη πόλη, έχει καλό καιρό? κλπ)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καταρχην η Ελβετια εχει καλο καιρο με την εννοια οτι εχει αρκετη ηλιοφανεια, επιπεδο υγρασιας καλο, κλπ. Πολυ καλη μου φιλη της αρεσε το κλιμα της Ελβετιας σε σχεση με αυτο της Γερμανιας γιατι δεν χρειαζοταν να ξεχασει τον ηλιο, αλλα ακομη και στο καταχειμωνο εκανε λιακαδες. Η Γενευη ειναι αρκετα ομορφη πολη (υπαρχουν και καλυτερες προφανως) και ειναι πανεμορφη η βολτα γυρω απο τη λιμνη Λεμαν. Επισης ειναι αρκετα στο κεντρο της Ευρωπης. Η φιλη μου χαιροταν αποδρασεις προς την Ιταλια. Η φιλη μου δουλευε τοτε στο CERΝ και με ειχε φιλοξενησει, συνηθως οι εργαζομενοι προτιμουσαν να νοικιαζουν σπιτια σε καποια γαλλικα χωρια τα οποια ηταν πιο κοντα στο CERN και τα ενοικια σε καλυτερες τιμες απο την Γενευη. Αν θα δουλευεις στο CERΝ θα εισαι σε ενα πολυπολιτιστικο μερος και δε θα εχεις προβλημα. Η φιλη μου χαιροταν που επιστημονες απο ολα τα μερη του κοσμου πηγαιναν κα ερχοντουσαν και δεν υπηρχε "ρουτινα". (Απο οσο εχω καταλαβει το λατρευει το μερος). Οι ιδιοι οι ελβετοι παντως, απο οτι μου ελεγε, ειναι πολυ κλειστοι προς τους ξενους. Φυσικα και η Ελβετια ειναι πανακριβη. Τα 5000 φραγκα θα καλυπτουν μονο τα δικα σου εξοδα η και της φιλης σου; Στην πρωτη περιπτωση νομιζω οτι ειναι καλα, στη δευτερη οριακα. Αν θυμαμαι καλα το CERN απεχει γυρω στα 16 χιλιομετρα απο τη Γενευη και φυσικα υπαρχει λεωφορειο. Ολα αυτα τα θυμαμαι (και μπορει να μη τα θυμαμαι καλα γιατι η τελευταια φορα που πηγα ηταν πριν πεντεμισυ χρονια) και μπορει πλεον τα πραγματα να εχουν αλλαξει.
Η φιλη μου εχει διατηρησει μια αραιη επαφη με το CERN και πηγαινει για καμια εβδομαδα το τριμηνο η το τετραμηνο. Αν εχεις καποια συγκεκριμενη ερωτηση, τωρα που βρισκεται στην Ελλαδα μπορω να της την κανω.
 

Blondeamon

Member
Μηνύματα
285
Likes
142
Πωπω, πως το αγαπάω αυτο το σαιτ. Κάθε φορά σαν να χτυπάω φλέβα χρυσού είμαστε όταν χρειάζεται κάποιος πληροφορίες..μπράβο!

Λοιπόν Έρση, αν μπορείς ρώτα την φίλη σου τα εξής:

1) Για ένα νέο ζευγάρι που θα πρότεινε να μείνουμε ώστε να έχουμε και ζωή γύρω μας κανονική? Εννοώ κάπου που να είναι πόλη με σινεμά, θέατρα, πράγματα να κάνεις και όχι κάποιο χωριό με περιορισμένες δυνατότητες. Γαλλία ή Ελβετία?

2) ΑΝ μέναμε απο Γαλλια μεριά αντιλαμβάνομαι οτι είναι πιο φθηνά, αλλά είναι όντως αρκετά κοντά για να πεταγόμαστε όποτε θέλουμε για ενα σινεμά ή μια βόλτα Γενεύη? Ή ειναι δύσκολη η διαδρομή?

3) Η κοπέλα μου είναι μαθηματικός και μας ενημερώσανε οτι υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία για να βρεί δουλειά στο CERN και τριγύρω, ισχύει?

4) Καιρός δηλαδή δεν είναι τόσο χάλια ε? Σαν Εδιμβούργο απο οτι καταλαβαίνω είναι, έχει τα κρύα του αλλά οχι και τίποτα τρομερό και ας πέσει και κανα χιονακι.

5) Έχω τη δυνατότητα να μείνω Σκωτία, Εδιμβούργο με λίγα λιγότερα λεφτά. Θα μου πρότεινε να πάω εκεί, είναι καλύτερα σε ποιότητα ζωής?


Τι να σου λέω τώρα, πολύ χάρηκα που σε βρήκα και με βοήθησες...χίλια ευχαριστώ.
 
Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Χμμμ! Ζωη κανονικη στην Ελβετια! Λιγο σαν ανεκδοτο ακουγεται! Μην ξεχνας οτι ειναι γνωστη για τα σανατορια της και τις τραπεζες της, οχι για τοσο για night life. Εν πασει περιπτωσει, αν θελεις καποια νυχτερινη ζωη τοτε, το να μεινεις στη Γενευη ειναι μονοδρομος. Βεβαια μιλαμε για γαλλοφωνη πολη, σημαινει κατι και αυτο σε σχεση με τη γλωσσα, αλλα σαφως πολυ λιγοτερα απο οτι αν ησουν στο Παρισι για παραδειγμα.
Η διαδρομη δεν ειναι δυσκολη απο τα γαλλικα χωρια στη Γενευη, την εκανα συνεχεια, αλλα η φιλη μου ειχε αυτοκινητο που μου το δανειζε και ηταν πολυ ευκολα: την αφηνα το πρωι στη CERN, κοπροσκυλιαζα στη Γενευη και το μεσιμερι γυρναγα στο CERN για να φαμε μαζι στο εστιατορειο και μετα πισω στη Γενευη. Δε μου ειχε φανει κουραστικο. Ενδεχομενως πιο κουραστικη ειναι η διαδρομη Καλαμαρια- Δικαστηρια για παραδειγμα.
Για το αν θα βρει η κοπελα σου δουλεια στα σχολεια της περιοχης δεν νομιζω οτι η φιλη μου εχει καμια ιδεα σχετικα. Η ιδια δουλευε στο CERN ως φυσικος, ειχε λοιπον προσληφθει για συγκεκριμενο project με διαδικασιες τελειως διαφορετικες απο αυτες που αφορουν τους καθηγητες της μεσης εκπαιδευσης στα ελβετικα σχολεια και φυσικα ουτε που την ενδιεφερε να ψαξει κατι τετοιο, οποτε δε νομιζω να εχει και καμια ιδεα, δεδομενου κιολας οτι ολοι αυτοι οι τρελλοι επιστημονες εκαναν παρεα μεταξυ τους- ειναι λιγο γκετο- η κατασταση: δεν τους απασχολει η Ελβετια αλλα το Higgs element. (το εμαθα και εγω!!) Δεν ξερω πως ειναι η ποιοτητα ζωης στο Εδιμβουργο και ουτε η φιλη μου εχει μεινει ποτε στην Αγγλια για να μπορεσει να κανει καποια συγκριση, αλλα απο οτι ακουω το Εδιμβουργο μαλλον εχει καλυτερη νυχτερινη ζωη απο την Γενευη. Αν ομως σου αρεσει το σκι η Ελβετια ειναι το τελειο μερος. Και φυσικα ειναι και πανεμορφη (και εχει και καλο φαγητο-η Γαλλια ειναι κοντα).
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Μα το Εδιμβούργο δεν είναι μέσα στις ομίχλες; Κοίτα, καθώς η Γενεύη βρίσκεται υψομετρικά ψηλά, δεν τυραννιέται από τις αδυσώπητες Ευρωπαϊκές ομίχλες των πεδινών. Θα συμφωνήσω με την Έρση για την λίμνη ΛεΜαν (βλέπε Λοζάνη, Εβιάν, Μοντρέ, Βεβέ όλα πολύ όμορφα) Η πόλη μια τυπική Ελβετική πόλη θα την έλεγα.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Σιγουρα υπαρχουν πολλα σχολεια στα περιξ του CERN, ομως θα εχει καποια διαδικασια προσληψης η οποια σιγουρα θα αφορα και τη γλωσσα. Η περιοχη ειναι γαλλοφωνο καντονι οποτε μαλλον για να προσληφθει η κοπελα σου, θα πρεπει να κατεχει σε καποιον βαθμο τα γαλλικα. Ας δει μηπως μπορεσει να προσληφει στα απειραριθμα ιδωτικα αγγλοφωνα σχολεια της περιοχης, ωστε να διδασκει αλγεβρα σε πλουσιοπαιδα αραβων και λοιπων εξωτικων.
 

Blondeamon

Member
Μηνύματα
285
Likes
142
Απλά το σκεφτόμαστε πολύ γιατι ναι μεν είναι τρομερή εμπειρία και θα είναι πολύ ωραία αλλά 2 χρόνια δεν είναι και λίγο διάστημα και φοβόμαστε μην εγκλωβιστούμε κάπου που δεν θα μας αρέσει για να ζούμε. Ναι είτε φροντιστήριο, είτε ιδιαίτερα απλά δουλειά να υπάρχει και όλα καλά είναι.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Για δυο χρονια καλη ειναι η Ελβετια. Μεχρι να γνωρισεις τα περιξ περασαν. Εκεινο που θα πρεπει να σε απασχολει περισσοτερο ειναι τι επαγγελματικες προοπτικες παρεχει το καθε μερος.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Δεν έχω προσωπική εμπειρία από μόνιμη διαμονή στη Γενεύη, αλλά από συναδέλφους που ζουν εκεί θυμάμαι ότι κατά καιρούς έχουν αναφέρει ότι οι ελβετοί προτιμούν να ψωνίζουν από γαλλικά σουπερ μάρκετ και οι γάλλοι να βάζουν βενζίνη από ελβετικά πρατήρια.

Επίσης, στην ιστοσελίδα του cern στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων αναφέρονται διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. Αν δεν το έχεις ήδη δει, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω για να πάρεις μια ιδέα:

https://hr-services.web.cern.ch/hr-services/Int/Locinfo/cost_living.asp
 

pix_lax82

Member
Μηνύματα
89
Likes
32
Ταξίδι-Όνειρο
Βορειος Κορέα
Λοιπον εχω μια φίλη που ειναι εκει 2 χρονια τώρα και απο οτι μου λέει ειναι πολύ ευχαριστημένη θα της στείλω με ενα mail τα ερωτηματα σου και θα σου στειλω τις απαντήσεις της.

Ευελπιστώ να μου εχει τις απαντήσεις μεχρι μεθαύριο.
 

pix_lax82

Member
Μηνύματα
89
Likes
32
Ταξίδι-Όνειρο
Βορειος Κορέα
Σου επισυνάπτω την απαντηση του mail που μου εστειλε η φίλη μου απο την Γενεύη.

1) Κόστος ζωής για ενα νέο ζευγάρι στη Γενεύη, σε τι επίπεδα βρίσκεται και τι δυσκολίες υπάρχουν.
Ενοικίο για 2 άτομα σε σπίτι με δωμάτιο&σαλόνι: 1700chf - 2500chf (εξαρτάται απο περιοχή και το πόσο εξοπλισμένο είναι το σπίτι. Μπορεί να νοικιαστεί ακόμα κ σπίτι χωρίς κουζίνα & ψυγείο κ να πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά.Εδώ χρειάζεται αρκετό χρόνο γιατι η ενοικίαση σπιτιού είναι κλάδος πολύ ευκαιριακός)
Φαγητό: super market αντίστοιχες τιμές με ελληνικές στα βασικά αγαθά. Καποια πιο φουσκωμένα. Ρούχα/Παππούτσια: αρκετά πιο ακριβά. Εστιατόρια: κυμαίνονται απο 25chf εως...! (μέση τιμή 40chf/person για κάπως πιο καλό φαγητό).
Ηλεκτρισμός: σχετικά οικονομικότερα απο Ελλάδα. Νερό/Θέρμανση: περιλαμβάνονται στο ενοίκιο. Απεριόριστη κατανάλωση και consolidation στο τέλος του έτους. Ταχι: ανάλογα κόστη με άλλες Ευρωπαικές πόλεις (πολύ υψηλότερα της Ελλάδας)
Συγκοινωνίες: πολλές εταιρείες δίνουν ετήσιο πάσο απεριορίστων. Διαφορετικά είναι επίσης πιο ακριβό το κόστος (γύρω στα 700chf yearly αλλά ΑΞΙΖΟΥΝ τα λεφτά τους!)

2) Ποιότητα ζωής: πράσινο (πολύ. Παρκα για τρέξιμο και βόλτα πράσινο γύρω απο τη λίμνη και στο κέντρο της πόλης) συγκοινωνίες (Τελειες. Πάντα στην ώρα τους και γρήγορες. Οχι μετρό αλλά απειρα λεωφορεία κ τραμ), ψυχαγωγία (καλύτερη απο αλλες Ελβετικές πολεις. Μπαράκια πολλά κ εστιατόρια. Κλάμπ 2-3 αλλά όχι αξιόλογα. Αν η νυχτερινή ζωή με κλάμπ είναι προαπαιτούμενο τότε να το ξανασκεφτούν...) αντιμετώπιση Ελλήνων ως ξένους (μια χαρά. 50% των κατοίκων της Γενεύης είναι ξένοι οποτε είναι συνηθισμένοι και ανεκτικοί με οποιονδήποτε. Ειδικά οι Ελληνες σε επαφές με την πολη χαίρουν εκτίμησης απο τους Ελβετους λόγω Ιστορίας, αν και μας θεωρούν ιδιο φασαριώζους με τους Ιταλούς).
Επίσης, προσθέτω: δημόσιες υπηρεσίες: αν και οι υπάλληλοι λειτουργούν αργααα είναι τόσο οργανωμένα που απο το διαδίκτυο βρίσκεις ότι χρειάζεσαι για τις συναλλαγές σου και τελειώνεις γρήγορα.

3) Απρόβλεπτοι παράγοντες: οτιδήποτε πρέπει να ξέρει κάποιος που σκέφτεται να ζήσει εκεί. Ομορφιά πόλης, καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο.
Οι καιρικές συνθήκες ποτέ δε με απασχόλησαν. Το καλοκαίρι είναι στα επίπεδα των θερμοκρασιών Μαϊου Ελλάδας αλλά ζεστο.
Ο χειμώνας φτάνει και τους -3 αλλά σπάνια και γενικά το κρύο δεν είναι τσουχτερό γιατί δε φυσαει.
Ομορφιά πολης είναι υποκειμενική. Παρίσι δεν είναι αλλά είναι μια μικρή πολή 250.000 κατοίκων με όμορφες γωνίες και ανθρώπινους ρυθμούς. Λίμνη top!
Απρόβλεπτοι άλλοι παραγοντες είναι δευτερεύοντες και σιγουρα δε συζητιούνται μεσω e-mail γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί το μέγεθός τους.

Υπάρχει η δυνατότητα εργασίας εκεί με 5000 ελβετικά φράγκα, απο ότι έψαξα πρόκειται για καλά λεφτά και δεν θα έχει πρόβλημα κάποιος αλλά ίσως είμαι στο κόσμο μου και θα ήθελα μια επιβεβαίωση.
5000chf είναι οκ. Δες τα και σε συνδυασμό με ενοίκιο. Επίσης να ρωτήσουν αν η εταιρεία βοηθά (χρηματοδοτεί) μέρος του ενοικίου ή κάποια άλλα fixed costs (συγκοινωνίες κλπ). Αν μιλάμε για CERN, συμφέρει να μείνουν εκεί κοντά και τα ενοίκια πέφτουν κάπως σε σχέση με τιμές κέντρου. Χρειάζεται όμως αμάξι γιατί η συγκοινωνία δεν είναι συχνή προς τα εκεί και είναι κάπως μακρυά απο κέντρο (30'). Άλλη επιλογή είναι να μείνουν κέντρο κ απλα να χρησιμοποιούν συγκοινωνία μόνο για δουλειά. Μεγάλη συζήτηση όμως...

Sites:
Bienvenue ? Gen?ve
Gen?ve Tourisme - Geneva - Genf - Ginevra - Ginebra
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.292
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom