Τσεχική Δημοκρατία Πράγα - Πρωτοχρονιά 2008/2009

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ταξίδεψα πολύ πρόσφατα στην Πράγα και θα ηθελα να πω τις εντυπώσεις μου.
Καταρχάς, αυτό που ακούμε συχνά εδώ να λέγεται για την Πράγα, δηλαδή "κάνει κρύο",είναι απλά κάτι ουτοπικό. Και το λέω γιατί κάνει σιβηρικό κρύο!!Το πρώτο πράγμα λοιπόν που γνωρίζεις καθώς πατάς το πόδι σου στην Πράγα είναι το κρύο,το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το "δικό" μας εδώ.
Ταξιδέψαμε με Czech Airlines, πολύ καλή εταιρεία και με άψογη εξυπηρέτηση από μεριάς προσωπικού.
Φτάνοντας το πρωί στο αεροδρόμιο της Πράγας, κάναμε συνάλλαγμα με τιμή περίπου 24,70 την κορώνα στο ευρώ (πάνω/κάτω τα ίδια παντού εκείνη την περίοδο)χωρίς commision.
Μείναμε σε ένα ξενοδοχείο-γιώτ στις εκβολές του Μολδάβα 4 αστέρων το οποίο και είχαμε κλείσει από το ίντερνετ 2 μήνες πρίν, σχετικά καινούριο.Αρκετά καθαρό ξενοδοχείο, πρωτότυπο για το είδος του, η τιμή του γύρω στα 680 ευρώ για 4 διανυκτερεύσεις(εξαρτάται και το τι είδος δωματίου διαλέγει ο καθένας). Απόσταση από το κέντρο περίπου στα 10'(με ταξί), ειδάλλως με το πολύ βολικό μετρό γύρω στα 15'(παρεμβαλονται περίπου 7-8 στάσεις). Άξιζε όμως, γιατί την περίοδο των εορτών στην Πράγα γίνεται συνωστισμός τουριστών, οπότε η ησυχία της τοποθεσίας του ξενοδοχείου ήταν πραγματικά απολαυστική. Πήραμε γενικό εισιτήριο 5 ημερών (γύρω στα 15 ευρώ περίπου) από τον σταθμό του μετρό και πραγματικά, μας έλυσε τα χέρια.
Τα αξιοθέατα λίγο-πολύ είναι πολυδιαφημισμένα από τους τουριστικούς οδηγούς, όπως και να'χει όμως, προτείνω έναν καλό οδηγό ανα χείρας και διάθεση για περπάτημα και εξερεύνηση, γιατί η Πράγα κρύβει πολλές εκπλήξεις σε κάθε της συνοικία σχεδόν που πολλές φορες οι κατατοπισμένοι ξεναγοί και οδηγοί δεν τα αναφέρουν κάν.
Το κρύο,όπως προείπα, δεν παλεύεται. Την περίοδο εκείνη είχε από -10 έως 0(στην καλύτερη των περιπτώσεων).Ντυνόμασταν χοντρά με σκουφιά/γάντια/κασκόλ/πουλόβερ και τζάκετς, παρόλα αυτά, το κρύο τρυπούσε ακόμα και τα γάντια!

Στα αξιοθέατα, η πόλη χωρίζεται σε 4 ζώνες επισκεψιμότητας. Στην Νέα πόλη(Νοve Μesto), στην Παλιά πόλη (Stare Mesto), στό "Μικρό μέρος" (Mala Strana) και στην Καστρούπολη (Hradcany). Στην Νέα πόλη δεσπόζει το δημαρχείο και το εθνικό μουσείο, καθώς και νεώτερα κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα, στην Παλιά πόλη αξίζει να δείτε πραγματικά την πλατεία της Stare Mesto με το περίφημο αστρονομικό ρολόϊ, τον ναό της Παναγίας του Tun, και ένα σωρό αξιόλογων κτιρίων που σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Σημαντικό επίσης, ήταν στολισμένη εξαίσια όλη η πλατεία τις ημέρες των γιορτών με μικρά μαγαζάκια που πουλούσαν τοπικά εδέσματα και μικρά αναμνηστικά, πολύ καλό επίσης το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους(καμία σχέση με το έκτρωμα των Αθηνών των περασμένων ετών). Εκεί λοιπόν προτείνω, όποιος βρεθεί τις ημέρες των εορτών, να δοκιμάσει χοτ ντόγκ με μπύρα ή ζεστό κρασί(το οποιό είναι ένα κι ένα για το κρύο) και ένα παραδοσιακό ζυμωτό γλυκό ψημένο στο κάρβουνο(!!!).
Στην Mala Strana, βρίσκονται πολύ όμορφα κτίρια, δεσπόζει ο ναός του Αγ.Νικολάου(πραγματικό κόσμημα στο εσωτερικό του) και είναι δυό βήματα από την περίφημη γέφυρα του Καρόλου με τα αγάλματα των Αγίων.Στην δέ γέφυρα παρατηρείται ένας πανικός από κόσμο-κυρίως τις μέρες των εορτών- οπότε κάντε κουράγιο και περπατήστε την, αξίζει όμως τον κόπο. ΕΠίσης, η Mala Strana είναι η "είσοδος" προς την Καστρούπολη (Hradcany). Αν κάποιος πάει στην Πράγα και δεν επισκεφτεί την Καστρούπολη, συγγνώμη, αλλά δεν έχει δεί τίποτα! Ο ναός του Αγ.Βίτου(γοτθικου ρυθμού που σου κόβει την ανάσα,τόσο έξω,όσο και μέσα), ο ναός του Αγ.Νικολάου, τα ανάκτορα, το μουσείο των ανακτόρων και βέβαια το περίφημο "Χρυσό σοκάκι", ή "Σοκάκι των Αλχημιστών" που σε κάνει να νοιώθεις ιππότης!(μην γελάτε, μιλάμε για μεσαιωνικές καταστάσεις). Πολύ ενδιαφέρον είναι και το μουσείο επίσης στο Πύργο της πυρίτιδας στην Καστρούπολη. Πληρώσαμε περίπου 300 κορώνες το άτομο για γενική είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους χώρους της Καστρούπολης(ακόμα και στην πινακοθήκη της) και πραγματικά συμφέρει!
Επίσης, κοντά στην Καστρούπολη, 10' με τα πόδια είναι ο λόφος με το μοναστήρι του Strahov και αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή αυτη (υπάρχει ακριβώς στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηρίου ένα εστιατόριο-κατακόμβη,υπέροχο!)

Βέβαια, όσο περπατάτε, τόσο θα βρείτε και κάτι να επισκεφτείτε γι'αυτό, το νού σας και προπάντων, καλή διάθεση για εξερεύνηση.
Και πάμε τώρα στην περίφημη Εβραϊκή συνοικία που βρίσκεται στην Παλιά πόλη. Πήραμε εισιτήρια γενικής εισόδου (περίπου 280-300 κορώνες αν δεν απατόμαι) για όλα τα μουσεία-συναγωγές και το εβραϊκό νεκροταφείο.Τα μουσεία, είναι αξιόλογα, όπως και η όλη ιστορία αυτής της συνοικίας. Λιγάκι ευγένεια όμως να υπήρχε από τους φύλακες και τους εργαζόμενους εκεί, θα ήταν κάπως καλύτερα (λίγο έλειψε να πιαστώ στα χέρια με έναν που δεν μιλούσε γρί αγγλικά κιόλας). Η συμπεριφορά τους στήν μεγάλη συναγωγή ήταν απαράδεκτη!Επειδή απαγορεύονται οι φωτογραφίες (το μοναδικο΄μέρος στην Πράγα που απαγορεύεται η φωτογράφιση) μην κάνετε λάθος και μιλήσετε στο κινητό σας. Θα σας επιτεθούν φραστικά οι φύλακες γιατί νομίζουν οτι βγάζετε φωτογραφίες με το κινητό. Πέραν της ιστορικότητας και της γραφικότητας της παλιάς συναγωγής και του εβραϊκού κοιμητηρίου, η Εβραϊκή συνοικία δεν έχει κάτι άλλο το ιδιαίτερο. Δεν ξέρω,έτσι μου φάνηκε, ίσως να ήμουν και επηρεασμένος από τα γεγονότα στην Γάζα..ποιός ξέρει;

Πάμε τώρα στα του φαγητού, που νομίζω ότι ενδιαφέρουν κάθε Έλληνα! Το φαγητό σε γενικές γραμμές είναι καλό, ποικιλία κρεάτων ως επι το πλείστον (δοκιμάστε σνίτσελ, κότσι και πάπια σε όλες τους τις εκφάνσεις), σούπες επίσης καλές, και διαφορες τοπικές σπεσιαλιτέ. Καλό το κρασί, όπως και η μπύρα (μαύρη κατα προτίμηση).
Έχει καλά ρεστοράν σε όλη την έκταση της πόλης, προτιμήστε όμως προς Mala Strana, είναι πιο ρομαντικά...και πιο ποιοτικά. Οι τιμές τους κυμαίνονται περίπου (για ένα καλό γεύμα με κρασί ή μπύρα) από 550 κορώνες έως 700. Από νυχτερινή ζωή, δεν έχει και σπουδαία πράγματα, τα περισσότερα club είναι στην Νέα πόλη(συνήθως θές navigator για να τα βρείς), οπότε, καλές είναι και οι μπυραρίες. Ψαγμένα μπαράκια επίσης υπάρχουν τόσο στην Παλιά πόλη, όσο και στην Εβραϊκή συνοικία.

Και τι γίνεται με την συννενόηση; Τα αγγλικά τους είναι για γέλια. Οι ηλικίες από 40 και άνω ετών, δεν μιλάνε καθόλου καλά αγγλικά. Με τους πιο νέους, μπορεί να βρείτε άκρη. Είναι όμως όλοι προθυμότατοι να σας εξυπηρετήσουν. (Μερικοί μιλάνε και ελληνικά σπαστά, μάλιστα ένας πωλητής μας έλεγε "Ελλάδα, Βασίλης Καράς, Άννα Βίσση).

Οι Τσέχοι το φυσάνε και δεν κρυώνει με την ήττα τους στο Euro του 2004 από την Ελλάδα μας, γι'αυτό, μην πιάνετε μαζί τους κουβέντα για ποδόσφαιρο.

Ασφάλειας το ανάγνωσμα τώρα: Κλεβουν...κλέβουν...παντού κλέβουν. Με αυτή την ιδέα πήγαμε. Πάντως, δεν μας έκλεψαν, τίποτα δεν μας έκαναν, ίσα ίσα. Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί ελαφροχέρηδες εκεί, κυρίως στην γέφυρα του Καρόλου, αλλά αμα προσέχετε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Αλλαγή του χρόνου, την Πρωτοχρονιά, όσοι βρεθείτε στην Πράγα, αποφύγετε τα μαζικά μερη, δηλαδή, την πλατεία της Παλιάς πόλης και την γέφυρα του Καρόλου, διότι πέφτουν μπουκάλια(ναί ναι) από τους μεθυσμένους Τσέχους(αλλά και τους τουριστες) και εκεί μπορεί και να σας κλέψουν. Προτείνω μια ρομαντική μίνι-κρουαζιέρα στον Μολδάβα με σκαφάκι, είναι ωραία εμπειρία και θα σας μείνει!! Άλλωστε, από εκεί, τα πυροτεχνήματα είναι σκέτη απόλαυση.

Το βράδυ, η πόλη είναι ήσυχη, άλλωστε δεν κρατάνε και πολύ αργά ανοιχτά τα μπάρ. Καλό είναι όμως, να τριγυρνάτε σε πολυσύχνατα μέρη και να αποφεύγετε τα στενάκια.
Ταξί; Εκεί έχουμε θέμα. Για μια αποσταση μικρή (σαν να λέμε Σύνταγμα-Ομόνοια) μπορεί και να σας ζητήσουν 20 ευρώ!!! Οπότε, πρίν μπείτε,παζαρέψτε την τιμή, ζητήστε να ανοίξει το ταξίμετρο και να σας δώσει απόδειξη. Προτιμάτε τα ταξί της εταιρείας ΑΑΑ, είναι αξιόπιστα και δεν σας κλέβουν επ'ουδενί! Αν και εδώ που τα λέμε, το μετρό είναι τόσο βολικό(και το τράμ) που το ταξί είναι μόνο μεταμεσονύκτιο μέσο εξυπηρέτησης.

Από ψώνια, αξίζουν οι μαριονέτες, τα κρύσταλλα και μέχρι εκεί. Δεν νομίζω να βρείτε κάτι άλλο στην Πράγα που δεν το βρίσκετε στην Ελλάδα. Το πολύ πολύ, και 2-3 αναμνηστικές - συλλεκτικές μπύρες.

Φροντίστε να πάρετε 2-4 GB κάρτες μνήμης για την φωτογραφική σας μηχανή, γιατί σε κάθε στενό, σε κάθε κτίριο σας περιμένει μια όμορφη φωτογραφία.Εμείς σε 5 μέρες περίπου, τραβήξαμε παραπάνω από 460 φωτογραφίες (μας είχε πέσει η μπαταρία, αλλιώς θα ήταν σίγουρα 500).

Ρούχα: Πιο ζεστά δεν γίνεται. Ξεχάστε τα light πουκαμισάκια και τα ντεκολτέ(οι κυρίες). Ακόμα και για την νυχτερινή σας έξοδο, βάλτε κάτι ζεστό. Άνετα παπούτσια, ζεστές κάλτσες και προπάντων, διάθεση για περπάτημα.
Νομίζω ότι η επίσκεψη στην Πράγα θα σας μείνει αξέχαστη, άλλωστε, αυτή η αρχιτεκτονική και η ομορφιά των κτιρίων, μόνο σε παραμύθι παραπέμπει.
 

Attachments

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία

manolism

Member
Μηνύματα
387
Likes
1.772
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Να πω και εγω οτι ημουν Πραγα στις 29/12/08 εως 31/12/08 και ηταν ομορφα!!! Θα συμφωνησω οτι το κρυο ηταν διαπεραστικο παρολο που ημουν εξοπλισμενος με ισοθερμηκα ρουχα που επιβαλλονται!!! Βεβαια παραμυθενια ειναι στο Καρλο Βιβαρι (εαν το γραφω σωστα) και πρεπει να πατε!!!
 

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αυτό το κρύο...!!!!Ό,τι και να πούμε,δεν μπορεί να περιγραφτεί. Πιστεύω ότι στην Πράγμα,το θέμα με το κρύο το είχαν ως επι το πλείστον οι Έλληνες τουρίστες(τους έβλεπα τυλιγμένους στην κυριολεξία) και οι Ισπανοί. Κάτι Γερμανο-Ρώσσοι...με ένα φούτερ κι ένα λεπτό μπουφανάκι κυκλοφορούσαν. :)

Μια διόρθωση επίσης:Στην Καστρούπολη του Hradcany έγραψα λανθασμένα για τον Αγ.Νικόλαο.Συγγνώμη, είναι ο ναός του Αγ.Γεωργίου. Όπως και για τα εισιτήρια του μετρό μακράς διαρκείας (5 ημερών), δεν είναι 15 ευρώ(κεκτημένη ταχύτητα),αλλά 5 ευρώ :)
 

manolism

Member
Μηνύματα
387
Likes
1.772
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
να δοκιμάσει χοτ ντόγκ με μπύρα ή ζεστό κρασί(το οποιό είναι ένα κι ένα για το κρύο) και ένα παραδοσιακό ζυμωτό γλυκό ψημένο στο κάρβουνο(!!!).

Καλό το κρασί, όπως και η μπύρα (μαύρη κατα προτίμηση).
Θα συμφωνησω απολυτα!!!! Η μαυρη μπυρα και το γλυκο στα καρβουνα ολα τα λεφτα!!! Αλλα πραγματικα αυτο που μου εμεινε απο το φαγητο στην Πραγα ηταν Γουλας (παραδωσιακο φαγητο κατι σαν μοσχαρι κοκκινιστο) μεσα σε καρβελι ψωμι!!! Απλα απιστευτω...θα βαλω φωτο καποια στιγμη για να καταλαβετε. ;)
 

manolism

Member
Μηνύματα
387
Likes
1.772
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
ηταν Γουλας (παραδωσιακο φαγητο κατι σαν μοσχαρι κοκκινιστο) μεσα σε καρβελι ψωμι!!! Απλα απιστευτω...θα βαλω φωτο καποια στιγμη για να καταλαβετε. ;)
Oριστε και η φωτο ;)
 

Attachments

ioanna.gkan

Member
Μηνύματα
459
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Πολυ κρυο, καταπληκτικη κουζινα, τελεια μπυρα ακομη κα για μενα που δεν ειμαι φαν, μαγεια, μαγεια, μαγεια!!! Το καρλοβυ βαρυ μου φανηκε πολυ τουριστικο, δεν ειχαμε την δυνατοτητα να εξερευνησουμε πολυ βεβαια λογω του δριμυ ψυχους!!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.737
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom