- Επόμενο Ταξίδι
- Πακιστάν-Κίνα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Roraima-Socotra
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Καράτσι, θαλασσινά κι επαίτες
Καράτσι, θαλασσινά κι επαίτες
Ρώτησα για συνάλλαγμα μέσα στο αεροδρόμιο και η πρώτη μου έκπληξη ήταν ότι οι Πακιστανοί δε μιλάνε Αγγλικά. Τις επόμενες εβδομάδες αυτό θα επιβεβαιωνόταν εμφατικά και θα διαλυόταν ο πρώτος μύθος που για κάποιο λόγο είχα φτιάξει στο μυαλό μου, ότι ως πρώην βρετανική αποικία τα Αγγλικά θα ήταν η lingua franca. Δεν είναι, αυτή είναι τα Urdu, που παρότι μοιάζουν κάπως με τα Punjabi, είναι άλλη γλώσσα. Κοινώς το 91% της χώρας πασχίζει για να μάθει την επίσημη γλώσσα, ένα 30% δεν την ομιλεί καν, το να μάθουν κι Αγγλικά είναι μάλλον υπερβολική απαίτηση. Τι να λέμε, εδώ το 45% των γυναικών στη χώρα είναι αναλφάβητες.
Κάποιος πάντως μου έδειξε ότι ανταλλακτήριο υπήρχε εκτός αεροδρομίου κι έτσι βγήκα στη ζέστη και κατευθύνθηκα σε δυο booths, ένα που φαινόταν να είναι ανταλλακτήριο και δίπλα του ένα αντίστοιχο με ταμπέλα “registration of chinese nationals”, ό,τι κι αν σήμαινε αυτό. Κινέζος δεν είμαι, οπότε πήγα για συνάλλαγμα κι επειδή ήταν το μοναδικό ανταλλακτήριο και μάλιστα έξω ακριβώς από το αεροδρόμιο πίστεψα ότι θα με ξυρίσουν. Μπα, εξαιρετική ήταν η ισοτιμία, ελάχιστα χειρότερη από την ιδανική που βρήκαμε αργότερα μέσα στην πόλη, και ήταν και γρήγοροι.
Λεφτά είχα πια, ίντερνετ είχα, ώρα να βρω και ταξί. Ο Τζόρντι με είχε πληροφορήσει πως η “καλή” εφαρμογή για τη χώρα είναι το Indrive, την οποία είχα ξαναχρησιμοποιήσει στην Αφρική. Διάλεξα ένα tuktuk (rickshaw τα λένε στη Νότια Ασία) και...δεν ξεκινήσαμε καλά, αφού το περίμενα κανένα 20λεπτο μέσα στη ζέστη με πήρε τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής για να μου εξηγήσει κάτι σε άπταιστα Urdu, ενδεχομένως και Sindhi, θα σας γελάσω. Τελικώς ένας επιβάτης με κουτσά Αγγλικά προθυμοποιήθηκε να του μιλήσει και να μου εξηγήσει πως δεν επιτρέπεται στα τρίκυκλα να μπαίνουν στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου, οπότε η πρώτη απόπειρα χρήσης Indrive πήγε άπατη, αλλά τουλάχιστον ήξερα μέσες άκρες το κόστος της διαδρομής, οπότε διαπραγματεύτηκα με τους επιτόπου ταξιτζήδες κι επιτέλους ξεκίνησα τη μισάωρη πορεία μέχρι το Pearl Inn Hotel.
Η πρώτη μου σκέψη στη διαδρομή κοιτώντας τριγύρω ήταν... γιατί μοιάζει με το Μπαγκλαντές όλο αυτό; Φασαρία, χάος, κακό οδόστρωμα, ζητιάνοι, βρώμα, παλιά αυτοκίνητα, άσχημα κτίρια; Εγώ περίμενα κάτι σαν τις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, δηλαδή αρκετό μπάχαλο αλλά και δείγματα έστω ανισόρροπης αλλά εμφανούς ανάπτυξης. Σίγουρα δεν περίμενα στο “οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο της χώρας” κάρα με σανό, γαϊδούρια, λεωφορεία με επιβάτες στην οροφή και λεπρούς να ζητιανεύουν στα φανάρια.
Έφτασα στο ξενοδοχείο όπου ο Τζόρντι με περίμενε στη ρεσεψιόν και παρότι άυπνος επί 48 ώρες (πρέπει να κοιμήθηκα μισή ώρα στο Ντουμπάι και περίπου 75 λεπτά στο αεροπλάνο) είχα όρεξη να ξεκινήσουμε την περιπλάνηση άμεσα χωρίς να χάσουμε χρόνο, με μόλις ένα πεντάλεπτο ντουσάκι. Εδώ που τα λέμε και άπλυτος/ιδρωμένος να έβγαινα θα ήμουν εντός του γενικότερου κλίματος, χώρια που άπατο πήγε το ντουσάκι, είχε τέτοια ζέστη (32 βαθμούς με υγρασία) που στο δεκάλεπτο είχα γίνει μούσκεμα. Είπαμε να ξοφλήσουμε και το ξενοδοχείο, με το ρεσεψιονίστ να θέλει να κρατήσει τα ρέστα με το ζόρι λέγοντας ότι δεν έχουν “αλλά δεν πειράζει” και να μου χαμογελάει, οπότε και του γνωστοποίησα ότι επειδή πειράζει θα περάσω να τα πάρω μετά. Κι όταν πέρασα δε χάρηκε πολύ, αλλά τα φιλοδωρήματα κερδίζονται, δεν επιβάλλονται ετσιθελικά κι έτσι αυτός έχασε το δικό του που είχα όλη την καλή διάθεση να του δώσω.
Πρώτος στόχος ήταν το Mazar-E-Quaid, δηλαδή το Μαυσωλείο του κυρίου Jinnah, του πατέρα του έθνους, από τον οποίο πήρε το όνομά του και το αεροδρόμιο, και τη φιγούρα του οποίου (σαν το Νοσφεράτου είναι) θα βλέπαμε παντού για τις επόμενες εβδομάδες. O Μuhammad Ali Jinnah λοιπόν ήταν ένας δικηγόρος που γεννήθηκε στο Καράτσι και παρότι αρχικά πίστευε στην ινδο-μουσουλμανική ενότητα, γρήγορα κατάλαβε ότι οι ινδουιστές δεν είχαν και μεγάλη διάθεση να παραχωρήσουν ίσα δικαιώματα στους μουσουλμάνους της Ινδίας κι αφιέρωσε τη ζωή του στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου Πακιστάν, ουσιαστικά οδηγώντας το στην απόσχιση του 1947. Ο ίδιος αποβίωσε ένα χρόνο αργότερα, έχοντας προλάβει να δει το Πακιστάν ανεξάρτητο κι έχοντας τελέσει πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης χώρας. Ε, του έχουν κάνει ένα ωραίο Μαυσωλείο με το όνομα Mazar-E-Quaid που σημαίνει “τάφος του ηγέτη” και το οποίο πήγαμε να δούμε.
Το τρίκυκλο του Indrive διέχισε τα 3,5 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας για κάτι παραπάνω από ένα ευρώ, μας άφησε όσο πιο κοντά γινόταν κι από κει περπατήσαμε μέσα στο λιοπύρι, βλέποντας από μακριά το αρκετά εντυπωσιακό κτίριο. Πλησιάζοντας κληθήκαμε να πληρώσουμε και την είσοδο των... 0,16€, που ήδη μας έδινε μια αίσθηση του πόσο φτηνή θα ήταν η χώρα. Υπήρχε στρατιωτικός έλεγχος όπου δυο βαριεστημένοι φαντάροι τσέκαραν το σακίδιο του Τζόρντι, ενώ παρακάτω κάποιος είχε φέρει μια ζυγαριά φαρμακείου και χρέωνε τρία λεπτά του ευρώ όποιον ήθελε να μάθει το βάρος του. Πλησιάζοντας το κτίριο έγινε πιο επιβλητικό, βγάλαμε τα παπούτσια μας όπως επιβάλλει το σαβουάρ βιβρ και μπήκαμε στο εσωτερικό του, όπου αρχικά είδαμε μια αίθουσα με προσωπικά αντικείμενα του Πατέρα του Έθνους, που τέλος πάντων δεν ήταν και συνταρακτικά, από μελανοδοχεία ως δυο-τρία υπηρεσιακά αυτοκίνητα, που υποθετω πως χρησιμοποίησαν και οι επόμενοι πρόεδροι του Πακιστάν. Βρήκα την ευκαιρία να κάνω και τον έξυπνο στο Τζόρντι, παπαγαλίζοντας κάποια από όσα είχα μάθει από το βιβλίο μου: ξέρεις ότι η λέξη Πακιστάν πρακτικά είναι ακρωνύμιο που σκαρφίστηκε ένας φοιτητής στο Λονδίνο; Είναι σύμπτυξη των ονομάτων των επαρχιών Punjabi + Afghania + Kashmir +Sindh + Balochistan = Pakistan, που τυγχάνει να σημαίνει και “Γη των Αγνών”, κι έδινε και μια πνευματική εσάνς στο όνομα της νεοσύστατης χώρας.
Όσο κοιτούσαμε τα αδιάφορα αντικείμενα έσκασε μύτη κάποιος επίσημος με μια ολόκληρη κουστοδία από πίσω του με γραβατωμένους, στρατιωτικούς, ασφαλίτες, υποθέτω το διευθυντή του μνημείου που του έκανε ξενάγηση κι ορισμένους μάλλον γλοιώδεις παρατρεχάμενους που έσπευδαν να του πουλήσουν εκδούλευση. Ρώτησα τους φύλακες αν είναι υπουργός ο κύριος, αλλά ούτε αυτοί μιλούσαν Αγγλικά, τελικά χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή μετάφρασης του Τζόρντι μάθαμε πως ήταν υποκυβερνήτης μιας μικρής περιφέρειας του Sindh. Δηλαδή αν ο υποκυβερνήτης μιας περιφέρειας της φτωχότερης επαρχίας της χώρας είχε 30 παρατρεχάμενους να ξεσκονίζουν το χαλί πριν το πατήσει σε κάθε του βήμα, αν έρθει κανένας υπουργός τι θα γίνει;
Τα αντικείμενα τα είδαμε αλλά ο τάφος του κυρίου πού βρίσκεται; Με τη χρήση της ίδιας εφαρμογής μάθαμε πως χρειάζεται κανείς ειδική άδεια για να μπει στον κυρίως χώρο του μαυσωλείου, μας υπέδειξαν έναν υπεύθυνο που φυσικά δεν ήξερε Αγγλικά, μετά κάναμε τους χαζούς, πήγαμε προς το χώρο μόνοι μας όπου ένας φαντάρος μας ρώτησε αν έχουμε άδεια του είπαμε πως όχι... και μας την έδωσε αυτός, μας άφησε μάλιστα να βγάλουμε και φωτογραφίες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα περίκλειστο χώρο κάτω από ένα τρούλο, ο δε πολυέλαιος για τον οποίο είχα διαβάσει πως είναι εντυπωσιακός και αποτέλεσε δώρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα μπορούσε να είχε αγοραστεί και στο JUMBO, καταξοδεύτηκαν οι Κινέζοι με την κινεζιά που έδωσαν στους Πακιστανούς. Οι οποίοι Κινέζοι ειρήσθω εν παρόδω είναι και ο στρατηγικότερος εταίρος των Πακιστανών, που τους θεωρούν αντίπαλο δέος κι εγγύηση απέναντι στην Ινδία. Θα γινόταν και αλλαγή φρουράς σε 50 λεπτά αν κατάλαβα καλά αλλά δεν είχαμε τόση υπομονή για τα τσολιαδάκια.
Κάτσαμε σε ένα υπάιθριο αναψυκτήριο να πιούμε ένα παγωμένο νεράκι, όπου κι εκτυλίχθηκε η εξής καταπληκτική σκηνή: ένας κύριος με κάποιους παρατρεχάμενους/βοηθούς/υποτακτικούς (αν κρίνω από το πώς τους μιλούσε) εντόπισε ένα αδέσποτο, έβγαλε ένα σκουπόξυλο μέσα στο οποίο είχε βάλει μια σύριγγα, πλησίασε το σκυλί και φυσώντας μέσα στο σκουπόξυλο του κάρφωσε τη σύριγγα στο μπούτι. Το σκυλί άρχισε να ωρύεται και να κλαίει, να τρέχει σαν παλαβό αριστερά και δεξιά κι εν τέλει χάθηκε κάπου στο βάθος του πάρκου, όπου με αργό αλλά σταθερό βήμα πήγαν να το βρουν -υποθέτω ναρκωμένο πια- οι παρατρεχάμενοι του σκουποξυλοκράτορα. Δεν κατάλαβα αν θα του έκαναν ευθανασία, εμβολιασμό ή στείρωση.
Δροσιστήκαμε όσο ήταν δυνατόν, ξαναπήραμε indrive (αυτή τη φορά το τρίκυκλο είχε και τον προσφάτως δολοφονημένο Χαμενέι τυπωμένο στον πίσω μουσαμά) και κατευθυνθήκαμε στην αγορά Empress, που αποδείχθηκε πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο, μάλλον επειδή γίνονταν έργα εκσυχρονισμού (σύμφωνα με μια ταμπέλα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στο όμορφο αλλά κουρασμένο κτίριο που τη στεγάζει,. Δεν είχε και κάτι το εξαιρετικό η αγορά, μια κλασική αγορά με λίγα μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και κάποιους φιλικούς ντόπιους που με χαρά στήθηκαν να φωτογραφηθούν για μας. Το ξέραμε ότι το Καράτσι καλά-καλά δεν έχει αξιοθέατα, δεν είχαμε έρθει με τίποτε υψηλές προσδοκίες.
Επόμενος στόχος ήταν -μιας που το Εθνικό Μουσείο ήταν κλειστό ελέω Τετάρτης- να πάμε προς το Clifton, τη χάι γειτονιά, να επισκεφθούμε το παλάτι Mahatta και μετά να βρούμε κάποιο εστιατόριο της προκοπής γιατί είχε αρχίσει να μας κόβει λόρδα. Το παλάτι ανήκε σε κάποιον πλούσιο (υποθέτω ινδουιστή) που έφυγε από τη χώρα το 1947 (υποθέτω άρον-άρον), οπότε και κατασχέθηκε από τη νεοσύστατη πακιστανική κυβέρνηση (υποθέτω χωρίς αποζημίωση), στεγάζοντας το ΥΠΕΞ της χώρας, ενώ αργότερα κατέληξε να είναι η κατοικία της αδελφής του Πατέρα του Έθνους (υποθέτω χωρίς να πληρώσει κανένα ενοίκιο) και μετά το θάνατο και της δεύτερης αδελφής του πέρασε σε αχρηστία για πολλά χρόνια, μέχρι που το αγόρασε η τοπική κυβέρνηση και το μετέτρεψε σε πολιτιστικό χώρο. Το κτίριο είναι πολύ εντυπωσιακό, σε ινδοσαρακήνικο στιλ, πλήρως αναστηλωμένο αλλά αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι είδαμε κοπέλες να εργάζονται (οι πρώτες που είδαμε στην πόλη) και μάλιστα χωρίς μαντήλα. Το δεύτερο είναι ότι απαγορεύονταν οι φωτογραφίες, που ήταν κρίμα γιατί τα εκθέματα (από υπέροχοι πίνακες μέχρι μια έκθεση για τον Jinnah κι ένα μεγάλο τμήμα αφιερωμένο στα κοσμήματα, φορέματα και τις εικαστικές τέχνες του Πακιστάν) είχαν ενδιαφέρον, σχεδόν τόσο όσο και ο κλιματισμός του (όαση).
Έψαξα στο γούγλη, βρήκα ένα εστιατόριο που μου έκανε κλικ και καλέσαμε άλλο ένα indrive για να μας πάει παραλιακώς στην περιοχή Do Darya (δύο θάλασσες), που υποτίθεται ότι είναι το next big thing στο Καράτσι, μια χερσόνησος με νέα, πολυτελή δόμηση, στο χάρτη μάλιστα έβλεπα ότι υπήρχε πια και γήπεδο γκολφ. Ήρθε το ταξί μας και πράγματι, στη διαδρομή είδαμε νέες οικοδομές, με σπίτια που έμοιαζαν πολύ πιο μοντέρνα έως πρωτοκοσμικά να ξεφυτρώνουν κατά μήκος της λασπο-ακτογραμμής, αλλά ακόμη κι έτσι για “χάι” περιοχή πόλης 20 εκατομμυρίων με υποτίθεται σοβαρή ανάπτυξη και οικοδομικό οργασμό, δεν εντυπωσιάζει κιόλας. Το δε μονοπατάκι πάνω στην παραλιάκή ήταν σε άθλια κατάσταση και μόλις κάποιοι μοναχικοί ντόπιοι (φυσικά μόνο άνδρες) καθόντουσαν να ρεμβάζουν τη θάλασσα.
Το εστιατόριο που πήγαμε ήταν το Αl Habibi (τι πρωτότυπο) αφού ήταν από τα ελάχιστα ανοιχτά εκείνη την ώρα. Γενικώς η περιοχή είναι για αργάμησι, με τα περισσότερα να ανοίγουν μετά τις 8μμ και να κλείνουν στις 2-3 το πρωί. Εμείς την ώρα που πήγαμε δεν υπήρχε ψυχή, μας έβαλε ο κυριούλης να φάμε πάνω στο κύμα, σε ένα ξύλινο μπαλκονάκι μόνοι μας, παρέα μόνο με κάτι μεγάλα κακομούτσουνα πουλιά που μου θύμισαν μια φιλόλογο στο λύκειο όταν γυρνούσε από τον πίνακα προς εμάς και ρωτούσε “ποιος μιλάει;” και κάτι ξύλινα μεγάλα καϊκια με αρκετούς επιβάτες κι ακόμη περισσότερες σημαίες, σχεδόν ποδοσφαιρικού τύπου. Η θάλασσα είχε αυτό το διαρροιέ-λασπωμενέ-καπουτσινέ χρώμα αλλά το αεράκι κάπως μας ανακούφιζε πια από την αφόρητη ιδρωτίλα της ημέρας, είχε πέσει κι ο ήλιος αρκετά πια.
Παραγγείλαμε το αγαπημένο μου dynamite chicken και -υποθέτοντας σωστά ότι ψάρι δε θα ξαναβρούμε εύκολα στην ενδοχώρα- γαρίδες πανέ, ψαρούκλες, dip raita (η νέα μου αδυναμία στη χώρα, μια τζατζικοειδής σάλτσα με βάση το γιοαύρτι που η δουλειά της είναι να δροσίζει τον ουρανίσκο μετά από τα καυτερά) συν μπόλικα νερά και τέσσερα αναψυκτικά και πληρώσαμε σε αυτό το μάλλον premium για τα δεδομένα του Πακιστάν εστιατόριο 15€/άτομο με το φαγητό να είναι ΟΚ, στην Ελλάδα θα ήταν ένα μετριοκαλό γεύμα, αλλά nothing to write home about. Δεν ήξερα ο δύσμοιρος ότι η κατάσταση μόνο θα επιδεινωνόταν κι ότι το Πακιστάν θα έπιανε μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες της ηπείρου στο γαστρονομικό κομμάτι, με ελάχιστες αναλαμπές. Retrospecting, αυτό ήταν από τα καλύτερα γεύματά μας στη χώρα. Τουλάχιστον το σέρβις ήταν καλό και οι άνθρωποι φαίνονταν να νιώθουν έως και τιμή που δυο μπατιροδυτικοί έσκασαν μύτη στο εστιατόριο.
Βγαίνοντας, για premium εστιατόριο μου προκάλεσε ένα μειδίαμα η εικόνα του “κράχτη” στην είσοδο, που για να στηρίξει την ταμπέλα “valet service” είχε βάλει ένα χαλασμένο πλυντήριο στη μέση του δρόμου ενώ και η παντόφλα του ενδυματολογικά είχε ένα τόνο φολκλόρ. Αυτή τη φορά το indrive μας πήγε από τη μέσα μεριά της χερσονήσου όπου όντως υπήρχαν πολυτελέστερες κατοικίες, αν και δεν έλειπαν οι επαίτες στα φανάρια. Ανάμεσά τους και δυο τραβεστί, μάλλον γίναμε μάρτυρες του φαινομένου των Hijra, ανθρώπων του τρίτου φύλου που -αποκλεισμένοι από άλλες επιλογές σε μια βαθιά συντηρητική κοινωνία- καταφεύγουν στην επαιτεία, συχνά υπό την “καθοδήγηση” ατόμων που τους εκμεταλλεύονται. Σε γενικές γραμμές, όπως και σε άλλα μέρη στη Νότια Ασία, θεωρείται καλό να πάρεις την ευλογία ενός τραβεστί οπότε είναι από τους σχετικά επιτυχημένους επαίτες, είδαμε σχεδόν όλους τους οδηγούς να δίνουν λίγα χρήματα με αντάλλαγμα δυο καλές κουβέντες.
Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, επιτέλους έκανα ένα μπάνιο της προκοπής κι έπεσα ξερός για ύπνο. Το πού θα κοιμόμασταν την επόμενη θα το βλέπαμε στην πορεία, ξέραμε ότι αρχικά θα πηγαίναμε στο Εθνικό Μουσείο και μετά θέλαμε να πάμε σε κάποια διάσπαρτα στην ύπαιθρο σημεία ιστορικής σημασίας. Πριν με πάρει ο ύπνος έριξα μια ματιά στο ranking του Πακιστάν σε επίπεδα βιοτικού επιπέδου κι ευημερίας. Στο HDI (Human Development Index) και είδα ότι είναι στη θέση 168 σε σύνολο 193 χωρών, δηλαδή 30 θέσεις κάτω από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Δημοκρατία Κονγκό. Δεν ξέρω, αλλά γιατί πίστευα ότι θα είναι κοντά στο 120-130 και ήμουν ξεκάθαρα λάθος.
Last edited: