Τζαμάικα Ρεγγε , ραστα και ρηλαξ!!!

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
“I see youʼre having fun dancing to the reggae rhythm.
Oh,island in the sun!Come on and smile , youʼre in Jamaica..
Bob Marley

Xaymaca την ονομασαν οι ιθαγενεις Αραουακ που εγκατασταθηκαν εδω , και σημαινει ʽγη του ξυλου και του νερουʼ.

Στη Τζαμαικα εχω παει πολλες φορες χωρις καν να μπω σε αεροπλανο..το ονομα της και μονο με ταξιδευει! Ξερω καλα τις λευκες κρυσταλλινες ακρογιαλιες της , εχω σκαρφαλωσει πολλες φορες στα γελαστα νερα του Dunns River Falls. Εχω πιει το παγωμενο κοκτειλ μου στο Ρικς καφε , εχω χορεψει στην αμμο υπο τους ρυθμους καποιου ρεγγε τραγουδιου , εχω κατεβει με καλαμενια σχεδια τον Rio Grande με τους ρασταφαριαν να μου προσφερουν ganja για να ʽφιαχτωʼ και να απολαυσω τη βολτα.
Δε χρειαζεται παιδια , ειμαι μονιμα φιαγμενη οταν βρισκομαι σε μερη σαν κι αυτο.. με φιαχνει ο ηλιος που μοιαζει πιο ζεστος στο δερμα μου , μια μολις γουλια απο Red Stripe , η μυρωδια απʼτους ανθισμενους ιβισκους , η τροπικη βροχη που ξεπλενει τις φυτειες με τα ζαχαροκαλαμα..

Το 3ο μεγαλυτερο νησι μετα την Κουβα και τον Αγιο Δομηνικο προσφερει ενα εκπληκτικο θεαμα και τεραστια ποικιλια τοπιων με υπεροχους καταραχτες , ορεινα τοπια ιστορικες τοποθεσιες και απεραντες ακρογιαλιες.
Αυτο ομως που δινει παλμο στη Τζαμαικα και την κανει να ξεχωριζει απʼολα τα νησια της Καραιβικης , ειναι η ρεγγε , η ραστα , και η Τζαμαικα τοκ. Η τοπικη διαλεκτος 'patois' σαν αυτη οπου συναντησα στο Μπελιζ και που βρισκω ιδιαιτερα διασκεδαστικη αν και οταν αρχισα να μιλαω στο ιντερνετ με Τζαμαικανους , γρηγορα καταλαβα οτι δε θα με βοηθουσαν ουτε 15 λεξικα αγγλικων..
Everytʼn kool gal! :cool:Irie.. Μου απαντουσαν!Αλλα δε θα μου το εκαναν πιο ευκολο..Περηφανοι , δυναμικοι , δε σου χαριζονται , αλλα γλυκυτατοι , με μεγαλη καρδια. Yeah , sis! You nuh see seh we big?

Παντου στη Τζαμαικα επικρατουν τα χρωματα του ρασταφαρισμου.Κοκκινο το αιμα που χυθηκε για τη Τζαμαικα , χρυσο η νικη εναντια στην καταπιεση , μαυρο το χρωμα του δερματος των κατοικων , πρασινο η γονιμοτητα της γης (η το χρωμα της ganja λεω εγω γελωντας). Γιατι οι ραστα καπνιζουν αφθονες ποσοτητες μαριχουανας αφου οπως λενε το καπνισμα του ιερου χορτου επιτρεπει το περασμα σε υψηλοτερο επιπεδο πνευματικοτητας.
Ο ρασταφαρισμος προκαλεσε πολλες διαμαχες στην αρχη αφου οι ραστα θεωρηθηκαν μια χουφτα ναρκομανεις που θα υπονομευαν την αμολυντη κοινωνια των λευκων.
Το κινημα των ραστα καθιερωθηκε τη δεκαετια του ʽ70 με την επιτυχια του Μαρλει και των Γουειλερς που με τη μουσικη τους διεδωσαν τα πιστευω των ραστα παγκοσμιως.
Η ρεγγε και οι ραστα εγιναν τα πιο μοντερνα πολιτιστικα ειδη εξηγε ποτε η Τζαμαικα.
Σημερα οι ραστα με τις χαρακτηριστικες πλεξιδες τους μαζεμενες κατω απο ψηλα καπελα η τεραστιους πλεκτους σκουφους συμβολιζουν το προσωπο της σημερινης Τζαμαικα. Οι κατοικοι της Τζαμαικα ειναι τοσο περηφανοι που δεν εχουν ταιρι , αλλα η φτωχεια πληττει ακομα το νησι μαζι με τους τυφωνες που το θυμουνται καθε χρονο.
 

Attachments

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Η βορεια ακτη του νησιου προστατευεται απο ενα μεγαλο υφαλο κι εδω τα νερα ειναι πιο ηρεμα και οι παραλιες φανταστικες. Γι’αυτο και οι βορειες ακτες αποτελουν δημοφιλη προορισμο για τους λατρεις του ηλιου , της διασκεδασης και της ζωντανης νυχτερινης ζωης κι εδω βρισκονται τα περισσοτερα τουριστικα θερετρα. Η ανατολικη ακτη ειναι αποκρημνη με τους κατακορυφους βραχους να συναντουν βιαια τη θαλασσα δημιουργωντας ενα τοπιο εντυπωσιακο.
Η δυτικη και νοτια ακτη διαθετουν παραλιες με μαυρη ηφαιστιακη αμμο.Στη δυτικη ακτη κυριαρχει το Νεγκριλ με τα all-inclusive resorts , αλλα οχι πολυ μακρια στη νοτια ακτη μπορει κανεις να γευτει την αληθινη Τζαμαικα του Treasure beach σε μια σειρα απο ορμους με ηρεμα νερα χωρις να υπαρχει ψυχη για πολλες εκατονταδες μετρα παραλιας.
Στο εσωτερικο του το νησι καλυπτεται κατα το ενα τριτο απο τα Blue Mountains απ’οπου πηγαζουν πολλα ποταμια που κατεβαινουν να συναντησουν τιs ακτες διασχιζοντας μια οργιαστικη βλαστηση με περισσοτερα απο 3000 ποικιλιες δεντρων και φυτων. Φτερες , ιβισκοι , φοινικοδεντρα , φυτειες ζαχαροκαλαμου , καφε , μπανανων , αναναδων και γκουαβα...
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
:clap: :clap: :clap:

Αυτά είναι!!! Ψωνίζω ποπ-κορν και πορτοκαλάδα, ενημερώνω τα αφεντικά ότι δε δουλεύω άλλο σήμερα, και κολλάω τη μούρη μου στο μόνιτορ. :D
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Που να ειχα παει κιολαs ε?:haha::haha:
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Καλά εκεί θα δηλώναμε γενική απεργία από τις δουλειές μας. :haha:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Και παμε στο πολυσυζητημενο Κινγκστον , την πρωτευουσα του νησιου που φιλοξενει το ενα τριτο του πληθυσμου και σφυζει απο ζωη και παλμο. Ειναι ενα πολιτιστικο κεντρο με θεατρα , μουσεια , γκαλερι , πλατειες γεματες δεντρα , σπιτια και αγαλματα που θυμιζουν την εποχη της αποικιοκρατιας , βιβλιοθηκες , πινακοθηκες και βοτανικους κηπους.
Το εκπληκτικο φυσικο λιμανι του Πορτ Ρογιαλ ειναι το 7ο μεγαλυτερο λιμανι του κοσμου και εδω εδρασαν καποιοι απο τους μεγαλυτερους πειρατες της Καραιβικης.Δεν ειναι τυχαιο οτι οι Βρετανοι εχτισαν εδω οχι 1 , οχι 2 , αλλα 5 οχυρα! Η περιοχη Παρειντ που αλλοτε εκαναν παρελαση οι Βρετανοι στρατιωτες πριν κρεμασουν τους κακοποιους σε κοινη θεα , σημερα πλημμυριζει απο αγορες με τροπικα φρουτα , φωνες μικροπωλητων που διαλαλουν την πραματεια τους...cd , ξυλογλυπτα ενθυμια, εισιτηρια λεωφορεων , ψευτοκοσμηματα , μπλουζακια , και ατελειωτη ρεγγε στις περιφημες φτωχογειτονιες της πολης. Στην "Ben Dung Plaza" (Ben dung=bend down) οι πωλητεs πουλανε την πραματεια τουs στα πεζοδρομια και τη λενε ετσι γιατι πρεπει να σκυψειs για να δειs και να ψωνισειs.
Το πιο δημοφιλεs αξιοθεατο τηs ποληs ειναι το Μουσειο Μπομπ Μαρλει , το οποιο ηταν στουντιο ηχογραφησεων τηs εταιριασ του αλλα και το σπιτι του στα τελευταια του χρονια.Στην εισοδο υψωνεται το αγαλμα του με την αγαπημενη του κιθαρα και μια μπαλα ποδοσφαιρου.(Μου θυμισε λιγο Mexican:haha:).
Σημερα το Κινγκστον με 1.000.000 κατοικους , ειναι η μεγαλυτερη αγγλοφωνη πολη της Καραιβικης.
Η φτωχεια και η ελλειψη ευκαιριων εχει κανει τους ανθρωπους να συσπειρωθουν και να δημιουργησουν εναν απο τους πιο δυνατους πολιτικους πυρηνες της Καραιβικης και συχνα γινονται ταραχες στα πλαισια διαμαρτυριας εναντια στο κατεστημενο.
Αυτο δε σημαινει οτι θα δολοφονησουν οποιο τουριστα βρεθει μπροστα τους , γιατι το εχω ακουσει και αυτο απο καποιους!
Απλα οταν η Καραιβικη εχει ευφυεις κατοικους με αποψη , γεννιεται η Τζαμαικα! One love!!:clap:
 

Angeliki

Member
Μηνύματα
107
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή (ξανά)
Νομιζω οτι μας παρασυρεις ολους (σχεδον) στα παραδεισενια αυτα μερη, με τα λεγομενα σου.

Εγω παντως πειθομαι σιγα σιγα και βαζω στοχους για κατα κει, οσο γινεται πιο συντομα!!

Σε λαθος χωρα εισαι βρε Vida...

Επισης, με την εξωτικη διαθεση που εχει παρει τελευταια το σάιτ, ισως καπου εκει θα πρεπει να γινει και η επομενη ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ το 2008!!
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Καθόλου κακή ιδέα Αγγελική. Κάτσε να οργανώσω μια επιτροπή να το συζητήσει το θέμα :LOL:
 

Angeliki

Member
Μηνύματα
107
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή (ξανά)
Η ιδεα μου ηρθε "αντιγραφοντας" την ιδεα που εχουμε πραγματοποιησει με τους φιλους απο το Πανεπιστημιο στη Γαλλια (Μονπελιε, συγκεκριμενα), με τους οποιους οργανώνουμε καθε χρόνο, απο το 2002, μια ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ, γαλλικων μεχρι τωρα κρασιων...

Εκαστος στα παθη του!!
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
175
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος των ΗΠΑ
go2dbeach αυτο ειναι ψυχολογικος πολεμος! εγω διαβαζω απο αρχες αυγουστου, εχω ακομα 1 μηνα εξεταστικη με το ζορι παω για 1 καφε και εσυ μας περιγραφεις την τζαμαϊκα! ντροπη σου! δε θα τελειωσει η @#$%&* εξεταστικη? δε θα με χωραει ο τοπος!
by the way, πολυ ωραια περιγραφη της τζαμαϊκα!!! :clap:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ευχαριστω lefteris , υποσχομαι κατι ακομα καλυτερο μολιs παω..αλλα θα περιμενετε κομματακι.:D
Οσο για τη συναντηση , αν ειναι να γινει , να φυγω απο τωρα να σαs περιμενω παιδια!Και θα οργανωσω τη μεγαλη γευσιγνωσια...
ganjas?:haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.328
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom