- Επόμενο Ταξίδι
- Πακιστάν-Κίνα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Roraima-Socotra
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Εισαγωγή: "Όπως παλιά"
Εισαγωγή: "Όπως παλιά"
Το Πακιστάν μπήκε στο ραντάρ μου σχετικά πρόσφατα, πρέπει να είναι 2-3 χρόνια τώρα. Στην Ασία μου λείπουν λίγες χώρες που να μην έχω επισκεφθεί και το Πακιστάν ήταν η μεγαλύτερη από αυτές σε πληθυσμό και η δεύτερη σε μέγεθος (δεν έχω επισκεφθεί ακόμη τη Μογγολία), οπότε θα ερχόταν και η σειρά του, μοιραία. Αλλά από την ώρα που άρχισα να το σκέφτομαι μου άρεσε όλο και περισσότερο η ιδέα, υποψιαζόμενος ότι θα είναι αυθεντική η χώρα και με ελάχιστο τουρισμό. Ο βασικός στόχος ήταν ο δρόμος του Καρακορούμ, για τον οποίο τόσα διθυραμβικά είχα ακούσει από ένα καθηγητή μου στη σχολή , που παρεμπιπτόντως έγραψε κι αυτό εδώ που δε φιλοτιμήθηκα να διαβάσω ακόμη:
Politeia
Άρα ήξερα ότι έχει ενδιαφέρον το Καρακορούμ, είχα ακούσει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Πακιστανών, ως αρχαιόπληκτος προφανώς είχα διαβάσει για το Moenjo Daro και...αυτά. Επίτηδες δεν ήθελα να κάτσω να μελετήσω και πολλά γιατί ήθελα το ταξίδι να γίνει “όπως παλιά”. Όπου παλιά, για όσους είμαστε δημογέροντες, εννοώ τη δεκαετία του '90 και κάτι παραπάνω (τα 80ς ταξιδιωτικά δεν τα πρόλαβα, πήγαινα δημοτικό) εννοώ τις εποχές που είχες έναν οδηγό στο χέρι, είχες αγοράσει ένα εισιτήριο (συνήθως χωρίς επιστροφή) κι επέστρεφες όταν τελείωναν τα χρήματα που είχες στην τσέπη, έχοντας μια μάλλον θολή εικόνα για το τι προσφέρει η χώρα πάνω-κάτω και πού θέλεις να πας, αλλά χωρίς κρατήσεις, ίντερνετ, σχέδιο, εσωτερικές πτήσεις και αυστηρό πρόγραμμα. Όπως είχα πει κι εγώ κάποτε τη σοφία μου “ταξίδι είναι αν δεν ξέρεις πού θα κοιμηθείς αύριο, τα υπόλοιπα είναι τουρισμός”. Που δε με χαλάει καθόλου κι ο τουρισμός, αλλά... μου είχε λείψει το ταξίδι (όπως το ορίζω εγώ τουλάχιστον). Ήθελα λοιπόν ένα ταξίδι χωρίς road trip με ενοικίαση αυτοκινήτων, χωρίς εσωτερικές πτήσεις, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, χωρίς καμία κράτηση για τίποτε, χωρίς να έχω διαβάσει ενδελεχώς το πού θα πάω και τι θα δω, χωρίς πιστωτικές κάρτες, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον μέσα μαζικής μεταφοράς όπως και οι ντόπιοι, τρώγοντας όπου τρώνε αυτοί, σε χώρα με ελάχιστη τουριστική υποδομή και με αρκετά απρόοπτα. Φυσικά κατανοούσα ότι είμαστε στο 2026, ότι δε θα μπορούσα πχ να μην έχω κινητό μαζί μου, αλλά θα έκανα ό,τι μπορούσα ώστε το ταξίδι να μοιάζει με εκείνα του 1996 (πάνε πια τριάντα χρόνια, γουάου, γεράσαμε), ή έστω του 2008. Ε και η επιλογή του προορισμού βοήθησε, γιατί το Πακιστάν μάλλον δε βρίσκεται στο 2026 αλλά αρκετά χρόνια πίσω.
Συνοδοιπόρος θα ήταν ο ιδανικός άνθρωπος γι' αυτό το ταξίδι, ο Τζόρντι. Από τους ανθρώπους με τους πιο περίεργους ταξιδιωτικούς χάρτες που έχω δει, που έχει ταξιδέψει πχ στο Τουρκμενιστάν και τη Δημοκρατία (λέμε τώρα) του Νίγηρα αλλά δεν έχει πάει ποτέ του στο Ηνωμένο Βασίλειο, με φοβερές ιστορικές γνώσεις, πάθος για την ισλαμική τέχνη και εμμονή με ό,τι έχει να κάνει με δικτάτορες, από αυτούς που ξέρουν να σου πουν πόσα παιδιά είχε ο Καντάφι και τι καταχρήσεις έκανε το καθένα μέχρι τις αγαπημένες μεθόδους βασανιστηρίων του Ιμίν Νταντά και τις παλαβομάρες του Teodoro Obiang, κι ας μην έχει βγάλει το λύκειο, μιλάμε για βιβλιοφάγο ολκής με τρομερή όρεξη για ταξίδι. Δε μπορούσα να φανταστώ καλύτερη παρέα και με βόλευε που είχε χαμηλό μπάτζετ (ούτε εγώ διέθετα πολλά χρήματα γι' αυτό το ταξίδι), που πήρε άδεια παντόφλας από τη λατίνα συμβία του για ένα μήνα και που επέμενε να πάμε τουλάχιστον μέχρι το Κάσγκαρ στην Κίνα, μάλλον γιατί είχε διαβάσει πολύ Μάρκο Πόλο.
Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Ο Τζόρντι έκλεισε εισιτήριο για Αθήνα, απ' όπου υποτίθεται ότι θα πετούσαμε μαζί για το Πακιστάν μέσω Τουρκίας με μόλις 137€ με την Pegasus. Όλα αυτά πριν ξεκινήσει η σύγκρουση Πακιστάν-Ινδίας, για την οποία πάντως ήμασταν σίγουροι ότι δε θα κρατούσε πολύ, πριν τον πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ αλλά και πριν καταστραφεί τουριστικά η Κούβα, συνθήκη που άλλαξε τα πάντα, αφού σήμαινε πως έπρεπε να ξενιτευτώ για να έχω δουλειά, άρα και να ακυρώσω το εισιτήριο με την Pegasus. Από εκεί που με έστειλαν οι αφέντες μου αντί της Κούβας (Νότιο Αφρική) δεν προλάβαινα να φτάσω στην Αθήνα για να συμπέσω με το Τζόρντι. Μικρό το κακό, θα έφτανα στο Καράτσι μια μέρα μετά από αυτόν, μέσω Τουρκίας, Μόνο που η Turkish άλλαξε την ώρα πτήσης της, οπότε έπρεπε να ακυρώσω κι αυτό το εισιτήριο και να αγοράσω άλλο με την Aegean, που όμως επίσης ακύρωσα λόγω αλλαγής της ώρας πτήσης προς Καράτσι αυτή τη φορά, οπότε αγόρασα ένα μέσω Σαουδικής Αραβίας με τη Saudia που όμως ακύρωσε το πτητικό της πλάνο λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οπότε εν τέλει έκλεισα ένα μέσω... Ντουμπάι που μάλλον ήταν και το πιο επίφοβο με αυτά που γίνονταν εκείνες τις ημέρες, αφού 4 μέρες πριν πετάξω έκλεισε το αεροδρόμιο λόγω ιπτάμενων Shahed από το Ιράν.
Όπως και να έχει, οι πτήσεις έγιναν και μετά από ένα μαραθώνιο έξι πτήσεων θα κατάφερνα να φτάσω στο Καράτσι. Το άλλο που έπρεπε να ετοιμάσουμε πριν την αναχώρηση ήταν η βίζα για το Πακιστάν, για την έκδοση της οποίας απαιτούταν LOI (letter of invitation) από πακιστανικό πρακτορείο, που θα ισχυριζόταν ότι και καλά θα είχαμε κάποιο πρόγραμμα μαζί τους, προφανώς εικονικά, αφού είχαμε αποφασίσει ότι θα ταξιδεύαμε ανεξάρτητα. Βρήκαμε τελικώς κάποιον Αμντούλ, που παρότι έκανε μια μικρή μπαρούφα (έγραψε λάθος το διαβατήριο του Τζόρντι και χρειάστηκε να ξανακάνουμε τη διαδικασία από την αρχή) μας έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα (ανάμεσα στα οποία η άδεια του πρακτορείου του, φωτογραφία της ταυτότητάς του κλπ) και τα οποία ανεβάσαμε μετά κόπων και βασάνων στην κυριολεκτικά βασανιστική σελίδα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του Πακιστάν, που όποιος τη σχεδίασε μάλλον δε θέλει να επισκεφθεί κανείς ξένος τη χώρα του.
Εισιτήριο επιστροφής έβγαλε ο Τζόρντι, εγώ όμως όχι. Δεν ήξερα ακριβώς πότε θα επιστρέψω και θα το αποφάσιζα μετά την είσοδο στην Κίνα, ανάλογα με τα κέφια, τις αντοχές και το πόσα μετρητά θα μου είχαν απομείνει. Η Κίνα θα ήταν το δεύτερο κομμάτι του ταξιδιού όπου θα αποφάσιζα την πορεία κυριολεκτικά μέρα-μέρα, ξέροντας μόνο ότι δεν ήθελα να επισκεφθώ καμία από τις επαρχίες που είχα επισκεφθεί στο πολύμηνο ταξίδι μου στην Ασία πριν από 19-20 χρόνια, που ήταν και αρκετές. Είχα φυσικά επίγνωση ότι θα έβλεπα μια χώρα εντελώς αλλαγμένη, αλλά δεν ήθελα να διαβάσω τίποτε πριν περάσω τα σύνορα... πράγμα που έκανα με μεγάλη επιτυχία.
Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι έκατσα κι έγραψα τόσο τις προσδοκίες μου, όσο και το τι θα θεωρούσα “επιτυχία” στο τέλος του ταξιδιού. Αλλά αυτό, όπως ξέρουν οι μαζόχες που έχουν ξαναδιαβάσει ιστορίες μου, είναι το επόμενο κεφάλαιο, ονόματι “Σχεδιασμός και Προσδοκίες”.
Last edited: