ΣΚΥΡΟΣ 2010- Μια Κυκλαδίτισσα στις Σποράδες

MARCANGELO

Member
Μηνύματα
142
Likes
83
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα-Ιαπωνία πακέτοοο...
Σκύρο θα πάμε μου λέει ο κουμπάρος μου φέτος...
Ρε συ που πέφτει η Σκύρος του απαντώ, Κυκλάδες;
Πες το κι έτσι μου λέει και δε πέφτεις πολύ έξω, αλλά πρόσεξε όχι Σύρος, Σκύρος...
Πολύ πιο χαμηλά λοιπόν από την ...παραδοσιακή τριπλέτα των Σποράδων (Σκιάθος-Σκόπελος-Αλλόνησος) και πολύ πιο βόρεια από τις Κυκλάδες, κάπου μία ώρα και σαράντα λεπτά απέναντι από την Κύμη Ευβοίας βρίσκεται η όμορφη Σκύρος.
Σου έφερα και τα εισητήρια με το καράβι μου λέει 110 ευρώ για αυτοκίνητο και πέντε άτομα (η μικρή δε πληρώνει...)
-110 ευρώ; οικογένεια κι αυτοκίνητο, λογική τιμή για να πας μου ακούγεται
-δε κατάλαβες φίλε μου ήταν η απάντησή του, τα χρήματά αυτά περιλαμβάνουν και την επιστροφή κι όντως έτσι ήταν.
Οι φίλοι μας οι Σκυριανοί έχουν οι ίδιοι δρομολογήσει τον <<Αχιλλέα>>, ένα συμπαθέστατο και καθαρό καράβι για να εξυπηρετούνται πρώτα οι ίδιοι, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι πολύ χαμηλές ακόμη και στο κυλικείο του καραβιού και τα δρομολόγια να γίνονται πάντα ελλείψει απεργιών. Το μόνο μεμπτό στο συγκεκριμένο πλοίο είναι ότι πουθενά αλλού δεν έχω δει να στιβάζουν τόσο στον μισό στη κυριολεξία πόντο τα αυτοκίνητα.
<<Σε λίγα λεπτά πλησιάζουμε στο λιμάνι της Σκύρου>> ακούγεται από τα μεγάφωνα κι όσο κοντεύουμε στο γραφικό οικισμό της Λιναριάς που είναι και το όνομά του, ενας περίεργος ήχος φτάνει στα αυτιά μου. Είναι από μία πανέμορφη καφετέρια, τον Κάβο ακριβώς απεναντί μας γατζωμένη σε μία απότομη πλαγιά που καταλήγει ως τη θάλασσα, που βάζει διαπασών για 2-3 λεπτά εμφατική κλασσική μουσική (κάτι από τον πόλεμο των άστρων μου έκανε) για να μας καλωσορίσει..
Φύγαμε για Μώλο το σύνθημα της παρέας όπου μας περίμεναν τα δωμάτιά μας πάνω στην παραλία που στην προέκτασή της λέγεται Μαγαζιά και είναι η πιο φημισμένη του νησιού..Ρίχνοντας την πρώτη βουτιά η παρέα με προτρέπει να κοιτάξω πίσω πάνω δεξιά και τι να δω...είναι η Χώρα, χτισμένη στην πλαγιά ενός απότομου βράχου με πανέμορφα κυκλαδίτικου τύπου παραδοσιακά σπίτια και στην κορυφή του να δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο και το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου που όπως μας είπαν δε λειτουργεί λόγω κατολισθήσεων στο παρελθόν.
Οι ασθενείς άνεμοι μας επέτρεψαν τις υπόλοιπες μέρες να εξερευνήσουμε κι άλλες παραλίες του νησιού, όπως τη βορεινή γειτονική στα Γυρίσματα που αν δεν την πιάνει ο αέρας είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη του νησιού με αμμουδιά και πολύ πολύ ψιλό βοτσαλάκι...
Στον Άγιο Πέτρο πήραμε βατό χωματόδρομο για να φτάσουμε, η παραλία δεν έλεγε και πολλά πράγματα, αλλά στο χιλιόμετρο πριν η ομώνυμη ταβέρνα είναι πραγματικά υπερπαραγωγή...Ένα μόνο θα σας πω, παραγγέλνουμε δύο μερίδες μπιφτέκια και μας φέρνει ένα πιάτο με δύο τεράστια ζουμερά, ε λέμε και εμείς τα σύμπτηξε και τι να δούμε, ακολουθούσε και δεύτερο πιάτο ακριβώς το ίδιο, κοινώς εγκεφαλικό, αφήστε το παιδάκι του που θα μπορούσε να πουληθεί σε..ζαχαροπλαστείο(κοινώς γλύκισμα), οπότε συστήνεται ανεπιφύλακτα το μέρος.
Στην Κυρά Παναγιά τα νερά είναι πολύ ρηχά ιδανικά για μικρά παιδάκια, ενώ πολύ όμορφη είναι και η παραλία του Πεύκου όχι τόσο για την αμμουδιά της όσο για τον ολόπευκο λόφο που την περικλύει και της έχει χαρίσει το όνομα, με φοβερή αντανάκλαση του καταπράσινου τοπίου πάνω στη θάλασσα και την ταβέρνα Σταματία δίπλα να παίζει με τον ουρανίσκο μας με τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια σπεσιαλιτέ....
Άλλη ταβέρνα που προτίνεται είναι και οι Μουριές στο δρόμο για την Καλαμίτσα, όχι τόσο για το φαγητό της, όσο για ένα άτυπο ράντζο που βρίσκεται εκεί και φυλάσσονται μερικά γλυκύτατα Σκυριανά αλογάκια (σήμα κατατεθέν του νησιού) τα οποία και θα λατρέψουν οι μκροί μας φίλοι αλλά και οι μεγάλοι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την εκμηχάνιση και τη σταδιακή εγκατάλειψη της γεωργίας, το Σκυριανό αλογάκι συμπεριλαβάνεται στα προστατευόμενα προς εξαφάνιση είδη της Ελλάδας και γίνονται ενέργειες για τη σωτηρία του.
Πριν αναφέρω για τα καθέκαστα της ίδιας της χώρας θα σταθώ σε μία αφίσα διαμαρτυρίας που δέσποζε παντού και καλούσε τους κατοίκους σε ξεσηκωμό. Ο λόγος, η απόφαση κάποιας μονής στη οποία ανήκουν εκτάσεις του νότιου,ξερού, άγονου και παντελώς ακατοίκητου τμήματος του νησιού, να τις παραχωρήσει για τοποθέτηση τεράστιων ελίκων αιολικής ενέργειας που θα ηλεκτροδοτούσε όλο το Αιγαίο. Κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε την εικόνα του νησιού όπως λένε οι ντόπιοι και θα κατέστρεφε την εκεί χλωρίδα και πανίδα, οπότε έπεται και συνέχεια:roll:
Καλά καλά θα πάμε και στη χώρα, τα ωραία τα αφήνουμε τελευταία, αλλά πρώτα πείτε μου ρε παιδιά που να παρκάρουμε; (all time classic πρόβλημα πρωτεύουσας ελληνικού νησιού).H λύση που δίνει ένα πάρκινγκ μέσα σε μία γούβα (αν βρεις κι εκεί) προυποθέτει μετά ανηφορικό περπάτημα, αλλά είπαμε τα ωραία κόποις κτώνται και μιας και μιλάμε για ωραία φυσικά, αναφέρομαι στη Χώρα της Σκύρου.Περιπλανηθήκαμε πάμπολλες φορές στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της ανάμεσα σε κατάλευκα κουκλίστικα σπίτάκια και φτάσαμε ως τη βόρεια άκρη της, την πλατεία Μπρουκ με την υπέροχη θέα να αφήνει το βλέμμα να ταξιδεύει... Η κεντρική δε περαντζάδα δε πρέπει να ξεπερνά τα 100-150 μέτρα με όλα τα μαγαζιά αριστερά δεξιά να υποδύονται πολλούς ρόλους, μερικά κλασσικά καφενεδάκια του 60 σερβίρουν πλέον και μεζεδάκι, ενώ κάποια άλλα παρόμοια το βραδάκι πέρνουν μια πιο ...κουλτουριάρικη υπόσταση και γίνονται μπαράκια, ένα δυό βιβλιοπωλέια είναι συνάμα και παιχνιδάδικα με νεροπίστολα αλλά και είδη λαικής τέχνης, ενώ κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών είναι και ίντερνετ κόρνερ,όλοι λίγο από όλα δηλαδή αλλά αυτό ήταν που μας άρεσε....Στο μέσο κάπου της παραπάνω οδού μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το παγωτό της Φαλτάινας, πιστέψτε με δε θα δυκολευτείτε καθόλου να το βρείτε, είναι το μοναδικό σημείο του δρόμου που επί ώρες έχει καμιά δεκαριά να περιμένουν στην ουρά, σίγουρα όμως η ολιγόλεπτη αναμονή στο τέλος θα σας αποζημιώσει....Τώρα για την πολυπληθή μας παρέα με τα παιδιά, το μόνο μέρος να μας υποδεχθεί αλλά και ...ανεχθεί συνάμα είναι η κεντρική πλατεία της Χώρας, το μοναδικό πλάτωμα με τραπεζάκια από τα γύρω καφε (σπεσιαλιτέ οι λουκουμάδες) και δεκάδες πιτσιρίκια να κυνηγιούνται θυμίζοντάς μας πως υπάρχουν κι άλλοι ομοιοπαθείς, οπότε το μέρος αντεδείκνυται για φυσιολογικούς ανθρώπους που θέλουν την ησυχία τους, κάτι που θα απολαύσουν σε δύο πολύ όμορφα καφέ-μπαρ στο τέρμα της βόλτας, στο Καλυψώ ή στον Νεοπτόλεμο, ενώ άφτερ μπαράκι με πάρα πολύ όμορφη θέα προς τη χώρα της Σκύρου είναι και το Μέλον ένα χιλιόμετρο πιο έξω..
Από εκεί και πέρα η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, τώρα πια είμαστε εμείς ...αγκυροβολμένοι στην καφετέρια Κάβος περιμένοντας να προυπαντήσουμε τον <<Αχιλλέα>> για το ταξίδι της επιστροφής.
Και για να εξηγούμαστε πήγαμε στη Σκύρο όχι στη Σύρο κι επειδή μας άρεσε αργά ή γρήγορα λέμε να ξανάρθουμε, Αχιλλέα εσύ τι λες;
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολυ κατατοπιστικη περιγραφη. Το ταξιδι εγινε μεσω Κυμης;
 

MARCANGELO

Member
Μηνύματα
142
Likes
83
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα-Ιαπωνία πακέτοοο...
Μέσω Κύμης έγινε το ταξίδι Έρση(η μόναδική ακτοπλοική πρόσβαση), αλλιώς άλλη επιλογή μικρό αεροπλάνο δυο τρεις φορές την εβδομάδα από Αθήνα στον στρατιωτικό αερολιμένα της Σκύρου
 

LIDA

Member
Μηνύματα
449
Likes
229
Επισκεφθήκαμε και εμείς τη Σκύρο φέτος το καλοκαίρι. Μας άρεσε πάρα πολύ και ομολογώ δνε το περίμενα..Νομίζω ή θα σου αρέσει πολύ ή καθόλου!!!Η χώρα είναι μια ομορφιά!Έχει δυο μπαράκια-την Καλυψώ και ένα ακόμη που δεν θυμάμαι που βάζει έντεχνη ελληνική μουσική. Για κρέας επισκεφθείτε επίσης τον Λάμπρο στην Ασπού.Με είχε κατατοπήσει ιδιαίτερα η joela για την Σκύρο και την ευχαριστώ πολύ!!Στην παραλία της κυρά- Παναγιάς είναι οτι πρέπει για ρακέτες!!Επίσης πολύ ωραία θάλασσα είναι η Καρεφλού!!!
Το νησί διαθέτει 2 μουσεία, ένα αρχαιολογικό και ένα λαογραφικό. Εμείς πήγαμε στο Λαογραφικό της οικογένειας Φαλτάιτς, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε!!! Οπωσδήποτε πηγαίνετε στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στη Πούρεια, που είναι σκαλισμένο στο βράχο.
Επίσης αγοράστε κεραμικά-πιάτα.Το καλύτερο για μένα είναι ενα εργαστήρι στα Μαγαζιά,μπροστά στην παραλία, το έχει ένας ευγενέστατος κύριος που ήταν ναυτικός.
Απο καταλύματα πάσχει λίγο το νησί αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να συστήσω το δωμάτιο που μέναμε στο Μώλο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!Μην ακούσετε κανέναν και κατεβάσετε αυτοκίνητο στην παραλία Κολυμπάδα!!!!Θα έχετε πρόβλημα..Μιλώ από προσωπική πείρα....
Στην επιστροφή σας στην Κύμη ανεβείτε πάνω στο χωριό, είναι πραγματικά πανέμορφο!!!!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Εχω δει τη χωρα της Σκυρου σε φωτο και ειναι πανεμορφη οντως.
Η Σκυρος ειναι στα μελλοντικα μας σχεδια ιδιως αν εχει και κυκλαδιτικο χαρακτηρα οπως επιβεβαιωνεις.
Αλλα πολυ επιγραμματικα μου τα λετε βρε παιδια για τις παραλιες.Απο παραλιες τι λεει το νησι?
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
κούβα και ινδία
πολυ ωραια περιγραφη!βρεθηκα προσφατα για σουκου στην κυμη και βλεποντας παντου ταμπελες "προς σκυρο" σκεφτομουν οτι δεν ξερω τιποτα για το νησι!!ή για να ειμαι ακριβης σχεδον τιποτα, μιας και παλιοτερα μου χαν πει, συγκρινοντας το με τις αλλες σποραδες, οτι ειναι το λιγοτερο ομορφο!
αν μπορειτε βαλτε μας και καμια φωτο απο παραλιες και απο την χωρα!
 

LIDA

Member
Μηνύματα
449
Likes
229
Εχω δει τη χωρα της Σκυρου σε φωτο και ειναι πανεμορφη οντως.
Η Σκυρος ειναι στα μελλοντικα μας σχεδια ιδιως αν εχει και κυκλαδιτικο χαρακτηρα οπως επιβεβαιωνεις.
Αλλα πολυ επιγραμματικα μου τα λετε βρε παιδια για τις παραλιες.Απο παραλιες τι λεει το νησι?

Η αλήθεια είναι ότι από παραλίες δεν ξετρελάθηκα...Καθαρά βέβαια νερά αλλά όχι και κρυστάλλινα.Αλλά και από νησιά που έχω επισκεφθεί μόνο τις παραλίες του Ιουνίου και το Κουφονήσι μπορώ να συγκρίνω με την Χαλκιδική. Γιατί ως γνωστό...Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!!!:p:pΜην με παρεξηγείτε!!!;)
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
κούβα και ινδία
Γιατί ως γνωστό...Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!!!:p:p
:haha::haha:ααα καλα!!θυμαμαι οτι παραλιγο να πνιξω μια κοπελα που ελεγε ανα 5 λεπτα αυτη την φραση στην ζακυνθο, στο ναυαγιο..

βαλτε μας καμια φωτο απο παραλιες σκυρου να κρινουμε μονοι μας!
 

LIDA

Member
Μηνύματα
449
Likes
229
:haha::haha:ααα καλα!!θυμαμαι οτι παραλιγο να πνιξω μια κοπελα που ελεγε ανα 5 λεπτα αυτη την φραση στην ζακυνθο, στο ναυαγιο..

βαλτε μας καμια φωτο απο παραλιες σκυρου να κρινουμε μονοι μας!
Ε όχι, το ναυάγιο είναι λίγο καλύτερο!!!:haha:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Πολύ ωραία η ιστορία σου με πολλές χρήσιμες πληροφορίες για ένα από τα λιγότερο διαφημισμένα νησιά μας!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Μου άρεσε πολύ η Σκύρος οταν την επισκέφτηκα πρίν μερικά χρόνια.
Καθαρό νησί ήρεμο και με πολλές εναλλακτικές διαδρομές για πεζοπορία μέσα στα δάση..
Η σπεσιαλιτέ τους ήταν το σκυριανό κατσίκι που δεν δοκίμασα λόγω χορτοφαγίας..
Θα το θυμάμαι πάντα αυτο το νησί..για Σύρο πήγαινα αλλα μπήκα σε λάθος καράβι και έτσι γνώρισα την Σκύρο!!
 

MARCANGELO

Member
Μηνύματα
142
Likes
83
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα-Ιαπωνία πακέτοοο...
Όσον αφορά την ερώτηση για τις παραλίες, έχω την αίσθηση ότι οι δύο εγγύτερες στη χώρα είναι και οι καλύτερες, δηλαδή τα Μαγαζιά που στην προέκτασή της ονομαζεται Μώλος, μία αμμουδιά γύρω στο χιλιόμετρο, αμμώδη βυθό, που δεν τη πολυπιάνει ο καιρός, με τα μπαράκια και τα ταβερνάκια από πίσω και φυσικά την απίστευτη εικόνα της Χώρας ψιλά πίσω να τη συντροφεύει.Δύο χιλιόμετρα πιο μακριά και τα γυρίσματα στα οποία αναφέρθηκα στην ιστορία, ελαφρώς βαθύτερη και διαυγέστερη θάλασσα με ένα μόνο μπαράκι από πίσω, την πιάνει όμως ο βοριάς. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία μέρα με 8άρι πήγαμε εκεί να βγάζουμε φωτογραφίες τα κύματα, στην κάλμα όμως είναι πρώτη επιλογή.
Εν κατακλείδι οι παραλίες της Σκύρου για μπανάκι ακόμη και για τους μικρούς μας φίλους είναι μία χαρά, αν όμως ψάχνετε το οινοπνευματί της Λευκάδας, το γκλάμορους της Μυκόνου ή το ναυάγιο της Ζακύνθου, ε τότε λυπάμαι, να ...φύγετε φίλοι μου, να ...πάτε αλλού
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.680
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom