Πολωνία Πολωνία Καλοκαίρι 2015

Μηνύματα
62
Likes
327
Στην ανατολική εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έντονα κεντροευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερο ζήλο να ξεπεράσει το παρελθόν της, χωρίς όμως να το ξεχνάει, η Πολωνία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων προορισμός. Η χώρα ζει μία έντονη ανάπτυξη που θυμίζει όμως την δική μας «φούσκα». Η οικοδόμηση, για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα είναι έντονη, ενώ και οι τιμές των ακινήτων σε κάποιες περιοχές είναι υψηλότατες. Η Βαρσοβία έχει ένα μικρό αλλά πανέμορφο ιστορικό κέντρο, ενώ η υπόλοιπη πόλη είναι σχετικά μοντέρνα, με φαρδιές λεωφόρους και πολλά σύγχρονα κτίρια. Αξίζει να θυμάται κανείς πως είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως το ιστορικό κέντρο (stare mesto) ανακατασκευάστηκε ακριβώς ίδιο.

Η συγκοινωνίες είναι καλές. Υπάρχει και μετρό, μικρό (μόνο 2 γραμμές), αλλά βολικό, τουλάχιστον για τον επισκέπτη. Το μέγεθος της πόλης πάντως επιτρέπει να την γυρίσει κανείς με τα πόδια, αν μένει σε κεντρικό σημείο. Όλο το ιστορικό κέντρο είναι ένα αξιοθέατο, οι εκκλησίες είναι εντυπωσιακές (το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έντονο στην χώρα), όπως και το βασιλικό παλάτι. Μεγαλοπρεπές είναι το (Σοβιετικής αρχιτεκτονικής) Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών, όπου μπορεί κανείς να ανέβει για να έχει μία πανοραμική θέα της πόλης. Περπατήστε στην Λεωφόρο της Κρακοβίας (Krakowskie Przedmiescie), όπου θα δείτε το Προεδρικό Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο και καθίστε σε κάποιο από τα συμπαθέστατα καφέ - εστιατόρια. Εκεί θα «θαυμάσετε» και μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες της Ευρώπης! Το Πολεμικό Μουσείο είναι πολύ ενδιαφέρον, ενώ αξίζει και μία επίσκεψη στο Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας. Αν σας μείνει χρόνος, η Ρωσική εκκλησία, στην συνοικία Praga (δίπλα στη στάση του μετρό), είναι ξεχωριστή.
Βαρσοβία.JPG Βαρσοβία Krakowskie Przedmiescie.JPG Βαρσοβία Krakowskie Przedmiescie 2.JPG
Krakowskie Przedmiescie
Βαρσοβία Ιστορικό κέντρο 1.JPG Βαρσοβία Ιστορικό κέντρο 2.JPG Βαρσοβία Ιστορικό κέντρο 3.JPG
Στο ιστορικό κέντρο
Βαρσοβία Μαγαζάκι στο ιστορικό κέντρο.JPG Βαρσοβία Μνημείο της εξέγερσης.JPG Βαρσοβία Ξενοδοχείο Bristol.JPG
Hotel Bristol
Βαρσοβία Στο Βασιλικό Παλάτι.JPG Βαρσοβία Το μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών.JPG
Στο Βασιλικό Παλάτι Το Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών
Το οδοιπορικό μου στην επαρχία της Πολωνίας ξεκίνησε από το Gdansk. Πανέμορφη, μικρή πόλη, χτισμένη στις εκβολές σχεδόν του Βιστούλα. Κάντε με την ησυχία σας «περατζάδα» στο ποτάμι και στον κεντρικό πεζόδρομο, και χαλαρώστε σε κάποιο από τα καφέ - εστιατόρια. Μην χάσετε το Μουσείο Κεχριμπαριού (σε όλη την Πολωνία υπάρχουν αναρίθμητα καταστήματα που πουλάνε κοσμήματα από κεχριμπάρι, στα λιμάνια της Βαλτικής όμως φαίνεται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη παραγωγή), ενώ και το Ναυτικό Μουσείο (περιλαμβάνει επίσκεψη σε ένα από τα θρυλικά εμπορικά πλοία Liberty του Β’ΠΠ, μόνο που όταν ήμουν εγώ εκεί ήταν κλειστό λόγω εργασιών) έχει αρκετό ενδιαφέρον. Ανεβείτε στο γιγαντιαίο τροχό λούνα παρκ για να δείτε την πόλη από ψηλά. Από το κέντρο της πόλης μπορείτε να πάρετε ένα από τα καραβάκια (δύο από αυτά είναι απομιμήσεις πειρατικών ιστιοφόρων) που κάνουν μία μικρή κρουαζιέρα μέχρι το μνημείο του Westerplatte, σημείο μάχης στις αρχές του Β’ΠΠ. Το μνημείο δεν αξίζει και πολλά, η διαδρομή όμως μέσα από τις λιμενικές εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακή. Και αφού μιλάμε για λιμάνι, ας μην ξεχνάμε ότι το Gdansk ήταν η πόλη όπου γεννήθηκε η «Αλληλεγγύη» (Solidarnosc) και οι κάτοικοί του υπερηφανεύονται ότι το Σοβιετικό σύστημα άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα ακριβώς εκεί. Το εντυπωσιακό Μουσείο της Αλληλεγγύης, σε απόσταση15 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο, είναι συνεπώς απαραίτητο αξιοθέατο.
Gdansk 1.JPG Gdansk 2.JPG Gdansk 3.JPG
Gdansk 4.JPG Gdansk 5.JPG Gdansk 6.JPG Gdansk Μουσείο κεχριμπαριού.JPG Μουσείο κεχριμπαριού
IMG_6377.JPG IMG_6492.JPG

Πολύ κοντά στο Gdansk βρίσκεται το Sopot. Μπορεί κανείς να πάει πολύ εύκολα και γρήγορα με το τρένο. Μικρό και συμπαθητικό τουριστικό θέρετρο, με μία τεράστια προβλήτα (πληρώνεις εισιτήριο για να μπεις!!!). Την τριάδα της Βαλτικής συμπληρώνει το λιμάνι της Gdynia. Σύγχρονη πόλη, κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει και πολλά, εκτός αν ενδιαφέρεται κάποιος να ανέβει σε ένα αντιτορπιλικό του Β’ΠΠ και σε ένα παλιό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο που βρίσκονται στο λιμάνι.
Sopot 1.JPG Sopot 2.JPG Sopot 3.JPG IMG_6461.JPG
Ο επόμενος προορισμός μου ήταν το Wroclaw. Ευχάριστη έκπληξη που την οφείλω στην συμβουλή ενός φίλου. Μικρή και πανέμορφη πόλη, η Πλατεία της Αγοράς (Rynek) με το επιβλητικό Δημαρχείο είναι μία από τις πιο ωραίες που έχω δει (το βράδι είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής, ενώ δεν λείπει και το Ελληνικό εστιατόριο). Ακριβώς δίπλα είναι η Πλατεία του Αλατιού (Plac Solny). Παλιά ήταν το εμπορικό κέντρο και το αλάτι τότε ήταν πολύτιμο προϊόν. Η εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ και κυρίως ο καταπληκτικός ναός του Ευλογημένου ονόματος του Ιησού (Kosciol Imienia Jezus) αξίζουν τον χρόνο σας. Αξίζει επίσης να μπείτε στο Πανεπιστήμιο της πόλης, ένα εξαιρετικό κτίριο του 18ου αιώνα από την ταράτσα του οποίου έχετε πανοραμική θέα της πόλης, ενώ η αίθουσα του Λεοπόλδου θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα! Η βόλτα συνεχίζεται προς το νησάκι του Plasek, με τον ναό της Παναγίας και, περνώντας στην απέναντι όχθη του ποταμού Όντερ, στην περιοχή του Ostrow Tumski θα περάσετε από την εκκλησία του Ιερού Σταυρού και τον Καθεδρικό ναό (είπαμε, το θρησκευτικό συναίσθημα είναι εντονότατο στην χώρα). Συνεχίστε τη βόλτα σας και ξαναπεράστε τον ποταμό στην γέφυρα Pokoju. Θα βρείτε μπροστά σας το Λαϊκό Μουσείο ενώ γυρνώντας προς το κέντρο θα περάσετε από το πανόραμα της μάχης του Raclawice (έγινε το 1794, όταν ένας στρατός από χωρικούς κυρίως νίκησε τούς Ρώσους). Είναι ένας εντυπωσιακός γιγαντιαίος πίνακας τοποθετημένος περιμετρικά από το σημείο όπου μπαίνουν οι επισκέπτες. Αξιοθέατο τέλος αποτελεί ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης.
Wroclaw 1.JPG Wroclaw 2.JPG Wroclaw 3.JPG Wroclaw 4 Το πανεπιστήμιο.JPG Wroclaw 5 Ο σιδηροδρομικός σταθμός.JPG Wroclaw 6.JPG
Ο σιδηροδρομικός σταθμός
Το πρόγραμμά μου ολοκληρώθηκε με μία εκδρομή (από την Βαρσοβία) με αυτοκίνητο στις Μαζουριανές λίμνες, στα ΒΑ της χώρας. Η όμορφη φύση με τις αναρίθμητες μικρές λίμνες έχουν κάνει το μέρος παραθεριστικό κέντρο, με πολλά παραδοσιακά εξοχικά σπίτια και φυσικά πολλά καταλύματα για κάθε γούστο και βαλάντιο.
LG 846.jpg IMG_6905.JPG
Παρεμπιπτόντως, τον μικρό μου γύρο (Βαρσοβία – Gdansk – Wroclaw – Βαρσοβία) τον έκανα με τρένο. Τα τρένα στην Πολωνία είναι εξαιρετικά και αρκετά φτηνά (τα εισιτήρια μπορείτε να τα βγάλετε και μέσω Internet). Η χώρα είναι καλά οργανωμένη τουριστικά, οπουδήποτε βρεθείτε πηγαίνετε στο γραφείο τουρισμού όπου θα σας δώσουν κατατοπιστικούς οδηγούς των πόλεων, αλλά και οτιδήποτε άλλα φυλλάδια σας ενδιαφέρουν. Η διαμονή είναι σε πολύ λογικές τιμές, αν δεν θέλετε να μείνετε σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Στο Wroclaw για παράδειγμα έμεινα σε άνετο και μοντέρνο Hotel apartments, στο κέντρο της πόλης με 30 Ευρώ το βράδι. Με ψυγείο και κουζίνα και σουπερμάρκετ ανοιχτό όλο το 24ωρο ακριβώς από κάτω. Το φαγητό είναι καλό και σε λογικές τιμές (αξίζει να δοκιμάσετε τις σούπες τους και πιάτα με πάπια), οι μπύρες επίσης (για τους λάτρεις). Η νυχτερινή ζωή, τουλάχιστον το καλοκαίρι που βρέθηκα εγώ, είναι αρκετά καλή, στα κεντρικά σημεία υπάρχουν αναρίθμητα καφέ μπαρ, εστιατόρια και οι Πολωνοί το ξενυχτάνε αρκετά. Αν τώρα στην Βαρσοβία επιθυμήσετε κέφι α λα Ελληνικά, πηγαίνετε στο Paros ….. ένα από τα πιο “in” στέκια της πόλης (Παρασκευή και Σάββατο μάλλον θα πρέπει να κάνετε κράτηση)! Μια και μιλάμε για νυχτερινή ζωή….. αν είσαστε αντροπαρέα και σας πλησιάσει κάποια (συνήθως όμορφη) κοπέλα με πρόσκληση για νυχτερινό club, να έχετε υπόψη πως πρόκειται για στριπτήζ. Έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα.
LG 048.jpg
Και ένα τελευταίο μυστικό. Μην βιαστείτε να αλλάξετε όλο το συνάλλαγμα που θα χρειαστείτε. Οι τιμές που δίνει το κάθε γραφείο διαφέρουν μέχρι και 20%. Ρωτήστε πρώτα, ψάξτε και (κυρίως) μην αλλάξετε στο αεροδρόμιο ή, τέλος πάντων, αλλάξτε όσο το δυνατόν λιγότερα εκεί!

Όσο για τους ανθρώπους, οι Πολωνοί είναι ευγενικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν τον ξένο και με τα Αγγλικά συνεννοείσαι σχεδόν πάντα. Από ότι κατάλαβα αρκετοί είναι αυτοί που μιλάνε και Γερμανικά, ενώ οι παλιότεροι ξέρουν Ρωσικά (αν όμως τα μιλάτε και θέλετε να συνεννοηθείτε έτσι, διευκρινίστε ότι ΔΕΝ είστε Ρώσοι). Αίσθημα ανασφάλειας δεν ένιωσα πουθενά, το ότι πίνουν λίγο παραπάνω δεν είναι πρόβλημα για τον ξένο τουλάχιστον.
 
Last edited:

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Πολύ όμορφο το ταξίδι σου.
Εχω προγραμματίσει κι' εγώ γιά το καλοκαίρι γιά Βαρσοβία καί σκέπτομαι να ανέβω μία μέρα προς τις λίμνες της Μαζουρίας. Δεδομένου ότι δεν θα έχω αυτοκίνητο πως είναι πιό εύκολο να πάω καί πού? ή να προτιμήσω μία οργανωμένη εκδρομή?
Ευχαριστώ.
 
Μηνύματα
62
Likes
327
Πολύ όμορφο το ταξίδι σου.
Εχω προγραμματίσει κι' εγώ γιά το καλοκαίρι γιά Βαρσοβία καί σκέπτομαι να ανέβω μία μέρα προς τις λίμνες της Μαζουρίας. Δεδομένου ότι δεν θα έχω αυτοκίνητο πως είναι πιό εύκολο να πάω καί πού? ή να προτιμήσω μία οργανωμένη εκδρομή?
Ευχαριστώ.
Ίσως είναι καλύτερα με οργανωμένη εκδρομή. Εγώ πήγα φιλοξενούμενος σε σπίτι και δεν γύρισα και πολύ για να πω την αλήθεια. Όλη η περιοχή πάντως έχει μικρές κωμοπόλεις και ωραία φύση (άφθονο πράσινο και πολλές λίμνες). Αν προτιμάς την φύση αξίζει .... αν προτιμάς τις πόλεις, το Gdansk και το Wroclaw είναι καλύτερα, όπως φυσικά και η Κρακοβία (εκεί είχα πάει πολύ παλιά, επί κομμουνισμού να φανταστείς). Εξαρτάται από το πόσες ημέρες θα έχεις στην διάθεσή σου.
 

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Ευχαριστώ γιά την απάντησή σου.
Μάλλον γιά οργανωμένο το βλέπω κι' εγώ. Εχω μόνο τρείς μέρες γιά Βαρσοβία οπότε δεν έχω καί πολλές επιλογές. Κρακοβία είχα πάει πρίν τρία χρόνια καί ήταν πανέμορφα.
 
Μηνύματα
62
Likes
327
Ευχαριστώ γιά την απάντησή σου.
Μάλλον γιά οργανωμένο το βλέπω κι' εγώ. Εχω μόνο τρείς μέρες γιά Βαρσοβία οπότε δεν έχω καί πολλές επιλογές. Κρακοβία είχα πάει πρίν τρία χρόνια καί ήταν πανέμορφα.
Σε 3 ημέρες δεν προλαβαίνεις και πολλά. Θα έλεγα και εγώ να τις αφιερώσεις μόνο στην Βαρσοβία. Αξίζει!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.358
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom