Κίνα Πακιστάν Πώς είσαι έτσι vs Πώς έγινες έτσι – Πακισταν vs Κίνα

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Πακιστάν-Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Roraima-Socotra
Στις κεντρικές αρτηρίες της χώρας πάντως σε γενικές γραμμές είναι καλό το οδόστρωμα.
20260507_133844.jpg

Ατελείωτοι άνρθωποι (και πολλά παιδιά) ζητιανεύουν κατά μήκος της εθνικής.
20260507_142443.jpg

Φτάσαμε και στο Makhli Hills, εδώ ο πρώτος τάφος που αντικρύσαμε.
20260507_144103.jpg

Γενικώς οι Πακιστανοί ήταν φιλικοί, χαμογελαστοί, ήρεμοι, ευγενείς.
20260507_144511.jpg

Όπως και σε άλλες φτωχές χώρες, υπάρχει κόσμος που ζει μέσα στο νεκροταφείο.
20260507_144634.jpg

Συνήθης αισθητική υπαίθριου εστιατορίου.
20260507_144820.jpg

Έλεγχος διαβατηρίων εντός του νεκροταφείου.
20260507_145737.jpg

Κάποιοι από τους τάφους έμοιαζαν πολύ τους αντίστοιχους στην Κεντρική Ασία.
20260507_150400.jpg

Και κάποιοι ήταν πραγματικά θηρία.
20260507_151138.jpg

Δεν είχαμε παράπονο, μας άνοιξαν για να μπούμε σε όποιους θέλαμε.
20260507_151359.jpg
20260507_151431.jpg

Εδώ ο θεούλης που ζήτησε να κάνουν αντίγραφο ολόκληρο το παλάτι του.
20260507_151602.jpg
20260507_151745.jpg
20260507_152024.jpg
20260507_152210.jpg
20260507_152815.jpg

Απέναντι υπήρχε ινδουιστικό τέμενος. Ο ξεναγός της νεκρόπολης μας έδειξε λεωφορεία από πακιστανούς ινδουιστές που κατέφθαναν για να προσκηνύσουν. "Ορίστε, στο Πακιστάν σεβόμαστε την πίστη και των αλλόθρησκων, τα βλέπετε, δεν τους ενοχλεί κανείς, όχι όπως στην Ινδία που τραβάνε τα πάνδεινα οι μουσουλμάνοι από το Μόντι".

Στο δεύτερο κομμάτι να συμφωνήσουμε, στο πρώτο υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι, έως σημεία και τέρατα, συχνά υπάρχουν λιντσαρίσματα ινδουιστών στο Sindh, διώξεις, κατασχέσεις περιουσίας και συστηματική καταπάτηση βασικών ελευθεριών, πχ η "βλασφημία" (που δεν είναι εύκολο να οριστεί) τιμωρείται με θανατική ποινή στο Πακιστάν. Τέλος πάντων υπάρχουν πολλοί αρμοδιότεροι για το θέμα. Aς πούμε ότι δε σκίζει κιόλας το Πακιστάν σε θέματα πολιτικών αλλά και θρησκευτικών ελευθεριών Η έκθεση του Freedom House
20260507_152929.jpg

Βαράει ο ήλιος, αλλά εμείς συνεχίζαμε. Υπήρχαν στιγμές που νόμιζες πως είσαι στο Ουζμπεκιστάν.
20260507_153108.jpg

Μερικά γκρεμίδια ήταν πάντως καταπληκτικά.
20260507_153223.jpg
20260507_153830.jpg

"Όχι, αυτό το καλώδιο πρέπει να ενώνεις με εκείνο. Και μην ξεχνάς να τα σαλιώνεις καλά πρώτα".
20260507_161044.jpg

Το Ιράν βρίσκεται παντού.
20260507_161840.jpg

Φτάσαμε και στην Thatta, είσοδος στο τζαμί.
20260507_162027.jpg

Με ξάφνιασαν όλοι αυτοί που κοιμόντουσαν ή τέλος πάντων ξάπλωναν στο εσωτερικού του τζαμιού.
20260507_162314.jpg
20260507_162424.jpg
20260507_162611.jpg
20260507_162701.jpg
20260507_162836.jpg

Πήρε κι ο Ασάντ ένα δεκάλεπτο να κάνει την προσευχή του.
20260507_162908.jpg

Από συμμετρία άλλο τίποτε.
20260507_163621.jpg

Πολλές φυλακές και τεράστιες.
20260507_171542.jpg

Το αυτοκίνητο πάντως άρχισε να αποσυντίθεται.
20260507_172355.jpg

Στο μεταξύ στους δρόμους βλέπεις κάτι περίεργα πράγματα.
20260507_181416.jpg
20260507_181429.jpg

Μετά το τρακάρισμα με την αγελάδα που ξεπάστρεψε το δοχείο με το υγρό ψύξης, είχαμε και λάστιχο.
20260507_191430.jpg

Ο Ασάντ με το ένα χέρι προσπαθεί να βάλει το γρύλο (λανθασμένα) με το άλλο κρατάει το κινητό για τη βιντεοκλήση με το φίλο του που του εξηγεί πώς να το κάνει. Ευτυχώς που βρέθηκαν οι καλοί Σαμαρίτες αλλιώς ακόμη εκεί θα ήμασταν.
20260507_192209.jpg

Δεν ήμουν σίγουρος ως τι βραβευτήκαμε αλλά μου είπαν πως η φωτογραφία μας θα μπει στο σαλόνι του ξενοδοχείου.
20260507_202803.jpg

Last edited:

alma

Member
Μέγας Συγγραφέας
Σοκ. Με τη μεταχείριση αδέσποτων, με τις εικόνες στους δρόμους...

Ήθελα να έγραφες για το Πράσινο Ακρωτήριο πρώτα,αλλά με εντυπωσιάζει η ιστορία σου για το Πακιστάν, αν και δεν σκοπεύω να το επισκεφτώ.

Last edited:

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Πακιστάν-Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Roraima-Socotra
Σοκ. Με τη μεταχείριση αδέσποτων, με τις εικόνες στους δρόμους...

Ήθελα να έγραφες για το Πράσινο Ακρωτήριο πρώτα,αλλά με εντυπωσιάζει η ιστορία σου για το Πακιστάν, αν και δεν σκοπεύω να το επισκεφτώ.
Ναι, θα αργήσει το Πράσινο Ακρωτήρι αν δεν το ξεχάσω μέχρι να τελειώσω το Πακιστάν κι είναι κρίμα γιατί ήταν φανταστική έκπληξη. Θα το προσπαθήσω όμως, ας δούμε πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία γιατί θα ειναι μακροσκελής, αφού θα συμπεριλαμβάνει και την Κίνα. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον πάντως.

Smaragda53

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Ελπίζω να μην τα τρώνε...

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Πακιστάν-Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Roraima-Socotra
Ελπίζω να μην τα τρώνε...
Μουσουλμάνοι άνθρωποι να τρωνε σκυλιά; Δύσκολο, χαραμ και νατζασα μαζί! Αυτοί δεν τα ακουμπάνε καν υπό κανονικές συνθήκες.

Last edited:

reisender

Member
ωραίο ταξίδι, εύγε! διαβάζω αποσπασματικά προσπαθώντας να συγκρατηθώ μέχρι να ολοκληρωθεί η ιστορία και να την πιω μονορούφι.

Έχεις διαβάσει το Χίλιες και μία νύχτες στο Πακιστάν της Αντωνοπούλου; Έχω διαβάσει το δικό της για τις Ινδίες και παρότι είνα υπερ-αισθαντική η γραφή της, κατά σημεία και με συγκίνησε και μου φανέρωσε πράγματα για την χώρα

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Πακιστάν-Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Roraima-Socotra
ωραίο ταξίδι, εύγε! διαβάζω αποσπασματικά προσπαθώντας να συγκρατηθώ μέχρι να ολοκληρωθεί η ιστορία και να την πιω μονορούφι.
Θα αργήσει πολύ, είμαστε στην τρίτη μέρα και θα είναι 5 εβδομάδες... Δε με βλέπω να τελειώνω πριν το Σεπτέμβριο, έχω πολλή δουλειά το καλοκαίρι.

Έχεις διαβάσει το Χίλιες και μία νύχτες στο Πακιστάν της Αντωνοπούλου; Έχω διαβάσει το δικό της για τις Ινδίες και παρότι είνα υπερ-αισθαντική η γραφή της, κατά σημεία και με συγκίνησε και μου φανέρωσε πράγματα για την χώρα
Δεν το έχω διαβάσει, θα το κοιτάξω, ευχαριστώ.

zade

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Έχω μεγάλη περιέργεια για την Κίνα. Από όσους ανθρώπους έχω γνωρίσει στη ζωή μου εκτός από εμένα και έναν άλλον που όμως ξέραμε και οι δύο Κινέζικα , δεν έχω ακούσει (έστω διαβάσει ) ποτέ κανέναν να πηγαίνει σε εκείνες τις επαρχίες. Είναι σχεδόν terra incognita. Για να δω πως σου φάνηκαν και πως μπόρεσες να βγάλεις άκρη. Γιατί εδώ μιλάμε για σχετικά hardcore Κίνα.

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Πακιστάν-Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Roraima-Socotra
Έχω μεγάλη περιέργεια για την Κίνα. Από όσους ανθρώπους έχω γνωρίσει στη ζωή μου εκτός από εμένα και έναν άλλον που όμως ξέραμε και οι δύο Κινέζικα , δεν έχω ακούσει (έστω διαβάσει ) ποτέ κανέναν να πηγαίνει σε εκείνες τις επαρχίες. Είναι σχεδόν terra incognita. Για να δω πως σου φάνηκαν και πως μπόρεσες να βγάλεις άκρη. Γιατί εδώ μιλάμε για σχετικά hardcore Κίνα.
Aρκετά εύκολα είναι η αλήθεια.

Καμία σχέση με πριν 20 χρόνια που πήγα για αρκετούς μήνες, με πολλές εβδομάδες περπάτημα σε χωριά, όπου η συνεννόηση ήταν καρούμπαλο, υπήρχαν μέρες που κυριολεκτικά δεν με καταλάβαιναν και δεν μπορούσα να μάθω πού βρισκόμουν. Δηλαδή να τους δείχνω "από εκεί είναι το Πεκίνο, από εκεί η Σαγκάη, εδώ πώς λέγεται;" κι η απάντηση ήταν ένα χαμόγελο αμηχανίας. Σε κάποια φάση περπατούσα στο Guangxi, είχα βγάλει φουσκάλες στα πόδια, χτυπώντας πόρτες στα χωριά έβρισκα πού να κοιμηθώ, ε βρήκα μια καλή γιαγιά που όχι μόνο μου έβαλε λεκάνη με ξύδι αλλά μαγείρευε και θεϊκά. Είχαμε συνεννοηθεί (κάπως) ότι θα μείνω 2 βράδια και θα της πλήρωνα Χ ποσό, αποφάσισα να μείνω άλλα 2 βράδια, έκανα μια παντομίμα του στιλ "αυτά είναι για τα πρώτα 2 βράδια, πάρε άλλα τόσα για άλλες 2 διανυκτερεύσεις", έγραφα τους αριθμούς, δεν καταλάβαινε η γιαγιά. Απέναντί της είχε ένα μαγαζάκι με εσώρουχα, μπάινω μέσα βουτάω ένα ημερολόγιο από τον τοίχο, το πάω στη γιαγιά της σημειώνω τις ημερομηνίες, της δίνω τα λεφτά για το πρώτο διήμερο σημειώνοντας Χ πάνω στις ημερομηνίες και μετά κάνω το ίδιο για τις δύο επόμενες. "Α!" κάνει η γιαγιά και γουρλώνει τα μάτια (όσο μπορεί να τα γουρλώσει μια γιαγια Κινέζα). Ωραία λέω, επιτέλους με κατάλαβε. Ε πήγε στην κουζίνα και μου έφερε ένα κουτάλι. Από όλο αυτό το θέατρο που έκανα αυτή κατάλαβε ότι εγώ τώρα χρειάζομαι άμεσα ενα κουτάλι.

Δεν είχε πια τέτοια αυτή τη φορά. Υπάρχει ίντερνετ, αυτοματισμοί και οι Κινέζοι ακόμη και σε ναι, σπάνια επισκεπτόμενες επαρχίες (σχεδόν δεν είδα ξένους, η μια εξαίρεση ήταν... Έλληνας) είναι πια συνηθισμένοι, οι εποχές που έτρωγες κι ερχόντουσαν από πάνω 20 Κινέζοι να δουν πώς πιάνεις τα ξυλάκια ή αν είναι πραγματική η μύτη σου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Θα τα γράψω όταν έρθει η ώρα αλλά γενικά δε δυσκολεύτηκα κι ήμουν και μόνος μου κι απέφυγα να χρησιμοποιήσω εφαρμογές, φαντάσου πως μετάφραση google πρέπει να χρησιμοποίησα δυο φορές όλες κι όλες και δεν κατέβασα ούτε wechat ούτε alipay που μου έλεγαν πως είναι απαραίτητα, QR δε χρησιμοποίησα πουθενά. Έχει χάσει από τη μαγεία της (όπως πάντα χάνει το ταξίδι σε βάθος χρόνου, φαντάσου πόσο πιο ποικιλόμορφο κόσμο είδε ο Μάρκο Πόλο ή ο Χούμπολτ) αλλά κερδίζεις σε χρόνο, μπορείς να δεις πολύ περισσότερα πράγματα σε ελάχιστο χρόνο, προ εικοσαετίας υπήρχαν διαστήματα 2 και 3 ημερών που ήταν καθαρά μέρες μετακινήσεων ή... συνεννόησης γιατί δεν ήξερα σε ποιο σταθμό τραίνου κατέβηκα, γιατί δεν είναι εδώ ο ναός που ήθελα να δω ή πόσες φορές τη μέρα φεύγει το λεωφορείο για το χωριό τάδε.

Άσε τις φορές που αγόραζα εισιτήρια για λάθος μέρος επειδή έχουν πολυτονική γλώσσα (όπως θα ξέρεις) οπότε άλλο το Πινγκγιάο κι άλλο το Πινγκγιάαααο. Δεν μπορώ να φανταστώ καν πόσο πιο πλούσια εμπειρία είχατε εσείς μιλώντας τη γλώσσα.

Last edited:

zade

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Aρκετά εύκολα είναι η αλήθεια.

Καμία σχέση με πριν 20 χρόνια που πήγα για αρκετούς μήνες, με πολλές εβδομάδες περπάτημα σε χωριά, όπου η συνεννόηση ήταν καρούμπαλο, υπήρχαν μέρες που κυριολεκτικά δεν με καταλάβαιναν και δεν μπορούσα να μάθω πού βρισκόμουν. Δηλαδή να τους δείχνω "από εκεί είναι το Πεκίνο, από εκεί η Σαγκάη, εδώ πώς λέγεται;" κι η απάντηση ήταν ένα χαμόγελο αμηχανίας. Σε κάποια φάση περπατούσα στο Guangxi, είχα βγάλει φουσκάλες στα πόδια, χτυπώντας πόρτες στα χωριά έβρισκα πού να κοιμηθώ, ε βρήκα μια καλή γιαγιά που όχι μόνο μου έβαλε λεκάνη με ξύδι αλλά μαγείρευε και θεϊκά. Είχαμε συνεννοηθεί (κάπως) ότι θα μείνω 2 βράδια και θα της πλήρωνα Χ ποσό, αποφάσισα να μείνω άλλα 2 βράδια, έκανα μια παντομίμα του στιλ "αυτά είναι για τα πρώτα 2 βράδια, πάρε άλλα τόσα για άλλες 2 διανυκτερεύσεις", έγραφα τους αριθμούς, δεν καταλάβαινε η γιαγιά. Απέναντί της είχε ένα μαγαζάκι με εσώρουχα, μπάινω μέσα βουτάω ένα ημερολόγιο από τον τοίχο, το πάω στη γιαγιά της σημειώνω τις ημερομηνίες, της δίνω τα λεφτά για το πρώτο διήμερο σημειώνοντας Χ πάνω στις ημερομηνίες και μετά κάνω το ίδιο για τις δύο επόμενες. "Α!" κάνει η γιαγιά και γουρλώνει τα μάτια (όσο μπορεί να τα γουρλώσει μια γιαγια Κινέζα). Ωραία λέω, επιτέλους με κατάλαβε. Ε πήγε στην κουζίνα και μου έφερε ένα κουτάλι. Από όλο αυτό το θέατρο που έκανα αυτή κατάλαβε ότι εγώ τώρα χρειάζομαι άμεσα ενα κουτάλι.

Δεν είχε πια τέτοια αυτή τη φορά. Υπάρχει ίντερνετ, αυτοματισμοί και οι Κινέζοι ακόμη και σε ναι, σπάνια επισκεπτόμενες επαρχίες (σχεδόν δεν είδα ξένους, η μια εξαίρεση ήταν... Έλληνας) είναι πια συνηθισμένοι, οι εποχές που έτρωγες κι ερχόντουσαν από πάνω 20 Κινέζοι να δουν πώς πιάνεις τα ξυλάκια ή αν είναι πραγματική η μύτη σου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Θα τα γράψω όταν έρθει η ώρα αλλά γενικά δε δυσκολεύτηκα κι ήμουν και μόνος μου κι απέφυγα να χρησιμοποιήσω εφαρμογές, φαντάσου πως μετάφραση google πρέπει να χρησιμοποίησα δυο φορές όλες κι όλες και δεν κατέβασα ούτε wechat ούτε alipay που μου έλεγαν πως είναι απαραίτητα, QR δε χρησιμοποίησα πουθενά. Έχει χάσει από τη μαγεία της (όπως πάντα χάνει το ταξίδι σε βάθος χρόνου, φαντάσου πόσο πιο ποικιλόμορφο κόσμο είδε ο Μάρκο Πόλο ή ο Χούμπολτ) αλλά κερδίζεις σε χρόνο, μπορείς να δεις πολύ περισσότερα πράγματα σε ελάχιστο χρόνο, προ εικοσαετίας υπήρχαν διαστήματα 2 και 3 ημερών που ήταν καθαρά μέρες μετακινήσεων ή... συνεννόησης γιατί δεν ήξερα σε ποιο σταθμό τραίνου κατέβηκα, γιατί δεν είναι εδώ ο ναός που ήθελα να δω ή πόσες φορές τη μέρα φεύγει το λεωφορείο για το χωριό τάδε.
Ναι ε; Κάπως ξενέρωσα λίγο. Γιατί κι εγώ έχω πολλά χρόνια να πάω προς τα εκεί (πάνω από 10 ) και έχω πέσει σε φάση να πετύχω γιαγιά που ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ κινέζικα αλλά μόνο την ντόπια διάλεκτο και ενώ ήξερα κινέζικα δεν μπορούσα να συνεννοηθώ. Ήταν από εκείνες τις φάσεις που τότε με είχαν δυσκολέψει αρκετά αλλά μετά αναπολώντας τις θυμάσαι και γελάς.
Αλλά τώρα άμα μου λες τέτοια κάπως λίγο θλίβομαι.
Θα περιμένω να διαβάσω και θα δω. Γιατί κάτι τέτοιο ένιωσα κι εγώ όταν πήγα μετα από πολλά χρόνια ξανά στις εσχατιές της επαρχίας Fujian ( μόνο τα tulou αξίζουν, εκτός αν είστε φαν της ιστορίας της κινεζικής διασποράς οπότε έχει πολλα ) και δεν ήταν όπως τα άφησα...

Yorgos

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
Πακιστάν-Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Roraima-Socotra
Ναι ε; Κάπως ξενέρωσα λίγο. Γιατί κι εγώ έχω πολλά χρόνια να πάω προς τα εκεί (πάνω από 10 ) και έχω πέσει σε φάση να πετύχω γιαγιά που ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ κινέζικα αλλά μόνο την ντόπια διάλεκτο και ενώ ήξερα κινέζικα δεν μπορούσα να συνεννοηθώ. Ήταν από εκείνες τις φάσεις που τότε με είχαν δυσκολέψει αρκετά αλλά μετά αναπολώντας τις θυμάσαι και γελάς.
Αλλά τώρα άμα μου λες τέτοια κάπως λίγο θλίβομαι.
Θα περιμένω να διαβάσω και θα δω. Γιατί κάτι τέτοιο ένιωσα κι εγώ όταν πήγα μετα από πολλά χρόνια ξανά στις εσχατιές της επαρχίας Fujian ( μόνο τα tulou αξίζουν, εκτός αν είστε φαν της ιστορίας της κινεζικής διασποράς οπότε έχει πολλα ) και δεν ήταν όπως τα άφησα...
Λογική η ξενερα. Αν με ρωτάς τα περίμενα και χειρότερα πάντως, είχε κάποιες θετικές εκπλήξεις η Κίνα αλλα πλέον αμφιβάλλω οτι υπαρχει μέρος που να μην εχει αλλοιωθεί απο τον (εσωτερικό προφανως) τουρισμό και μια εμπορευματοποιηση που ξεφεύγει απο τα πλαίσια που ξέρουμε στην Ευρώπη και φτάνει στην πολιτιστική γενοκτονία. Ο εσωτερικός τους τουρισμός ειναι τόσο μα τόσο κιτς και ινστα-κινουμενος που οδηγεί σε καρικατουροποιηση τα πάντα, απο τους Ουιγουρους μέχρι το Σίκινο Τείχος. Το Πεκίνο ειδικά μου προκάλεσε θλίψη, αλλα προτρέχουμε , συνεχίζω με το Πακιστάν.

Εμένα το Fujian μου άρεσε πολύ, όπως το λες, το θέμα της διασποράς είχε διάφορα ωραία σημεία, αλλά και η φύση μου άρεσε.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.224
Μέλη
40.252
Νεότερο μέλος
βασια2121

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom