Τσεχική Δημοκρατία Πράγα: Πρωτοχρονιά-Φώτα 2010

hariskar

Member
Μηνύματα
162
Likes
66
Ταξίδι-Όνειρο
Ξανά Μπαλί
Γυρίσαμε λοιπόν από την Πράγα...
Περάσαμε πολύ ωραία, μείναμε 9 μέρες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε μας φάνηκαν πολλές.
Έτσι από τις 9 ημέρες, τις 8 μείναμε στην Πράγα. Για να δούμε όλα τα αξιοθέατα και τις περιοχές που θέλαμε χρειάστηκαν 6 μέρες, που ήταν γεμάτες περπάτημα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τις τελευταίες 2 ημέρες είμασταν πιο χαλαροί. Κάναμε μερικές επαναλήψεις και χαλαρώσαμε λίγο παραπάνω.
Μία μέρα πήγαμε στο Τσέσκυ Κρουμλόφ. Η μέρα αυτή ήταν η χειρότερη του ταξιδιού, αφού η απόσταση των 170 χλμ με το λεωφορείο είναι 3 ώρες. Με τις αναμονές και τη διαδρομή χάσαμε οκτώ ώρες (πετύχαμε και ένα τροχαίο στην επιστροφή). Στο Τσέσκυ Κρουμλόφ είχε τοσο κρύο, περίπου -10 έως -15, που δεν μπορέσαμε να το δούμε ευχάριστα, το γυρίσαμε λίγο και μπήκαμε κάπου να ζεσταθούμε. Δεν ανεβήκαμε ούτε στο κάστρο... Πάντως είναι ένα υπέροχο μέρος, που την Άνοιξη και το Καλοκαίρι θα είναι φανταστικά.

Στην Πράγα λοιπόν μείναμε στο ξενοδοχείο U Zlaté Studny στην Karlova 3, Hotel U zlat? studny - www.uzlatestudny.cz που μας άρεσε πάρα πολύ. Η τιμή του σε κανονικές περιόδους είναι από 99-119? το δίκλινο με πρωινό. Είναι σε φανταστική θέση, στο κέντρο της παλιάς πόλης, μεταξύ του ρολογιού και της γέφυρας του Καρόλου. Το προσωπικό ευγενέστατο και εξυπηρετικό, τα δωμάτια ωραία και πεντακάθαρα. Και η αίθουσα του πρωινού πολύ ωραία, με παλιά έπιπλα, χαλιά και ήρεμη μουσική με πιάνο. Το κτίριο είναι από τα χαρακτηριστικά και ωραία κτίρια της Πράγας.

Το κρύο συνήθως ήταν ανεκτό, περίπου 0 έως -5. Με ισοθερμικά ρούχα και αρκετά στρώματα ρούχων, είμασταν καλά. Σπάνια έκανε περισσότερο κρύο.

Μας έκαναν αρνητική εντύπωση τα πολλά ιταλικά εστιατόρια και το ότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε κάτι παραδοσιακό που να μας αρέσει πολύ. Την πρώτη μέρα πήγαμε στο Kolkovna, που ήταν καλό.

Το δεύτερο βράδυ πήγαμε στο Mlejnice Mlejnice, Prague - Restaurant Reviews - TripAdvisor, που ήταν φανταστικό. Βρίσκεται στην οδό Kozna 14, λίγο κάτω από την πλατεία. Είναι ένα παραδοσιακό κουτουκάκι με πολύ ωραίο περιβάλλον, φανταστικό φαγητό και μπύρα και απίστευτες τιμές. Πληρώναμε 16-18? το ζευγάρι. Έτσι, πήγαμε 5 φορές εκεί. Δεν είναι τυχαίο που όποτε πηγαίναμε βρίσκαμε 3-4 παρέες να περιμένουν τη σειρά τους για τραπέζι πριν από μας. Από τα must της Πράγας.



Ένα βράδυ πήγαμε στο U Pavouka U Pavouka | medieval tavern . 40? το άτομο για απεριόριστη ποσότητα φαγητού (πιατέλα τυριών, σαλάτα, ψητό κρέας σε διάφορες μορφές με συνοδευτικά και γκούλας με ρύζι) και 2 μικρές μπύρες/άτομο. Το περιβάλλον πολύ ωραίο, σκοτεινό, φωτισμός με κεριά, η μουσική, που ήταν αναγεννησιακή (CD και ζωντανή) μας άρεσε πολύ. Δε μου άρεσαν οι χορεύτριες που χόρευαν κάτι σαν οριεντάλ (και φυσικά διάφοροι έλληνες που βρισκότανε εκεί βρήκαν ευκαιρία για τσιφτετέλια).

Από πολλά αξιοθέατα θα ξεχωρίσω τις εβραϊκές συναγωγές, παλιά/νέα και η ισπανική. Πολύ συγκηνιτική είναι η συναγωγή δίπλα στο νεκροταφείο, στην οποία είναι γραμένα 80000 ονόματα εβραίων που θανατώθηκαν καθώς και οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου τους. Το στομάχι μας σφίχτηκε όταν πήγαμε στο εβραϊκο νεκροταφείο, όπου σε μία μικρή έκταση είναι θαμένα 200000 άτομα... και σφίχτηκε ακόμα περισσότερο όταν πήγαμε στο μουσείο και είδαμε πολλές ζωγραφιές μικρών παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία θανατώθηκαν, που βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Καταπληκτικό είναι το καφέ Φράντς Κάφκα.


Πολύ ωραία ήταν η βόλτα στη Mala Strana μέχρι την καταπληκτική καστρούπολη και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Βίτου, συνεχίσαμε μέχρι το μοναστήρι Λορέτα και από κει περπατήσαμε στο λόφο μέχρι τον πύργο Πέτριν, που μοιάζει με του Άιφελ, πήγαμε στο λαβύρινθο με τους καθρέφτες, μετά στο τελεφερίκ που μας κατέβασε στην πόλη. Η Πράγα ήταν χιονισμένη εκείνη την ημέρα και τα τοπία που είδαμε υπέροχα.


Καταπληκτική η Παναγία της Τιν που όπως είπε κάποιος στο φόρουμ είναι σα να βγήκε από την ταινία Lord of the Rings, αλλά και όλη η πλατεία και γύρω περιοχή...

Για τους Τσέχους θα έλεγα ότι οι περισσότεροι δεν είναι ευγενικοί, φιλικοί, χαμογελαστοί, η συμπεριφορά τους ήταν από τα μελανά σημεία του ταξειδιού. Φιλοδώρημα δεν απαιτούσαν, αφήναμε όμως μόνο στους ευγενικούς, δηλαδή σπάνια. Χαρακτηριστικά στο Cafe Slavia, που αξίζει να πάτε (ακριβώς δίπλα στο ποτάμι με θέα τη γέφυρα του Καρόλου και το κάστρο), αυτά που πήραμε κόστισαν 119 κορώνες. Ασυναίσθητα πριν προλάβω να αποφασίσω αν θα άφηνα φιλοδώρημα μέτρησα 120 κορώνες και ξεφορτώθηκα πολλά ψιλά. Έρχεται ο υπάλληλος, μετράει τις 120 κορώνες και κρατώντας ένα κέρμα 1 κορώνας μου λέει: "This is for me?? For the service??", και το άφησε επιδεικτικά στο τραπέζι και έφυγε... Φυσικά χάρηκα που δεν το πήρε γιατί ούτε αυτό του άξιζε.

Καταπληκτικό το μαύρο θέατρο Aspects of Alice στο Divaldo Ta Fantastika (Karlova 8).
Από κονσέρτα κλασικής μουσικής είδα 3, μου άρεσε όμως πολύ το 1. Και τα τρία περιείχαν τις 4 Εποχές (τμήματα στα 2 κονσέρτα). Στο ένα την απέδωσαν πολύ καλά, στα άλλα 2 δε μου άρεσε. Τα κονσέρτα αυτά θέλουν λίγη προσοχή... Είναι τουριστικά προσανατολισμένα, σχεδόν παντού παίζουν τις 4 Εποχές ή τμήματα από αυτό και διάφορα best of. Αξιόλογο ήταν αυτό στο St. Climent's Cathedral, όπου έπαιζε βιολί ο πολύ καλός Igor Lecian.

Το τελευταίο βράδυ λίγο πριν αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο πήγαμε στο Hard Rock Cafe, που ήταν ότι έπρεπε για τις δύσκολες ώρες πριν την αναχώρηση, καλή μουσική ωραίο περιβάλλον, εντελώς διαφορετικό από όσα βλέπαμε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι ας πούμε ότι μας ταξείδεψε κάπου αλλού, μακριά από το τέλος των διακοπών μας.
Οι πτήσεις της Czech στις πλέον άβολες ώρες 05:00 αναχώρηση από Ελλάδα, 23:45 ώρα Τσεχίας αναχώρηση από κει...
Από το αεροδρόμιο στο κέντρο πήγαμε με λεωφορείο, το 119 μέχρι τη στάση μετρό και από κει με μετρό στο κέντρο, ακολουθώντας τις συμβουλές του φόρουμ.

Συνάλλαγμα κάναμε αρχικά στο αεροδρόμιο 1:23 και μετά σε διάφορα ανταλλακτήρια με 1:25-1:25,2. Φυσικά με 0% κρατήσεις. Διαπίστωσα ότι μερικοί έκανα προσφορά πχ 1:24 και όταν τους ευχαριστούσα και πήγαινα να φύγω, με ξαναφώναζαν και με ρωτούσαν με πόσο θα ήθελα να ανταλλαξω, τους έλεγα 1:25 και μου το έκαναν.

Προσπάθησα να μη γράψω πράγματα που είναι γραμμένα από άλλα μέλη του φόρουμ.
Για οποιαδήποτε βοήθεια και πληροφορίες στη διάθεσή σας!
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το φόρουμ για την πολύτιμη βοήθεια που μας έδωσε!
 

Attachments

Μηνύματα
2.487
Likes
3.194
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνοπτική,ευχάριστη και κατατοπιστική αφήγηση!
Μου κάνει εντύπωση αυτή η αγένεια των Τσέχων...και δεν είσαι ο μόνος που το λές .....,γέλασα πολύ με τό σχόλιο για τον οριεντάλ χορό και τα τσιφτετελοειδή των Ελλήνων:haha::haha:
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Άφησες έξω χιλιοειπωμένες λεπτομέρειες.Μπράβο!
Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις νέες σου προτάσεις.
6 μέρες για την πόλη....υπεραρκετές.
Σου δόθηκε η ευκαιρία να κάνεις πολλά πράγματα πέραν των τετριμμένων.
Λόφος Πέτρζιν....σούπερ.
Μια ερώτηση:θα ξαναπάς;
 

dik-7

Member
Μηνύματα
1.527
Likes
2.044
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
Που είναι ο traveller να σε κράξει που έμεινες 9 μέρες στην Πράγα και δε βαρέθηκες.
 

hariskar

Member
Μηνύματα
162
Likes
66
Ταξίδι-Όνειρο
Ξανά Μπαλί
Άφησες έξω χιλιοειπωμένες λεπτομέρειες.Μπράβο!
Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις νέες σου προτάσεις.
6 μέρες για την πόλη....υπεραρκετές.
Σου δόθηκε η ευκαιρία να κάνεις πολλά πράγματα πέραν των τετριμμένων.
Λόφος Πέτρζιν....σούπερ.
Μια ερώτηση:θα ξαναπάς;

Δε νομίζω. Την εξαντλήσαμε την πόλη...
2-3 πράγματα μας ξέφυγαν πάντως: Δεν πήγαμε σε μία ουκρανική νομίζω εκκλησία στο λόφο Πέτρζιν γιατί είχε αρκετό χιόνι, δε φάγαμε σε Εβραϊκό εστιατόριο, δεν είδαμε τη συνεγωγή της Ιερουσαλήμ γιατί ήταν κλειστή αυτή την εποχή, δεν ευχαριστηθήκαμε στο Τσέσκυ Κρουμλόφ, λόγω εποχής, δεν πήγαμε στο Καρλοβυ Βάρυ.
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ωραία η ιστορία σου με χρήσιμες λεπτομέρειες και ευχάριστο ύφος!:)
 

madaboutravel

Member
Μηνύματα
9
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδία
Hariskar ευχαριστούμε πολύ για τη περιγραφή, με βοήθησε πολύ στην οργάνωση του δικού μου ταξιδιού για Πράγα. Mετά τα σχόλια σου για το Cesky Krumlov θα αναθεωρήσω την επίσκεψή μου εκεί, μιας και οι θερμοκρασίες μέσα στη Πράγα αναμένονται στους -15C οπότε φαντάζομαι εκεί τί θα γίνεται...Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μου παραθέσεις τα ανταλλακτήρια που χρησιμοποίησες (αν τα θυμάσαι!) καθώς τα ξενοδοχεία μας βρίσκονται στην ίδια ακτίνα από το Ρολόι. Εκτίμησα πολύ τα σχόλιά σου για τα κονσέρτα και πάνω σε αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω αν είδες κάποια παράσταση όπερας. Σκέφτομαι να δω την "Κάρμεν" στο Statni Opera, από την έως τώρα έρευνά μου, εισιτήρια μπορώ να αγοράσω ηλεκτρονικά από το www.bohemiaticket.cz, το οποίο όμως κρατάει προμήθεια. Έχεις υπόψιν σου από πού αλλού μπορώ να τα προμηθευτώ στην Πράγα εκτός της Όπερας και αν υπάρχουν kiosk απ'όπου μπορείς να τα πάρεις σε μειωμένη τιμή για παραστάσεις της ίδιας μέρας? Όπως κι εσύ (και σύμφωνα με τις τόσες προτροπές του φόρουμ!), έχω ήδη κάνει κράτηση για το πρώτο βράδυ στο Kolkovna, αλλά περιμένω με πολύ μεγαλύτερη ανυπομονησία να δοκιμάσω το Mlejnice! Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!
 

Glosoli

Member
Μηνύματα
403
Likes
314
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Η Πράγα είναι παραμυθένια πόλη. Φυσικά προσωπικά αγαπώ πιο πολύ την Αυτοκρατορική Βιέννη.
Πάντως είναι αλήθεια πως οι Τσέχοι είναι πολύ αγενείς. Όταν είχα πάει εγώ στην Πράγα μας είχε απαιτήσει φιλοδώρημα ο σερβιτόρος λέγοντάς μας ορθά κοφτά πως έτσι γίνεται εδώ και αν σας αρέσει. Σε παράπονο που εξέφρασα μας ρώτησε από που είμαστε και όταν του είπαμε Ελλάδα είπε φαίνεται, δηλαδή έλεος.
Άλλο παράδειγμα αγένειας ήταν η αντιμετώπισή μας λες και είμαστε κλέφτες από την αστυνομία επειδή ακυρώσαμε στο τραμ εισιτήριο του λεωφορείου,είδαμε και πάθαμε για να βγει άκρη.
Γενικά είχαν συμβεί πολλά στραβά σε εκείνο το ταξίδι. Μάλλον για αυτό μπορεί να είμαι λίγο προκατειλημμένος. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι πως σε μαγαζί με δώρα πήγε να μας χρεώσει κάτι 2 φόρες και σε ερώτησή μου αν μας περνάει για χαζους απάντησε "Συγνώμη δεν ήξερα πως το κρατάτε κρυφό" Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!
 

hariskar

Member
Μηνύματα
162
Likes
66
Ταξίδι-Όνειρο
Ξανά Μπαλί
Hariskar ευχαριστούμε πολύ για τη περιγραφή, με βοήθησε πολύ στην οργάνωση του δικού μου ταξιδιού για Πράγα. Mετά τα σχόλια σου για το Cesky Krumlov θα αναθεωρήσω την επίσκεψή μου εκεί, μιας και οι θερμοκρασίες μέσα στη Πράγα αναμένονται στους -15C οπότε φαντάζομαι εκεί τί θα γίνεται...Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μου παραθέσεις τα ανταλλακτήρια που χρησιμοποίησες (αν τα θυμάσαι!) καθώς τα ξενοδοχεία μας βρίσκονται στην ίδια ακτίνα από το Ρολόι. Εκτίμησα πολύ τα σχόλιά σου για τα κονσέρτα και πάνω σε αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω αν είδες κάποια παράσταση όπερας. Σκέφτομαι να δω την "Κάρμεν" στο Statni Opera, από την έως τώρα έρευνά μου, εισιτήρια μπορώ να αγοράσω ηλεκτρονικά από το www.bohemiaticket.cz, το οποίο όμως κρατάει προμήθεια. Έχεις υπόψιν σου από πού αλλού μπορώ να τα προμηθευτώ στην Πράγα εκτός της Όπερας και αν υπάρχουν kiosk απ'όπου μπορείς να τα πάρεις σε μειωμένη τιμή για παραστάσεις της ίδιας μέρας? Όπως κι εσύ (και σύμφωνα με τις τόσες προτροπές του φόρουμ!), έχω ήδη κάνει κράτηση για το πρώτο βράδυ στο Kolkovna, αλλά περιμένω με πολύ μεγαλύτερη ανυπομονησία να δοκιμάσω το Mlejnice! Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!
Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου! Αλλάξαμε Ευρώ σε διάφορα ανταλλακτήρια, πάντα κοιτούσαμε για 1? να δίνουν τουλάχιστον 25 Κορώνες (πάνω από 25,2 δε βρήκαμε). Θα πρέπει να γράφουν 0% Commission. δηλ. προμήθεια. Επειδή έχουν διάφορες τιμές έξω (αγοράς, πώλησης, για μεγάλα και μικρά ποσά) καλό είναι να ρωτάτε, πχ για 200? ποια είναι η ισοτιμία; Όπως ανέφερα, έτυχε 2 φορές που πήγαμε να φύγουμε γιατί μας πρότειναν κάτω από 25, μας έκαναν μετά καλύτερη προσφορά.
Όπερα δεν είδαμε. Πίσω από την εκκλησία της Παναγίας της Τιν έχει πωλητήριο εισητηρίων για κονσέρτα, όπερες κλπ καθώς και το πρόγραμμα της περιόδου. Για μειωμένη τιμή δεν ξέρω.
Καλά να περάσετε και ότι χρειαστείς στη διάθεσή σου.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.785
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom