Πορτογαλία Πορτογαλία ... Το απόλυτο αντιπυρετικο

hlhjac

Member
Μηνύματα
417
Likes
556
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αιγυπτος
Μόλις έχουμε επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές στη Λήμνο. Είναι 15Αυγουστος, η θερμοκρασία έξω είναι +40 κ εμείς μάνα, πατέρας κ γιος να ψηνομαστε στο πυρετό καλοκαιριάτικα!
Συνάμα πλησιάζει κ η λήξη της άδειας, όποτε η ψυχολογία με όλα τα παραπάνω βρίσκεται στα τάρταρα.
Όποτε κ παίρνω το newsletter του fly4free για 50£ off flight n hotel κρατήσεις. Κ ως γνωστόν το καλύτερο αχγωλυτικο για μένα ( κ τη γυναίκα μου) είναι τα ταξίδια. Φυσικά έν μέσω capital control απλά όνειρα έκανα, ώσπου την πρώτη μέρα επιστροφής στη δουλειά μια δοκιμή με έπεισε. Η κάρτα δούλεψε μια χαρά κ έτσι βρέθηκα με 2 αεροπορικά της Turkish από Θεσσαλονίκη για Λισαβώνα κ 5 διανυκτέρευσεις στο Olissippo Marques de Sa 4 αστέρων στη Λισαβώνα με συνολική αξία 670€.
Θα φεύγαμε 25/12 το βράδυ κ θα επιστρέφαμε 31/12 το βράδυ.
Είχα λοιπόν 4 μήνες να προετοιμάσω τα πάντα κ να ξεπλήρωςω κ την κάρτα.
Το αντιπυρετικό έπιασε λοιπόν κ το ωραίο κομμάτι του σχεδιασμού που πάντα απολαμβάνω μόλις αρχίζει. Ποσό μάλλον όταν αφορά στη Λισαβώνα που πολλά χρόνια ήθελα να πάω.
 

hlhjac

Member
Μηνύματα
417
Likes
556
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αιγυπτος
Αφού πέρασαν οι 4 μήνες προετοιμασίας με πολύ διάβασμα στο travelstories, στο tripadvisorκαι στον οδηγό του LonelyplanetΠου γενικά εκτιμώ, έφτασε ανήμερα Χριστούγεννα του 2015 οπότε και θα φεύγαμε.

Φυσικά προτεραιότητα αποτελούσε η διευθέτηση του τέκνου και της διαμονής του στις γιαγιάδες. Μπήκε λοιπόν τσεκ και σε αυτό και off toPortugal.


25/12/2015

και στις 18:30 είμαστε ήδη στο skgκαι αναμένουμε την επιβίβαση στο αεροπλάνο της TURKISH. Γενικά η Turkishείναι η πιο συνήθη και οικονομική λύση από την θεσνίκη για την Ευρώπη γιατί έχει 2 πτήσεις καθημερινά προς Ατατούρκ από το οποίο αναχωρούν πτήσεις προς όλο τον κόσμο. Στις 23:00 φτάνουμε στο πολύβουο Ατατούρκ και ψάχνουμε μέρος για ύπνο μέχρι την αναγγελία της 5ωρης πτήσης έως τη Λισαβώνα. Η πτήση αναχωρεί στις 7:30 και οι ώρες περνούν γρήγορα αλλά όχι και πολύ εύκολα. Η βραδινή αναμονή έχει το καλό ότι πήραμε την πρωινή πτήση οπότε στις 10:30 θα βρισκόμαστε στη Λισαβόνα και θα έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας. Έχει όμως και ένα κακό. Ε την ολονύκτια αναμονή ντε.

Περνάει η νύχτα, ξυπνάμε και παίρνουμε πρωινό σε ένα συμπαθητικό μαγαζάκι που έχει ανοίξει στη νέα προσθήκη του ataturk (είχα να έρθω 1 χρόνο στο αεροδρόμιο), στον 2ο όροφο που έχει πεταχτεί από το πουθενά, ώστε να δημιουργηθεί spareχώρος στο ασφυκτικά γεμάτο αεροδρόμιο

Με τα πολλά επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο και ξεκινάμε άλλη μια ωραία πτήση της Turkish. Γενικά μου αρέσει η Turkishγια το καλό φαγητό, το καλό ifeκαι τα πολλά μαξιλαράκια που μπορείς να βάλεις γύρω σου για να βολευτείς.

26/12/2015

Η ώρα είναι 10:00 και αρχίζουμε να προσεγγίζουμε τη μαγευτική Λισαβώνα. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πόλη οπότε και η πόλη μας καλωσορίζει με τις πρώτες τις εικόνες. Γενικά «εκτιμώ» ιδιαίτερα τις πόλεις που δίνουν ένα previewαπό ψηλά όταν της προσεγγίζει το αεροπλάνο, λόγο εγγύτητας του αεροδρομίου σε αυτές. Είναι σαν να σε καλοδέχονται. Ο Τάγος λαμπυρίζει από ψηλά αφού η μέρα είναι ηλιόλουστη. Η πόλη απλώνεται στη μία όχθη ενώ φαίνονται σε fastforwardόλα τα αξιοθέατα που βρίσκονται στον χειροποίητο τουριστικό οδηγό. Αποβιβαζόμαστε και αφού παίρνουμε τις βαλίτσες, προχωρούμε προς την έξοδο. Το αεροδρόμιο μεγάλο και καθαρό, ωστόσο η πρώτη προσπάθεια χρήσης της κάρτας για να εκδώσουμε εισιτήριά μετρό στέφεται με αποτυχία. Για κάποιο λόγo που δεν κατάλαβα δεν δούλεψε καμία από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μου στο μηχάνημα αυτόματης έκδοσης εισητηρίων, αλλά αυτό δεν ξανασυνέβει σε καμία στιγμή του ταξιδιού, οπότε μην σας αγχώνει η χρήση καρτών στην Πορτογαλία. Τελικά βγάλαμε εισητήρια με μετρητά. 2 ημερήσιες κάρτες αξίας 6€ η κάθεμια για όλα τα μεταφορικά μέσα. Η στάση του μετρό είναι ακριβώς έξω από την έξοδο του αεροσταθμού και το κέντρο απέχει σχεδόν μιση ώρα. Εμείς μέναμε στις νέες γειτονιές της Λισαβώνας δίπλα στη γκαλερί CalousteGulbekianοπότε σε 20 λεπτά θα ήμασταν στο ξενοδοχείο. Πριν από αυτό όμως έπρεπε να πάμε στα γκισε της lisboacardμέσα στον αεροσταθμό για να πάρουμε τις 2 κάρτες Lisboacardπου είχα προαγοράσει από το citydiscovery.comμε έκπτωση 10%. Η κάρτα περιλαμβάνει απεριόριστες μετακινήσεις και δωρεάν εισόδους η εισόδους με έκπτωση σε μουσεία και αξιοθέατα της Λισαβώνας. οι κάρτες για τους 2 μας διάρκειας 72 ωρών κόστισαν 70€. Όσον αφορά στο citydiscoveryκαλό είναι να εγγραφεί κάποιος στο Newsletterγιατί κάθε μήνα δίνει εκπτωτικούς κωδικούς

Επιβιβαζόμαστε στη γραμμή vermehla (κόκκινη) και μετά από 11 στάσεις φτάνουμε στη στάση SaoSebastiaoπου απέχει 2 λεπτά από το ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή ακριβώς απέναντι από το μουσείο CALOUSTEGulbekian. Γενικά η περιοχή έχει πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, στη νέα πόλη και δεν έχει τη γραφικότητα της Λισαβώνας αλλά θυμίζει προάστιο μεγαλούπολης. Γενικά η επιλογή της περιοχής ήταν πολύ καλή, γιατί η περιοχή ήταν καθαρή, το ξενοδοχείο 4 αστέρων, δίπλα σε σταθμό του μετρό και σε λίγες στάσεις βρισκόσουν σε όλα τα αξιοθέατα της Λισαβώνας.

Φτάνοντας λοιπόν στo Ξενοδοχείο γύρω στις 12:00 το μεσημέρι μας υποδέχεται ο ρεσεψιονίστ, ο οποίος όπως ήταν φυσικό μας ενημερώνει ότι το δωμάτιο θα είναι έτοιμο στις 14:00. Την πάτησα σαν πρωτάρης όπως καταλαβαίνετε, είναι αποό αυτά που οργανώνεις τα πάντα και δεν σκέφτεσαι το πιο απλό. Αφήνουμε λοιπόν τις βαλίτσες και πηγαίνουμε στο διπλανό ElCorteInglesγια να φάμε μέχρι να περάσει η ώρα.

Γενικά η Πορτογαλία μας φάνηκε φθηνή. Καθίσαμε σε ένα τοπικό burgerάδικο και πληρώσαμε περίπου 20€ για Burgers, αναψυκτικά, πατάτες κτλ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για το πολυπόθητο μπάνιο και ξεκούραση ώστε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα που είχα ετοιμάσει. Όμως μπα, η κούραση από τη διανυκτέρευση στο αεροδρόμιο μάλλον ήταν μεγαλύτερη και ο ύπνος διήρκησε μέχρι την άλλη μέρα το πρωί στις 6:00! (Η Πορτογαλία είναι 3 ώρες πριν από την Ελλάδα)

Οπότε η πρώτη μέρα του προσωπικού οδηγού, θεωρείτε άκυρη και ξεκινάμε από την δεύτερη.

27/12/2015

Αφού παίρνουμε πρωινό ξεκινούμε πρωί πρωί για την πρώτη εξόρμηση. Περιοχή Belem. Είναι μια περιοχή σχεδόν στην εκβολή του Τάγου στο Ατλαντικό. Στην περιοχή βρίσκεται ο διάσημος πύργος του Belem, από τον οποίο έφευγαν οι καραβέλες για να εξερευνήσουν τότε άγνωστο κόσμο. Στην περιοχή επίσης, υπάρχει το μοναστήρι του Αγ. Ιερώνυμου στο οποίο προσεύχονταν οι ναυτικοί πριν τα μεγάλα ταξίδια. Γενικά η περιοχή αποπνέει μια κοσμοπολίτικη, εξερευνητική διάθεση, η οποία προφανώς υπήρχε από παλιά και ωθούσε τους Πορτογάλους εξερευνητές. Για να φτάσεις στο σημείο από τον κεντρικό σταθμο του μετρό Baixa-Chiadoπερπατάς μέχρι τον σταθμό τραμ CaisdoSobreκαι επιβιβάζεσαι στο τραμ 15. Η διαδρομή είναι παραλιακή και ευχάριστη. Κατεβαίνεις μετά από περίπου 15 λεπτά στη στάση MonasteirosdosJeronimos.

Ο καιρός αν και στα μέσα του χειμώνα ήταν ηλιόλουστος και με ένα μπουφάν ήσουν μια χαρά παρόλο που περπατούσαμε δίπλα στο ποτάμι. Όλα τα γύρω μνημεία αξίζουν την επίσκεψη σας. Στον πύργο Belem (δωρεάν με την Lisboacard, αλλιώς 6€/άτομο) υπήρχε ουρά καθώς και στο μοναστήρι (δωρεάν με την lisboacardαλλιώς 10€/άτομο) , που ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι που είναι και η Peakseasonτης Πορτογαλίας οι ουρές θα είναι μεγαλύτερές. Δεν είδα να υπάρχει fastlaneούτε αν είχες προαγορασμένα τα εισητήρια, οπότε δεν έχω να προτείνω κάτι παρά μόνο υπομονή. Η αναμονή βέβαια είναι ευχάριστη γαιτί στο μεν πύργο αναμένεις ακριβώς πάνω στον ποταμό και έχει απίστευτη θέα προς τον Τάγο αλλά και το σημείο που βρίσκει τον Ατλαντικό, στο δε μοναστήρι ακριβώς μπροστά υπάρχει ένας περιποιημένος κήπος και λίγα μέτρα πιο πέρα το φημισμένο ζαχαροπλαστείο PasteisdeBelem από το 1837. Μέσα θα βρείτε τα πολύ νόστιμα γλυκά που αποτελούνται από φύλλο γεμισμένο με κρέμα και μαζί σου δίνουν άχνη και κανέλλα. Δυστυχώς δεν θυμάμαι πόσο πληρώσαμε αλλά θυμάμαι ότι πήραμε στο χέρι και τα καταναλώναμε όσο περιμέναμε στην ουρά για την είσοδο στο μοναστήρι

Ο πύργος του Belemαξίζει την επίσκεψη για την θέα που προσφέρει από το 3ο επίπεδο. Εντός του πύργου υπάρχει σπιροειδής σκάλα μονής κατεύθυνσης, οπότε για κάποιες στιγμές ο κόσμος μόνο ανεβαίνει και για κάποιες κατεβαίνει. Η σκάλα βγάζει σε μπαλκόνια που προσφέρουν την καλύτερη θέα στον ποταμό


Απέναντι βρίσκεται το BelemPalaceτο οποίο όμως είναι ανοιχτό μόνο Σάββατο οπότε και δεν επισκεφτήκαμε.

Πίσω από τον πύργο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ Ιερώνυμου, μέσα στο οποίο υπάρχουν δωμάτια χτισμένα γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο.



Μέσα σε κάποια από τα δωμάτια υπάρχουν τύχη επενδυμένοι με αζουλέζος, τη διάσημη τέχνη των Πορτογάλων με τα ζωγραφισμένα πλακίδια

Βγαίνοντας από το Μοναστήρι και ακολουθώντας το ποτάμι προς το κέντρο βρίσκεται πάνω σε πεζόδρομο ακριβώς στην όχθη του ποταμού ο οποίος οδηγεί στο μνημείο των εξερευνητών. Ακριβώς μπροστά από το μνημείο υπάρχει μαρμάρινος χάρτης στο έδαφος στον οποίο εμφανίζονται χρονολογικά όλες οι κτήσεις και οι αποικίες του τότε γνωστού κόσμου. Είναι άλλο ένα σημείο που αυτή η χώρα εκφράζει τη ταξιδιάρικη διάθεση της


Ακολουθώντας και πάλι την ακτογραμμή με κατεύθυνση προς το κέντρο βρίσκεται το προσφάτως νεοεγκατεστημένο μουσείο αμαξών http://museudoscoches.pt/en. Το μουσείο μας φάνηκε άκρως ενδιαφέρον γιατί ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Η έκθεση περιλαμβάνει άμαξες που χρησιμοποιήθηκαν από βασιλιάδες και πρόξενους έως και νεότερα ιππήλατα οχήματα του 1930. Κάποια εκθέματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά και δείχνουν την αίγλη της εποχής ενώ ακόμα και η μυρωδιά του χώρου σε παραπέμπει σε παλιούς χρόνους. Θεωρώ ότι η έκθεση δεν έχει λάβει ακόμα την τελική της μορφή και τα εκθέματα θα «στηθούν» ,με καλύτερο τρόπο στο χώρο και με διαφορετικούς φωτισμούς. Τιμή εισιτηρίου 6€, ενώ στον κάτω όροφο θα βρείτε και πολύ ωραία αναμνηστικά




Παίρνοντας το τράμ επιστρέφουμε στο κέντρο με σκοπό να πάρουμε το μετρό και να επιστρέψουμε βορειοανατολικά, κοντά στην περιοχή του ξενοδοχείου μας ώστε να επισκεφτούμε το ίδρυμα CalousteGulbekian (Κυριακές δωρεάν). Άλλη μια πολλυ ευχάριστη έκπληξη στη Λισαβώνα. Γενικά επειδή την Πορτογαλία την επιλέξαμε για τις χαλαρές βόλτες και επειδή δεν έχει μουσεία «σταθμούς» που πρέπει να πας, μάλλον αυτό επέδρασε στην ψυχολογία μας, να συναντάμε ενδιαφέροντα μουσεία λόγω των χαμηλών προσδοκιών για αυτά. Το μουσείο Gulbekianαποτελείται από εκθέματα παντός τύπου (χαλιά, πλακάκια, σκεύη, έπιπλα) τα οποία ανήκαν στην προσωπική συλλογή του Gulbekian, ο οποίος τα χάρισε στο Πορτογαλικό κράτος. Το κτίσμα, ο περιβάλλοντας χώρος ακόμα και τα έπιπλα του μουσείου αποπνέουν μία μελαγχολικη αύρα, αισθητικής 1980, η οποία κατά την άποψη μου είναι διάχυτη σε όλη τη Λισαβώνα και είναι αυτό που μαγεύει τον επισκέπτη…

Ακολουθεί νοστιμότατο γεύμα στο εστιατόριο http://www.restaurantelaurentina.com/ το οποίο βρίσκεται επίσης στην περιοχή του ξενοδοχείου. Όπως ενδεχόμενα ξέρετε λέγετια ότι οι Πορτογάλοι έχουν 365 διαφοερτεικές συνταγές για να μαγειρεύουν τον μπακαλιάρο. Έ εμείς φάγαμε 2 από αυτές και μας άρεσαν πολύ αν και η γυναίκα μου και εγώ δεν φημιζόμαστε για την αγάπη μας στα ψαρικά. Μαζί με σαλάτα, γλυκά τα οποία ήταν επίσης πεντανόστιμα πληρώσαμε περίπου 45€ στο σύνολο. Το σέρβις άψογο και φιλικό, η διακόσμηση πολύ προσεγμένη και ο κόσμος πολύ καλός. ΤΟ προτείνω ανεπιφύλακτα μετά από επίσκεψη στο Gulbekian

Ξενοδοχείο και ύπνος γιατί αύριο βόλτα στη παραμυθένια Σίντρα

28/12/2015

Πρωινό στο ξενοδοχείο και φύγαμε για ένα από τους πιο ωραίους σταθμούς τρένων στη Λισαβώνα, τον σταθμό Rossio


Διαδρομη με τρένο διάρκειας περίπου 40 λεπτών με κατέυθυνση τον σταθμό PorteladeSintra. Το εισιτήριο με επιστροφή και για τους 2 μας κοστίζει 8,60€ και φύγαμε για τα καταπράσινα δάση με τα κάστρα και τα παλάτια της Σίντρα…
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.730
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom