Γαλλία Πύργος του Άιφελ - La Tour Eiffel

thgr

Member
Μηνύματα
362
Likes
288
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χαβάη
Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε.


Μιλώντας για Παρίσι, αναμφίβολα, ο νους πηγαίνει αυτομάτως στον πύργο του Άιφελ. O la tour Eiffel ή la dam de fer (η σιδηρά κυρία) όπως είναι το παρατσούκλι του, ανοικοδομήθηκε από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ για τις ανάγκες της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889 και αρχικώς ήταν προορισμένος να αποσυναρμολογηθεί μετά από 20 χρόνια. Ζυγίζει 10,100 τόνους, ενώ για 41 χρόνια κράτησε τον τίτλο της ψηλότερης κατασκευής στον κόσμο με ύψος 300,65 μέτρα, οπότε και ξεπεράστηκε το 1930 από το ChryslerBuilding. Ο πύργος επέζησε και της γερμανικής κατοχής παρά τις διαταγές του Αδόλφου Χίτλερ προς τον Dietrich von Choltitz να τον κατεδαφίσει μαζί με την υπόλοιπη πόλη (ο τελευταίος δεν υπάκουσε). Σήμερα ο πύργος στέκει στα 324 μέτρα, μετά την προσθήκη της κεραίας το 1957, και αποτελεί το ψηλότερο κτήριο της Γαλλίας. Το 2009 έκλεισε τα 120 έτη, ενώ το 2010 γιόρτασε τους 250.000.000 επισκέπτες

Τον γνωστό κίτρινο φωτισμό τον διατηρεί από το 1986, όταν εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά οι 336 προβολείς. Επιπλέον, κάθε μέρα, από το σούρουπο μέχρι και τη 1 τα ξημερώματα, τα πέντε πρώτα λεπτά κάθε ώρας σπινθηροβολεί δημιουργώντας ένα φοβερό θέαμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Το σύστημα αυτό εγκαταστάθηκε για τον εορτασμό της χιλιετίας , αλλά καθώς αποδείχθηκε πολύ εντυπωσιακό διατηρήθηκε. Υπάρχει, μάλιστα, συγχρονισμός ανάμεσα στο σιντριβάνι του τροκαντερό και το σπινθηροβόλημα. Ο πύργος είναι φυσικά σημείο αναφοράς σε όλες τις γιορτές πόλης και κατά καιρούς για διάφορες περιστάσεις αλλάζει το χρώμα του φωτισμού του.

Ο πύργος του Άιφελ, το σήμα κατατεθέν του Παρισιού και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο στον κόσμο, είναι ορατό από πολλά σημεία της πόλης. Το καλύτερο μέρος για να τον θαυμάσει κανείς είναι από τα ChampsdeMarsή από το Trocadéro. Είναι ανοιχτός για το κοινό - καιρού επιτρέποντος - όλο το χρόνο. Υπάρχουν τρία επίπεδα: το πρώτο στα 57μ (βρίσκεται υπό ανακατασκευή), το δεύτερο στα 115μ και το τρίτο επίπεδο στα 276μ, το οποίο αποτελεί τον ψηλότερο ανοιχτό στο κοινό χώρο στην Ε.Ε. Οι τρεις αυτοί όροφοι είναι προσβάσιμοι με ασανσέρ ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να ανέβουν τα 704 σκαλιά μέχρι τον δεύτερο όροφο (καλή γυμναστική παρεμπιπτόντως). Η αναμονή στην ουρά για την αγορά εισιτηρίου είναι συνήθως τεράστια, γι’ αυτό καλύτερα κλείστε τα εισιτήριά μέσω διαδικτύου ( ο αριθμός των εισιτηρίων online είναι περιορισμένος , άρα αν θέλετε να πάτε κλείστε τα εισιτήρια όσο το δυνατόν γρηγορότερα) ή διαφορετικά επισκεφθείτε τον σε ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο - νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Όσον αφορά το φαγητό, υπάρχουν δύο εστιατόρια στον πύργο στα οποία μπορείτε να γευματίσετε ή να δειπνήσετε, το 58 tourEiffel στον πρώτο όροφο και το JulesVerneστον δεύτερο όροφο, ενώ για ποιο χαμηλό μπάτζετ μπορείτε να επιλέξετε τον μπουφέ που υπάρχει στο καφέ.

Πρώτη φορά ή χιλιοστή, πρωί ή βράδυ, κάθε φορά που αντικρίζετε αυτή τη μεταλλική κατασκευή σίγουρα θα νιώσετε τη μαγεία που αποπνέει. Είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μνημείο. Κάτι παραπάνω από ένα σύμβολο.

“1889, la Révolution
est désormais cent'naire
Et de ces mots qui bâtissent la nation
Fêtons l'anniversaire !

Construisons un symbole, un repère, une stèle,
Qui rayonne sur Paris et sur ses alentours,
Une Tour pour que l'on se rappelle,
Que le peuple sera libre toujours.

Belle, belle Tour Eiffel,
En plein cœur d'l'expo universelle
Tu te dresses et deviens éternelle”
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.114
Μηνύματα
880.689
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom